آریا بانو

آخرين مطالب

یک برگ دیگر از ناکارآمدی های دولت سیزدهم/ تولیدات خودروسازان داخلی کجاست؟ اقتصادي

یک برگ دیگر از ناکارآمدی های دولت سیزدهم/ تولیدات خودروسازان داخلی کجاست؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - طی سال گذشته فقط دو خودروساز دولتی بیش از یک‌میلیون دستگاه خودرو تولید کرده و همین مقدار نیز ادعا کرده‌اند به فروش رسانده‌اند. 
اینکه چرا خودروسازان دولتی طی چندین ماه اخیر عرضه جدیدی نداشته‌اند، جای تامل دارد.
روزنامه فرهیختگان نوشت:آنطور که معاون وزیر صمت می‌گوید مسئولان سابق وزارت صمت در دو عرضه اواخر اسفند 1401 و اردیبهشت و خرداد 1402 همه تولیدات خودروسازان را پیش‌پیش به فروش رسانده‌اند. این موضوع درحالی مطرح می‌شود که در اواسط دی‌ماه 1402 تصویر طرحی با تصویب و امضای مسئولان وزارت صمت، خودروسازان و قطعه‌سازان رونمایی شد که براساس آن قرار بود «تا پایان سال 1402 هر خودروساز (ایران‌خودرو و سایپا) 60 هزار دستگاه خودرو (جمعا 120 هزار دستگاه) با قیمت پنج درصد زیر حاشیه بازار به فروش برسانند.»
در همان زمان دبیر انجمن قطعه‌سازان در گفت‌وگویی با مدعی شد معاون اول رئیس‌جمهور با این موضوع موافقت کرده اما پس از آن حواشی زیادی ایجاد شد و کار به تکذیبیه‌های متوالی رسید.
ایران‌خودرو اعلام کرد درخواست فروش تعدادی از محصولات خود به قیمت حاشیه بازار را داده اما با آن موافقت نشده است. دستیار ویژه معاون اول رئیس‌جمهور نیز نقش مخبر را تکذیب کرد و سخنگوی شورای رقابت هرگونه افزایش قیمت را رد کرد.
این اتفاق از یک‌طرف قیمت خودرو را در بازار افزایش داد و از سوی دیگر خودرویی به‌دست مردم نرسید. گفته می‌شود این عرضه 120 هزار دستگاه ظاهرا قرار بوده برای جبران بدهی خودروسازان به قطعه‌سازان صورت گیرد و خودروسازان نیز درکنار تعهدات دیگر بتوانند این 120 هزار دستگاه را از محل افزایش تولید جبران کنند.
تولید یک میلیون دستگاه در سایپا و ایران‌خودرو
بررسی وضعیت تولید دو خودروساز بزرگ کشور طی سال 1402 نشان می‌دهد مجموع تولید ایران‌خودرو و گروه سایپا طی سال 1402 حدود یک میلیون و 37 هزار دستگاه بوده که رشد نزدیک به 1.5 درصدی نسبت به سال 1401 با یک میلیون و 23 هزار دستگاه داشته است.
طبق این داده‌ها، حجم تولید گروه سایپا نزدیک به 481 هزار دستگاه، با افزایش 7500 دستگاه نسبت به سال 1401 بوده و در گروه ایران‌خودرو نیز حجم تولید 556 هزار و 402 دستگاه بوده که رشد 6400 دستگاهی نسبت به سال 1401 داشته است.
درخصوص فروش نیز، گروه ایرن‌خودرو طی سال 1402 نزدیک به 538 هزار دستگاه فروش داشته که کاهش 69 هزار و 500 دستگاهی نسبت به سال 1401 داشته است. گرچه تعداد فروش گروه سایپا مشخص نیست، اما در شرکت مادر سایپا (شرکت اصلی) تعداد فروش طی سال گذشته حدود 315 هزار دستگاه بوده که کاهش 44 هزار دستگاهی (12 درصدی) نسبت به سال 1401 داشته است.
درمجموع، تولید و فروش دو خودروساز بزرگ کشور طی سال 1402 مطابق با اهداف ترسیم شده وزیر سابق صمت که مدام از تولید 1.5 میلیون دستگاهی خودرو در کشور سخن می‌گفت، رخ نداده است و مجموع تولید خودروسازان دولتی و خصوصی کمتر از رقم مذکور بوده و می‌توان گفت آن تحولی که در بازار خودرو از آن نام برده می‌شد، طی سال 1402 رخ نداده است. با این حال، اگر منصفانه قضاوت کنیم با وضعیت زیانی که خودروسازان دولتی دارند، شاید این مقدار تولید نیز نرمال باشد.
تا انتهای 1403 ثبت‌نام نداریم!
آنطور که در آمارها قابل مشاهده است، تولید و فروش دو خودروساز بزرگ کشور در سال 1402 و یک ماهه نخست امسال اگر هم به اهداف اولیه که تولید 1.5 میلیون خودرو طی‌ یک‌سال بوده، نرسیده اما در گروه ایران‌خودرو تولیدات گروه طی سال 1402 حدود 556 هزار و 402 دستگاه و در گروه سایپا نیز این تعداد حدود 418 هزار دستگاه بوده است.
براین اساس، در گروه ایران‌خودرو تولید طی سال گذشته 6400 دستگاه و در گروه سایپا نیز تولید 7500 دستگاه افزایش داشته است. در بهار 1403 نیز دو خودروساز بیش از 46 هزار دستگاه تولید داشته‌اند. با همه این اوصاف، طی چند ماه اخیر تنها خبری که درخصوص فروش و عرضه دو خودروساز بوده، عمدتا اخباری از جنس عدم ایفای تعهد خودروسازان و بعضا نارضایتی مشتریان از تحویل به‌موقع خودروها بوده است.
اینکه چرا عرضه خودرو و ثبت‌نام‌ها طی چندین ماه اخیر متوقف شده، چندین فرض برای آن قابل تصور است:
فرض اول اینکه خودروسازان بخشی از تولید را احتکار می‌کنند. این موضوع از آمارهای فروش خودروسازان قابل برداشت نیست و به نظر نمی‌رسد خودروسازان پارکینگ کافی برای احتکار حجم بالایی از خودروها را داشته باشند.
فرض دوم از عدم ثبت‌نام و عرضه خودرو در ماه‌های اخیر، می‌تواند با عرضه خارج از سامانه یکپارچه مرتبط باشد. به عبارتی، خودروسازان بخواهند با فروش خودرو در خارج از این سامانه، خودرو را به قیمت بازار بفروشند و این خودروها در نمایندگی‌ها یا شیوه‌های غیررسمی دیگر عرضه شود. «فرهیختگان» اطلاعات کافی از این اتفاق در دسترس ندارد و نمی‌توان به‌طور قطع در این خصوص سخن گفت.
اما فرض سوم از عدم عرضه و ثبت‌نام خودرو توسط دو خودروساز دولتی طی ماه‌های اخیر می‌تواند ناشی از تعهدات گسترده‌ای باشد که مسئولان سابق وزارت صمت با شگردهای عجیب‌وغریب آن را به مردم تحمیل کرده‌اند. به عبارتی، آنچه در دو مرحله اول و دوم در اسفندماه 1401 و اردیبهشت و خردادماه 1402 با عنوان عرضه گسترده خودرو از سوی مسئولان سابق وزارت صمت اعلام شد، باعث شده خودروسازان برای دو سال، پیش‌پیش محصول فروخته باشند و تعهد آنها همچنان ایفا نشده و خودرویی برای عرضه جدید ندارند.
این فرضیه سوم موضوعی است که 24 آبان 1402 منوچهر منطقی، معاون حمل‌ونقل وزیر صمت از آن رونمایی کرد. گرچه از وضعیت عرضه‌های سال 1401 و 1402 مشخص بود این اتفاق رخ خواهد داد، اما مسئولان وزارت صمت در آن مقطع وعده رشد عجیب‌وغریب تولید را می‌دادند و چیزی از این روزها به مردم نمی‌گفتند. حالا منوچهر منطقی می‌گوید عرضه بعدی ایران‌خودرو و سایپا در سامانه یکپارچه منوط به کوتاه‌شدن صف نوبت‌دهی تحویل خودرو و تحویل به متقاضیان ثبت‌نام‌کننده است؛ چراکه هر دو خودروساز بزرگ محصولات‌شان را تا پایان 1403 در سامانه یکپارچه برای فروش، نوبت‌دهی کرده‌اند و برای اینکه این نوبت‌دهی را تمدید کنند باید به این نوبت‌ها پاسخ دهند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1191849/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حل معمای توت

از این عشق حذر کن!

استقلال در چه صورت می‌تواند بابت جلالی از فیفا غرامت بگیرد؟

برای نتیجه‌گیری سریع، دنبال فرهاد مجیدی بروید

صدرنشینان لیگ کشتی فرنگی مشخص شدند

فیگور انفرادی هادی چوپان در فینال مسترالمپیا

عملکرد چشم گیر تورام در دربی سن سیرو

طلا به چوپان نرسید؛ دومین نایب‌ قهرمانی پیایی در مسترالمپیا

هادی چوپان بازهم نایب قهرمان مستر المپیا شد

فیگورگیری دسته جمعی ورزشکاران در فینال مسترالمپیا

سرمربی اسپانیا: طبیعی است یامال را بزنند!

تاریخ سازی خاتون بم

جنیفر لوپز: دیگر شوهر نمی‌خواهم!

«زودپز» خیلی زود بر صدرنشست؛ فروش 1000میلیاردی هدیه پاییز به سینما

لحظه انفجار شادی! هیلدا کردبچه و جشنواره‌ای که زندگی‌اش را تغییر داد | سی و ششمین جشنواره فیلم کودک و نوجوان

چه افرادی مستعد پوکی استخوان هستند؟

بلیت کنسرت دوباره گران شد

وقوع رگبار و رعدوبرق در استان‌های شمالی کشور

وزارت بهداشت: 35 تا 40 درصد از قانون جوانی جمعیت اجرا شده است

معاون دانشگاه آزاد: تعدادی دانشجو مایل به ازدواج شرعی اند، اما گروهی هم دوست جنس مخالف دارند

آغاز ثبت نام متقاضیان آزمون ارشد از امروز

گزارش جالب یوسف سلامی از دیدار رئیس جمهور با رتبه برترهای کنکور

تیراندازی به یک محیط‌بان؛ وضعیت چشم مصدوم وخیم است

ویژگی اخلاقی آیت الله خویی(ره)

طراحی چهره شهید سیدحسن نصرالله در ساحل پاکستان

برج ارغونشاه و کتیبه نادر

دقیق‌ترین دستور کاچی با طعم سوهان

رنگ‌ قرمز خوراکی از یک حشره که زندگی انگل داره ساخته میشود!

خوردن آسپرین در میانسالی، مفید است یا مضر؟

کارهای مفید برای سالم ماندن کلیه ها!

زنی که 2 رهبر بزرگ دنیا تحسینش کردند

اینفوگرافی/ با همسر بهانه‌جو چه برخوردی داشته‌باشیم؟

یک روش جدید و سریع برای تولید باتری‌های سدیم-یون

شعرخوانی دختر شیرین زبان

تیاگو به بارسلونا برمی‌گردد

هافبک خیبر برای استقلال خط و نشان کشید

خبر بد برای استقلال و پرسپولیس؛ بازگشت نیمار!

طارمی و آزمون در بازی قطر جبران می‌کنند

زشت و زیبای تنیس روی میز ایران در آسیا

چند گزینه رد شدند؛ انتخاب سرمربی مس در سکوت

جام حذفی از امروز جذاب‌ می‌شود

ماموریت ویژه برای فرشاد فرجی برابر السد قطر

تاریخ‌سازی یامال در شبی تلخ

جهانگیر کوثری: عباس کیارستمی عاشق عکس بود

ماجرای انتخاب بازیگر ایرانی برای سریال جنگ ستارگان

ممانعت دولت کانادا از برگزاری کنسرت 2 خواننده ایرانی!

پلیس فتا: بیعانه برای خریدهای اینترنتی پرداخت نکنید

افزایش شمار مصدومان آتش‌سوزی شادآباد به 7 نفر

دستگیری یک متکدی با درآمد 200 میلیون تومان در ماه!

تداوم رگبار و رعد و برق تا پایان هفته