آریا بانو
پشت خط ازدواج؛ آیا بسته های تشویقی برای ازدواج 12 میلیون جوان ایرانی نتیجه می دهد؟
دوشنبه 13 تير 1401 - 15:19:08
آریا بانو - خبرگزاری آریا- به گفته رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌های مجلس، 12 میلیون جوان ایرانی پشت خط ازدواج قرار دارند.
به گزارش سرویس اجتماعی خبرگزاری آریا، روز گذشته رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌های مجلس با اشاره به اینکه 12 میلیون جوان ایرانی پشت خط ازدواج، گفت: از دولت و مجلس مطالبه کنید چرا قوانین ازدواج اجرا نمی‌شوند.
محمدصالح جوکار با اشاره به آمار 12 میلیون نفری جوانان 25 تا 29 در سن ازدواج در کشور، گفت: این آمار در شرایطی است که یا فرهنگ‌سازی نشده، یا شرایط آن فراهم نشده و یا مشکلاتی که امروز وجود دارد، سبب این وضعیت شده است.
وی اظهار داشت: برای رسیدن به وضع مطلوب نیازمند راهکار هستیم و در بحث ازدواج نیز چنین است که باید راهکار‌های عملیاتی ارائه گردد تا به نتیجه مناسب و مطلوب دست یابیم.
جوکار افزود: دولت و دستگاه‌های دولتی در زمینه ازدواج طبق قوانینی که وضع شده، اقداماتی صورت می‌دهند، ولی نقش دولت در زمینه اجرای در این زمینه نیست بلکه نقش حمایت، نظارت و پشتیبانی می‌تواند باشد، ولی در بحث اجرا کاری نمی‌تواند انجام دهد.
نماینده یزد و اشکذر با بیان اینکه غیر از دستگاه‌های خدمات رسان مثل کمیته امداد و بهزیستی بیشتر در بحث ازدواج اجرا کننده هستند، تصریح کرد: با توجه به فعالیت مؤسسات خیریه در امر ازدواج، اگر برنامه‌ریزی و هماهنگی مناسبی بین این مجموعه‌ها باشد بدون شک اقدامات اثربخشی را می‌توان انجام داد.
وی با تاکید بر اینکه هماهنگی و ساماندهی در بین مؤسسات خیریه در زمینه ازدواج بسیار مورد نیاز است، اظهار داشت: یکی از اهداف راه اندازی مجمع خیرین استان یزد بحث برنامه‌ریزی در زمینه ازدواج و هماهنگی و همسویی بین مؤسسات خیریه بود نه اینکه تبدیل به موسسه خیریه شود، چون تعداد این مؤسسات زیاد است، ولی نیاز به هماهنگی بین آن‌ها بوده تا بتوانند به جامعه هدف خدمات ارائه دهند.
جوکار با بیان اینکه قوانین خوبی در بخش جهیزیه و تسهیل ازدواج داریم، ولی نیاز است که از مجلس و دولت مطالبه شوند که چرا این قوانین اجرایی نمی‌شوند، خاطرنشان کرد: باید نهضت مطالبه گری از مجلس و دولت باشد که چرا این قوانین اجرا نمی‌شوند، زیرا با اجرای قوانین شاهد اتفاقات اثربخشی در سطح کشور خواهیم بود.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌های مجلس ادامه داد: آموزش‌ها و فرهنگ‌سازی در بحث ازدواج بسیار مهم است، ولی اگر سبک زندگی را در دوران کودکی و نوجوانی نتوانیم جا بیاندازیم، در بزرگسالی هیچ ارزشی نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه زندگی صنعتی امروز آسیب جدی به فرهنگ سنتی کشور زده است، بیان کرد: متاسفانه فرهنگ سنتی خود را کنار گذاشته و بحث نوگرایی صنعتی را پیش گرفتیم که سبب چالش‌های امروز در سطح جامعه شده است.
جوکار نظام تعلیم و تربیت کشور را دارای مشکل‌های فراوانی خواند و افزود: دختران جامعه ما در نظام تعلیم و تربیت چه میزان درس خانه‌داری و مدیریت زندگی را می‌آموزند؟ این بحث بسیار مهمی است که متاسفانه نادیده گرفته می‌شود.
وی با بیان اینکه جوانان امروز برای زندگی فردا آماده نشده‌اند، اظهار داشت: متاسفانه امروزه شاهد مهریه‌های با اعداد و ارقام زیاد هستیم که باید در بحث تعلیم و تربیت کار‌های اثربخش صورت گیرد.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌های مجلس گفت: ممکن است که خلأ‌های قانونی وجود دارد باشد که باید به ما اعلام شود تا اصلاح صورت گیرد و اگر نشست‌هایی با مردم داریم برای بررسی مشکلات قانونی و رفع این مشکلات است.
تسهیلات ویژه به زوجین دهه شصتی بادستور رئیس جمهور
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، نوشت: رئیس جمهور دستور داد که تسهیلات ویژه برای زوجین دهه شصتی، علاوه بر وام ازدواج همگانی، در نظر گرفته شود.
انسیه خزعلی در صفحه شخصی خود، نوشت: «به مناسبت هفته ازدواج، مشکلات جوانان دهه شصتی را در هیئت دولت مطرح کردم و رئیس جمهور دستور داد که تسهیلات ویژه برای زوجین دهه شصتی، علاوه بر وام ازدواج همگانی، در نظر گرفته شود.
در نیمه دوم سال 1400 این وام با همکاری معاونت روستایی، تنها خاص روستائیان بود.»
ابلاغ آیین‌نامه تسهیل پرداخت وام ازدواج
سخنگوی دولت گفت: 48 ساعت پس از تاکید رئیس جمهور، آیین‌نامه تسهیل پرداخت وام ازدواج ابلاغ شد.
بهادری جهرمی در صفحه شخصی خود نوشت، بانک‌ها مکلف هستند تا 10 روز پس از تکمیل مدارک با اعتبارسنجی و دریافت حداکثر یک سفته یا یک ضامن و یا طبق بخشنامه ضمانت وام‌های خرد، وام ازدواج را پرداخت کنند.
سخنگوی دولت تاکید کرد: بانک مرکزی به تخلفات احتمالی رسیدگی می‌کند.
تهیه نسخه نهایی پیوست فرهنگی خوابگاه‌های متاهلی و ترویج ازدواج دانشجویی
معاون فرهنگی وزارت علوم از تهیه نسخه نهایی پیوست فرهنگی خوابگاه‌های متاهلی و ترویج ازدواج دانشجویی در راستای قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده خبر داد.
عبدالحسین کلانتری با اشاره به قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده گفت: در حوزه جوانی جمعیت، معاونت فرهنگی وزارت علوم دو وظیفه عمده برعهده دارد که یکی، تهیه پیوست فرهنگی خوابگاه‌های دانشجویان متأهل بوده که تهیه و ارائه شده است.
وی ادامه داد: برای تهیه این پیوست فرهنگی با مجموعه‌ای از کارشناسان فرهنگی و حوزه مسکن گفتگو کردیم و کارگروهی شکل گرفت در نهایت پیش نویس آن تدوین و سپس نسخه نهایی آن تهیه و ارسال شد.
معاون فرهنگی وزیر علوم افزود: ساماندهی وضعیت تأهل و ازدواج دانشجویان به عنوان یک قشر اثرگذار در وضعیت جوانی جمعیت در آینده کشور می‌تواند به تحقق هرچه بهتر قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت کمک شایانی کند و اگر شرایط خوابگاه‌های متأهلی را ارتقا دهیم به این موضوع کمک خواهد کرد.
معاون فرهنگی وزارت علوم افزود: یک وظیفه عمده دیگر ترویج ازدواج دانشجویی بوده است که در این زمینه دانشگاه‌ها برنامه‌های معمولی دارند که اجرا می‌شود. گزارش کار‌هایی که در این زمینه صورت گرفته جمع آوری و به مجلس شورای اسلامی ارسال شده است.
آیا بسته های تشویقی برای ازدواج 12 میلیون جوان ایرانی نتیجه می دهد؟
توجه صرف به مسائل اقتصادی ما را در مسئله ازدواج جوانان به بن بست می کشاند
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: راه‌اندازی پلتفرم همسریابی "همدم " اقدام بسیار به جایی بود که با همه مسائل ایرانی و اسلامی و سنت های اصیل نهاد خانواده سنخیت دارد، اما باید این پلتفرم‌ها در مراحل کوچکتری ‌به مرحله اجرایی شدن برسد تا نقاط ضعف و قوت آن مشخص شود.
غلامرضا منتظری در مورد افزایش سن ازدواج و تجردگرایی جوانان گفت: برای ازدواج به دو عنصر اساسی فرهنگسازی و رفع موانع نیازمند هستیم، این دو عنصر باید به موازات هم در کنار یکدیگر قرار بگیرند، طبق پژوهش‌های صورت پذیرفته علت اکثر بی میلی جوانان به ازدواج مسائل فرهنگی است که در مرحله بعد موضوعات اقتصادی مطرح می‌شود.
نماینده گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی افزود: با تصویب قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده تمام جنبه‌های اقتصادی با بندهاى حمایتی از ازدواج تا فرزندآوری مورد توجه قرار گرفت تا جایی که سوابق و توجه به موضوعات فرهنگی هم بیش از گذشته دیده شده است؛ امروز مباحث فرهنگى جدی‌تری برای ازدواج در قانون جوانى جمعیت تعریف شده است به فرض مثال؛ در گذشته تنها سازمان صدا و سیما با ساخت سریال و فیلم‌های سینمایی اقدام به فرهنگ سازی برای فرزند آورى داشته اما امروز ابعاد تقویت فرهنگ ازدواج در قانون جوانی جمعیت بیش از گذشته در حوزه مختلف فرهنگی و هنری گسترش یافته است.
اگر بتوانیم مسائل فرهنگى را برای ازدواج از مقاطع تحصیلی دبیرستان آغاز کنیم، بسیاری از موانع ازدواج از پیش روی جوانان برداشته خواهد شد و بی تردید شاهد گرایش آنان به ازدواج و تشکیل خانواده خواهیم بود
عضو شورای فرهنگ عمومی کشور، تاکید کرد: اگر بتوانیم مسائل فرهنگى را برای ازدواج از مقاطع تحصیلی دبیرستان آغاز کنیم، بسیاری از موانع ازدواج که پیش روی جوانان است، برداشته خواهد شد و بی تردید شاهد گرایش آنان به ازدواج و تشکیل خانواده خواهیم بود؛ در نظر داشته باشیم نقش خانواده و مباحث اقتصادی در ترک دوران مجردی جوانان بسیار موثر است.
وى در ادامه تاکید کرد: اگر بخواهیم تمام دلیل عدم ازدواج را در مباحث اقتصادى جستجو کنیم بى شک به بن بست‌هایی می‌رسیم که تجردگرایى جوانان را زیر سوال مى‌برد؛ به فرض مثال؛ امروز شاهد هستیم که تعدادی از جوانان با وجود شرایط اقتصادی مناسب تمایلی به ازدواج ندارند بر همین اساس نمی‌توانیم تمام دلایل عدم ازدواج جوانان را در مسائل اقتصادی خلاصه کنیم.
 عضو کمیسیون فرهنگی مجلس یازدهم در ادامه اظهار کرد: ازدواج یک مقوله چند وجهی است که ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را در برمی‌گیرد، برخی از افراد که رغبتی برای ازدواج ندارند در خانواده‌های مرفه هستند؛ نمی‌توانیم مسائل اقتصادی را دلیلی بر عدم ازدواج جوانان عنوان کنیم.
نماینده مردم در مجلس یازدهم ادامه داد: نقش خانواده‌ها در ازدواج جوانان بسیار اهمیت دارد؛ اگر خانواده‌ها پاسخی اقناعی به چرایی عدم ازدواج بدهند، بی شک شاهد آغازی نو در مقوله ازدواج جوانان خواهیم بود.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در مورد نقش پلتفرم‌ها در تشویق جوانان خاطر نشان کرد: اختلاف نظرهای متعددی در موردعملیاتی شدن پلتفرم همسریابی وجود دارد؛ راه‌اندازی پلتفرم همسریابی "همدم " اقدام بسیار به جایی بود که با همه مسائل ایرانی و اسلامی و سنت های اصیل نهاد خانواده سنخیت دارد، اما باید این پلتفرم‌ها در مرحله کوچکتری ‌به اجرایی شدن می‌رسید تا نقاط ضعف و قوت آن مشخص شود. اگر نقاط قوت آن بر ضعف‌های آن غلبه داشت، می‌توان در مراحل گسترده تری آن را به مرحله اجرایی شدن رساند.
چند نکته در باب سیاست‌گذاری ازدواج
فاطمه قاسم‌پور رئیس فراکسیون زنان و خانواده مجلس در توئیتی نکاتی را درباره مسائل ازدواج جوانان، همسریابی،قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت ،مشکلات اجتماعی طلاق،برشمرد.
1) دسترس‌پذیرکردن آمارهای موجود جهت شناسایی دقیق وضعیت اجتماعی ضروری است. آمارهای ازدواج نه تنها به تفکیک و دقت، در اختیار نهادهای پژوهشی و کارشناسان قرار ندارد، بلکه حتی دسترسی نیز برای افراد حاضر در عرصه سیاست‌گذاری، با پیگیری میسر است.
2) ارائه تحلیل آماری کارشناسی مبتنی بر بافت جامعه ایرانی و اصول جمعیت‌شناسی، نکته‌ایست که باید مورد توجه قرار داد و نباید مسئولان و برنامه‌ریزان اجتماعی با ارائه آمارهای خام موجب ایجاد دلهره در میان افراد شوند.
3)اگرچه مطابق گزارش‌های بانک مرکزی، میزان اعطای ‎ وام ازدواج افزایش داشته، اما همچنان گزارش‌های مردمی حاکی از تخطی برخی شعب بانکی از مصوبه قانون بودجه درخصوص ضامن برای متقاضیان وام ازدواج است که ضروری است دولت با تشدید فرآیند نظارتی خود، این وضعیت را اصلاح کند.
4) در کنار مسائل اقتصادی، یکی از مسائل مهم جوانان در ازدواج، پیدانکردن همسر دلخواه است. مطابق موج دوم سنجش نگرش جوانان ایرانی به ازدواج (ایسپا)، 49.1 درصد جوانان نیافتن همسر دلخواه را از دلایل عدم ازدواج خود ذکر کردندو همین آمار گویای ضرورت توجه مسئولان و دغدغه‌مندان است.
5 ) در ماده 37 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، موضوع واسطه‌گری در امر انتخاب همسر مورد توجه قرار گرفت و به صورت تکلیف برعهده سازمان تبلیغات و وزارت ورزش گذاشته شد. تاکنون هماهنگی موثری برای اجرای این ماده قانونی رخ نداده است.
6)آن‌چه در کنار این مورد، همسریابی را برای بخشی از جوانان سخت کرده، تغییرات ذهنی و مطالبه معیارهایی دست‌نایافتنی و اغلب غیرواقعی در طرف مقابل است. مطابق پژوهش ایسپا، بیش از 42 درصد جوانان عشق را مهم‌ترین دلیل برای ازدواج می‌دانند.
7.نقش رسانه‌ها و بازنمایی و برساخت معیارهای ظاهری غیرواقعی، عشق‌های فانتزی، وضعیت‌های اقتصادی دست‌نایافتنی و... غیرقابل انکار است. فرهنگ‌سازی رسانه‌ای می‌تواند تا حدودی در ایجاد نگاه واقع‌بینانه‌تر برای جوانان مؤثر باشد.
8) با افزایش طلاق در سال‌های اخیر، «بازازدواج زنان و مردان پس از طلاق یا فوت همسر» یکی از مسائلی باشد که در آینده‌ای نزدیک با آن مواجه خواهیم بود. این ازدواج اگرچه اتفاقی مبارک است، اما ملاحظات روان‌شناختی و مهارتی خاص خود را دارد؛
9) به خصوص اگر دو طرف از ازدواج سابق خود فرزندانی داشته باشند.لازم است سیاست‌گذاران از اکنون به فکر برنامه‌ریزی دقیق اجتماعی با کمک کارشناسان باشند.
10) برای حل مسائل اجتماعی، همه متولیان امر بایستی به فکر شناسایی دقیق وضع موجود و تعریف برنامه مؤثر باشند، در این زمینه در مجلس در کنار دولت و با نظارت اثرگذار، برای افزایش نرخ ازدواج و تحکیم خانواده پیگیر هستیم.
‏باید موانع ازدواج اگاهانه و به هنگام را برطرف کرد
زهره الهیان نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس و رئیس کمیته حقوق بشر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در توئیتی نوشت:
‏باید موانع ازدواج اگاهانه و به هنگام را برطرف کرد
کمیته حقوق بشر بر خود لازم می داند که برای تسهیل این حق عمومی از مسئولان و دستگاه های مرتبط پیگیری کرده و از هیچ تلاشی برای رسیدن به این هدف که مورد تاکید رهبر انقلاب نیز است؛ فروگذاری نکند.

http://www.banounews.ir/Fa/News/759689/پشت-خط-ازدواج؛-آیا-بسته-های-تشویقی-برای-ازدواج-12-میلیون-جوان-ایرانی-نتیجه-می-دهد؟
بستن   چاپ