آریا بانو

آخرين مطالب

امید به صندوق رای زیربنای مشارکت انتخاباتی سياسي

امید به صندوق رای زیربنای مشارکت انتخاباتی
  بزرگنمايي:

آریا بانو-

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، روز شمار سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و ششمین دوره انتخابات شورای شهر و روستا، آغاز شده و در 72 روز باقی مانده میزان مشارکت مردم در انتخابات به یکی از مهم‌ترین موضوعات انتخاباتی تبدیل شده است. باقی ماندن بسیاری از نام‌ها در حد گمانه‌زنی، بلاتکلیفی جریان‌های سیاسی درباره استراتژی‌های انتخاباتی خود، درگیری‌های درون و برون گروهی جناح‌ها، کرونا، آسیب به اعتماد و امید جامعه در اثر شرایط اقتصادی دشوار و پروپاگاندای رسانه ای داخل و خارج سبب شده است تا فضای انتخابات آینده به نسبت سال‌های گذشته بسیار آرام و سرد ارزیابی شود. غیبت شور انتخاباتی بسیاری از چهره‌های سیاسی دلسوز کشور و مردم و نیز دولت را به عنوان مجری قانون اساسی نگران کرده و به چاره اندیشی برای افزایش شور و تحرک انتخاباتی واداشته است.

جمهوری اسلامی  پس از انقلاب از سال 1357 تاکنون 11 دوره انتخابات مجلس و 12 دوره انتخابات ریاست جمهوری برگزار کرده است. هرچند میزان مشارکت در هر دوره انتخابات برگزار شده متغیر بوده اما جز انتخابات مجلس یازدهم، میزان مشارکت عمدتا قابل قبول بوده است. وجود این تجربه سبب شده است که بسیاری از دشمنان خواسته و آگاهانه و برخی دوستان ناخواسته و ناآگاهانه در مسیر تکرار آن قدم بردارند. در این میان تقلای رسانه‌های فارسی زبان خارج از ایران برای کاهش میزان مشارکت مردم افزایش قابل ملاحظه‌ای یافته است.  برخی رقبای سیاسی دولت هم در داخل با تضعیف دولت و نادیده گرفتن اقدامات قوه مجریه، ناخواسته در مسیر ناامیدسازی مردم حرکت می‌کنند. واقعیت آن است که حفظ منافع ملی در گرو مشارکت انتخاباتی مردم است و مشارکت انتخاباتی نیازمند تثبیت و تحکیم اعتماد و امید مردم به فراهم ساختن بستر  رفع این دغدغه و نگرانی با توجه به پیوند غیرقابل انکار حراست از منافع ملی با حضور مردم در انتخابات، مهم‌ترین مسوولیت همه مسوولان و سیاست ورزان در هفته‌های منتهی به انتخابات است.

مروری بر نگرانی‌ها از میزان مشارکت مردم در انتخابات

حضور پرشور مردم در انتخابات، مهمترین خواست و دغدغه مقامات جمهوری اسلامی از عالی‌ترین آن‌ها یعنی رهبر معظم انقلاب تا فعالان حزبی است. این دغدغه طی هفته‌ها و ماه‌های گذشته بیشتر در کلام نمود یافته است. حجت الاسلام و المسلمین «حسن روحانی» رییس جمهوری تصریح کرده است: «یکی از مسائل بسیار مهمی که امروز پیش رو داریم مساله انتخابات است. خدای ناکرده اگر یک انتخاباتی داشته باشیم که مشارکت حداکثری در آن انتخابات نباشد، این یک ضربه بسیار بزرگ به آن راه و روشی است که در 12 فروردین انتخاب کردیم.»

روشی که نظام جمهوری اسلامی روز 12 فروردین 1358 برگزید، مراجعه به آرای مردم به منظور مشروعیت بخشی تام به نظام بود و این شیوه طی چهل سال گذشته با انتخابات متنوع تکرار شده است و هرگونه کاستی در مسیر این مراجعه قابل پذیرش نیست. با این همه اما به گفته «علی ربیعی» سخنگوی دولت جریان‌هایی برای مایوس کردن مردم از صندوق رای اقدامات خود شتاب تازه‌ای داده‌اند و فعالان اجتماعی و دانشگاهیان به مسئولیت خود در یادآوری و تاکید بر اصل جمهوریت و از جمله بازخوانی ریشه‌ها و ضرورت‌های مشارکت حداکثری در انتخابات گام مؤثری بردارند. دیگر اعضای کابینه به ویژه «عبدالرضا رحمانی فضلی» وزیر کشور هم به عنوان مجری انتخابات آینده از وجود دغدغه‌ای نسبت به مشارکت در انتخابات سخن گفته و تاکید کرده است: همه باید زمینه و مقتضیات افزایش مشارکت را فراهم کنیم.»

در کنار دولتی‌ها، چهره‌های سیاسی و فعالان حزبی هم در این زمینه نگران هستند؛ به ویژه جریان اصلاح‌طلب که هرگونه طرحی برای حضور در عرصه قدرت را مشروط به مشارکت گسترده مردم در انتخابات می‌داند. «محمود صادقی» نماینده پیشین و اصلاح طلب مجلس در این زمینه تصریح کرده است: «به نظر می‌رسد نسبت به سال 1398که کمترین نصاب شرکت در انتخابات را داشتیم، علائم نگران‌کننده دیگری نیز مشاهده می‌شود.» در برابر این دیدگاه جریان رقیب، هرگونه اتهام تمایل به کاهش مشارکت را رد می‌کند و حتی چهره‌ای چون «لطف الله فروزنده» فعال سیاسی اصولگرا معتقد است که مشارکت محدود اصلا متصور نیست و یقینا مشارکت حداکثری است و مردم مشارکت خواهند کرد. «علی مطهری» از نامزدهای انتخابات آینده هم معتقد است: اگر مشارکت پایین باشد ضربه‌ای به کشور و نظام جمهوری اسلامی خواهد زد و حتما باید کاری کنند که مشارکت بالا برود.

انتخابات پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی در سال 1374 با میزان مشارکت بیش از 71 درصدی واجدان شرایط رای دادن بالاترین میزان مشارکت و کمترین میزان مشارکت در انتخابات مجلس مربوط به دوره هفتم آن در سال 82 با 51 درصد مشارکت بوده است. در انتخابات ریاست جمهوری هم رکورد دار حضور مردم، دوره دهم آن در خردادماه سال 88 است که بیش از 85 درصد مردم در آن شرکت کردند.  همچنین ششمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال 1372 با پنجاه درصد مشارکت کمترین میزان حضور مردم در پاص صندوق‌های رای بوده است.  

چرا دلسوزان نگران مشارکت هستند؟

با عبور از هیاهوی رسانه‌ای داخل و خارج درباره دلایل کاهش احتمالی مشارکت مردم در انتخابات می‌توان دو دلیل عمده و روشن را در بررسی دلایل این نگرانی مشخص کرد. نخستین دلیل که غیرقابل انکار است، شرایط دشوار معیشتی و اقتصادی در کشور است که مردم مسوولان را در این زمینه مقصر می‌دانند؛ دولت هم در این زمینه کاستی‌های خود را قبول داشته و در هر تریبونی عذرخواه این دشواری‌ها بوده است. گرچه ریشه بسیاری از این سختی‌های زندگی مردم در زیاده خواهی‌های دولت آمریکاست اما دولت هرگز از مسوولیت خود در این زمینه شانه خالی نکرده است.  هراندازه دلیل نخست ریشه در واقعیات زندگی مردم دارد؛ دلیل دوم بیشتر ریشه در هیاهوی رسانه ای داخل و خارج از ایران دارد. رسانه‌های فارسی زبان خارجی در راستای اجرای خواست‌های گردانندگان خود تلاش می‌کنند تمام نقاط سفید داخل جمهوری اسلامی را سیاه مطلق نشان دهند؛ گاهی با حمله به دولت و گاهی با هجمه به نظام.

در این شرایط حضور مردم در پای صندوق‌های رای می تواند تمام نقشه‌های آنان درباره تضعیف جمهوری اسلامی نقش برآب کند و دلیل تقلای آن‌ها مشخص و حتی در تحلیلی موجه است! گروه دیگر اما با انگیزه انتخاباتی دولت را به عنوان قوه مجریه جمهوری اسلامی در گوشه‌ای از رینگ مشکلات قرار داده و با انواع دروغ و شایعه، تهمت و انتقاد مورد انتقاد  قرار می‌دهند و این میان مردم با مشاهده دولتی تنها و همیشه در مظان اتهام که خروجی رای 26 میلیون نفر از آن‌هاست؛ نسبت به خروجی صندوق رای ناامید و مایوس می‌شوند.  عدم مشارکت مردم تنها به نفع رژیم صهیونیستی، آمریکا و برخی حاشیه نشینان خلیج فارس است اما در این میان کسانی هم ناخواسته در مسیر استقبال از این موضوع قرار می گیرند بی‌آنکه بدانند کاهش رییس جمهوری که با راری حداکثری مردم روی کار بیاید، بسیار توانمندتر در حراست از منافع ملی در خارج از مرزها و اقناع افکار عمومی و جریان‌های سیاسی در داخل کشور خواهد بود.

الزامات حضور مردم در انتخابات

اعتماد به صندوق رای به عنوان اصلی‌ترین و مهم‌ترین راه احقاق حقوق و خواسته‌ها، باید بار دیگر در صدر باورها و اعتقادات مردم ایران تثبیت شود؛ مانند آنچه در 12 فروردین 58 روی داد. هرگونه هجمه‌ای به این باور، مردم را از صندوق رای و مشارکت دور خواهد کرد. برای حراست از این باور تمام نهادها باید در کنار دولت قرار گیرند؛ شورای نگهبان بستر برگزاری انتخاباتی با حضور همه سلایق سیاسی و البته قانونی را فراهم سازد، دولت و وزارت کشور بسترهای فیزیکی انتخابات و برگزاری آن را به وجود آورد، رسانه های منتقد و مخالف دولت در کنار اعلام کاستی‌ها و نقاط ضعف دولت؛ به سختی‌های مسیر اداره کشور و توفیقات قوه مجریه هم بپردازد. مردم امید خود را به نقش و جایگاه ریاست جمهوری به عنوان دومین مقام عالی و انتخابی کشور بازیابند در صورت تحقق این بسترها، می‌توان اطمینان حاصل کرد که همه میلیاردها پترودلار هزینه شده در آنتن‌های ماهواره‌ای نمی توانند مردم را از حضور در پای صندوق‌های رای ناامید کنند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/560325/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

داور عادل به روایت «نون خ»!

فیلمی که در 24 ساعت ساخته شد!

«شارون آکر» در خانه سالمندان درگذشت

تماشا کنید: این فیلم ساخته‌شده با هوش مصنوعی، هوش از سر شما می‌برد

قربان‌زاده: در زمان فتح‌الله‌زاده 118 میلیارد تومان برای بدهی استراماچونی دادیم/ محکم پای شکایت‌مان از استقلال هستیم

باهیا: با یک نفر کمتر، نمایش عالی، تبریک!

الکس گاریدو پس از اولین بازی برای بارسلونا: شادترین پسر روی کره زمین هستم

پایان یک فصل درخشان برای لژیونر پرسپولیسی

شخصیت معروف اینستاگرام در اردوی تیم رونالدو/ کوکسال بابا لباس النصر را پوشید

چه طوری شادی واقعی رو تو زندگی تجربه کنیم؟

آخرین قیمت طلای سیاه؛ دلیل گران شدن نفت

مدارس بعد تعطیلات نوروز از چه زمانی دایر است؟

خودکشی مردی پس از گفتگو با چت ربات هوش مصنوعی

رئیس سازمان محیط زیست: بارش‌ها نسبت به میانگین بلندمدت وضعیت مطلوبی ندارند

نجات 11 گردشگر در مسیر دریایی هرمز به بندرعباس

انقلاب در محتوای کتاب‌های درسی زبان انگلیسی در راه است

آخرین وضعیت ترافیکی راه‌های کشور؛ جاده چالوس یکطرفه نیست

حادثه تلخ در شب جشن تولد؛ موهای دختر بچه در آتش سوخت

ترفند تهیه اکبرجوجه شمالی

روش یخنی در طبخ چلو ماهیچه مشهدی

شما خودت موقع ازدواج دیپلمم نداشتی!

فیلمی‌ که دل اسکورسیزی را به درد آورد

اشک‌های کاپیتان بارسلونا و دلداری دو ملی پوش ایران در اسپانیا

استوری سعید آذری؛ فتح الله زاده در فوتبال فوق سیاست زده ما تلاش خودش را کرد

استوری علی ضیا؛ پرسپولیسی هستم اما حق با هواداران استقلال است!

امسال کنفرانس غرب بیشتر از یک فینال دارد

توخل: اولین گام با هم را خوب برداشتیم/ 2 گل آزاردهنده خوردیم

آماده میزبانی از مردم برای گرامیداشت روز طبیعت هستیم

موزیک ویدئوی «بی من» با صدای عرفان طهماسبی

اجرای طرح ترافیک 1402 از فردا/اعلام نرخ جدید ورود به محدوده طرح ترافیک

13 بدر با ترافیکی سنگین در جاده‌های شمال؛ یک‌طرفه شدن هراز و کندوان

هشدار؛ اطراف رودخانه ها اتراق نکنید

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: بی‌حجابی، کرونای معنوی است

اجرای طرح ترافیک 1402 از فردا

برخورد وحشتناک یک خودرو با قطار در حال حرکت

حکمت/ ملایمت و مهربانى کلید کامیابى است

برای کسانی که «سیزده» را سبب نحسی و مقصر بدبختی‌های خود می‌دانند!

پر برکت‌ترین سفره ایران

آماده‌سازی بوستان‌های منطقه 19 برای پذیرایی از شهروندان در روز طبیعت

می‌خواهید وزن کم کنید؟ این 5 نکته کلیدی را جدی بگیرید!

خطر فضای مجازی بیخ گوش فرزندان

قصه‌های نوروزی آقای حکایتی و همسرش

ناهید؛ زنی خودساخته و عاشق

شوخی «نون خ» با تبلیغات روی لباس‌ و طرح لوگوی تیم ملی فوتبال!

جمع‌آوری بیش از 56 تن پسماند خشک از 23 غرفه بازیافت منطقه 19

ارائه یک نقشه‌ خیره‌کننده جدید از مریخ

غیبت فرهاد مجیدی در دیدار برابر النصر

انتقاد تند از مدیران استقلال: پمپاژ یأس کردید!

ناگلزمان، گزینه مورد علاقه سران چلسی برای جانشینی گراهام پاتر

دومین داماد پرسپولیس مشخص شد؛ پس از کاپیتان نوبت به وحدت رسید