آریا بانو

آخرين مطالب

راهکارهای کشورهای مختلف برای حل بحران «پیری جمعیت» چیست؟ خانواده

راهکارهای کشورهای مختلف برای حل بحران «پیری جمعیت» چیست؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - مهر / امروز و در دنیای مدرن جمعیت از مولفه‌های قدرت تلقی می‌شود و کشورهایی که در کنار وسعت، جمعیت زیادتری دارند از جایگاه ویژه‌ای در رهیافت قدرت در جامعه جهانی برخوردارند.
جمعیت، عنصر مهمی برای تشکیل زندگی بشر از بدو پیدایش انسان بوده است. برای تشکیل کشور، یکی از عناصر مهم جمعیت است و با پیشرفت جامعه و شکل‌گیری جوامع مدرن اهمیت این مؤلفه بیش‌ازپیش نمایان شده است.
امروز و در دنیای مدرن جمعیت از مولفه‌های قدرت تلقی می‌شود و کشور‌هایی که در کنار وسعت، جمعیت زیادتری دارند از جایگاه ویژه‌ای در رهیافت قدرت در جامعه جهانی برخوردارند.
همچنین جمعیت به‌عنوان عاملی مؤثر در شکل‌دهی به قدرت کشور‌ها به‌ویژه در ابعاد نظامی، سیاسی و اقتصادی مطرح است. به‌طوری‌که رشد جمعیت در یک جامعه و کشور به معنای قدرت بیشتر حاکمان به شمار می‌آید.
امروز جهان به همان اندازه که به منابع طبیعی و سرمایه نیاز دارد به همان اندازه یا بیشتر، به نیروی انسانی هم نیاز دارد. همچنین کشور‌ها همان‌طور که امروز به خاک، قدرت سیاسی، حاکمیت نیاز دارند به همان اندازه یا بیشتر به جمعیت هم نیازمند هستند؛ لذا عنصر جمعیت برای تشکیل یک کشور و برای ادامه حیات و بقای آن عامل اصلی بشمار می‌رود.
پس از پایان جنگ جهانی دوم و بر اساس سیاست‌های جهانی‌سازی و استفاده از نیروی کار ارزان زنان برای توسعه اقتصادی کشور‌های غربی، نرخ رشد جمعیت به طرز قابل‌ملاحظه‌ای کاهش یافت. از سوی جامعه‌شناسان دلایل متنوعی برای این سیر نزولی جمعیت ذکر شده است که مهم‌ترین آنها، تمرکز بر فردگرایی و لذت‌جویی، آزادی‌های جنسی و فروپاشی خانواده و همچنین اولویت توسعه اقتصادی در اروپا بوده است.

آریا بانو

جهان پیر و راهکار‌های مقابل
به دنبال کاهش جمعیت در کشور‌های توسعه‌یافته، نیاز به نیروی کار در این کشور‌ها به‌طورجدی حس شد. اولین تصمیم برای حل این مسئله پذیرش مهاجران بود؛ اما سیاستمداران غربی به‌زودی متوجه شدند که این امر برای آنها مخاطرات جدی فرهنگی، سیاسی و امنیتی خواهد داشت؛ لذا تلاش نمودند تا با تغییر رویکرد و ارائه مشوق‌های فرزندآوری جمعیت بومی خود را افزایش دهند.
پیشرفت چین و هند دو کشور پرجمعیت جهان این را به جهانیان نشان داد که جمعیت، نیرو و موتور محرکه تولید و پیشران صنعت کشورهاست. به همین دلیل تمامی کشور‌ها در تلاش هستند با افزایش جمعیت خود نیروی کار لازم را برای پیشرفت و ادامه حیات سیاسی خود در نظر بگیرند.
امروز تمامی جهانیان به نقش مهم جمعیت پی برده و از خطرات پیری جمعیت که به‌راستی می‌توان آن را به " مرگ خاموش هویت" تعبیر کرد، آگاه هستند؛ لذا برای این کار دست به اقداماتی زده‌اند که در ذیل به چند مورد از آنها اشاره می‌کنم.
افزایش مرخصی زایمان زنان، مرخصی بدون حقوق به پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها برای نگهداری از نوه‌هایشان، کمک مالی به پدران و مادران شاغلی که به دلیل تولد فرزند خود یا مرخصی به‌واسطه نگهداری از فرزند برای مدتی دستمزد دریافت نکردند؛ تضمین امنیت شغلی پس از مرخصی‌های زایمان، کمک‌هزینه تحصیلی برای دانش‌آموزان، هدایای نقدی برای فرزندآوری، معافیت‌های مالیاتی، اهدای مسکن، کمک‌های بهداشتی و مراقبت‌های اجتماعی از جمله کمک‌های تشویقی هستند که در کشور‌هایی همچون فرانسه، آلمان، انگلستان، روسیه، ژاپن و ... در پیش گرفته شده است.
حتی چین هم که امروز نماد سرزمین پر جمعیت بشمار می‌رود از پیری جمعیت در رنج است چرا که دولت این کشور از سال 1979 تصمیم به اجرای سیاست تک‌فرزندی در کشور گرفت. اما اکنون پس از گذشت نزدیک 4 دهه با مشکلاتی مواجه شده است و سیاست خود را به دو فرزندی تغییر داده است.
کره جنوبی قصد دارد با راه‌اندازی قطار‌های سریع‌السیر و انتقال جمعیت به خارج شهر، افراد بیشتری را خانه‌دار کرده و تشویق به ازدواج کند.
رشد جمعیت باعث رشد اقتصادی می‌شود؟
چگونه جمعیت بیشتر می‌تواند باعث رشد اقتصادی شود؟ ساده‌ترین راه برای رشد اقتصادی از طریق جمعیت، نیروی کار است. جمعیت بیشتر یک کشور، سبب افزایش نیروی کار و نیروی کار بیشتر منجر به تولید محصولات بیشتر می‌شود که همان رشد اقتصادی است.
افزایش جمعیت فقط برای تولید محصولات بیشتر نیست، باید تقاضا برای آن محصولات هم وجود داشته باشد. با جمعیت بیشتر، ناگزیر تقاضای بیشتری برای محصولات وجود خواهد داشت. ازآنجاکه عرضه محصولات به دلیل افزایش نیروی کار روبه‌افزایش است، به افزایش تقاضا رسیدگی خواهد شد. به‌طورکلی، رشد جمعیت باعث رشد اقتصادی با تقاضای و عرضه محصولات بیشتر مردم می‌شود.
افزایش کارآفرینی، تنوع و غنای فرهنگی بیشتر، حمایت از سیستم‌های تأمین اجتماعی از طریق هجوم کارگران جوان، توسعه زیرساختی ناشی از شهرنشینی، نفوذ سیاسی بیشتر، افزایش پتانسیل برای تخصص و تقسیم کار، انتشار سریع‌تر ایده‌ها و نوآوری، و دریایی از استعداد از دیگر پیامد‌های مثبت افزایش جمعیت هستند.
اما نکته مهمی که در مقوله رشد جمعیت وجود دارد مدیریت و راهبری آنان است. چه بسیار کشور‌هایی که جمعیتی زیاد دارند؛ اما در فقر هستند؛ لذا مدیریت افزایش جمعیت می‌تواند در کنار افزایش نفوس برای یک کشور قدرت تولید کند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1204417/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمار بیشترین و کمترین داوطلبان گروه‌های آزمایشی کنکور اعلام شد

آیین سوگواری مردم بندرعباس پس از حادثه بندر شهید رجایی

شمع روشن کردن بندرعباسی‌ها به یاد جان‌باختگان حادثۀ بندر شهید رجایی

قدردانی فرزند یکی از مفقودان حادثهٔ بندر شهید رجایی از حضور فرمانده سپاه هرمزگان

روایت تلخ مصدوم نجات یافته حریق بندر شهید رجایی از لحظه اولیه حادثه

تمرین سگ‌های هلال احمر برای روز حادثه

طبیعت همیشه‌ زیبای سوادکوه

جزیره مادیرا در پرتغال

کوفته تبریزی یک غذای خوش طعم و لذیذ

این پیکسل با نمک رو میتونی برای روز دختر بسازی و هدیه‌ش کنی

سومین تراشه نورالینک در مغز انسان قرار گرفت

گزینه غیرمنتظره برای هدایت رئال‌ در جام جهانی باشگاه‌‌ها!

کلیولند با شکوه‌ترین برد تاریخ پلی‌آف NBA را رقم زد!

ستاره مسلمان یک تنه بارسلونا را قهرمان اروپا کرد

تکلیف جذب بازیکنان جدید استقلال در نقل و انتقالات مشخص شد

سفر به تاریخ؛ «دار و دستۀ درویش‌ها» در ایران عهد قاجار؛ 130 سال قبل

عذرخواهی آقای خواننده به‌ خاطر اقدام صداوسیما

حامد همایون به‌خاطر اقدام صداوسیما عذرخواهی کرد

کنسرت احساسی محسن ابراهیم‌زاده در اردبیل به یاد مردم بندرعباس

مهلت دریافت کارت کنکور فردا پایان می‌یابد

پرچم متبرک حرم امام رضا(علیه‌السلام) به میان مردم داغدیده بندرعباس رسید

وداع با تازه دامادی که در حادثه بندر شهید رجایی جان باخت

آبگیر قارقچال، یک جای بکر و قشنگ نزدیک ساری

طبیعت شیرگاه سرسبز و بهاری

کیک مرغ یخچالی، خوراک عالی برای روز‌های گرم

1تا2 درصد سرطان ها شامل کودکان میشود

و تو هم روزی پیر می شوی!

تغییری که استقلال با سرمربی جدید پیدا کرد

مرادی: اگر مس جادوگر دارد، چرا همه بازی‌ها را نمی‌برد؟!

گل زیبای فران تورس به رئال در فینال جام حذفی از زاویه پشت دروازه

دیدار نساجی و هوادار با حضور هواداران خانم

پاداش برای بازیکنان استقلال بابت صعود به نیمه نهایی جام حذفی

انتقاد تند جواد زرینچه: خودتان ضعیف هستید!

سفر در تاریخ؛ «غلامحسین محسنی اژه‌ای در دوران نوجوانی»؛ دهه 40

صدای دختران ایران از رادیو شنیده می‌شود

برد پیت به فیلم «سوارانِ» ادوارد برگر پیوست

تکذیب فیلم‌سازی اصغر فرهادی درباره حمله داعش

کنسرت ستاره‌های موسیقی جهان در کیش!

قتل تاجر ایرانی به دست یک شیطان‌پرست

آخرین وضعیت بندر شهید رجایی؛ لکه گیری تا پایان شب به اتمام می رسد

روستای استخرگاه یکی از آبادی های معروف گیلان

هر روز به یکی از اهل بیت سلام کن!

دوچرخه سواری در شهر بالن ها

گل آرایی ضریح مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها در شب ولادت ایشان

کیک مرغ یخچالی خنک خوراک عالی برای روز‌های گرم

روش های درمان و پیشگیری بیماری میگرن

کشف فرمول «یک روز عالی»

خالی‌شدن ذهن؛ پدیده‌ای رایج با دلایل ناشناخته

شاعرانه/به شادی رخِ گل بیخ غم ز دل بر کن

چلسی به استادیوم راگبی کوچ می‌کند