آریا بانو

آخرين مطالب

افزایش مرگ و میر انسانی ناشی از "هاری" اجتماعي

افزایش مرگ و میر انسانی ناشی از "هاری"
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، با اشاره به افزایش مرگ و میر انسانی ناشی از هاری بر لزوم کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب تاکید کرد و گفت: با توجه به تعداد قابل توجه ابتلای حیوانات عامل گزش به بیماری هاری در سال گذشته، به نظر می‌رسد اقدامات و فعالیت‌هایی که هر ساله برای پیشگیری از حیوان‌گزیدگی در کشور انجام می‌شود به حد کفایت موثر و کارآمد نبوده است.
دکتر بهزاد امیری با اشاره به اینکه از سال 2007 روز 28 سپتامبر مصادف با سالگرد درگذشت لوئی پاستور (کاشف واکسن هاری) روزجهانی هاری نام‌گذاری شده است، گفت: امسال یعنی 28 سپتامبر 2022 شانزدهمین سالروز جهانی هاری است. هدف از نامگذاری روز هاری، ایجاد فرصتی برای آموزش و افزایش آگاهی کلیه افراد جامعه در خصوص بیماری هاری و جلب حمایت و مشارکت کلیه اقشار جامعه و همچنین ایجاد تعهد و هماهنگی در سازمان‌ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی برای پیشگیری از حیوان گزیدگی و کنترل و حذف بیماری هاری در جوامع بشری است. 
وی افزود: هر ساله به منظور ارتقای هماهنگی و هدفمند کردن فعالیت‌های مقابله با بیماری هاری و افزایش آگاهی عمومی، شعاری برای روز جهانی هاری در نظر گرفته می‌شود. شعار روز جهانی هاری در سال 2022 طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت "پایان مرگ ناشی از هاری با رویکرد سلامت واحد" است. انتخاب این شعار نشان‌ دهنده اهمیت مشارکت، همکاری و هماهنگی بین بخشی در تحقق اهداف برنامه راهبردی جهانی پیشگیری و کنترل هاری است. هدف اصلی برنامه راهبردی جهانی پیشگیری و کنترل هاری که از سوی سازمان جهانی بهداشت، سازمان جهانی بهداشت حیوانات و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد تدوین شده است، "به صفر رساندن مرگ انسان به علت هاری ناشی از گزش سگ تا سال 2030 میلادی است.
او با تاکید بر اینکه این هدف مشتمل بر استراتژی‌هایی است، اظهار کرد: استراتژی اصلی در این برنامه شامل آموزش و اطلاع رسانی جامعه، بهبود و ارتقای نظام مراقبت حیوان گزیدگی و بیماری هاری، دسترسی خدمات پیشگیری پس از تماس برای همه، واکسیناسیون دسته جمعی سگ‌ها (طبق مستندات موجود در صورتی که 75 درصد جمعیت سگ‌ها برعلیه بیماری هاری واکسینه شوند، احتمال بروز و انتقال بیماری در جمعیت سگ‌ها و به تبع آن در انسان نزدیک به صفر خواهد رسید) است‌.
امیری با اشاره به روند رو به رشد سالیانه تعداد موارد حیوان‌گزیدگی و مرگ ناشی از هاری، تصریح کرد: طی سال گذشته بیش از 260 هزار مورد حیوان‌ گزیدگی و 16 مورد مرگ انسانی ناشی از ابتلا به بیماری هاری گزارش شده است. در سال جاری نیز تاکنون 7 مرگ ناشی از هاری در کشور ثبت شده است.
وی افزود: با توجه به تعداد قابل توجه ابتلای حیوانات عامل گزش به بیماری هاری در سال گذشته، به نظر می‌رسد اقدامات و فعالیت‌هایی که هر ساله توسط دستگاه‌های متولی برای پیشگیری از حیوان‌گزیدگی در کشور انجام می‌شود به حد کفایت موثر و کارآمد نبوده و در صورت استمرار این وضعیت همچنان با تحقق هدف به صفر رساندن مرگ انسان به علت هاری ناشی از گزش سگ فاصله خواهیم داشت و تبعات ناشی از آن تحدید سلامت عمومی و افزایش هزینه‌های نظام سلامت است، روز به روز افزوده خواهد شد. 
او بیماری هاری را نوعی عفونت ویروسی دستگاه اعصاب مرکزی معرفی کرد و گفت: هاری بین حیوان و انسان قابل انتقال است که معمولاً به واسطه گزش حیوان هار به انسان منتقل می‌شود و در صورت بروز علائم بیماری در انسان متاسفانه همیشه (100 درصد) کشنده است. ولی خوشبختانه علی‌رغم کشندگی بالای این بیماری، در صورت انجام کلیه مراحل پیشگیری و درمان بیماری از جمله شتشوی صحیح محل گزش با آب و صابون و تزریق سرم و واکسیناسیون به موقع و کامل می‌توان از ابتلا به هاری پیشگیری کرد.
او درباره حقایق کلیدی در مورد بیماری هاری، تاکید کرد: هاری یک بیماری ویروسی قابل پیشگیری با واکسن است که در بیش از 100 کشور جهان رخ می‌دهد. سالانه 59000 مرگ انسان به علت ابتلا به بیماری هاری در جهان رخ می‌دهد. متاسفانه 40 درصد از افراد گاز گرفته شده توسط حیوانات مظنون به هاری، کودکان زیر 15 سال هستند.
وی با بیان اینکه سگ‌ها عامل بیش از 90 درصد موارد حیوان گزیدگی و انتقال بیماری هاری و مرگ ناشی از آن در انسان هستند، اظهار کرد: حذف هاری از طریق پیشگیری از گزش سگ و انجام واکسیناسیون سگ‌ها امکان پذیر است. شستشوی فوری و کامل زخم با آب و صابون پس از تماس با یک حیوان مظنون به هاری به مدت 15 دقیقه برای هر زخم، بسیار مهم و حیاتی است و می‌تواند زندگی را نجات دهد.
او هدف کلی در برنامه کنترل هاری طبق اعلامیه سازمان جهانی بهداشت را حذف تمامی موارد مرگ انسانی در اثر ابتلا به بیماری هاری ناشی از گزش سگ تا سال 2030 معرفی کرد.
امیری همچنین به ذکر توصیه‌هایی جهت پیشگیری و کنترل حیوان گزیدگی و بیماری هاری پرداخت و ادامه داد: از نزدیک شدن به سگ‌های ولگرد و بدون صاحب بپرهیزید، چرا که بیشترین موارد حیوان گزیدگی انسان‌ها توسط سگ‌ها روی می‌دهد. همچنین از غذا دادن به سگ‌ها و گربه‌های بلاصاحب و ولگرد پرهیز کنید، زیرا که خود را در معرض حمله احتمالی آنها قرار می‌دهید و همچنین موجبات زالد و ولد بی‌رویه آنها فراهم می‌شود.
وی افزود: از آزار و اذیت و نزدیک شدن به حیوانات پرهیز کنید چرا که سایر حیوانات اهلی و وحشی نیز می‌توانند آلوده به ویروس هاری باشند و در صورت گزش احتمال ابتلا به بیماری هاری وجود دارد. باید بدانید که پنجه کشیدن گربه (به علت لیسیدن پنجه) همانند گاز گرفتگی محسوب می‌شود و نیازمند درمان پیشگیری هاری است. در صورت نگهداری سگ و گربه باید نسبت به واکسینه کردن سالانه آنها اقدام کنید.
او در پایان مجددا تاکید کرد: شستشوی محل حیوان گزیدگی با آب و صابون اولین قدم جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری هاری است. در صورت بروز گزش و یا تماس با حیوانات که منجر به مجروح شدن و یا خراش پوستی شد، بلافاصله به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/778232/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خلاصه بازی شفیلدیونایتد 0 - لیورپول 2

خلاصه بازی منچستریونایتد 2 - چلسی 1

خلاصه بازی استون ویلا 1 - منچسترسیتی 0

آتش سوزناک وعده‌ها در دل دختران شین آبادی

آخرین اطلاعات از مصدومیت فلورین ویرتز

خبر خوب برای رئالی‌ها؛ این ستاره دو ماه زودتر برمی‌گردد!

گل اول چلسی به منچستریونایتد توسط پالمر

واکنش اسماعیل بیگی به شعارها علیه یحیی و درویش

مهم‌ترین بازی هفته والیبال‌ ایران از دریچه‌ای متفاوت

حواشی تلخ آزادی پس از حذف ناباورانه

خراب‌کاری کاپیتان یونایتد؛ پنالتی از دست رفت

خاطره بازی با سعید لطفی مدافع اسبق استقلال

ماجرای خنده دار تصادف علیرضا اکبرپور پیشکسوت استقلال

خلاصه بازی اشتوتگارت 2 - دورتموند 0

خاطره سعید لطفی از زدنِ گاز اشک آور در مینی بوس بازیکنان استقلال

دبل مک تامینی؛ گل دوم منچستریونایتد به چلسی

محمدرضا ساکت: بحران پس از بحران!

درمان بیماری ام اس با یک تزریق!

امیرحسین زارع کاندیدای کسب عنوان برترین آزادکار جهان در سال 2024

ماجرای فوتبالیست شدن سعید لطفی بازیکن اسبق استقلال

سعید لطفی: اصلی ترین دلیلی که استقلالی شدم، منش زنده یاد منصور پورحیدری بود

سیو سانچز روی پنالتی برونو فرناندز برابر چلسی

انتقاد عربشاهی از تاکتیک‌های یحیی مقابل الدحیل

گل اول منچستریونایتد به چلسی توسط مک تامینی

مورد عجیب؛ این باشگاه بازیکنانش را مصدوم می‌کند!

اولین خرید زمستانی لیگ برتر ایران لو رفت

5 گل برتر هفته 14 سری آ ایتالیا

حرف‌های مهم سروش؛ هم یحیی می‌ماند، هم درویش!

مارکوس تورام: جز کچلی امیدوارم بقیه ویژگی‌هایم به پدرم برود!

علی دایی؛ ماشین گلزنی جام ملت‌ های آسیا

ترکیه در حد مدعی فتح یورو 2024 ؟

تمامی پاس گل های تونی کروس در رقابت های لالیگا

اگر می‌خواهی کنایه نشنوی، بدو و گل بزن!

صحبت های سعید لطفی درباره پیشنهاد جالب علی پروین به او برای پیوستن به پرسپولیس

خطا و کارت زرد طارمی برابر استوریل

سعید لطفی: من از شش سالگی کار می کردم و اطراف ورزشگاه آزادی دستفروشی می کردم

خلاصه بازی استوریل 3 - پورتو 1

زبان ایتالیایی با سردار؛ ویدیو آاس رم از حضور آزمون در تمرینات این تیم

آنگه پوستکوگلو: نمی‌توانم به بازیکنم بگویم خشن نباش!

اینفانتینو: امیدوارم مسی در جام جهانی 2034 بازی کند!

خنده های آرون رمزدیل روی نیمکت آرسنال پس از اشتباهات داوید رایا مقابل لوتون تاون

تکل های دیدنی در دنیای فوتبال

حمله قدوس به تیم منفورِ جهانبخش!

بحران دفاع بایرن کمتر شد؛ یکی از مصدومان رسید!

در اولدترافورد شنیده شد؛ به هیچ این دنیا اطمینان نکن!

زمان انتقام فرا رسیده است!

در والیبال ایران باید با اسکورت از زمین خارج شوید!

به مناسبت 125 سالگی باشگاه؛ لوگوی بارسا تغییر می‌کند

چالش لیوان آب باشگاه بارسلونا با حضور فرمین لوپز و لامین یامال

انتصاب جدید در فدراسیون فوتبال