آریا بانو
زندگینامه حضرت معصومه (س) و فضایل ایشان
چهارشنبه 19 مرداد 1401 - 16:19:05
آریا بانو - “یا فاطمه اشفعی لی فی‌الجنه فان لک عندالله شانا من‌الشان” در این مطلب از انگیزه، القاب و فضایل این بانوی بزرگوار، مختصری از زندگینامه حضرت معصومه (س) و چندی از فضایل زیارت آن حضرت را خدمت شما عزیزان شرح دهیم؛ با ما باشید.
نام و لقب های حضرت معصومه (س)
نام شریف حضرت معصومه سلام الله علیها، فاطمه و لقب‌های آن بزرگوار عبارت هستند از :
” معصومه” ” کریمه اهل بیت” ” ستّی” ” فاطمه کبری”

آریا بانو


فضایل حضرت معصومه (س)
پدر ایشان حضرت موسی بن جعفر علیه السلام و مادر ایشان نجمه خاتون مادر حضرت رضا علیه السلام است.
او بنت رسول الله، بنت ولى الله، دخت ولى الله و عمه ولى الله است و این امر خود سرچشمه سایر فضایل و کمالات معنوى و روحانى آن بزرگوار است. عالمه و محدثه اهل بیت علیهم السلام یکى از والاترین عناوینى است که نشان دهنده بلندى مرتبه علم و آشنایى کریمه اهل بیت علیهم السلام با معارف بلند اسلام و مکتب حیات بخش تشیع است که به آن استناد مى‌کند؛ چراکه آن حضرت غیر از افراد مورد وثوق و اطمینان حدیث نقل نمى‌کند. او معصومه است؛ فاطمه معصومه که خود پرورش یافته مکتب ائمه طاهرین علیه السلام و یادگار صاحبان آیه تطهیر است. نمونه عالى از طهارت و پاکى است، به حدى که خاص و عام او را به عنوان معصومه لقب داده‌اند.
ولادت و وفات حضرت معصومه (س)
ایشان اوّل ذی‌القعده سال 173 ه. ق در مدینه منوّره به دنیا آمدند و در سنّ 28 سالگی در روز دهم یا دوازدهم ربیع الثانی سال 201 ه. ق در شهر قم از دنیا رفتند.
سفر حضرت معصومه (س) به شهر مقدس قم
حضرت فاطمه معصومه (س) سال 201 ه. ق، یک سال بعد از آنکه مامون لعت الله علیه امام رضا (ع) را به شهر “مرو” به سفر تبعیدی مجبور کرد، همراه برادران خود برای دیدار برادر و امام زمان خود و همچنین تجدید عهد با آن امام بزرگوار، به سمت آن دیار غربت رهسپار شدند. در طول راه به شهر “ساوه” رسیدند، اما آنجا مخالفین اهل بیت با مأموران حکومتی همراهی کرده و با همراهان آن حضرت وارد جنگ شدند و عدّه‌ای از همراهان حضرت معصومه (س) در این حادثه غم‌انگیز به شهادت رسیدند.
حضرت معصومه (س) در حالی که از حزن و اندوه فراوان مریض شده بودند و همچنین بخاطر احساس نا امنی‌ای که در شهر “ساوه” می‌کردند، به اطرافیان خود فرمودند: مرا به شهر قم ببرید، زیرا از پدرم حضرت موسی بن جعفر (ع) شنیدم که فرمود: ”شهر قم مرکز شیعیان ماست.” سپس حضرت فاطمه معصومه (س) به طرف قم حرکت کردند.
بزرگان قم وقتی از ورود مسرّت بخش حضرت فاطمه معصومه (س) مطّلع شدند به استقبال حضرت شتافتند. در حالی که ”موسی بن‌الخزرج” بزرگ خاندان اشعری، زمام شتر آن بانوی مکرّمه را به دوش می‌کشید، ایشان را در میان شور و احساسات مردم قم وارد آن شهر مقدّس کرد. سپس در منزل شخصی خود به مدت هفده روز اسکان داد این انوی بزرگوار در این مدّت مشغول عبادت و راز و نیاز با پروردگار متعال بود و واپسین روز‌های عمر پر برکت خویش را با خضوع و خشوع در برابر ذات پاک الهی به پایان رساند.

آریا بانو


روایاتی در مورد فضیلت زیارت حضرت معصومه (س)
1) شیخ صدوق با سند صحیح از امام رضا (ع) در فضیلت زیارت حضرت معصومه (س) روایت می‌کند که فرمودند: “من زار‌ها فَلَهُ الجنَّه”؛ هر کس او را زیارت کند بهشت از آن اوست.
2) ابن قولویه در کتاب ارزشمند “کامل الزیارات” که یکی از معتبرترین کتاب‌های قرن چهارم است با سند معتبر از امام جواد (ع) روایت کرده است که فرمود: “من زارَ عَمّتی بِقُم فَلَهُ الجنَّه”؛ هر کس عمه‌ام را در قم زیارت کند بهشت از آن اوست.
3) شیخ حسن قمی در کتاب ارزشمند “تاریخ قم” از امام صادق (ع) نقل کرده است که فرمودند: “اِنَّ زیارتَها تَعادِل الجنَّه”؛ زیارت حضرت معصومه (س) همسنگ بهشت است.
4) امام صادق (ع) فرمود: “ان لله حرما و هو مکه و للرسول حرما و هو المدینه و لامیر المؤمنین حرما و هو الکوفه و لنا حرما و هو قم و ستدفن فی‌ها امرأه من ولدی تسمی فاطمه، من زار‌ها وجبت له الجنه”؛ برای خدا حرمی است و آن مکه است و برای رسول خدا (ص) حرمی است و آن مدینه است و برای امیرالمؤمنین (ع) حرمی است و آن کوفه است و برای ما حرمی است و آن شهر قم است؛ و بزودی زنی از فرزندان من در آنجا دفن خواهد شد که نامش فاطمه است؛ هر کس او را زیارت کند بهشت بر او واجب خواهد شد.
این روایت با توجه به اینکه قبل از ولادت موسی بن جعفر (ع) از امام صادق (ع) صادر شده است، دلیل بسیار روشنی است بر اینکه آمدن حضرت فاطمه معصومه (س) به قم و دفن آن بزرگوار در حرم اهل بیت جزء اسرار غیبی بوده و تحقق آن خود دلیل روشنی بر حقانیت مکتب امامان معصوم علیهم السلام است.
5) امام رضا (ع) به سعد اشعری قمی، در ملاقاتی فرمود: از ما قبری در میان شما هست، سعد عرض کرد: فدایت شوم قبر فاطمه دختر حضرت موسی بن جعفر (ع) را می‌فرمایی؟ فرمود: «آری، هر کس قبر او را با معرفت به حقش، زیارت کند، پاداش او بهشت است، وقتی که کنار قبرش رفتی، در جانب سر، رو به قبله بایست و 34 بار الله اکبر و 33 بار سبحان الله و 33 بار الحمدلله بگو؛ آنگاه بخوان: السلام علی آدم صفوه الله … (تا آخر زیارت)»
6) در کتاب “انوار المشعشین” ذکر شده است: «شخصی به زیارت حضرت رضا (ع) رفته بود. پس از بازگشت و عبور از راه همدان، به قصد کربلا حرکت می‌کرد که در عالم خواب، حضرت رضا (ع) را دید که به او فرمود: «چه می‌شد اگر از قم عبور می‌کردی و قبر خواهرم را زیارت می‌کردی؟»

آریا بانو


سخن آخر
یا فاطمه معصومه (س) اغیثینی؛ امیدواریم در تمامی مراحل زندگی یاد و قرابت اهل بیت پشتوانه شما باشد. همچنین شما می‌توانید با القاب حضرت زهرا (س) و القاب امام زمان (عج) نیز در انگیزه آشنا شوید.
نظرات و ایده‌های شما سبب ارتقای کیفی مطالب ما خواهد شد؛ با ما در ارتباط باشید.

http://www.banounews.ir/Fa/News/767865/زندگینامه-حضرت-معصومه-(س)-و-فضایل-ایشان
بستن   چاپ