آریا بانو

آخرين مطالب

حکمت/ دو شاخص قرآن درباره مسئول تراز جامعه گوناگون

حکمت/ دو شاخص قرآن درباره مسئول تراز جامعه
  بزرگنمايي:

آریا بانو - تسنیم / سراسر قرآن پر از پیام‌های درس‌آموز در ابعاد فردی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است. این پیام‌ها، پیام‌هایی حیات‌بخش و مایه اصلاح ملت‌ها به سمت سعادت است. از این رو حکمرانی دینی جز با رجوع به قرآن میسر نمی‌شود و نظریه‌های جامعه‌شناسانه هر اندازه هم دارای قوت باشند، توانایی هم‌آوردی با آموزه‌های قرآن را نخواهند داشت؛ به عنوان نمونه وقتی قصد داریم درباره شاخصه‌های مسئول تراز حکومت اسلامی بدانیم، قرآن به ما شاخص می‌دهد و از شاخصه‌ای به نام صالحیت، فسادستیزی، اقتدار، دشمن‌ستیزی، مردم‌داری، ساده‌زیستی و ... سخن می‌گوید.
در آیه‌ای از قرآن می‌خوانیم « وَ وٰاعَدْنٰا مُوسىٰ ثَلاٰثِینَ لَیْلَهً وَ أَتْمَمْنٰاهٰا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقٰاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِینَ لَیْلَهً وَ قٰالَ مُوسىٰ لِأَخِیهِ هٰارُونَ اخْلُفْنِی فِی قَوْمِی وَ أَصْلِحْ وَ لاٰ تَتَّبِعْ سَبِیلَ الْمُفْسِدِینَ »؛ و ما با موسی [برای عبادتی ویژه] سی شب وعده گذاشتیم و آن را با افزودنِ 10 شب کامل کردیم؛ در نتیجه میعادگاه پروردگارش در چهل شب پایان گرفت، موسی [زمانی که به میعادگاه می‌رفت] به برادرش هارون گفت: در میان قومِ من جانشینم باش و به اصلاح [امورشان] بپرداز و از روش [و آرای] تبهکارانِ فتنه‌انگیز پیروی مکن‌.
این آیه در نگاه اول گویای آن است که در هر دستگاه حاکمیتی افراد صالح و فاسدی وجود دارند و نمی‌توان گفت تمام مسئولان فاسدند. هارون مصداق فرد صالح و سامری مصداق فرد فاسد بود. حالا در این بین وظیفه مسئولان صالح این است که از راه فاسدان پیروی نکنند.
نکته دوم این است که مصداق فساد در این آیه به نظر می‌رسد فساد فکری و اعتقادی باشد، همچنان که بنی‌اسرائیل در این ماجرا دچار فتنه سامری شد. به این نسبت، منظور از اصلاح در آیه، اصلاح در مسائل اجتماعى و جامعه است، نه صرفاً اصلاح در رفتار فردى و شخصى. فساد اعتقادی از آنجایی که زمینه‌ی ظهور و بروز سایر فسادها را برای هر جامعه‌ای رقم می‌زند، بدترین نوع فساد است؛ مثلاً خداوند اصرار دارد که با دشمن خود سر سازگاری نداشته باشید و با آنان برخورد شدیدی داشته باشید. اگر پیمان بستید، به پیمان خود در برابر آنان عمل کنید و اگر ترس از پیمان‌شکنی آنان داشتید، پا پیش نگذارید. اما همواره در بدنه جامعه اسلامی افرادی هستند که مرعوب دشمن هستند و کارشان لبخند زدن به دشمن است. آنان با تصور اینکه دشمن از لحاظ نظامی ممکن است پیشرفت‌هایی داشته باشد، حاضرند به نام مذاکره، امتیازهای زیادی را به آنان دهند و به جای عزت، ذلت را برای جامعه به ارمغان بیاورند. این طرز تفکر، نوعی فساد فکری است که نه با آموزه‌های قرآن هم‌خوانی دارد و نه با سیره امیرالمؤمنین علیه‌السلام. 
نکته دیگر این است که وظیفه‌ى فرد مسئول اصلاح اوضاع است. اگر مردم به فساد کشیده شدند و یا خواستار فساد بودند، فرد مسئولان نباید از موضع اصلاح‌گرى دست بردارد. اصلاح جامعه، با عوامل فاسد و پیروى از مفسدان، امکان‌پذیر نیست. جامعه نیاز به رهبر و مسئولی اصلاح‌گر دارد، رهبرى که هرگز تسلیم نظرات و توطئه‌هاى مفسدان نشود.
نتیجه آنکه زمامدار جامعه را باید از بین افراد صالح و اصلاح‌گر انتخاب کرد و از سوی دیگر زمامدار صالح نباید از مسیری که مفسدان برای جامعه طرح‌ریزی کردند، پیروی کنند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1215966/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ده بازیکن تاریخ لیگ انگلیس که کمتر از انتظار ظاهر شدند

ادرار به رنگ آب نشانه چیست؟

سپاهان مقابل پرسپولیس 5 نشان داد!

پیام ارلینگ هالند به مدافعان پس از تمدید قرارداد با منچسترسیتی: متاسفم، من اینجا ماندگار شدم!

مجسمه‌ای از کریستیانو رونالدو در پرتغال که با خودش مو نمی‌زند!

خلاصه بازی آاس رم 3 - جنوا 1

حمله به سرمربی نوجوانان پرسپولیس!

مسلم مسیگر پس از پایان بازی دوستانه اول با بلاروس، از تیم ملی فوتبال ساحلی خداحافظی کرد

در برزیل یک دروازه‌بان 16 ساله بر اثر اصابت توپ به سینه، جان خود را از دست داد

گل دوم فرانکفورت به دورتموند توسط اسکار هویلوند در دقیقه 2+90

تبریک عمر مرموش به بازیکنان فرانکفورت پس از بازی مقابل دورتموند

خلاصه بازی آینتراخت فرانکفورت 2 - دورتموند 0

صحنه مشکوک و سرنگونی گیراسی؛ فرانکفورت 1-0 دورتموند

گل دوم آاس رم توسط استفان الشعراوی در دقیقه 60

گل سوم آاس رم توسط پائولو دیبالا در دقیقه 73

پایان مهلت هیئت مدیره پرسپولیس به درویش

توضیح مدیر سپاهان درباره درگیری میرزازاد با یگان ویژه

لحظه درگیری بازیکنان سپاهان با عوامل حراست ورزشگاه امام خمینی اراک(ره)

بهترین گل به خودی سال 2025 تا اینجای کار، رسیده از ترکیه

پرسپولیس برنده مالکیت، موقعیت و امید گل!

بازیکنان مشهور تاریخ فوتبال که هرگز فاتح جام جهانی نشدند

وینچنزو مونتلا به ایران می‌آید

عارف و دو گزینه روی میز استقلال!

پادشاه یونایتدها درگذشت!

توضیحات مدیر تیم سپاهان درباره قهرمانی تیمش و درگیری های جنجالی پایان مسابقه

انتقاد سیدصالحی از خط دفاعی پرسپولیس: اصلا هماهنگ نیستند و تمرکز کافی ندارند

کواراتسخلیا از ناپل به پاریس!

غلامپور: هیچ کجا اندازه استقلال تعطیل نمی‌شود

دروازه‌بان قدبلند بلای جان فن‌پرسی و هیرنفین!‏

النصر و رونالدو بی‌خیال قهرمانی؛ فاصله 11 تا شد!

خلاصه بازی نیوکسل 3 - ولورهمپتون 0

روی ریباند ضربه پلگرینی؛ رم 1-0 جنوا

گل اول جنوا توسط ماسینی؛ رم 1-1 جنوا

درگیری عجیب در دیدار نوجوانان پرسپولیس و شاهین

درخواست توانیر از مردم برای صرفه‌جویی حداکثری برق و گاز

واکنش لاوروف به توافق‌نامه شراکت راهبردی میان ایران و روسیه

بهزاد غلامپور:من هم هیچ جا ندیدم که تمرینات یک تیم هشت روز تعطیل شود

بهزاد غلامپور :چالش انتخاب بهترین دروازه بان تاریخ فوتبال ایران

کمال کامیابی‌نیا: برانکو مشاوران خیلی خوبی در ایران داشت و بازیکنان خوبی جذب کرد

دربی شماره 33؛استقلال 1 – 1 پرسپولیس

کارشناسی داوری دیدار پرسپولیس - سپاهان در سوپرجام

خلاصه بازی التعاون 1 - النصر 1

دربی شماره 51؛ استقلال 1 –1 پرسپولیس

ضربه سر گیراسی به تیر دروازه خورد؛ فرانکفورت 0-0 دورتموند

فراری و پاس عالی کریستنسن؛ فرانکفورت 1-0 دورتموند

شاید رونالدو در مورد لیگ یک حق داشت

دست به یکی کردن پدر و پسر

سوژه داغ هفته؛ از آتش سوزی منزل سلبریتی های هالیوودی تا جنجال «جعبه سیاه» شبکه افق

موزیک بیکلامِ ماندگار و رویایی از «ریچارد کلایدرمن»

سیل شدید در اندونزی