پنجشنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۴
سیاسی

افزایش خشونت علیه کادر درمان

افزایش خشونت علیه کادر درمان
آریا بانو - تسنیم /رئیس سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه شاهد افزایش خشونت علیه کادر درمان هستیم، گفت: دانشگاه‌های علوم پزشکی و بخش‌های حقوقی وزارت بهداشت باید از پزشکان و ...
  بزرگنمايي:

آریا بانو - تسنیم /رئیس سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه شاهد افزایش خشونت علیه کادر درمان هستیم، گفت: دانشگاه‌های علوم پزشکی و بخش‌های حقوقی وزارت بهداشت باید از پزشکان و پرستاران حمایت کنند تا بتوانند به‌درستی از حقوق خود دفاع کنند.
در سال‌های اخیر، پدیده‌ی نگران‌کننده‌ی افزایش خشونت علیه کادر درمان به یکی از چالش‌های جدی نظام سلامت کشور تبدیل شده است. پزشکان، پرستاران و نیروهای اورژانس که در خط مقدم خدمت‌رسانی به بیماران قرار دارند، گاه هدف رفتارهای پرخاشگرانه، تهدید و حتی حملات فیزیکی قرار می‌گیرند. این رخدادها نه‌تنها امنیت شغلی و روانی کادر درمان را به خطر می‌اندازد، بلکه کیفیت ارائه خدمات را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.
از منظر روانی و اجتماعی، بروز این خشونت‌ها ریشه در مجموعه‌ای از عوامل دارد. در سطح فردی، فشارهای روانی بیماران و خانواده‌ها در شرایط بحرانی، احساس درماندگی، اضطراب ناشی از وضعیت سلامت عزیزان، و ناتوانی در کنترل هیجانات منفی می‌تواند زمینه‌ساز رفتارهای خشن شود. در کنار آن، گاهی انتظارات غیرواقع‌بینانه از پزشکان و نظام درمان باعث می‌شود که هرگونه ناکامی در روند درمان به‌اشتباه به عنوان «قصور» یا «بی‌توجهی» تلقی شود.
بازار
در بعد اجتماعی، تضعیف سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی، فشارهای مختلف روانی و نارسایی‌های ساختاری در نظام سلامت مانند کمبود امکانات، ازدحام بیماران و طولانی بودن زمان انتظار به افزایش تنش در محیط‌های درمانی دامن می‌زند. از سوی دیگر، بازنمایی نادرست عملکرد جامعه پزشکی در برخی شبکه‌های اجتماعی نیز می‌تواند ذهنیت عمومی را نسبت به کادر درمان مخدوش و زمینه‌ی بروز رفتارهای پرخاشگرانه را تقویت کند.
یکی از اتفاقات تلخی که در سال گذشته در این زمینه رقم خورد، قتل دکتر داوودی، پزشک مستقر در یاسوج بود.
ساعات پایانی روز دوشنبه 21 آبان ماه 1403 بود که خبر قتل دکتر داوودی، پزشکی در یاسوج، در فضای مجازی منتشر شد.
قاتل ابتدا با چاقو به گردن دکتر داوودی آسیب رسانده و بعد با اسلحه گرم به قفسه سینه او شلیک کرده و پس از ارتکاب قتل، لباس مقتول را بیرون آورده و تن خود کرده و از خودش عکس گرفته و با افتخار در فضای مجازی عکس را منتشر و از انتقام صحبت کرده بود.
دکتر محمد رئیس زاده در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم به مناسبت سالگرد درگذشت مرحوم دکتر داوودی، پزشکی که سال گذشته در تاریخ 21 آبان، به قتل رسید، اظهار کرد: در آغاز لازم می‌دانم این مصیبت را به جامعه پزشکی و خانواده محترم ایشان تسلیت بگویم و برای روح آن مرحوم، آرزوی مغفرت و آرامش دارم. از همان ساعات اولیه حادثه، من به یاسوج سفر کردم. صبح روز بعد، در دفتر استاندار و در جلسه شورای تأمین استان، با حضور ریاست محترم دادگستری، تاکید شد که موضوع با جدیت پیگیری و در کوتاه‌ترین زمان ممکن برخورد قانونی قاطع صورت گیرد.
وی افزود: در مراسم تشییع پیکر آن مرحوم نیز شرکت کردیم و حضور گسترده و همدلی مردم واقعاً ستودنی بود مردم آن منطقه با شور و اندوه فراوان، نشان دادند که قدرشناس و همراه جامعه پزشکی هستند.
وی ادامه داد: فردای آن روز، گزارشی از حادثه را خدمت رئیس‌جمهور ارائه کردیم و پیگیر مطالبات جامعه پزشکی یاسوج شدیم. خوشبختانه پیگیری‌های ما منجر به نتایجی شد؛ از جمله اینکه خیابان یا میدانی در همان محل مطب ایشان به نام دکتر داوودی نام‌گذاری شد. همچنین در نظام پزشکی‌های سراسر کشور، مراسم یادبودی به مناسبت بزرگداشت آن مرحوم برگزار شد. ما تا همین اواخر نیز پیگیری مسائل حقوقی و بیمه‌ای آن مرحوم را ادامه دادیم.
رئیس زاده تاکید کرد: در کنار این، پیگیر اجرای قانون به‌صورت قاطع و بازدارنده بودیم تا این دست جنایت‌ها بی‌پاسخ نماند. خوشبختانه با درایت و تلاش قوه قضاییه و مسئولان قضایی استان، در نهایت روز گذشته در آستانه سالگرد دکتر داوودی، حکم قصاص اجرا شد. هرچند این موضوع تلخ است، اما اجرای آن پیام روشنی دارد آن هم این که قوه قضاییه در برابر خشونت علیه کادر درمان با قدرت ایستاده است.
وی افزود: امیدواریم این اقدام قاطع، بازدارنده باشد و دیگر شاهد چنین حوادث ناگواری نباشیم. هدف ما این است که کادر درمان در محیطی امن و سلامت‌محور فعالیت کنند و خدای نکرده هیچ هم‌وطنی به دلیل ناپختگی یا هیجانات لحظه‌ای، مرتکب جنایتی نشود که هم برای خودش و هم برای خانواده‌ها و جامعه، ناگوار باشد‌‌.
وی با تأکید بر این که مردم عزیز ما باید بدانند کادر درمان در خط مقدم سلامت هستند؛ تا زمانی که محیط کار آنان امن و آرام نباشد، نمی‌توان انتظار سلامت کامل مردم را داشت، گفت: البته کمبودها و نارسایی‌هایی در سیستم بهداشت و درمان وجود دارد و گاهی مردم هنگام مراجعه با این مشکلات مواجه می‌شوند، اما این موضوع نباید منجر به خشونت علیه پزشکان، پرستاران و کارکنان درمانی شود.
رئیس سازمان نظام پزشکی در پاسخ به این سوال که میزان خشونت علیه کادر درمان روند افزایشی داشته یا خیر؟ بیان کرد: متأسفانه، بر اساس گزارش‌هایی که به دست ما رسیده، موارد خشونت علیه کادر درمان در سال گذشته نه‌تنها کاهش نیافته بلکه در برخی موارد افزایش یافته است. از جمله حادثه آسیب به چشم پرستار در مسجدسلیمان، چندین مورد حمله به نیروهای اورژانس، حادثه تلخ قتل دکتر داوودی، ضرب‌وشتم یکی از همکاران در اطراف تهران و حمله مسلحانه به رئیس سازمان نظام پزشکی که البته خوشبختانه ایشان زنده ماندند و اکنون در دوره نقاهت هستند.
وی افزود: این آمار نگران‌کننده است و نشان می‌دهد که باید نیروی انتظامی حضور مؤثرتر و مقتدرانه‌تری در مراکز درمانی داشته باشد. همچنین دانشگاه‌های علوم پزشکی و بخش‌های حقوقی وزارت بهداشت باید از پزشکان و پرستاران حمایت کنند تا بتوانند به‌درستی از حقوق خود دفاع کنند.
رئیس زاده در خصوص استقرار نیروهای انتظامی در بیمارستان‌ها نیز گفت: در مراکز درمانی بزرگ، به‌ویژه بیمارستان‌های آموزشی، نیروهای حراست و انتظامی حضور دارند، اما در مطب‌ها و مراکز کوچک‌تر این موضوع به‌طور کامل قابل اجرا نیست.


نظرات شما