آریا بانو

آخرين مطالب

مرگ چهار هزار ایرانی در سال بر اثر پوکی استخوان اجتماعي

مرگ چهار هزار ایرانی در سال بر اثر پوکی استخوان
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / وزیر بهداشت، پوکی استخوان را بیماری خاموشی عنوان کرد و گفت: بیش از نیمی (62 درصد) از زنان و حدود یک‌سوم مردان بالای 60 سال دچار این بیماری هستند. سهم کشور ما از شکستگی ناشی از پوکی استخوان 170 هزار مورد و 4 هزار مرگ در سال است. 
دکتر بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت به مناسبت روز پوکی استخوان پیامی صادر کرد که در آن نوشته است: «جهان امروز با تمامی مظاهر و دستاوردهای پیدا و پنهان خود فرصت و چالش‌های فراوانی را پیش روی زندگی بشر قرار داده است. از یک سو افزایش تسهیلات اجتماعی، تولید روزافزون علم و فناوری، بهبود الگوهای زندگی و دسترسی به روش‌های درمانی و داروهای جدید موجب افزایش شاخص امید به زندگی و حرکت جوامع به سمت سالمندی شده و در مقابل به دلیل تغییر در سبک زندگی، استفاده از تغذیه آماده و غیرارگانیک، عادات غلط و مصرف فرآورده‌های آسیب‌رسان، دوری از طبیعت و آپارتمان‌نشینی، کاهش تحرک فیزیکی، مصرف رو به گسترش برخی فرآورده‌های دارویی نظیر استروییدها، تاثیر افزایش تولید و مواجهه با آلاینده‌های محیطی، همگی موجب تنزل کیفیت زندگی خصوصا برای سالمندان شده است.
از جمله آثار شوم این تغییر گسترده در سبک زندگی بشر، افزایش موارد بیماری پوکی استخوان است. 20 اکتبر به روز جهانی استئوپروز اختصاص یافته تا تاکیدی بر نقش و اهمیت این بیماری بر کیفیت زندگی بشر باشد.
پوکی استخوان یک «بیماری خاموش است» و تا زمان بروز شکستگی، به طور معمول هیچ علائم و نشانه‌ای ندارد. شکستگی مهم‌ترین و جدی‌ترین عواقب پدیده پوکی استخوان است. شکستگی ناشی از پوکی استخوان می‌تواند باعث ناتوانی و معلولیت قابل توجه و از دست دادن کیفیت زندگی افراد شود. سالانه در جهان حدود 5.8 میلیون سال از دست رفته به دلیل شکستگی ناشی از استئوپروز رخ می‌دهد. از هر 3 زن بالای 50 سال یک نفر و از هر 5 مرد بالای 50 سال، یک نفر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه می‌کنند.
سهم کشور ما از شکستگی ناشی از پوکی استخوان 170 هزار مورد و 4 هزار مرگ در سال است. از هر 10 نفر که دچار شکستگی مفصل ران می‌شوند، 2 نفر طی 6 ماه پس از شکستگی فوت می‌کنند. نتایج حاصل از تحقیقات بیانگر این است که بیش از نیمی (62 درصد) از زنان و حدود یک‌سوم مردان بالای 60 سال دچار این بیماری هستند. خمیدگی ستون فقرات و کاهش 4 سانتی‌متری قد از نشانه‌های تاثیر پوکی استخوان در سالمندان است.
قدرت استخوان‌های بدن ما را دو عامل اصلی تراکم استخوان و کیفیت استخوان تعیین می‌کند؛ چهار نکته طلایی برای بهبود سلامت استخوان و عضله و کاهش خطر پوکی استخوان شامل ترکیبی از داشتن فعالیت، داشتن یک رژیم غذایی غنی از کلسیم، پروتئین و مصرف مکمل ویتامین D است. کمبود ویتامین D شایع است و حتی با یک تغذیه سالم هم نمی‌توانیم کمبود آن را جبران کنیم. علیرغم نیاز به ویتامین D در دوران سالمندی متاسفانه میزان تولید این ویتامین در پوست با افزایش سن کاهش می‌یابد و افراد مسن در مقایسه با جوانان 4 برابر کاهش ظرفیت تولید ویتامین D در پوست دارند. سیگار کشیدن، مصرف الکل و نوشیدن نوشابه‌های قندی از جمله عواملی هستند که بر سلامت استخوان‌ها تأثیر منفی می‌گذارند. مصرف دخانیات به تنهایی احتمال شکستگی مفصل ران را تا تقریبا دو برابر افزایش می‌دهد.
برون رفت و کاهش تاثیرات منفی این وضعیت در گرو عزم راسخ ما بر تامین هر چه بیشتر شرایط زندگی سالم و ارتقای کیفیت زندگی است. تشخیص به موقع پوکی استخوان از اهمیت بسزایی برخوردار است، لذا پس از پنجاه سالگی یکی از دلایل مراجعه و مشورت با پزشک را به این موضوع اختصاص دهیم.
انجام معاینه بالینی و بررسی عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان در تمامی بانوان بالای 50 سال و مردان بالای 70 سال توصیه می‌شود. در طول چرخه زندگی، یک رابطه مثبت قوی بین فعالیت بدنی و سلامت استخوان وجود دارد که متاسفانه در خلال پاندمی کرونا به شدت کاهش یافته است. 4 ساعت پیاده‌روی در هفته با سرعت زیاد، احتمال شکستگی‌ها در ناحیه ران را کاهش می‌دهد، در صورت امکان از نشستن طولانی‌مدت اجتناب کنیم. به جای استفاده از خودرو یا وسایل حمل‌ونقل عمومی، مسافت‌های کوتاه را پیاده طی کنیم. مصرف کافی کلسیم، پروتئین و ویتامین D و فعالیت فیزیکی منظم و تقویت قدرت عضلات هم بخشی از پروتکل درمان محسوب می‌شود.
اگر کمتر از 10 دقیقه در روز در معرض نور خورشید هستیم و مکمل ویتامین D مصرف نمی‌کنیم، در معرض خطر پوکی استخوان قرار داریم. مکمل ویتامین D برای افرادی که در معرض پوکی استخوان قرار دارند و به طور کلی برای تمام افراد 60 ساله و بالاتر، روزانه 1000 واحد توصیه می‌شود. باید دقت داشت دوز بالاتری از مقادیر توصیه شده را مصرف نکنیم. همچنین رعایت اصول ارگونومی و ایمن‌سازی محیط، نوع مصالح و معماری، چیدمان لوازم و استفاده از وسایل کمک حرکتی، حفاظتی و ایمنی‌بخش به منظور پیشگیری از سرخوردن، سقوط و افزایش آسیب افراد در معرض خطر لازم به نظر می‌رسد.
با جمع‌بندی نکات پیش‌گفته و در جهت نیل به این اهداف، ضروری است تا از اصلاح سبک زندگی، الگوهای تغذیه سالم، شیوه‌های خودمراقبتی، توصیه‌های مشاورین تغذیه، ترک عادات مضر و غلط، ظرفیت بالقوه فناوری‌های نوین اطلاع‌رسانی در مسیر افزایش سواد سلامتی و ... بهره‌مند گردیم.
تشخیص زودرس این عارضه در پیشگیری از ضایعات، کمک شایانی می‌کند و بدین مناسبت، شعار هفته سلامت استخوان سال 1400 «مهار پوکی استخوان با تشخیص به موقع» اختصاص یافته است. امید است با تمسک به این آموزه‌های علمی، در تحقق جامعه و نسل‌های سالم و پر نشاط، موفق باشیم.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/682795/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آهنگ محسن چاوشی به نام «شاه مقصود» برای طرفدارانش

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

تغییر مسیر پرواز تهران- زاهدان- مشهد

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

غذایی لذیذ برای خوش خوراک ها و فست فود خورها

افرادی که فشار خون بالا دارند ماست را با این ماده غذایی ترکیب کنند

موی چتری به چه صورت هایی می آید؟

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

نتایج فینال 5 وزن نخست کشتی فرنگی جام تختی اعلام شد

آنالیز یک تغییر؛ کلوپ دوم یا برندان راجرزی دیگر

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

بلد نیس چطوری زهر نیش مار رو بگیره!

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

صدای این خواننده دل همه رو برد!

کاهش 14 درصدی جانباختگان حوادث رانندگی در سفرهای نوروزی

رادان: تمام آبرویمان را برای دین و ارزش‌های اسلامی می‌گذاریم و از این راه عقب‌نشینی نخواهیم کرد

پورعباس: کنکور در سلامت کامل برگزار شد

لحظات حساس از نجات نوزاد سه روزه توسط اپراتور هلال احمر

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

عطر کیک هل و گلاب تمام خانه را پر کرد!

آشنایی با سندرم حساسیت ناشی از دارو (DRESS)

چطور شوهر بی عاطفه ام را درمان کنم؟

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

اولین واریزی مالک جدید به بازیکنان پرسپولیس

سندروم ژاوی همه‌گیر شد؛ تمدید 3ساله کونسیسائو

برنامه بازی‌ها را برای همه تغییر دهند نه فقط رئال

بلینگام بازی با سوسیداد را از دست داد

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

علی مصفا: فیلیمو عمدا «نبودن» را تبلیغ نکرد و سرم منت گذاشت!

در تقدیر من جز خدمت به خلق نیست!

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

آخرین خبر از وضعیت بیماری «ترانه علیدوستی»

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مرگ دردناک مرد تبریزی زیر چرخ های قطار مسافربری

آتش سوزی گسترده در هند؛ شش نفر کشته شدند