آریا بانو

آخرين مطالب

تغییر چهره عجیب دو سیاره منظومه شمسی گوناگون

تغییر چهره عجیب دو سیاره منظومه شمسی
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خبرآنلاین / تلسکوپ فضایی هابل متعلق به ناسا در سال‌های اخیر به‌صورت مداوم در حال تصویربرداری از سیاره‌های منظومه شمسی است و در طول سال‌های 2014 تا 2022 تصاویری را ثبت کرده که بررسی و مقایسه آنها حکایت از تغییرات آب و هوایی و فصول در سیارات همسایه ما دارد.
سیاره مشتری که 779 میلیون کیلومتر با خورشید فاصله دارد و سیاره اورانوس که فاصله‌ای 3 میلیارد کیلومتری از خورشید دارد، درمدارهای بزرگتری نسبت به مدار زمین، دور خورشید می‌چرخند و این به معنی سرعت کمتر گذر فصول در این سیارات است. با این وجود آب و هوا در این دو سیاره به شدت عجیب و متفاوت است؛ به ویژه در اورانوس که به خاطر داشتن محوری کج و متفاوت، یک نیمکره از آن برای مدت 42 سال کاملا بدون نور خورشید می‌ماند.
در تصاویری که هابل در نوامبر 2022 از اورانوس ثبت کرده، قطب شمالی این سیاره، از دایره بزرگ سفید رنگی پوشیده شده که ناشی از یک مه غلیط فتوشیمیایی است و شبیه به مه و دودی است که بر فراز شهرهای زمین دیده می‌شود. طبق گفته ناسا، در عین حال چندین طوفان هم در نزدیکی لبه این دایره به وضوح قابل رویت است.
در یکی از اولین تصاویر که در برنامه میراث جوی سیاره بیرونی تلسکوپ فضایی هابل (برنامه OPAL) ثبت شده، به نظر می‌رسد که قطب شمالی اورانوس، در مقایسه با تصاویر ثبت شده از آن در نوامبر 2014، درخشان‌تر و براق‌تر است. تیم تحقیقاتی ناسا، با رصد ابعاد و درخشش کلاهک قطب شمال این سیاره، اعلام کردند که به نظر می‌رسد این مه، هر سال روشن‌تر می‌شود.
دکتر امی سیمون، یکی از دانشمندان ارشد تحقیقات جوی سیاره‌ای ناسا که در پروژه نظارتی هابل مشارکت داشته گفته:«وقتی بچه بودم، دیدگاهم درباره سیاره‌ها، این بود که آنها خیلی راکد و ساکن هستند. ما تصاویری از آنها را در کتاب‌ها می‌دیدیم و تغییری در این تصاویر مشاهده نمی‌شد؛ ولی این عین واقعیت نیست. این سیاره‌های غول پیکر دائما در حال تغییرند. برای اینکه بتوانیم فرآیندهای در حال انجام را درک کنیم، به زمان بیشتری نیاز داریم. یک سال در سیاره مشتری، معادل 12 سال در کره زمین است. ما در تلاشیم تا پایگاه داده‌هایی فراهم کنیم تا بتوانیم فرآیندهایی که در این سیارات در حال انجام هستند را درک کنیم.»
نظارت بر تغییرات جوی
هدف پروژه OPAL، به دست آوردن داده از مشاهدات دقیق از سیارات دیگر است تا به دانشمندان کمک کند تا بهتر سیر تکاملی و دینامیک جوی آنها را درک کنند. بعد از زیر نظر گرفتن شرایط کلاهک قطبی اورانوس و تغییرات آن در فصول مختلف، دانشمندان دریافتند که هیچ یک از قطب‌ها در اعتدال سیاره در سال 2007، زمانی که کاملا توسط نور خورشید روشن شده بود، درخشان و روشن نبودند.
رصد اورانوس، واضح‌تر از همیشه
دانشمندان ناسا پیش‌بینی می‌کنند که در سال 2028، زمانی که به انقلاب تابستانی شمالی نزدیک می‌شویم، این کلاهک حتی روشن‌تر هم خواهد شد و نمای واضحی برای تلسکوپ هابل فراهم خواهد شد؛ چرا که قطب شمال اورانوس مستقیما به سمت زمین قرار خواهد گرفت.

آریا بانو


تصویر ثبت شده توسط تلسکوپ هابل در سال 2014 (تصویر چپ) و سال 2022؛ افزایش اندازه و درخشش کلاهک قطب شمالی اورانوس کاملا مشخص است. مه روشن در عکس جدیدتر، کل کلاهک شمالی سیاره را پوشانده.
سیمون در این باره گفته:«در تصاویری که فضاپیمای اصلی ویجر از اورانوس گرفته بود، فقط یک گوی به رنگ آبی کم‌رنگ قابل مشاهده بود و چیزی روی آن دیده نمی‌شد؛ اثری از ابرها، مه و هیچ‌چیز دیگری نبود. حتی این کلاهک قطبی را هم در آن تصاویر نمی‌دیدیم. اما آنچه الان با بهره‌گیری از تلسکوپ هابل می‌بینیم، تجمع این حجم مه در ارتفاع بالای جو اورانوس است و این از موضوعاتی است که در حال مطالعه درباره آن هستیم تا مکانیزم دقیقش را کشف کنیم.»
سیستم طوفان بزرگ نقطه قرمز مشتری
در ژانویه تصاویر جدیدی از سیاره مشتری منتشر شد که در آن، لکه بزرگ قرمزی روی سیاره مشاهده می‌شود. این نقطه در واقع یک طوفان خیلی بزرگ و چندصد ساله است که در کنار یکی از قمرهای سیاره به نام گانیمد که بزرگترین قمر منظومه شمسی است که کمی از سیاره عطارد نیز بزرگتر است دیده می‌شود.
طبق گفته کارشناسان ناسا، تصاویر تلسکوپ هابل نشان می‌دهد که این لکه قرمز آنقدر بزرگ هست که بتواند کره زمین را ببلعد.
این طوفان، در حقیقت یک گرداب قدرتمند است ولی طبق مشاهدات دانشمندان، این لکه در طول سال‌ها کوچکتر شده و طبق سوابق موجود از 150 سال قبل تا به امروز، الان در کوچکترین ابعاد خود در طول این سال‌هاست.

آریا بانو


این تصویری است که تلسکوپ فضایی هابل از سیاره مشتری گرفته. عکس سمت چپ مربوط به نوامبر 2022 است که در آن طوفان‌ها یک الگوی موجی را تشکیل داده‌اند. در عکس مربوط به ژانویه 2023، لکه قرمز بزرگی را برروی سیاره می‌بینیم و در قسمت پائین و سمت راست تصویر هم قمر این سیاره که در حال عبور از مقابل آن است رویت می‌شود.
افزایش فعالیت‌های طوفانی مشتری
از زمان پرتاب تلسکوپ هابل به فضا در سال 1990، هیچ طوفان و رعد و برقی در مشتری مشاهده نشده بود. ولی در یک دهه اخیر، طوفان‌ها در این سیاره افزایش یافته و چندین رشته طوفان در تصاویر ارسال شده از نوامبر 2022 و ژانویه 2023 قابل مشاهده است؛ اگر این طوفان‌ها به یکدیگر نزدیک‌تر شوند، می‌توانند به‌صورت بالقوه یک طوفان عظیم را تشکیل دهند که حتی بزرگتر از سایز لکه قرمز بزرگ باشد.
سیمون در این رابطه گفته:«ما به دیدن تغییرات بزرگ در سیاره مشتری عادت کرده‌ایم و شاهد تغییر رنگ ابرها، از راه رسیدن طوفان‌ها و لکه قرمز بزرگ در این سیاره بوده‌ایم. دوست دارم یک طوفان بزرگ هم در اورانوس ببینم؛ چون اورانوس یکی از معدود مکان‌هایی است که زیاد از آن تصویری ندیده‌ایم. اگر با استفاده از هابل بتوانیم طوفانی را در اورانوس نیز رصد کنیم واقعا هیجان‌زده خواهم شد.»
دانشمندان حالا با بهره‌گیری از تلسکوپ فضایی هابل، می‌توانند تغییرات در اتمسفر این سیارات را با دقت بیشتری رصد کنند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/896532/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دمنوش هایی برای کاهش استرس و تقویت ایمنی بدن در برابر کرونا

چگونه بدون کلافگی و خستگی در خانه بمانیم؟

آیا نگرانی و استرس ،خطر ابتلا به ویروس کرونا را افزایش می دهد؟

آیا ویروس کرونا باعث افسردگی می‌شود

چگونه خود را قرنطینه کنیم؟

نحوه مدیریت کارمندان از راه دور

راه حل آشتی با دوست بعد از دعوا

چگونه روانشناس خوب را از بد تشخیص دهیم

خستگی تصمیم چیست و چگونه با این خستگی مقابله کنیم؟

خوابیدن با ناراحتی چه عوارضی دارد؟

هنگام استرس چه کارهایی انجام ندهیم؟

زبان بدن چیست و فواید آن کدام است؟

اُبژه و روابط ابژه ای چیست؟

7 روش ساده برای کاهش استرس

راه و روش یادگیری

علائم افسردگی در زنان را بشناسیم

چرا ما انسان‌ها می‌خندیم؟

نظریه مزلو: سلسله مراتب نیازها

نکات ضروری برای مواجهه با ترس

آلکسی تایمیا چیست؟ علل، علائم و راه درمان

8 عادت برای تقویت اعتماد به نفس

9 نکته برای غلبه بر ترس

سروتونین چیست و خوراکی های منبع سروتونین کدامند؟

قصه درمانی چیست و چگونه میتوان با قصه درمانی از مشکلات دور شد؟

عواملی که باعث ایجاد عصبانیت می‌شود کدامند و برای کنترل خشم و عصبانیت چه باید کرد؟

8 عادت رفتاری برای افزایش اعتماد به نفس و داشتن زندگی شادتر

چرا از دیگران تقلید می کنیم؟

اختلالات کنترل تکانه چیست ؟علل و درمان آن

دلایل خودزنی نوجوان و راه درمان آن چیست؟

تئوری انتخاب چیست و چه کاربردهایی دارد؟

کاردرمانی ذهنی چیست و کاربرد های آن کدامند؟

مدیتیشن چیست و انواع مدیتیشن کدامند؟

آنچه در مورد اریتروفوبیا (ترس از سرخ شدن) باید بدانید

انواع هدف چیست و داشتن هدف در زندگی چه اهمیتی دارد؟

تجسم خلاق چیست ؟

ماتریس بوستون چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟

مهارت رهبری چیست ؟

هوش هیجانی چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

دلایل اختلال خواب نوجوانان چیست و راههای درمان آن کدامند؟

پارانویا چیست و چه علائمی دارد؟

ماندالا چیست و چه کاربردی دارد؟

اختلال وسواس جبری چیست؟

استرس در دختران نوجوان

ویژگی های افراد خجالتی و چگونگی ترک خجالت

5 راهکار برای تقویت حافظه

افسردگی چیست؟

چگونه نه بگوییم؟

نوروسایکولوژی کیست؟

4 دمنوش گیاهی برای آرامش اعصاب

اختلال وحشت خواب: تعریف، علل، علائم و درمان