بزرگنمايي:
آریا بانو - موز یک میوه انرژیبخش و بسیار پرطرفدار در سرتاسر جهان است. طبع موز و ترکیبات خاصی که در آن وجود دارد، باعث شده است بهعنوان یک داروی طبیعی برای درمان بسیاری از بیماریها در طب سنتی کاربرد داشته باشد.
در این مقاله ابتدا طبع موز از نظر طب سنتی را بیان کرده و سپس به بررسی ویژگیهای معجزه آسای این میوه خوشمزه میپردازیم.
طبع موز در طب سنتی چیست؟
مزاج موز از نظر طب سنتی گرم و مرطوب است و انواع مصلحات آن نمک، عسل، سکنجبین و مربای زنجبیل است.
مزاج | انواع مصلحات |
گرم و مرطوب | نمک، عسل، سکنجبین و مربای زنجبیل |
خواص موز برای سلامتی بدن
1. بهبود عملکرد کلیه
پتاسیم برای کنترل فشار خون و عملکرد صحیح کلیه ضروری است و موز به عنوان یک منبع غذایی پتاسیم، برای حفظ کلیههای
سالم مفید است.
یک مطالعه 13 ساله در خانمها مشخص کرد، افرادی که 2 الی 3 بار در هفته موز میخورند، 33٪ کمتر احتمال ابتلا به بیماری کلیوی را دارند.
2. ایجاد تعادل در سطح قند خون
موز سرشار از مادهای به نام پکتین است، که نوعی فیبر است و فرم ساختاری اسفنجی خود را به بدن میدهد. بنابراین باعث میشود همه مواد غذایی بخصوص کربوهیدراتها به طور کامل جذب نشده و فقط به اندازه مورد نیاز بدن جذب شود. به همین دلیل هم نشاستههای پکتین ( محلول در آب) و هم نشاستههای نامحلول، میزان قند خون را بعد از غذا تعدیل کرده و
اشتها را با کند شدن تخلیه
معده کاهش میدهند. علاوه بر این، موزها از نظر شاخص گلیسمی (GI) پایین هستند. شاخص گلیسمی مقدار قندی است که پس از مصرف کربوهیدرات در بدن آزاد میشود. نکتهای که وجود دارد این است که تنها افراد مبتلا به دیابت نوع 2 باید در مقدار مصرف موز احتیاط کنند.
3. بهبود عملکرد سیستم گوارشی
فیبر موجود در موز با بسیاری از مزایای سلامتی، از جمله بهبود هضم غذا ارتباط مستقیم دارد. یک موز به اندازه متوسط حدود 3 گرم فیبر دارد که با توجه به نیاز روزانه بدن، موز را به یک منبع فیبر نسبتاً مناسبی تبدیل میکند. موز حاوی دو نوع فیبر اصلی به نام پکتین و نشاسته مقاوم است که هردو در موز نارس بیشتر هستند. نشاسته مقاوم در
معده هضم نشده و وارد
روده بزرگ شما میشود. به همین دلیل یک غذای عالی برای باکتریهای مفید
روده هستند. همچنین وجود پکتین از
سرطان روده بزرگ جلوگیری میکند.
4. کمک به کاهش وزن
موزها چندین ویژگی دارند که آنها را به یک ماده غذایی دوستداشتنی برای کاهش وزن تبدیل میکند. موزها در کنار مقدار فراون فیبر، کالری کمی دارند. یک موز متوسط تقریباً 70 کالری دارد و در عین حال بسیار مغذی و به دلیل فیبر زیاد سیرکننده هست. همچنین مدت زمان بیشتری شما را سیر نگه میدارد و از اشتهای کاذب جلوگیری میکند. بنابراین مصرف آن در کنار انواع سبزیجات به صورت چشمگیری به کاهش وزن شما کمک میکند.
5. افزایش انرژی بدن
موز دارای تعادل طبیعی قند و فیبر محلول است. در نتیجه باعث آزاد شدن انرژی آهسته اما پایدار در بدن می شود. به همین دلیل است که ورزشکاران اغلب قبل از کار کردن موز میخورند. این اصل افزایش انرژی فقط برای ورزشکاران و افراد پرکارنیست، بلکه در همه افراد باعث افزایش انرژی میشود.
6. یک حامی خوب برای
سلامت قلب پتاسیم یک ماده معدنی است که برای
سلامت قلب ضروری بوده و مصرف آن یکی از راههای پایین آوردن فشار خون است. معمولا افراد میزان کمی از این ماده معدنی مهم را با رژیم غذایی خود دریافت میکنند و موز یک منبع عالی غذایی از پتاسیم است.
یک موز متوسط (118 گرم) حاوی 9 درصد پتاسیم است. به همین دلیل حتما باید در رژیم غذایی
خانواده به خصوص برای
کودکان و افراد مسن قرار بگیرد. رژیم غذایی سرشار از پتاسیم میتواند تا 27٪ خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد. علاوه بر این موز حاوی مقادیر مناسبی منیزیم است که به
سلامت قلب کمک میکند.
7. محافظت از بدن در برابر بیماریهای مزمن
میوهها و سبزیجات منبع عالی آنتیاکسیدانهای غذایی هستند و موز نیز از این قاعده مستثنی نیست. آنها حاوی چندین نوع آنتی اکسیدان قوی، از جمله دوپامین و کاتچینها هستند. این آنتیاکسیدانها با بسیاری از مزایای سلامتی مانند کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و بیماریهای دژنراتیو (تخریب بافتهای بدن) ارتباط مستقیم دارند.
8. موز یک میان وعده عالی برای ورزشکاران
موزها معمولاً به دلیل داشتن مواد معدنی و کربوهیدراتهایی که بهراحتی هضم میشوند، بهعنوان یک میانوعده مناسب برای ورزشکاران شناخته میشوند. خوردن موز به کاهش گرفتگی و درد عضلات ناشی از
ورزش کمک میکند. خوردن این
میوه شیرین قبل از تمرین تحمل و استقامت بدن فرد را افزایش میدهد.
9. بهبود
حساسیت خون نسبت به انسولین با مصرف موز
مقاومت به انسولین یکی از مهمترین عوامل خطر در بسیاری از بیماریهای جدی جهان از جمله دیابت نوع 2 است. مطالعات متعدد نشان میدهد که مصرف 15 تا 30 گرم نشاسته مقاوم در روز به صورت مداوم
حساسیت به انسولین را بصورت چشمگیری بهبود میبخشد. موزهای نارس منبع خوبی از نشاسته مقاوم هستند. بنابراین، به بهبود
حساسیت به انسولین کمک میکنند.
10. جلوگیری از سوزش سر دل و
زخم معده متعادل کردن سطح pH
معده در مبارزه با سوزش سر دل ضروری است. موز این کار را با تقویت لایه مخاطی محافظ
معده انجام میدهد، که باعث تسکین درد میشود و به حرکت سریع غذا در دستگاه گوارش کمک میکند.
خوردن موز میتواند از ریفلاکس اسید نیز جلوگیری کند. در مورد زخم معده، لایه مخاطی محافظ در
معده شما با خوردن موز به عنوان سدی در برابر اسید هیدروکلریک عمل میکند.
این
میوه پر طرفدار همچنین به از بین بردن باکتریهای موجود در
معده که باعث ایجاد
زخم معده میشوند کمک میکند.
سخن آخر
به دلیل طبع گرم موز، فیبر بالا و مواد مغذی بسیاری که در این
میوه خوشطعم وجود دارد، یک میانوعده عالی برای تمام رژیمها محسوب میشود. البته افراد گرم مزاج باید در مقدار مصرف این
میوه خوشمزه احتیاط کنند.
از موز در موارد بسیاری مانند انواع کیکهای خامهای، دسرها، شیرینیجات و بستنیها استفاده میشود. برای ما در پایین همین صفحه بنویسید شما از موز چه استفادههایی میکنید؟ منتظر نظرات و پیشنهادات عالی شما دوستان عزیز هستیم.
شما همراهان عزیز میتوانید در سایت انگیزه با طبع میوههای دیگر مانند طبع
سیب و خواص درمانی و مصلحات آن نیز آشنا شوید.