آریا بانو - ایسنا / مسئول بهبود
تغذیه شبکه بهداشت و درمان دشتستان گفت: خیساندن
برنج سفید با آب سرد و
برنج قهوهای با آب گرم در دفع آرسنیک بسیار موثر است.
حمیرا دهقانی اظهار کرد:
آلودگی برنج با فلزات سنگین یکی از موارد محتمل آلودگیهای محیطی است که طی آن تحت شرایط خاصی از قبیل
آلودگی آب، خاک و نزدیکی مزارع
برنج به مراکز صنعتی و فاضلابهای مربوطه، عناصر سنگین به
برنج منتقل شده و در آن تجمع پیدا میکنند.
وی بیان کرد: شایعترین موارد
آلودگی برنج با آرسنیک، کادمیم، جیوه و سرب بوده که نقشی در رشد و حیات انسان نداشته و دریافت آنها در مدت طولانی، با تجمع در ارگانها (کبد، کلیه، خون و استخوان) و اختلال در عملکرد آنها موجب مسمومیت و عوارضی از جمله سرطانزایی و ایجاد نقص مادرزادی در نوزادان میشود.
مسئول بهبود
تغذیه شبکه بهداشت و درمان دشتستان تصریح کرد: از آنجایی که
برنج دومین غذای اصلی در
ایران بعد از گندم است خیساندن آن به مدت 3
ساعت و 3 بار شستشو با آب فراوان برای از بین بردن آرسنیک توصیه شده است.
دهقانی بیان کرد: در
برنج 10 برابر غلات دیگر آرسنیک تجمع یافته و شستن
برنج در هنگام طبخ باعث کاهش آرسنیک به میزان 50 درصد میشود. در
برنج سفید، بیشتر فلزات سنگین از طریق آب سرد و در
برنج قهوهای، بیشتر از طریق آب گرم خارج میشود.
به نقل از دانشگاه علوم پزشکی عنوان کرد: نحوه پخت
برنج بر میزان آرسنیک باقیمانده در
برنج پخته شده موثر بوده و در روش کته کردن
برنج یا پخت با ماکروفر، آب در
برنج باقی مانده و هیچ گونه آرسنیکی از آن خارج نمیشود، ولی در روش آبکشی مقداری از آرسنیک
برنج خارج میشود.
مسئول بهبود
تغذیه شبکه بهداشت و درمان دشتستان اضافه کرد: پختن
برنج با حجم زیاد آب، روش دیگر پخت و بهترین روش برای کاهش میزان آرسنیک با کاهش حداقلی مواد مغذی
برنج بوده و در این روش میزان ریز مغذیهای
برنج مثل ویتامینهای گروه B از بین نرفته و ارزش غذایی
برنج حفظ میشود.