بزرگنمايي:
آریا بانو - کیوی از میوههای بسیار پرطرفدار و خوشمزهای است که به دلیل وجود ویتامین سی فراوان و فیبر زیادی که دارد برای انواع سنین و بیماریها مناسب است. طبع کیوی و خواص آن به گونهای است که در طب سنتی نیز کاربرد فراوانی دارد. با اینکه کیوی یک میوه فصلی است شما میتوانید با یاد گرفتن نحوه خشک کردن کیوی آن را تا چند ماه بدون از بین رفتن خواصش نگهداری و استفاده کنید.
در این مقاله نحوه خشک کردن کیوی با سه روش سنتی ، دستگاه میوه خشک کن و فر را به شما عزیزان آموزش میدهیم.
روشهای خشک کردن کیوی
1. خشک کردن کیوی به روش سنتی با نور آفتاب
خشک کردن کیوی با نور آفتاب یک روش سنتی و بسیار آسان هست و افرادی که در خانههای حیاتدار یا ویلایی زندگی میکنند بهراحتی میتوانند با این روش کیوی را خشک نمایند. برای این کار باید طبق مراحل زیر عمل کنید:
ابتدا کیویهای مناسب و سالم بدون خرابشدگی و کاملاً رسیده را برای این کار انتخاب نمایید. هرچه پوست کیویهای انتخابی شما نازکتر باشد زودتر خشک شده و نتیجه بهتری میگیرید. معمولاً در این روش کیوی را با پوست خشک میکنند. پس از اینکه کیویهای مناسب را انتخاب کردید آنها را به خوبی شسته و اجازه دهید کاملاً خشک شوند. سپس با یک چاقوی تیز آنها را مانند چیپس اسلایس کنید؛ اما خیلی هم نباید ضخامت ورقههای کیوی کم باشد؛ زیرا زمانی که خشک میشود حالت چروکیده پیدا میکند و اگر خیلی نازک باشد ظاهر زیبایی نخواهد داشت. بعد از خورد کردن ورقههای کیوی را با فاصله روی یک سینی استیل ضد زنگ بچینید. به دلیل اینکه کیوی آب زیادی دارد و اسیدی است احتمال دارد ظروف دیگر را خراب کند. همچنین علت پهن کردن با فاصله برای جریان بهتر هوا بین کیویهاست تا سریعتر و یک دستتر خشک شوند. سپس سینی را در جایی که نور مستقیم آفتاب نباشد اما آفتاب بتابد بگذارید. نور خیلی شدید و مستقیم میتواند ویتامینهای کیوی را از بین ببرد و حالت سایه آفتاب برای خشک کردن میوه بهتر خواهد بود. در انتخاب مکان مناسب برای گذاشتن سینی دقت کنید که در کنار لانه جانورانی مثل مورچهها نباشد و گرد و غبار نیز کمتر باشد. بهتر است شبها سینی را به داخل خانه آورده و دوباره روز بعد در برابر آفتاب قرار دهید. چون شبها هوا خنکتر است کیویها دوباره رطوبت جذب میکنند و دیرتر خشک میشوند؛ بنابراین این کار هم باعث زودتر خشک شدن کیویها می شود و هم تمیزتر میمانند. تا زمانی که کیویها کاملاً خشک شوند دائماً آنها را چک کنید. زمانی که نیمهخشک شدند باید آنها را در سبدی ریخته و کاملاً در سایه قرار دهید تا مرحله نهایی خشک شدن انجام شود. در روش سنتی نمیتوان گفت دقیقاً چه زمانی میوه خشک میشود زیرا به میزان گرما و نور خورشید و همچنین ضخامت و رطوبت ورقههای میوه بستگی دارد. پس از اینکه کاملاً رطوبت کیویها از بین رفت میتوانید آنها را جمع کرده و در یک ظرف دربدار در یخچال نگهداری کنید. میتوانید قبل از اینکه رطوبت کیویها کاملاً از بین برود هم آنها را جمع کرده و در یخچال بگذارید؛ اما در این حالت زمان کمتری میتوانید آنها را نگهداری کنید و رطوبت موجود در آن باعث ایجاد کپک میشود. بیشتر بخوانید: خشک کردن موز در خانه به صورت حرفهای، بدون سیاه شدن
2. خشک کردن کیوی با استفاده از دستگاه
میوه خشک کن
از آنجایی که امروزه بیشتر ما در آپارتمان زندگی میکنیم و دسترسی به نور مستقیم نداریم و یا وقت چندانی برای استفاده از روشهای
سنتی برایمان باقی نمیماند میتوانیم بهراحتی این کار را با دستگاه
میوه خشک کن هم انجام دهیم.
مراحل خشک کردن کیوی با این دستگاه:
در این روش نیز ابتدا باید کیویهای
سالم و تازه مرغوب را انتخاب کرده و به خوبی بشویید و اجازه دهید کاملاً خشک شوند. اگر هنوز بعضی از کیویها نرسیدهاند میتوانید آنها را برای مدتی کنار
سیب یا در دمای آشپزخانه قرار دهید تا به خوبی برسند و بعد برای خشک کردن از آنها استفاده کنید. معمولاً برای خشک کردن کیوی با دستگاه
پوست آن را جدا میکنند اما باز هم انتخابش با شماست که چگونه آنها را
دوست دارید. سعی کنید کیویها را با ضخامت یکسان و حدود 0.5 سانتیمتر برش بزنید. سپس آنها را با فاصله مناسب در سینیهای
میوه خشک کن قرار دهید. درجه
میوه خشک کن را روی 75 درجه سانتیگراد یا 135 درجه فارنهایت بسته به نوع دستگاه تنظیم کنید. معمولاً خشک کردن
میوه با این دستگاه حدود 24
ساعت طول میکشد، اما با توجه به کیفیت
میوه و ضخامت آنها باز هم میتواند متغیر باشد؛ بنابراین طی این 24
ساعت هر 6 الی 8
ساعت یک بار آنها را چک کرده و در صورت لزوم ورقهها را زیرورو کنید تا همگی به خوبی خشک شوند. اگر در بین این ساعتها بعضی از ورقهها کاملاً خشک شده بودند آنها را جدا کنید تا نسوزند. پس از اینکه همه آنها کاملاً خشک شدند کیویها را در ظرف درب دار ریخته و در جای خشک و خنک مثل یخچال نگه داری کنید.
3. خشک کردن کیوی با استفاده از فر
اگر دستگاه
میوه خشک کن هم ندارید و یا به دلیل مشغله زیاد نمیتوانید همان 24
ساعت وقت را نیز صرف این کار کنید میتوانید به راحتی با فر کیویها را خشک کنید. برای این کار به روش زیر عمل کنید:
ابتدا کیویهای مناسب و مرغوب را جدا کرده و کاملاً بشویید و اجازه دهید خشک شوند. روی سینی فر را با پارچه پارچمنت بپوشانید. ورقههای کیوی را با فاصله مناسب روی سینی بچینید. فر را روی درجه 130 الی 140 فارنهایت تنظیم کرده و روشن کنید. حواستان باشد میوهها در فر سریع میسوزند بنابراین طی 1.5 الی 2
ساعت زمانی که این کار طول میکشد هر 15 الی 20 دقیقه یک بار کیویها را چک کرده و در صورت نیاز آنها را زیر و رو کنید. پس از اینکه دیدید به اندازه مناسب خشک شدهاند فر را خاموش کرده و اجازه دهید کیویها کاملاً خنک شوند. اگر بعضی کیویها هنوز به اندازه لازم خشک نشدهاند آنها را جدا کرده و دوباره برای چند دقیقه در فر قرار دهید. در پایان میوههای خنک شده و خشک شده را در یک ظرف درب دار ریخته و در یخچال نگهداری نمایید. نکته مهم: اگر با هر کدام از روشها کیویها را بهصورت کامل خشک نکردید و بافت نرمی داشتند به هیچ وجه آنها را در کابینت نگذارید زیرا سریعاً کپک میزند.
سخن آخر
میوه کیوی از میوههای خوش طعمی است که بخصوص
کودکان آن را خیلی
دوست دارند و از طرفی با خشک کردنش ویتامینها و مواد مفیدش را از دست نمیدهد؛ بنابراین یک میان وعده خوشمزه و
سالم چه برای
کودکان و چه برای بزرگترها میباشد. برای ما در پایین همین صفحه تجربه خودتان در خشک کردن میوهها را بنویسید. منتظر خواندن نظرات و پیشنهادات عالی شما عزیزان هستیم.
همچنین پیشنهاد میکنیم با « طرز تهیه لواشک کیوی خوشمزه خانگی به صورت تصویری » نیز در انگیزه آشنا شوید.