بزرگنمايي:
آریا بانو - معمولا بلافاصله پس از جداسازی ساقههای زعفران، عملیات خشک کردن زعفران صورت میگیرد. روش معمول این است که یک پارچه تمیز و سفید پهن می کنند و زعفران را روی آن به صورت تنک پهن میکنند و دمای اتاق را طوری تنظیم میکنند تا زعفران سریع خشک شود و در اثر دیر خشک شدن سیاه نشود. اما ما در ادامه بهترین روش خشک کردن زعفران را به شما خواهیم آموخت.
روش های خشک کردن زعفران
به طور کلی روشهای خشک کردن زعفران در زیر ارائه شده است:
1. خشک کردن اسپانیایی زعفران
در این روش از الک هایی با قطر 30 سانتیمتر و دارای توری ابریشمی استفاده میشود. بدین منظور، کلاله های تازه زعفران را در لایهای به ضخامت 2 تا 3 سانتی متر بر روی توری قرار داده و سپس الک با فاصله مناسبی از منبع حرارتی قرار میگیرد.
2. خشک کردن با آون الکتریکی
با دمای قابل تنظیم 50 تا 60 درجه سانتیگراد، در این روش زعفران در لایه ای به ضخامت 2- 1 سانتیمتر برای مدت 40 – 30 دقیقه در حرارت فوق خشک شد.
3. روش سنتی خشک کردن زعفران
در این روش زعفران روی پارچه تمیزی و در محل سایه طی 3 الی 4 روز خشک میگردد.
4. خشک کردن زعفران با دستگاه مخصوص
زعفران خشک شده با این نوع دستگاهها تحت شرایط خاصی بهترین کیفیت را از لحاظ قدرت رنگدهی و طعم دارد.در این روش از الک هایی با قطر 30 سانتیمتر و دارای توری ابریشمی استفاده میشود.
کلالههای تازه زعفران را در لایه ای به ضخامت 2-3 سانتی متر روی توری قرار داده و سپس الک را به فاصله مناسب از منبع حرارتی قرار میدهند. با ردیف نمودن چندین الک بر روی هم و تغییر در موقعیت آنها محصول به طور دقیق و یکنواخت خشک میشود.
5. خشک کردن زعفران با ماکروویو
استفاده از مایکروویو در خشک کردن کلاله زعفران باعث کاهش
آلودگی میکروبی زعفران را سبب میشود. محققان به این نتیجه رسیدهاند که میزان
آلودگی و بار میکروبی از پارامترهای اصلی کیفیت زعفران محسوب میشود که در این روش به حداقل میرسد.
بهترین روش خشک کردن زعفران
یکی از روشهای مناسب برای خشک کردن زعفران که کم هزینه بوده و زمان بر نیست این است که 4 پایه فلزی به ارتفاع یک متر بسازیم که دارای 3 یا 4 طبقه با فاصله 20سانتیمتر از هم باشد. طبقهها از جنس توری حریر (تورهایی که به عنوان
پرده از آنها استفاده میشود) میباشد. با قرار دادن 4 پایه در کنار بخاری و با حرارت مناسب و استفاده از باد پنکه سقفی یا رومیزی (دورکم) اقدام به خشک کردن زعفران کنیم.
نکته: کلالههای زعفرانتر را باید به صورت یکنواخت داخل طبقهها پهن کنیم و آنها را خیلی زیاد روی هم انباشت نکنیم تا سریعتر خشک شوند.
به طور متوسط مقدار انباشت روی هر طبقه حدودا باید اندازه یک بند انگشت باشد. لازم به ذکر است که دو نکته بسیار حائز اهمیت است.
باید شرایط را طوری فراهم کنیم تا زعفران در حداقل زمان ممکن خشک شود تا رنگ اش در اثر دیر خشک شدن سیاه نشود. باید فاصله طبقههای توری از حرارت مستقیم به اندازهای باشد که زعفران نسوزد.
هر کیلو گل زعفران چقدر زعفران میدهد؟
بسته به منطقه و مرغوبیت محصول، هر یک کیلو گل زعفران، 13 تا 16 گرم زعفران خشک میدهد! (3 مثقال ناقابل!)
سخن آخر
طولانی بودن مدت زمان خشکاندن زعفران، افت کیفی محصول، افزایش امکان آلوده شدن به مواد خارجی، تیره شدن زعفران های حاصله، افزایش امکان کپک زدگی، افزایش امکان
آلودگی به انواع میکروبها و بالا بودن میزان رطوبت زعفران از معایب روش
سنتی است. بنابراین سعی کنید به دیگر روشهای ارائه شده رجوع کرده و بهترین روش را انتخاب کنید.
همچنین اگر به تهیه محصولات خانگی علاقه دارید، روش خشک کردن موز ، روش خشک کردن توت و روش خشک کردن کیوی را نیز در انگیزه آموزش ببینید.