آریا بانو
رایج‌ترین علائم بارداری در سه ماه اول حاملگی چیست؟
جمعه 14 مرداد 1401 - 16:37:39
آریا بانو - اگر شما نیز اخیراً برای بارداری اقدام کرده‌اید و یا رابطه جنسی پرخطری داشته‌اید، حتماً برایتان مهم است که بدانید در حال حاضر باردار هستید یا خیر؟ تنها چیزی که می‌تواند با قطعیت بارداری شما را تایید کند، آزمایش خون بعد از تست بی‌بی چک است. زمانی که علائم بارداری را در خود مشاهده کردید، باید ابتدا یک تست خانگی انجام دهید و در صورت مثبت بودن آزمایش خون بدهید.
در این مطلب می‌خواهیم در این مطلب به طور کامل علائم بارداری را برای شما توضیح دهیم. تا در صورت بارداری بتوانید آن را زودتر تشخیص داده و مراقبت‌های لازم را انجام دهید.
شایع‌ترین علائم بارداری
باید بدانید که شرایط جسمانی و محیطی هر زن با زن دیگر متفاوت است. بنابراین شرایط بارداری نیز برای افراد حامله یکسان نخواهد بود. حتی وقتی یک مادر برای بار دوم باردار می‌شود لزوماً علائم بارداری او با دفعه قبل یکسان نیست.
قرار نیست هر خانم باردار همه علائم بارداری را با هم داشته باشد و هر کسی ممکن است، تنها چند علامت را تجربه کند و یا در هر زمان از بارداری یک سری از علائم را در خود مشاهده کند. این علائم بیشتر در سه ماهه اول بارداری ایجاد می‌شوند و در اکثر افراد با ورود به سه ماهه دوم بارداری بسیار کم شده و یا به طور ناگهانی از بین خواهند رفت.
از طرفی از آن‌جایی که علائم اولیه بارداری بسیار شبیه به علائم قبل از پریودی است احتمال دارد که کلاً با بروز نشانه‌های بارداری فکر کنید که نزدیک پریود خود هستید و حتی تا یک ماهگی متوجه بارداری خود نشوید. حتی احتمال پریود شدن در بارداری هم وجود دارد.
در ادامه می‌خواهیم به طور کامل این علائم را برایتان شرح دهیم. اما این نکته را بدانید که مانند شباهت ویژگی‌های بارداری با دوران قاعدگی برخی از نشانه‌ها با علائم بیماری‌های دیگر مثلاً بیماری‌های مربوط به نامنظم شدن هورمون‌های زنانه یکسان هستند و همیشه دلیلی محکم و صد در صد برای بارداری نخواهند بود. تنها چیزی که قطعیت بارداری را تایید می‌کند، آزمایش تیتر بتا است.

آریا بانو


1. لکه بینی
زمانی که اسپرم مردانه وارد تخمک زن می‌شود و لقاح انجام می‌گیرد به سمت رحم حرکت می‌کند تا در آن جا به دیواره رحم چسبیده و لانه گزینی کند. به همین دلیل یک خونریزی خفیف ایجاد می‌شود. اما این خون با خون پریودی متفاوت است. لکه بینی در اوایل بارداری به رنگ قهوه‌ای تیره یا صورتی روشن است و مثل قاعدگی کاملاً قرمز نیست و به آن خونریزی لانه گزینی گفته می‌شود. معمولاً خونریزی بارداری بین شش تا دوازده روز بعد از انجام لقاح تخمک و اسپرم اتفاق می‌اُفتد.
2. گرفتگی عضلات
همراه با لکه بینی شما دردهای خفیف و یا گرفتگی‌های شکمی را مانند نزدیک شدن به دوره ماهیانه احساس خواهید کرد که این هم به دلیل لانه گزینی تخمک در رحم است. چون این دردها با لکه بینی همراه است بسیاری از زنان آن را با شروع قاعدگی خود اشتباه می‌گیرند. اما این گرفتگی‌ها مانند دوره پریودی ادامه‌دار و خیلی شدید نیستند و با ثبات تخمک در دیواره رحم کاهش پیدا می‌کند یا به کلی از بین می‌رود.
3. ترشحات سفید و شیری رنگ
علاوه بر خونریزی خانم باردار ممکن است متوجه ترشحات سفید و شیری رنگی از واژن شود . این ترشحات مربوط به ضخیم شدن دیواره‌های مهبل (واژن) است، که تقریباً بلافاصله پس از لقاح شروع می‌شود. در واقع افزایش رشد سلول‌های مهبل برای آماده شدن جهت دوره بارداری باعث ایجاد این ترشحات می‌شود.
حتی ممکن است این ترشحات در طول بارداری هم ادامه داشته باشند، اما خوشبختانه بی‌ضرر هستند و نیازی به درمان ندارند، منتهی برخی خانم‌ها در دوران بارداری دچار یک سری عفونت‌ها و به خصوص عفونت مجاری ادراری می‌شوند که در این حالت ترشحات با علائمی مثل سوزش، تب و بوی بد همراه است. شما نباید این دو نوع ترشح را با هم اشتباه بگیرید زیرا در صورت ابتلا به این بیماری باید سریعاً برای درمان اقدام کنید تا خطری جنین شما را تهدید نکند.
بیشتر بخوانید: برای رفع عفونت واژن می‌توانید مطلب خواص عنبر نسارا و روش های استفاده از آن چیست؟ را نیز در انگیزه بخوانید. اما قبل از استفاده از هر ماده دارویی خانگی با پزشک خود مشورت کنید.
4. تغییرات سینه
تغییرات پستان یکی‌دیگر از علائم اولیه بارداری است. سطح هورمون زن بعد از انجام لقاح به سرعت تغییر می‌کند. به همین دلیل، یک یا دو هفته بعد از شروع بارداری سینه‌های زن باردار متورم می‌شود و احساس درد و سوزن سوزن شدن می‌کند. حتی ممکن است حس کند سینه‌هایش بسیار سنگین شده و یا کاملاً بی‌حس شده است. همچنین ناحیه اطراف نوک سینه‌ها که آئرولا نام دارد تیره شده و گاهی دانه‌های زیر پوستی نیز در این ناحیه تیره رنگ مشاهده می‌شود.
همه این علائم به دلیل آماده شدن پستان‌ها برای شیردهی بعد از زایمان است. درد پستان بعد از گذشت چند هفته از شروع بارداری کم می‌شود اما ممکن است در کل سه ماهه اول بارداری به میزان کمتر همراه شما باشد.
نکات مهم برای بهبود این شرایط:
بهتر است از سینه بندهایی استفاده کنید که جنسشان کتان یا پنبه است تا کمتر اذیت شوید. سعی کنید سینه‌بندهایی بخرید که محکم نباشند و کش آن‌ها قابلیت تغییر بیشتری داشته باشد، چون به مرور که بارداری پیشرفت می‌کند سینه‌های شما بزرگ‌تر می‌شوند.

آریا بانو


5. خستگی
احساس خستگی غیر طبیعی در اوایل بارداری بسیار رایج است و حتی فرد دائماً دوست دارد استراحت کند یا بخوابد. علت این خستگی غیر معمول، افزایش سطح هورمون پروژسترون به دلیل بارداری است. البته شرایط دیگری مانند پایین آمدن قند خون، کاهش فشار خون، افزایش حجم خون به دلیل بارداری نیز خستگی شما را تشدید می‌کند. اگر خستگی مربوط به بارداری باشد بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید استراحت کافی و مصرف غذاهایی سرشار از پروتئین و آهن است که بتواند این خستگی را کاهش دهد.
6. حالت تهوع (بیماری صبحگاهی)
اکثر خانم‌های باردار در سه ماهه اول بارداری دچار بیماری صبحگاهی می‌شوند که بسته به شرایط بارداری و شرایط جسمانی مادر می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. البته برخی خانم‌های باردار هم اصلاً دچار این عارضه نمی‌شوند. علت دقیق این بیماری هنوز مشخص نشده است. اما به احتمال قوی تغییر هورمون‌های زنانه و افزایش هورمون بارداری بیشترین تاثیر را در ایجاد بیماری صبحگاهی دارد.
به دلیل اینکه خانم‌های باردار در اوایل صبح بیشتر دچار حالت تهوع می‌شوند به آن بیماری صبحگاهی می‌گویند اما ممکن است در هر ساعت از شبانه روز این حالت تهوع کم و زیاد شود. همچنین برخی مادران نسبت به بوی غذاها حساس شده و نمی‌توانند برخی از غذاها را تحمل کنند و یا بعضی غذاها را به شدت دوست دارند. این حالت نیز به دلیل تغییرات هورمونی است. جالب است بدانید این وضعیت می‌تواند آن قدر قوی باشد که حتی فکر کردن به آن باعث شود که معده زن شرایط لازم برای هضمش را محیا کند.
معمولا حالت تهوع در سه ماهه اول بارداری بیشتر است و احتمال دارد با ورود به سه ماهه دوم به کلی از بین برود. با وجود اینکه ممکن است برخی از غذاها مانند غذاهای پروتئینی را دوست نداشته باشید، حتما باید از رژیمی استفاده کنید که به اندازه کافی مواد مغذی به بدن شما و جنین در حال رشد برسد تا دچار زایمان زودرس یا کاهش وزن کودک در هنگام تولد و یا نقص‌های عصبی نوزاد نشوید.

آریا بانو


7. پریود نشدن
شاید بتوان گفت بهترین علامت بارداری تاخیر در دوره ماهیانه است. شما با تاخیر در پریود خود می‌توانید به این موضوع شک کنید که باردار هستید. هر چند حتی در دختران هم ممکن است به دلایل نامنظی هورمون‌ها، چاق یا لاغر شدن سریع، خستگی و استرس و متوقف کردن قرص‌های ضد بارداری پریود به تاخیر بیافتد. اما در صورتی که شما اخیراً رابطه جنسی داشته‌اید و اکنون پریودتان عقب افتاده است احتمال بارداری وجود دارد. حدود 2 الی 3 روز که پریودتان به تاخیر افتاد بهترین زمان برای انجام تست بی‌بی چک است.
همانطور که گفتیم ممکن است به دلیل خونریزی خفیف اولیه در بارداری متوجه تاخیر در پریود هم نشوید و آن را اشتباه بگیرید. در صورت بارداری حتما با پزشکتان در مورد خونریزی‌های طبیعی و غیر طبیعی در این دوران صحبت کنید تا در صورت مشاهده علائم خطرناک سریعاً اقدامات لازم را انجام دهید.
بیشتر بدانید: تاثیر استرس بر عقب افتادن قاعدگی
سایر علائم بارداری رایج در سه ماهه اول بارداری
به دلیل تغییرات شدید هورمونی در بدن خانم‌های باردار، شما علاوه بر علائم رایج بارداری ممکن است علائم زیر را نیز در سه ماهه اول بارداری تجربه کنید:
1. افزایش درجه حرارت بدن
در اوایل بارداری مانند زمانی که هوا خیلی گرم است یا ورزش می‌کنید دمای بدن شما بالاتر می‌رود. در این زمان حتما باید مایعات فراوان بنوشید و بهتر است بیشتر از همه آب مصرف کنید تا بدنتان دچار کمبود آب نشود. همچنین در این دوران با احتیاط ورزش کنید تا از خطر سقط جنین جلوگیری کنید.

آریا بانو


2. افزایش ضربان قلب
در هفته هشتم تا دهم بارداری احتمال دارد که شما دچار افزایش ضربان قلب شوید. در این زمان به دلیل وجود هورمون‌های بارداری، خون گاهی سریع‌تر و گاهی سخت‌تر از طریق قلب پمپاژ می‌شود.
در صورتی که قبل از بارداری مشکلات قلبی مانند یا تنگی نفس داشته‌اید، باید حتماً با پزشک زنان خود در میان بگذارید تا در صورت لزوم داروهای مورد نیاز را برایتان تجویز کند و خطری تهدیدتان نکند.
3. تغییرات خلق و خو
مانند زمانی که شما به دوره ماهیانه خود نزدیک می‌شوید و به دلیل تغییرات هورمونی دچار نوسانات خلق و خو می‌شوید، در بارداری نیز این حالت را به خصوص در سه ماهه اول بارداری تجربه می‌کنید. به همین دلیل ممکن است یک روز کاملاً سرحال و خوشحال باشید و روز دیگر کاملا احساس بی حوصلگی، اضطراب و حتی احساسی مانند افسردگی قبل از قاعدگی به شما دست دهد. همچنین نسبت به موضوعات اطرافتان بیشتر از قبل حساس و واکنش پذیر می‌شوید.
4. تکرر و بی اختیاری ادرار
در دوران بارداری جنین تغذیه و اکسیژن مورد نیاز خود را از خون مادر دریافت می‌کند. به همین دلیل حجم خون مادر افزایش پیدا می‌کند. این امر کلیه را مجبور می‌کند تا مایعات بیشتری را تولید و به مثانه شما بفرستد. هورمون‌های بارداری نیز در میزان مایعات جمع شده در مثانه تاثیرگذار هستند.
فشار بیش از حد معمول روی مثانه باعث تکرر ادرار به خصوص در شب و یا بی‌اختیاری در ادرار می‌شود. اگر پزشک به شما استراحت مطلق داده است، بهتر است از نوار بهداشتی استفاده کنید تا کمتر مجبور شوید به دستشویی بروید. به این نکته نیز دقت کنید که به دلیل تکرر ادرار بدن شما دچار کمبود آب می‌شود و این کمبود آب برای جنین خطرناک است. پس به میزان فراوان آب و مایعات بنوشید.
5. نفخ و یبوست
مانند دوران قاعدگی، نفخ و یبوست در سه ماهه اول بارداری بسیار رایج است. در واقع تغییرات هورمونی روی دستگاه گوارش شما تاثیر گذاشته و با تغییر سرعت حرکت مواد غذایی در روده باعث ایجاد نفخ و یبوست می‌شود.
شما باید با راهکارهایی که برای درمان یبوست وجود دارد آن را کنترل کرده و از بین ببرید یا حداقل کاهش دهید؛ زیرا در صورت عدم توجه به درمان و طولانی شدن در سه ماهه سوم بارداری منجر به ایجاد بواسیر و دردهای شدید مقعدی در کنار همه عوارض دیگر بارداری می‌شود و شما را اذیت می‌کند. ضمن اینکه در این دوران نمی‌توانید حتی در صورت دردهای شدید مثل درد بواسیر یا سردردهای میگرنی به غیر از استامینوفن از مسکن‌های قوی دیگر استفاده کنید.

آریا بانو


6. فشار خون و سرگیجه
در بیشتر خانم های باردار، تغییرات فشار خون در اوایل بارداری امری طبیعی است. این تغییرات در فشار خون ممکن است باعث سرگیجه نیز بشود. زیرا به دلیل افزایش حجم خون بدن مادر، رگ‌های خونی گشاد شده و فشار کم و زیاد می‌شود.
فشار خون بالا نیز از علائم مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی است که با وجود پروتئین در ادرار مشخص می‌شود و باید سریعاً تحت درمان قرار بگیرد تا منجر به زایمان زودرس و عوارض خطرناک برای مادر و جنین نشود. داشتن یک رژیم غذایی مناسب و مقوی در این دوران و نوشیدن آب فراوان تا حد زیادی به جلوگیری از اُفت فشار و سرگیجه کمک می‌کند.
7. افزایش وزن در اوایل بارداری
برخی از زنان باردار در سه ماهه اول بارداری بیشتر وزن اضافه می‌کنند. باید بدانید که بهتر است در سه ماهه اول کنترل بیشتری روی افزایش وزنتان داشته باشید و نباید بیشتر از ماهی 2 کیلو گرم وزن اضافه کنید. زیرا در سه ماهه دوم و سوم وزنتان با سرعت بیشتری زیاد می‌شود و اگر بیش از حد طبیعی وزن اضافه کنید زایمان سخت‌تر و با دردهای شدیدتر و طولانی‌تری خواهید داشت.
ضمن اینکه بعد از زایمان به سختی این وزن اضافی کاهش پیدا می‌کند. این نکته را هم به یاد داشته باشید افزایش وزن شما لزوماً به معنی بزرگ‌تر شدن جنین نیست. پس این باور غلط که باید در سه ماهه اول به اندازه دو نفر غذا بخورید را کنار بگذارید و از یک رژیم مناسب با مشورت پزشک پیروی کنید.

آریا بانو


8. سوزش سر دل
هورمون‌های بارداری می‌توانند باعث شل شدن دریچه بین معده و مری شما شوند. این امر باعث می‌شود اسید معده بیشتر ترشح شود و شما دچار سوزش سر دل شوید. برای بهبود این وضعیت به توصیه‌های زیر توجه کنید:
با خوردن چندین وعده غذایی کوچک در روز به جای وعده‌های بزرگتر از سوزش سر دل جلوگیری کنید. سعی کنید پس از خوردن غذا نخوابید و حداقل یک ساعت به‌صورت کاملاً صاف بنشینید تا زمان بیشتری برای هضم غذا فراهم شود. می‌توانید برای استفاده از داروهای آنتی اسید برای کاهش اسید معده با پزشکتان مشورت کنید تا در صورت لزوم به میزان لازم از آن‌ها مصرف کنید.

آریا بانو


9. چرب شدن پوست و ایجاد جوش
در اوایل بارداری به دلیل افزایش خون و هورمون‌ها غدد سبوم پوستی روغن بیشتری تولید می‌کنند که باعث چرب شدن پوست و ایجاد جوش می‌شود.
سخن آخر
خوشبختانه بسیاری از تغییرات هورمونی که در سه ماهه اول بارداری با آن‌ها دست و پنجه نرم می‌کنید، با ورود به سه ماهه دوم بارداری کاهش یافته یا از بین می‌روند. همچنین هر فرد با دیگری متفاوت بوده و ممکن است فقط تعدادی از این علائم را تجربه کند. گاهی مواقع علائم بیش از حد طبیعی هستند که در آن صورت باید به پزشکتان اطلاع دهید تا علت آن بررسی شود.
در آخر پیشنهاد می‌کنیم حتما مطلب « بارداری خارج رحم چیست؟ + علت، علائم و راه های پیشگیری » را نیز در انگیزه بخوانید و در این باره اطلاعات خود را فازایش دهید.

http://www.banounews.ir/Fa/News/766658/رایج‌ترین-علائم-بارداری-در-سه-ماه-اول-حاملگی-چیست؟
بستن   چاپ