آریا بانو
هیجان کودک برای ورود خواهر یا برادر کوچک‌تر
شنبه 8 ارديبهشت 1403 - 03:53:15
آریا بانو - ن وزاد دوم در را‌ه است
چند وقت دیگر دوباره مادر می‌شوید و به اصطلاح فرزند دوم‌ شما به این دنیا پا خواهد گذاشت. کنار آمدن و آماده‌سازی فرزند بزرگ‌تر برای ورود نوزاد تازه، مشکلی جدی برای مادران به شمار می‌رود. باید بدانید کودک‌تان به فرصت نیاز دارد و البته شما هم باید صبور باشید.
تغییر در کل خانواده
پا گذاشتن نوزاد تازه به این دنیا،‌ تغییرات اساسی را در کل خانواده شامل می‌شود. با ورود نوزاد‌ تازه از‌ راه ‌رسیده کودک بزرگ‌تر، گاهی با نوزاد جدید با محبت و گاهی با خشم و حسادت برخورد می‌کند. در عین حال، آماده‌کردن کودک برای ورود نوزاد جدید، موجب شکل‌گیری روابط مناسب میان آنها می‌شود.
صبر کودک و بردباری مادر
برای اینکه کودک‌تان با شرایط جدید وفق پیدا کند، نیاز به صبر دارد و البته بردباری شما مادر و پدر. برای کودک اینکه بخواهد با فرد دیگری در جلب توجه و محبت از سوی والدین شریک شود، دشوار است. از طرفی رابطه کودک با والدین‌ به دلیل ورود خواهر یا برادر جدید، تغییر خواهد کرد و شاید در این هنگام کودک نسبت به نوزاد، احساس رنجش کند. کودکان شاید به دلیل کم‌شدن توجه، احساس کنند والدین دیگر آنها را دوست ندارند و در این هنگام شروع رفتارهای بچگانه چون مکیدن شست، با شیشه شیرخوردن و درخواست برای غذا در دهان گذاشتن، مشاهده می‌شود. این رفتارها نشانگر تمایل کودک برای کسب توجه والدین است و دادن توجه اضافی در این موارد موجب تشویق رفتارهای بچگانه و تداوم آنها خواهد شد. اگر هم رفتارهای مطلوب کودک مورد توجه و تشویق قرار نگیرد، او با رفتار نامطلوب جلب توجه می‌کند و در این هنگام توجه اضافی مانند تعریف بی‌مورد، دلیل آوردن، جروبحث و توجیه‌، موجب تکرار رفتارهای بچگانه در کودک خواهد شد. به همین دلیل است که توصیه می‌شود از توجه به رفتارهای بچگانه کودک خودداری شود.
زمان آماده‌سازی کودک
برای آماده‌سازی کودک و گفتن اینکه تا چند وقت دیگر بچه دیگری در خانواده پا خواهد گذاشت، نباید تعلل کرد. وقتی مادر باردار است، آماده‌سازی کودک باید شروع شود و اگر کودک در سنین پیش‌دبستانی یا دبستانی است، این نکته اهمیت بیشتری پیدا می‌کند و نباید آماده‌سازی را به تعویق انداخت. البته نباید به کودک بگویید برای او یک دوست یا همبازی می‌آورید؛ زیرا کودک از خوابیدن طولانی‌مدت نوزاد یا ناتوانی شیرخوار در بازی‌کردن با او ناراحت می‌شود. از طرفی کودک شما به دیدن عکس‌ها و شنیدن داستان‌های مربوط به دوران نوزادی‌اش علاقه‌مند است. به همین دلیل شیرخوار دوست یا فامیل‌‌تان را به کودک نشان بدهید یا درباره خانواده‌ای که منتظر نوزاد جدید هستند، برای او داستان بگویید.
پس از به دنیا آمدن نوزاد، چه باید کرد؟
آیا کودک باید نوزاد را در بیمارستان ببیند؟ بله. باید به کودک‌تان این اجازه را بدهید که نوزاد تازه از راه رسیده را در بیمارستان ببیند؛ چرا که این امر باعث کاهش احساس نگرانی وی درباره سلامت مادر خواهد شد. پیش از آمدن کودک به بیمارستان، به او مدت ملاقات و زمان برگشتن به خانه را بگویید و با گرفتن یک جشن تولد کوچک، ورود خواهر یا برادر جدید را جشن بگیرید. گاهی اوقات کودکان هنگام ملاقات مادر، ساکت و نگران هستند یا تمایلی به در آغوش‌گرفتن مادر یا حتی بوسیدن او ندارند. بنابراین خود را برای واکنش‌های کودک آماده کنید و آنها را بپذیرید. البته اگر کودک را در انجام فعالیت‌های مربوط به نوزاد شرکت دهید، این مشکل به مرور زمان حل می‌شود.
به اندازه کافی به کودک‌تان توجه و محبت کنید
به اندازه کافی به کودک‌تان توجه و محبت کنید؛ نه کم، نه زیاد. چون توجه زیاد، باعث لوس شدن وی و کم‌توجهی باعث سرخوردگی و تنفر کودک می‌شود. باید ترتیبی اتخاذ کنید که برنامه‌های‌ روزانه‌ کودک،‌ طبق‌ روال‌ گذشته‌ ادامه‌ پیدا کند. به کودک اهمیت دهید تا احساس احترام به خود در او شکل بگیرد و او را برای رفتار مناسب با نوزاد تشویق کنید. البته رفتارهای نامناسب‌ او را نادیده نگیرید و زمانی که بدرفتاری‌های جدی می‌بینید، سریع عکس‌العمل نشان دهید زیرا او باید متوجه شود که صدمه زدن به نوزاد، قابل‌قبول نیست و با انضباط خاصی با او برخورد می‌شود اما باید بعضی‌ از رفتـــارهای‌ نامناسب‌‌ او‌ را هم نادیده‌ گرفت. به عنوان نمونه، بعضی‌ از رفتارها مانند کودکانه‌ صحبت‌ کردن‌ را نادیده‌ بگیرید و هنگام‌ انجام‌ رفتارهای‌ بچگانه‌ با او صحبت‌ نکنید و به‌ او نگاه‌ نکنید. در این‌ زمان‌ از اتاق‌ خارج‌ شوید یا به‌ کار خود بپردازید اما در مقابل رفتارهای مطلوب تشویقش کنید. در عین حال، خریدن اسباب‌بازی‌های جدید برای او مفید و سودمند است؛ چرا که وقتی فرزند دوم‌ شما به دنیا می‌آید و دنیای توجه و هدایا معطوف او می‌شود، فرزند اول‌ شما چیزهایی برای خودش خواهد داشت که سرش با آنها گرم باشد و به خواهر یا برادر کوچکش حسادت نکند.
منبع:madaranmag.com

http://www.banounews.ir/Fa/News/1187765/هیجان-کودک-برای-ورود-خواهر-یا-برادر-کوچک‌تر
بستن   چاپ