آریا بانو

آخرين مطالب

کودتای اسفند؛ رویای امنیت و آزادی با رضاخان! سياسي

کودتای اسفند؛ رویای امنیت و آزادی با رضاخان!
  بزرگنمايي:

آریا بانو - این مطلب، به بهانه‌ی صدمین سالگرد کودتای نظامی سوم اسفند 1299 تهیه شده است. کودتای 3 اسفند 1299، کودتایی نظامی بود که در سوم اسفند 1299ش توسط دولت انگلیس طراحی شده و با مساعدت عوامل خارجی و ایادی داخلی و دست نشانده‌های انگلیس به سرانجام رسید.
برترین‌ها: این مطلب، به بهانه‌ی صدمین سالگرد کودتای نظامی سوم اسفند 1299 تهیه شده است. کودتای 3 اسفند 1299، کودتایی نظامی بود که در سوم اسفند 1299ش توسط دولت انگلیس طراحی شده و با مساعدت عوامل خارجی و ایادی داخلی و دست نشانده‌های انگلیس به سرانجام رسید.
با تصرف تهران توسط رضاخان و قزاق‌ها در سوم اسفند، احمد شاه قاجار به ناچار رضاخان را با لقب سردار سپه، به وزارت جنگ و فرماندهی لشکر قزاق منصوب و فرمان نخست وزیری سید ضیاءالدین طباطبایی را صادر کرد. به موجب آن کودتا، مقدمات تغییر سلطنت قاجار (در این زمان در ایران احمد شاه قاجار حکومت را در دست داشت.) به پهلوی را فراهم کرد و فصل جدیدی را در تاریخ ایران رقم زد.
در آن روزها چه گذشت؟
کودتای سوم اسفند 1299 کودتایی نظامی بود که توسط رضاخان میرپنج و هم‌دستی سیدضیاءالدین طباطبایی و با برنامه‌ریزی افسر انگلیسی آیرونساید اجرا شد. پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد که انگلیسی‌ها نقشی در طراحی کودتا یا آنچه بعداً رهبران می‌بایست انجام می‌دادند نداشتند. اما برخی منابع می‌گویند 23 روز پیش از کودتا رضاخان با ادموند آیرونساید ملاقات کرد که در این دیدار ژنرال آیرونساید به رضاخان گفته بود اگر شما قدرت را در دست بگیرید ما مخالفتی نداریم.
در نتیجه مذاکرات و هماهنگی‌های به عمل آمده بین سیدضیاءالدین طباطبایی و رضاخان، در روز سوم اسفند قوای قزاق وارد تهران شده و ادارات دولتی و مراکز نظامی را اشغال کردند. نزدیک به صد تن از فعالان سیاسی و رجال سرشناس بازداشت و زندانی شدند. احمدشاه و محمدحسن میرزا (ولیعهد) به کاخ فرح‌آباد گریختند و سپهدار رشتی (نخست‌وزیر) به سفارت انگلستان در تهران پناهنده شد. نتیجه کودتا، رئیس‌الوزرایی سیدضیاءالدین و وزیر جنگ شدن رضاخان بود.
برزخ انتخاب بین امنیت ملی و آزادی
علی‌محمد اسکندری‌جو در تاریخ ایرانی نوشت: روایت کودتای سوم اسفند روایت برزخ انتخاب بین امنیت ملی و آزادی است؛ دوراهی انتخاب آزادی یا امنیت، کدام یک؟ سفیر انگلیس که لیست افسران را در اختیار ژنرال «آیرونساید» قرار داده بود پنداری امنیت را بر آزادی ترجیح داده، اما او که ایرانی نبود.
سفیر به نیکی می‌دانست ایرانی که آزادی را فدای امنیت کند یا برعکس، سرانجام هر دو را باخته است. کلنل محمدتقی‌خان پسیان ژاندارم و سرهنگ رضاخان قزاق هر دو از تبار مهاجران گرجی در ایران هستند. آیا بزرگترین افتخار تاریخ چهل ساله تیپ قزاق آن نبود که مجلس برآمده از جنبش مشروطه را به توپ بسته است؟! بنابراین رسیدن از کهتری به مهتری آیا فقط شایسته رضاخان بود و «کلنل» بایستی قربانی شود؟ بی‌گمان اراده معطوف به «قدرت» برای نجات ایران تنها در ضمیر فرمانده قزاق نبود که در نهاد فرمانده ژاندارم نیز بود.

آریا بانو


کودتا و تاریخی که برای ایران رقم خورد
مهراد واعظی نژاد در تاریخ ایرانی نوشت: «امیر موثق هم در قزوین بود و اسما رئیس قوا. با او یک شب صحبت کردیم که مجری خیال ما بشود و قوا را او به تهران بیاورد. رسما گفت من دل این کار را ندارم، دور مرا قلم بگیرید... لهذا از کاظم و مسعود پرسیدم در میان صاحب منصبان آنجا کی قابلیت دارد قزاق‌ها را به تهران بیاورد. گفتند رضا خان..»
گوینده این چند جمله، سید ضیا الدین طباطبائی، شاید فکرش را هم نمی‌کرد که اجرای آنچه خیال ما می‌نامیدش، یعنی کودتای نظامی و برنشاندن دولتی مقتدر به آن آسانی باشد که بود.
احمد شاه قاجار به درخواست مقام‌های بریتانیایی در ایران، که خواهان نقشی پر رنگ برای رضاخان در پایتخت شده بودند، پاسخ رد داده بود، اما موافقت کرده بود که 500 قزاق تعلیم دیده بریتانیایی در قزوین، برای برقراری نظم و بهبود امور جایگزین همان تعداد قزاق در تهران بشوند.
احمد شاه خبر نداشت که امیرهمایون، فرمانده بی‌اختیار نیرو‌هایش، به خواست سید ضیا و بریتانیایی‌ها تن در داده و فرمان حرکت دو هزار قزاق را به سوی پایتخت صادر کرده است.

آریا بانو


در نخستین ساعات بامداد سوم اسفند 1299، قزاق‌های مستقر در قزوین به سرکردگی رضاخان به دروازه تهران رسیدند. احمد شاه ساعاتی پیش از آن تعداد واقعی قزاقان را دریافته و به عادت مألوف دست به دامان بریتانیایی‌ها شده بود که شاید قزاق‌ها به تهران نرسیده بازگردند.
غافل از آنکه مقام‌های بریتانیاییِ خود از موافقان، اگر نه برانگیزاننده کودتا بودند. کودتایی که هیچ نیرویی در پایتخت صد و بیست و اندی ساله قجر حتی عزم مقاومت ظاهری در برابرش را هم نداشت.
شهر به دست قزاق‌ها افتاد، کودتا موفق شده بود، بدون خون ریزی! یک روز بعد سید ضیا با احمد شاه قاجار که از پادشاهی جز نامی نداشت دیدار کرد. از شاه خواست به او لقب دیکتاتور بدهد {کسی که کنترل امور را در دست دارد}، اما سرانجام به همان سمت آشنا‌تر رئیس الوزرا رضایت داد. روحانی و روزنامه نگاری که در روز‌های منتهی به کودتا عمامه‌اش را با کلاه عوض کرده بود، هنوز نخست وزیر نشده دستور دستگیری ده‌ها صاحب منصب و چهره مخالف کودتا را صادر کرد.
هدف کودتا چه بود؟
هدف کودتا آن طور که در اعلامیه‌هایی به مردم وعده داده شده بود - برانداختن ریشه جنایتکاران خودخواه تن پرور داخلی و رهانیدن ملت ایران از سلسله رقیت مشتی دزد و خیانتکار بود. افرادی که به زعم سید ضیاء و رضاخان، در سال‌های پرآشوب پس از انقلاب مشروطه زمام مهام {امور} مملکت را به ارث در دست گرفته بودند، مانند زالو خون مردم و ملت را مکیده، ضجه وی را بلند می‌ساختند.
برنامه تجدد حکومتی و ساختن دولتی مقتدر، که هم بریتانیایی‌ها و هم بسیاری از ملی‌گرایان، آن را تنها راه نجات ایران می‌دانستند، همزمان با آغاز قرن تازه خورشیدی آغاز شده بود. اصلاح نظام قضایی، تقسیم اراضی دولت بین دهقانان، لغو کاپیتولاسیون، تاسیس مدارس، راه اندازی وسایل حمل و نقل جدید و صد البته لغو قرارداد 1919 ایران و بریتانیا، برخی از برنامه‌های مفصلی است که سید ضیاء و رضاخان بلافاصله پس از کودتا اعلام کرده بودند.

آریا بانو


این آخری، یعنی قرارداد 1919 که مجلس شورای ملی در آن نقشی نداشت، بی‌تردید یکی از مهم‌ترین عوامل زمینه ساز کودتا و به نوعی مشروعیت بخش اقدام علیه دولت در ذهن خیل رو به فزونی ملی گرایان ایرانی در سال‌های پس از مشروطه بود. کسانی که قرارداد را به نوعی واگذار کردن اختیار کشور به بریتانیایی‌ها می‌دانستند و به هر طریق خواهان لغو آن بودند. بسیاری از این ملی گرایان و روشنفکران راه حل تمام مشکلات کشور را یک دولت مقتدر نظامی می‌دانستند که بتواند چنین تصمیم‌هایی را به جای شاه ناتوان قجر بگیرد.
اعلامیه سید ضیا و رضاخان که بلافاصله پس از کودتا منتشر شد، در واقع چیزی جز پژواک همین اندیشه‌ها نبود که باور داشت برای اینکه تمام این اقدامات میسر گردد، باید قبل از هر چیز و مافوق هر گونه اقدامی، مملکت دارای قشونی گردد که دشمنان داخل و خارج را به حساب دعوت نماید و امنیت در محوطه شاهنشاهی ایران حکم فرما گردد.
با توجه به پیشینه رضاخان، حتی با وجود امضای او، دور از ذهن نیست که نویسنده این متون سید ضیاء بوده باشد. اما تاکید مکرر او بر اقتدار نظامی بسیار زود‌تر از آنچه تصور می‌کرد گریبان خودش را گرفت.
در چهارم خرداد 1300، درست سه ماه بعد از کودتا، سید ضیاء که تا پایان عمر خود را مغز متفکر و مجری اصلی آن می‌دانست، به دست همان رضا خانی که افتخار کشف‌اش از میان قطار قزاقان را هم برای خود می‌خواست، از رئیس الوزرایی کنار زده شد تا، در مهربانانه‌ترین قضاوت تاریخی، جاده صاف کن سلسله پهلوی باشد.

آریا بانو


رضاخان که از این لحظه به بعد عملا موثر‌ترین فرد در سیاست ایران بود، پنج سال دیگر به حکومت صوری احمد شاه تن در داد، اما سرانجام به رای مجلس شورای ملی تاجگذاری کرد و از خان به شاه تبدیل شد.
شاید برای اولین بار در تاریخ ایران، هر چند با کودتایی نظامی، سلسله‌ای جای سلسله دیگر را بدون جنگ و کشتار گرفته بود. صد سال پس از آن کودتا، درست مثل فردای آن، بسیاری طرح و اجرای آن را به انگلیسی‌ها نسبت می‌دهند.
در سال‌های اخیر مورخانی مانند محمدعلی همایون کاتوزیان نشان داده‌اند که (دست‌کم با مستندات موجود تا به امروز) نشانی از دست داشتن مقام‌های بریتانیایی در لندن در کودتای سوم اسفند نمی‌توان یافت و تصمیم‌ها در سطح مقام‌های این کشور در تهران و بدون اطلاع دولت وقت بریتانیا گرفته شده بود.
اما کم نیستند کسانی که این روایت را باور ندارند. از جمله خود رضا شاه، که به روایت محمد علی کاتوزیان، تا واپسین روز‌های عمرش می‌گفت مرا انگلیسی‌ها بر سر کار آوردند.

آریا بانو


لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/531123/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مودریچ: در خواب هم نمی‌دیدم اینقدر بازی کنم!

فرناندز:‌ 900 تا کم است، رونالدو هزار گله می‌شود!

جدایی خارجی جنجالی و پر سر و صدای استقلال

تیزر باشگاه پرسپولیس برای رونمایی از لوکاس ژوائو، مهاجم جدید این تیم

گل دوم فابیان رویز به سوئیس؛ سوئیس 1-3 اسپانیا

گل فران تورس به سوئیس؛ سوئیس 1-4 اسپانیا

عملکرد خرید جدید پرسپولیس؛ لوکاس ژوآئو

خلاصه بازی سوئیس 1 - اسپانیا 4

گلایه‌های درودگر از میزبانی در دیدار با قرقیزستان

عکس‌برداری از خرید احتمالی پرسپولیس ممنوع!

هزینه برد پرگل؛ کارواخال محروم از بازی بعدی لاروخا!

در امارات نگاه‌‌ها به سردار آزمون است

دوچرخه سواری به سبک هندی ها

گل دوم پرتغال به اسکاتلند توسط رونالدو

خلاصه بازی پرتغال 2 - اسکاتلند 1

پرسپولیس و وعده شبانه یک خرید جدید

طلسم سرخ‌ها شکسته شد؛ مهاجم آنگولایی به پرسپولیس پیوست

350 هزار ایرانی در صف 120 کیلومتری وام ازدواج!

یک مادر تونسته این لحظه تاریخی و تماشایی رو از دوقلوهاش ثبت کنه!

بلایی به نام سینمای حاکمیتی/ از عباس کیارستمی تا دست خالی برای اسکار 2025

بعد از تولد فرزندم، زندگی ام بهم ریخته

کمال تبریزی: برای مردم اصلاح‌طلب و اصولگرا و جبهه پایداری بی معنی است

تکنیک‌های طلایی برای دور شدن از استرس

بلایی که دندان عفونی سرتان می آورد

دستورالعمل ژاپنی برای سبک زندگی سالم تر

خطرات آبله مرغان در دوران بارداری

بورانی لوبیا سبز، پلوی مخلوط سنتی ارومیه

پاستا فوری پنیری درست کنیم

کروسان و ژامبون یه صبحونه لاکچری

صحبتهای کادر فنی و بازیکنان تیم ملی در خصوص شرایط میزبانی اصفهان

گل زیبای برونو فرناندز به اسکاتلند؛ پرتغال 1-1 اسکاتلند

پرچم بازی‌های پارالمپیک 2024 پاریس رسما به پایین کشیده و تحویل شهردار لس‌آنجلس شد

آخرین شرایط تیم ملی در امارات از زبان معتمدکیا

رونالدو باز هم برای پرتغال گل کاشت؛ برد اسپانیا 10 نفره!

خلاصه بازی کرواسی 1 - لهستان 0

هیچ وقت آرزوی مرگ نکنید...

اجرای بازی Counter-Strike 2 با تراشه مغزی نورالینک

ماجرای عشق پسری سنی به دختری شیعه در «رویای نیمه شب»

ماجرای یک دونده که نام یک استادیوم را تغییر داد

واکنش اندریک به فریادهای بابی چارلتون هواداران برزیلی در اردوی تیم ملی

میهمان ویژه تیم ملی در امارات؛ مالک نساجی

واکنش سیامک به جنجال HOME نساجی و پرسپولیس

گل زکی امدونی به اسپانیا؛ سوئیس 1-2 اسپانیا

استفاده از هلیکوپتر برای انتقال توپ به وسط زمین پیش از شروع یک بازی فوتبال در دسته 6 ایتالیا!

کاشته مودریچ در شب تولد؛ گل اول کرواسی به لهستان

مرد شماره یک تیم ملی در صف بهترین‌های جهان

هشدار جدی شاهین صمدپور به داماد خانواده «علی انصاریان»

چهره ها/ خانم بازیگر جوان تر از همیشه در سن 51 سالگی

میدان دربند و هتل دربند 78 سال پیش/ عکس

گل دوم اسپانیا توسط فابین روییز؛ سوئیس 0-2 اسپانیا