آریا بانو
مدیریت هیجانات کودکان در زمان تماشای فوتبال
یکشنبه 31 اردیبهشت 1402 - 4:14:21 PM
آریا بانو - خراسان / یک کودک 10 ساله بعد از شکست سنگین تراکتور برابر استقلال سکته کرد؛ والدین برای پیشگیری از چنین اتفاقات تلخی چه کنند؟
تب مسابقات لیگ امسال به‌خصوص که مشخص‌شدن تیم قهرمان و تیم‌هایی که سقوط کردند به روز آخر کشید، بالا بود. همین مسئله، استرس زیادی را به تماشاگران وارد کرد. چند روز دیگر هم مرحله نیمه‌نهایی و فینال مسابقات حساس جام‌حذفی شروع خواهد شد. در این بین، یک کودک 10 ساله در تبریز پس از شکست سنگین تراکتور برابر استقلال با نتیجه دور از انتظار 7 بر یک، سکته قلبی کرد. به همین بهانه چند توصیه به والدینی داریم که هیجان فرزندشان در زمان تماشای مسابقات فوتبال به اوج می‌رسد.
چرا استرس فوتبال برای کودکان خطرناک‌تر است؟
هیجان اتفاق خوبی است اما وقتی کاذب باشد یعنی چیزی فراتر از یک حس خوب برای تخلیه روحی، به استرس تبدیل می شود. بر اساس تعریف روان‌شناسان هر چیزی که باعث ایجاد فشار روحی در فرد شود، استرس نام می‌گیرد. هر ورزشی چون نتیجه نامعلومی دارد پس هیجان‌آور و استرس‌زاست. تماشای فوتبال هم‌ همین طور است، ضربان قلب را بالا می‌برد و باعث تخلیه هیجانی مخاطبان می‌شود. در روال بازی‌های حساس، این بلاتکلیفی بابت نتیجه، تغییر مدام احساسات و شکننده بودن شادی و غم، استرس فرد را بالا می‌برد. در این بین، هر قدر فرد از لحاظ سنی کوچک‌تر باشد، اطلاعات کمتری درباره استرس و راه‌های مدیریت آن دارد و سلامتی‌اش بیشتر تهدید می‌شود.
این کودکان فوتبالی بیشتر در خطرند
اگر هنگام تماشای فوتبال توسط کودک‌تان، استرس بیش از حد و غیرقابل تحمل، اختلال رفتاری مثل پرخاشگری، عصبانیت، کم‌‌توجهی، حواس‌‌پرتی و حتی در صورت باخت تیم محبوب، افسردگی و اضطراب به سراغ او می‌آید و این احساس ناراحتی موقت هم نیست و تا مدت‌‌ها فرزندتان را درگیر می‌‌کند، باید بدانید که این هیجانش از نوع منفی است. برخی کودکان هنگام تماشای فوتبال ناخن می‌‌جوند و موهایشان را می‌‌‌کنند. آثار سوء این هیجان‌‌های منفی به همین نشانه‌‌ها ختم نمی‌‌شود چون ترشح بیش از حد موادی مثل کاتکولامین، آدرنالین و نورآدرنالین، کودکان دچار زمینه یا مبتلا به بیماری‌‌‌های قلبی-عروقی، مغزی و اختلال‌‌های اعصاب و روان را گرفتار مشکلات شدیدی می‌کند و گاه صدمه‌‌های جدی به آن‌ها می‌‌زند. بنابراین باید حواس‌تان به کودک‌تان باشد.
توصیه‌هایی به والدین برای مدیریت هیجانات کودکان
اگر احساس می‌کنید کودک‌تان در زمان تماشای فوتبال دچار هیجان زیادی می شود، حتما قبل از شروع مسابقه به اندازه کافی به او آب و مایعات بدهید. در ضمن محیطی که در آن مسابقه را تماشا می‌کند، نباید گرم و بسته باشد و افراد زیادی هم آن‌جا حضور داشته باشند چون همهمه و محیط بسته باعث اضطراب بیشتر، هیجان منفی و بروز پرخاشگری می‌شود. از طرفی کودکانی که دچار هیجان منفی می شوند، بهتر است کنار گروه‌های هم سن فوتبال نبینند. نکته بعدی هم این که شما به عنوان پدر یا مادرش، قبل از تماشای فوتبال، سعی کنید مهارت کنترل خشم و استرس را به او بیاموزید. همچنین به او بگویید که هر تیمی ممکن است ببرد یا ببازد و نتیجه فوتبال واقعا غیرقابل پیش بینی است پس امکان دارد تیم مورد علاقه ات بد بازی کند و ببازد. همچنین بگویید که او فقط قرار است یک مسابقه ورزشی را ببیند و سرنوشتش در دست این مسابقه و برد و باختش نیست بنابراین به جنبه سرگرمی آن بیشتر از بقیه جوانب اهمیت بدهد.
نویسنده : فهیمه میرزایی| ‌ کارشناس‌‌ارشد روان‌‌شناسی

http://www.banounews.ir/Fa/News/958654/مدیریت-هیجانات-کودکان-در-زمان-تماشای-فوتبال
بستن   چاپ