بزرگنمايي:
آریا بانو-
نصرت الله تاجیک در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به اقدامات دولت ترامپ در روزها و هفته های اخیر اظهار کرد: اقدامات ترامپ در ارتباط با تحرکات نظامی اخیر و انتقال بمب افکنهای ب-52 و دیگر ادوات نظامی به منطقه بیشتر جنبه بازدارندگی دارد و هیچ ظرفیت عملیاتی برای اقدام سرزمینی علیه ایران وجود ندارد.
وی با بیان اینکه امکان اقدام ترامپ علیه منافع ایران وجود دارد اما ظرفیت اقدام سرزمینی علیه ما وجود ندارد، گفت: راهبرد فشار حداکثری ترامپ و تحریمهای هوشمند ایالات متحده به اندازه کافی دولت و مردم ایران را تحت فشار قرار داده و واشنگتن در این برهه برای فشار بیشتر به تهران نیازی به هزینه بیشتر نمیبیند ضمن اینکه چنین جنگی ممکن است شروعش با یک طرف باشد ولی یقینا خاتمه آن با دو طرف هم نخواهد بود و از کنترل خارج خواهد شد.
سفیر پیشین ایران در اردن، امکان ماجراجویی ترامپ علیه ایران در روزهای آخر را بعید دانست و افزود: از سوی دیگر سیاست خارجی جمهوری اسلامی در مقطع فعلی معطوف به مدیریت شرایط است و علاقه ای به بازی در زمین ترامپ ندارد. بنابراین جمهوری اسلامی شرایطی فراهم نخواهد کرد که ترامپ بتواند از آن برای حل مشکلات داخلیاش سوء استفاده کند.
تاجیک، امکان تداوم حضور ترامپ در کاخ سفید به هر بهانهای را محال ارزیابی کرد و گفت: اقدامات ترامپ و تحرکات نظامی اخیر در اطراف ایران هدفش پیشگیری از ضربه آخر ایران است و وی نگران آن است که ضربه آخر را از ایران دریافت کند.
وی گفت: هدف واشنگتن از انتقال ادوات نظامی به اطراف ایران بیشتر آمادگی برای این است که اگر ایران اقدامی در جهت انتقام خون سردار سلیمانی و یاران شهیدش انجام داد، غافلگیر نشود و اینها بیشتر جنگ روانی است و جنبه بازدارندگی دارد تا مانع دریافت ضربه آخر از ایران شود.
بایدن میراث اوباما را حفظ خواهد کرد
این دیپلمات پیشین کشورمان درباره سیاست خارجی رییس جمهوری منتخب ایالات متحده اظهار کرد: بایدن از همان دریچهای به ایران نگاه می کند که اوباما نگاه می کرد یعنی بایدن هم سیاستهای اوباما را دنبال و تلاش خواهد کرد برجام را به عنوان میراث اوباما را حفظ و احیا کند.
تاجیک با بیان اینکه بایدن به دلایل مسایل داخلی آمریکا و اختلافات با ترامپ و حزب جمهوریخواه تلاش خواهد کرد میراث ترامپ را از بین ببرد، گفت: اینها ظرفیتهایی است که در سیاست گذاری و اجرا و در تعامل با دولت بایدن میتوانیم از آنها به نفع منافع و امنیت ملیمان بهره برداری کنیم.
وی دوران ترامپ را برای دنیا و ایران سیاه و تاریک ارزیابی کرد و گفت: ترامپ صحنه بین المللی را به هم ریخت و بعید نبود که اگر در دور دوم پیروز می شد، دنیا را به لبه پرتگاه جنگ جهانی سوم سوق میداد.
این کارشناس مسائل راهبردی، تحولات بهوجود آمده در منطقه و جهان را یادآور شد و گفت: ظرفیتهای خوبی در تیم بایدن وجود دارد که از طریق آنها ما میتوانیم با کمک آنها گفتمان جدیدی در ارتباط با آمریکا طراحی کنیم و وارد فاز جدیدی شویم.
وی ایجاد یک گفتمان جدید را هم از جهت زمینه و بستر و هم از جهت روابط دو طرفه بین تهران و واشنگتن و هم از جهت تحولات منطقه ای ممکن دانست و افزود: متاسفانه در دوران ترامپ، رقبای ایران مثل عربستان شرایطی را در منطقه علیه منافع جمهوری اسلامی رقم زده و منافع ما را امنیتی کردند.
این کارشناس ارشد مسائل منطقه تصریح کرد: اکنون چه در زمینه روابط دوجانبه با آمریکا، چه مسائل منطقه و چه روند تحولات توسعهای کشور ایجاب می کند که ما از فرصت قرار گرفتن بایدن در قدرت استفاده کنیم.
تاجیک به مشکلات تاریخی بین ایران و آمریکا اشاره کرد و گفت: نباید فراموش کرد که تعامل با واشنگتن به خاطر مشکلات گذشته کار راحتی نیست و اقدامات ضدایرانی ترامپ در چهار سال گذشته نیز به آن اضافه شده و عبور ترامپ از خطوط قرمز و به شهادت رساندن سردار سلیمانی و یارانش در بغداد آخرین مورد آنهاست.
ترامپ با ماجراجوییهایش روابط ایران و آمریکا را شخم زد
وی درباره تاثیرات ماندگار ترور شهید سردار سلیمانی بر روابط ایران و آمریکا تصریح کرد: ترامپ با این ماجراجوییها روابط ایران و آمریکا را شخم زد و اگر کورسویی هم در زمان دولت اوباما برای بهبود روابط به وجود آمده بود، در دوران ترامپ از بین رفت.
این کارشناس مسائل بین الملل قدرت موشکی، نفوذ منطقه ای و دیگر تواناییهای سخت افزاری و نرم افزاری ایران در سطح ملی، منطقه ای و جهانی را یادآور شد و افزود: حفظ و ارتقای این مجموعه ظرفیتها در تقابل با دشمنانمان ایجاب میکند که دوران جدیدی را در تعامل با ایالات متحده رقم بزنیم و گفتمان جدیدی را در روابط با آمریکا تولید کنیم که مولفه امنیتی در آن مولفه مسلط نباشد.
وی افزود: گفتمان مسلط در روابط ایران و آمریکا امنیتی و دشمنانه است و به همین خاطر هم آمریکاییها منافع ما در سیاست خارجی را خوب درک نمیکنند و آنرا امنیتی میکنند؛ ما باید شرایطی به وجود بیاوریم که بتوانیم از این وضعیت خارج شویم و مولفه های دیپلماتیک و اقتصادی را بر گفتمان موجود بین تهران و واشنگتن مسلط کنیم.