آریا بانو

آخرين مطالب

چرا تنهایی برای سلامتی خطرناک است؟ مقالات

چرا تنهایی برای سلامتی خطرناک است؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایرنا / به گفته یک متخصص روانشناسی سلامت، احساس تنهایی نه‌تنها ممکن است نشان‌دهنده بیماری‌های روانی مانند افسردگی زمینه‌ای باشد بلکه این احساس ممکن است منجر به ایجاد اضطراب، افسردگی و انزوا شود.
همه ما در برهه‌ای از زندگی احساس تنهایی را تجربه کرده‌ایم. گاهی تغییرات و اتفاقاتی مثل جابه‌جایی خانه، بازنشسته شدن، از دست دادن یکی از عزیزان، طلاق، بیماری و...باعث می‌شوند تا ما دچار احساس تنهایی شویم.
تنهایی به معنای تجربه احساسات ناخوشایند مانند اضطراب، غم و اندوه است. احساس تنهایی با تنها بودن یکسان نیست. آدم می‌تواند تنها باشد و احساس تنهایی نکند و می‌تواند در جمع باشد و همچنان احساس تنهایی کند اما چرا چنین اتفاقی می‌افتد؟
دکتر مصطفی حیدری، متخصص روانشناسی سلامت و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا زندگی به بررسی عوامل احساس تنهایی و راه‌های مقابله با آن می‌پردازد.
احساس تنهایی می‌تواند نشان‌دهنده افسردگی باشد
گاهی یک نفر با حضور در جمع دوستان، خانواده و حتی در مسافرت نیز احساس تنهایی می‌کند اما چنین احساسی در افراد دلایل مختلفی دارد. احساس تنهایی، به‌ویژه زمانی که مزمن باشد، با بسیاری از مشکلات سلامتی، ازجمله شرایط سلامت روان (مانند اضطراب و افسردگی) و شرایط سلامت جسمی (مانند سکته، بیماری قلبی و چاقی) مرتبط است و تحقیقات نشان می‌دهد که تنهایی باعث افزایش درد می‌شود.
دکتر حیدری با اشاره به دلایل احساس تنهایی در افراد می‌گوید: «بسیاری از بیماری‌های روانی مانند دوقطبی، اضطراب و افسردگی زمینه‌ای، همگی می‌توانند افراد را دچار احساس تنهایی کنند.»
حیدری تأکید می‌کند: « احساس تنهایی نه‌تنها ممکن است نشان‌دهنده بیماری‌های روانی مانند افسردگی زمینه‌ای باشد بلکه این احساس ممکن است منجر به ایجاد اضطراب، افسردگی و انزوا شود.»
این روانشناس یکی دیگر از دلایل احساس تنهایی را عادت به‌تنهایی در طول فرایند رشد می‌داند و می‌گوید: «افرادی که عادت به‌تنهایی دارند نه‌تنها با حضور در جمع حالشان بهتر نمی‌شود بلکه ممکن است دچار اضطراب شوند. افراد معمولاً هنگامی‌که دچار اضطراب می‌شوند، سعی می‌کنند از عواملی که باعث اضطرابشان شده فاصله بگیرند؛ یکی از این عوامل اضطراب‌آور، ارتباطات فردی است.»
او تصریح می‌کند: «عوامل تأثیرگذار در ایجاد احساس تنهایی در افراد متفاوت است، به همین دلیل چنین افرادی حتماً باید مورد ارزیابی روانشناسی قرار بگیرند تا پس از شناخت علت این احساس، مورد درمان قرار بگیرند.»
احساس تنهایی در نوجوانتان را جدی بگیرید
حیدری در خصوص سن بروز این احساس در افراد می‌گوید: «احساس تنهایی ممکن است از اوایل کودکی به دلیل سبک تربیتی و پرورشی کم‌کم شکل بگیرد اما معمولاً این احساس در دوران نوجوانی شدت پیدا می‌کند زیرا در دوران نوجوانی معمولاً افراد تصور می‌کنند که از طرف دیگران درک نمی‌شوند و به همین دلیل دچار احساس تنهایی می‌شوند.»
این روانشناس توصیه می‌کند: «والدین درصورتی‌که احساس کردند نوجوانشان دچار احساس تنهایی شده است، حتماً باید این مسئله را جدی گرفته و به دنبال درمان و ارزیابی شناختی آن باشند چراکه بی‌توجهی به این مسئله می‌تواند باعث تثبیت این رفتار در نوجوان شود.»
احساس تنهایی در این مواقع خطرناک است
به گفته حیدری، انسان‌ها ذاتاً دوست دارند یک‌زمان‌هایی را به خودشان اختصاص داده و تنها باشند که این احساس گهگاهی در افراد طبیعی است؛ مثلاً گاهی می‌بینیم که نوجوانی از حضور در جمع اجتناب می‌کند و گاهی در مهمانی‌ها حاضر نمی‌شود، این عدم حضور در جمع اگر محدود باشد و تکرار نشود، طبیعی بوده و همه ما حق‌داریم که زمان‌هایی را به خودمان اختصاص دهیم اما چنانچه فرد در خیلی از مواقع تمایل به‌تنهایی داشته باشد و این مسئله در فرد شدت پیدا کند و عملکرد فرد را پایین بیاورد، این می‌تواند نشان‌دهنده افسردگی باشد. در چنین شرایطی فرد باید تحت درمان‌های روان‌شناختی و در موارد شدید تحت درمان‌های روان‌پزشکی قرار بگیرد.
ازدواج راه‌حل مناسبی برای رفع احساس تنهایی نیست
حیدری در پاسخ به این سؤال که آیا ازدواج می‌تواند راه‌حلی برای رفع احساس تنهایی باشد، می‌گوید: «متأسفانه ما با مراجعین زیادی مواجه هستیم که ازدواج را دلیلی برای رفع تنهایی می‌دانند و این افراد در خیلی از موارد با این استدلال ازدواج می‌کنند تا خوشبخت شوند و خودشان را از این احساس رها کنند اما توصیه بنده این است که افراد زمانی باید اقدام به ازدواج نمایند که در درجه اول حال خودشان خوب باشد زیرا ازدواج با حال بد می‌تواند رابطه را دچار آسیب کند.»
این روانشناس ادامه می‌دهد: «گاهی افراد اظهار می‌کنند که ما با کسی مثل خودمان ازدواج می‌کنیم، کسی که مثل ما دچار احساس تنهایی، افسردگی، انزوا و... باشد اما چنین ازدواجی نه‌تنها موفق نخواهد بود بلکه شدت احساسات منفی در این افراد را بیشتر خواهد کرد.»
حیدری بابیان اینکه ازدواج نمی‌تواند افراد را از احساس تنهایی نجات دهد، می‌گوید: «ازدواج افراد را در یک موقعیتی قرار می‌دهد، به همین دلیل فرد اوایل ازدواج حال خوبی را تجربه می‌کند اما باگذشت مدتی، بدن به تنظیمات کارخانه بازمی‌گردد و ویژگی‌های فرد کم‌کم ظاهر می‌شود.»
این روانشناس تأکید می‌کند: «ازدواج به‌خودی‌خود استرس‌زاست و افراد به‌خصوص در چهار-پنج سال اول زندگی مشترک با چالش‌های زیادی مواجه می‌شوند، به همین دلیل ازدواج اصلاً راهکار مناسبی برای برون‌رفت از احساس تنهایی و سایر مشکلات خلقی نیست و بهتر است افراد برای داشتن یک ازدواج موفق، ابتدا اقدام به درمان مشکلات خلقی خود نموده و بعد اقدام به ازدواج نمایند.»
با احساس تنهایی خود مقابله کنید
حیدری می‌گوید معمولاً افرادی که احساس تنهایی می‌کنند خیلی به دنبال درمان نمی‌روند و تصور می‌کنند این احساس، یک احساس طبیعی است. این روانشناس برای مقابله با احساس تنهایی توصیه می‌کند: «افراد تا جایی که می‌توانند در جمع قرار بگیرند. یکی از موارد کمک‌کننده در درمان احساس تنهایی ثبت‌نام در باشگاه ورزشی و کلاس‌های خودیاری است زیرا حضور در این کلاس‌ها منجر به افزایش ارتباطات فردی می‌شود.»
یکی دیگر از موارد مقابله با احساس تنهایی خوردن غذاهای مغذی، ورزش و خواب کافی است. لذا سعی کنید غذاهایی بخورید که برای تقویت سلامت روحی و جسمی شما مفید است مثل غذاهای حاوی ویتامین C، کلسیم، اسیدهای چرب امگا 3، فولات، پتاسیم، ویتامین B1 (تیامین)، فیبر و پروتئین. بدن خود را حداقل 30 دقیقه در روز حرکت دهید و کاری را انجام دهید که از آن لذت می‌برید، مانند پیاده‌روی، شنا، دوچرخه‌سواری و... . سعی کنید حداقل 7 ساعت بخوابید و مدیتیشن را به برنامه روزانه خود اضافه کنید تا به پاک‌سازی ذهن شما کمک کند.
در نهایت چنانچه احساس کردید که تنهایی منجر به افسردگی یا اضطراب در شما شده است، حتماً به یک روانشناس مراجعه نمایید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/961841/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فردگرایی چیست و شیوع فردگرایی در میان افراد جامعه

افسردگی غیر معمول یا آتیپیک

سندروم بیت المقدس چیست؟

آشنایی با خصوصیات زنانی که تیپ شخصیت مردانه دارند

آدم های پرتوقع چه ویژگیهایی دارند و چگونه باید با آن‌ها رفتار کرد؟

اختلال افسردگی اساسی چیست؟ دلایل و درمان آن

بیماری وسواس فکری OCD

بی اشتهایی عصبی چیست و چگونه درمان می شود؟

چگونه به شخصی بگویید که بوی بد دهان یا بدن دارند

آگورافوبیا یا ترس از فضای باز چیست؟ علل و درمان

بی‌گوشی‌هراسی (نوموفوبیا)

راههای غلبه بر افسردگی

ادیتیوولتافوبیا چیست و چگونه درمان می شود؟

افراد آب زیر کاه چه کسانی هستند؟

کربوفوبیا چیست؟ علت و درمان آن

نئوفوبیای غذایی چیست و چگونه درمان می شود؟

تراپیست کیست؟ معرفی انواع تراپی

اختلالات خلقی چیست؟ انواع اختلالات خلقی

نشخوار ذهنی چیست؟ درمان نشخوار ذهنی

ویژگی افراد درون گرا چیست؟ راههای درمان درون گرایی

آر تی ام اس (rTMS) یا تحریک مغناطیسی مغز چیست؟

مثلث کارپمن چیست؟ خروج از مثلث کارپمن

هیپنوتراپی چیست؟ موارد استفاده از هیپنوتراپی

کلمات و عبارات نشان دهنده افسردگی

روش صحیح قطع داروهای افسردگی

رشد فردی چیست؟ تاثیرات رشد فردی

قانون لاگوم چیست و چگونه سوئد را به شادترین مردم تبدیل کرده است؟

نقشه مغزی چیست؟ نحوه تهیه نقشه مغزی

آموزش انجام تمرین های مدیتیشن + نکاتی برای تازه کارها

دلایل، مزایا و معایب تغییر شغل

افسردگی در محیط کار و راههای رهایی از آن

تفاوت استرس و اضطراب و راههای درمان آنها

خسته شدن از زندگی به چه معناست و چه تاثیری دارد؟

مزایا و معایب ادامه تحصیل در سن بالا

چاکرا و خواص آن + معرفی هفت چاکرا

بی ارادگی چیست؟ راههای مقابله با بی ارادگی

کتاب درمانی چیست و چگونه انجام می شود؟

منشور برقراری ارتباط چیست + روش ساخت منشور برقراری ارتباط

رفتار حرفه ای چیست؟ چگونه رفتار حرفه ای داشته باشیم

ایده آل گرایی چیست و خطرات آن چیست؟

بلوغ فکری چیست و چه نشانه هایی دارد؟

اختلال سلفیتیس چیست و چگونه درمان می شود؟

سندرم قلب شکسته چیست؟ علل و علائم و درمان آن

دروغگویی پاتولوژیک چیست؟ علائم و درمان آن

ترس از سگ یا سگ هراسی چیست و چگونه درمان می شود؟

صدابیزاری یا میسوفونیا چیست و چگونه درمان می شود؟

سندرم آسپرگر چیست و چگونه درمان می شود؟

بی ثباتی عاطفی چیست و علائم و درمان آن کدام است؟

نردبان انتزاع چیست و کاربرهای آن برای سخن گفتن جذاب کدامند؟

اعتیاد به تلویزیون چه مضراتی دارد و چگونه می توان برآن غلبه کرد؟