آریا بانو

آخرين مطالب

افزایش 60 درصدی مصرف بنزین در فروردین 1400 اقتصادي

افزایش 60 درصدی مصرف بنزین در فروردین 1400
  بزرگنمايي:

آریا بانو-

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، از زمان شیوع کرونا در کشور مصرف بنزین با کاهش همراه شد. این موضوع بیش از هر چیز به دلیل اعمال محدودیت‌ها و همچنین دورکاری کارمندان بود.

کاهش مصرف بنزین آن‌چنان چشمگیر بود که در برخی روزهای تعطیلات عید سال گذشته، مصرف بنزین تا 40 میلیون لیتر در روز نیز پایین آمد. در مجموع ایرانی‌ها به‌طور میانگین در فروردین سال گذشته 50 میلیون لیتر بنزین سوزاندند. این در حالی اتفاق افتاد که به‌طور معمول فروردین‌ماه به دلیل افزایش مسافرت‌ها، مصرف بنزین نیز رکورد می‌زد.

به‌طور مثال در سال 98 که خبری از کرونا نبود، مصرف بنزین در فروردین به  بیش از 91 میلیون لیتر در روز رسیده بود.

با این حال در فروردین امسال، ایرانی‌ها به‌طور میانگین روزانه 79.6 میلیون لیتر بنزین سوزاندند.

این عدد از دو جنبه حائز اهمیت است. از یک سو نشان‌دهنده افزایش سفرها در فروردین‌ماه است. مصرف بنزین در سال گذشته به میانگین روزانه 75 میلیون لیتر رسید و در فروردین‌ماه امسال اما جهش پیدا کرد.

افزایش سفرهای نوروزی آن هم در شرایط کرونا باعث شده تا موج چهارم این بیماری در کشور آغاز شود و تعداد فوتی‌ها در روز به بالای 400 نفر افزایش یابد.

نکته دیگری که مصرف بنزین در فروردین‌ماه نشان می‌دهد این است که اثر سهمیه‌بندی بنزین به دلیل رشد قیمت دلار در کشور کاهش داشته و قیمت بنزین از قیمت‌های واقعی فاصله معنی‌داری گرفته است. موضوعی که در کنار عدم بهینه‌سازی مصرف می‌تواند ایران را از صادرکننده بنزین به واردکننده این سوخت تبدیل کند.

ایران که تا 2 سال پیش واردکننده بنزین بود و حتی در سال 97 روزانه تا 4.5 میلیون لیتر بنزین به کشور وارد می‌کرد،‌ حالا به عنوان صادرکننده این فرآورده استراتژیک در منطقه و جهان شناخته می‌شود. این در شرایطی است که در سال 85، ‌ایران روزانه بیش از 27 میلیون لیتر بنزین وارد می‌کرد که موجب خروج ارز از کشور و وابستگی شدید برای تامین امنیت انرژی کشور بود.

همین وابستگی باعث شد تا در تحریم‌هایی که از ابتدای دهه 90 شمسی آغاز شد، ‌تحریم بنزین در صدر آنها قرار گرفت و ایران حتی در سال‌هایی مجبور شد تا با تغییر در فرآیندهای برخی پتروشیمی‌ها، ‌از ریفورمیت به جای بنزین استفاده کند تا خلایی در تامین این سوخت به وجود نیاید.

از همین رو با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، توجه به ظرفیت‌سازی برای تولید بنزین در کشور مورد توجه قرار گرفت و افزایش تولید و بهبود کیفیت پالایشگاه‌های قدیمی در این مسیر انجام شد.

اما مهمترین اقدام تکمیل پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس بود که سابقه آن به آخرین سال‌های دولت اصلاحات باز می‌گشت. با اولویت‌بندی توسعه این پالایشگاه، فازهای آن یکی به یک به مدار تولید آمدند و حالا پس از دو سال از بهره‌برداری فاز سوم و پایانی پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس و ارتقاء کیفی واحدهای پالایشگاهی در تولید بنزین استاندارد و تبدیل شدن ایران به صادرکننده بنزین، ایران نه تنها وارد کننده بنزین نیست بلکه در هفت ماهه پارسال حدود 1.4 میلیارد دلار درآمد از محل صادرات بنزین داشته است.

مختومه‌شدن پرونده واردات بنزین از مهرماه سال 97 برگ جدیدی پیش روی صنعت پالایش کشور باز کرد. بدین ترتیب واحدهای پالایشی علاوه بر تامین نیاز داخلی بتواند پاسخگوی درخواست‌های صادراتی بنزین از کشورهای خارجی نیز باشد.

امروز با توسعه صنعت پالایش کشور و تکمیل پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ظرفیت پالایش نفت خام و میعانات گازی به رقم 2 میلیون و 200 هزار بشکه در روز رسیده است و دیگر خبری از کنار گذاشتن هزینه به منظور واردات بنزین به کشور نیست.

با توجه به مصرف افسار گسیخته بنزین در سال‌های گذشته بیم آن می رفت که میزان تولیدات پالایشگاه‌ها کفاف نیازهای داخلی را ندهد و در نتیجه به افزایش واردات بنزین منجر شود. این اتفاق می‌توانست در شرایط تحریم، صنعت نفت که به شدت در تنگنا قرار گرفته را دچار بحران عمیق‌تری کند.

اگر نگاهی به وضعیت کشور ونزوئلا انداخته شود می‌توان وخامت اوضاع را در این خصوص بهتر و عمیق‌تر درک کرد. فلج شدن پالایشگاه های کشور ونزوئلا و در نتیجه کمبود سوخت بحران سختی را پیش روی این کشور قرار داده است، اما ایران با برگ برنده خود یعنی ستاره خلیج فارس توانست از عهده این مسوولیت به خوبی برآید و حتی با ارسال محموله‌های بنزین به ونزوئلا قدرت و اقتدار خود را مقابل سایر کشورها گوشزد کند.

بر اساس گزارش تفریغ بودجه سال 98، با توجه به افزایش تولید و کاهش مصرف بنزین، کشور که تا سال 97 واردکننده بنزین بود و به‌طور متوسط در سال 97 روزانه 4.5 میلیون لیتر بنزین وارد می‌کرد، به صادرکننده بنزین تبدیل شد و در سال 98 به‌صورت میانگین سه میلیون لیتر در روز صادرات بنزین داشته است که افزون بر جلوگیری از خروج ارز بابت واردات بنزین، موجب ورود ارز حاصل از صادرات بنزین در سال 98 و هفت ماهه سال 99 به ترتیب حدود 490 میلیون دلار و 1.4 میلیارد دلار شده است.

به گزارش ایرنا، با این حال همچنان منتقدان و مخالفان وزیر نفت وی را دشمن پالایشگاه‌سازی می‌دانند. این در شرایطی است که ظرفیت پالایشی ایران از سال 92 که 1.8 میلیون بشکه در روز برآورد می‌شد حالا به گفته مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی به 2.3 میلیون بشکه افزایش پیدا کرده است.

همچنین ظرفیت تولید بنزین ایران در طول دولت تدبیر و امید با رشد بیش از 100 درصدی همراه بوده و از 52 میلیون لیتر در روز در سال 92 به 107 میلیون لیتر در پایان سال 99 رسید.

با این حال ادامه روند کنونی مصرف در صورت رفع محدودیت‌های کرونا می‌تواند مصرف بنزین در کشور را به شدت افزایش دهد.

موضوعی که ایران را از دایره صادرکنندگان بنزین خارج کرده و حتی تا دو سال آینده دوباره واردکننده بنزین خواهیم شد.

البته با اصلاح الگوی مصرف و افزایش بهینه‌سازی مصرف سوخت می‌توان از این اتفاق جلوگیری کرد. با این حال در کنار اصلاح الگوی مصرف باید افزایش مصرف سی. ان. جی را نیز در دستور کار قرار داد.

ایران در شرایط فعلی 40 میلیون متر مکعب ظرفیت توزیع روزانه سی. ان. جی را دارد که می‌توان با توجه به ظرفیت خالی موجود که حدود 20 میلیون متر مکعب می‌شود، افزایش مصرف بنزین را کنترل کرد.

همچنین ایران که دومین دارنده ذخایر گاز جهان به شمار می‌رود، می‌تواند با تکیه بر این سوخت ملی، در مصرف سوخت مایع صرفه‌جویی کند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/569189/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

علت خارش شدید شبانه بدن چیست؟

طرز تهیه مرغ چیمیچوری سس کلاسیک آرژانتینی

پاسخ ساوتگیت به لینه‌کر؛ بحث با او فایده‌ای ندارد!

موراتا برگشت تا فونسکا اخراج نشود!

این بازیکن مثل یک خرید جدید می‌شود!

قلی‌زاده مقابل امارات، موردتوجه لخ پوزنان

اورنبورگ برای ملی‌پوش ایران پوستر زد

آنری: گریزمان فوتبال اتلتیکو را تغییر داده است!

پاشازاده: جواب بدهید، حرف‌های قشنگی دارم!

رقابت ستاره‌های خط حمله بایرن سخت‌تر می‌شود

جواب فدراسیون به اعتراض تند پرسپولیس برای سقف

هواداران النصر رونالدو را سورپرایز می‌کنند!

لیست خوفناک الاهلی عربستان برابر پرسپولیس

مربی پرتغالی از دست استقلال پرید!

حرکت و گل دیدنی اوستون اورونوف مقابل قرقیزستان

آمریکا کلوپ را وسوسه کرد اما جور نشد!

درویش: قانون شکنی فدراسیون از پیشانی‌‌اش پاک نمی‌شود!

دانشمندان بالاخره به این سؤال پاسخ دادند: فضا چقدر تاریک است؟

چه خوب که نشد!

سپاهان کارت 2 ستاره دیگر را گرفت

اگر در سیتی این کار را انجام دهم پپ ناراحت می‌شود!

لبخند رضایت بژوویچ، آبی‌ها در آرامش!

خداحافظی دروازه‌بان رومانیایی سابق میلان از فوتبال

عکسی که آرامش پرسپولیس را به هم می‌ریزد!

کل‌کل اینستاگرامی ستاره‌های تیم ملی

قطب‌الدین صادقی: هویت یک شهر، فرهنگِ آن است

صدرالدین حجازی و خانه‌نشینان سینما را دریابید

اجرای ویولنسل در منظره ای دل انگیز و تماشایی

لحظه تصادف وحشتناک یک کامیون با دو ماشین در آنکارا

حال و هوای مسجد جمکران در شب شهادت امام حسن عسکری (ع)

استوری/ حسن که باشی روضه هات همینه

مداحی "السلام علیکم یا اهل بیت النبوه" از محمد حسین پویانفر

مداحی شب‌ شهادت‌ امام‌ حسن‌ عسکری (ع) از حاج محمدرضا طاهری

چند فست فود سالم خانگی مخصوص شاغلان

خواص شگفت‌انگیز موم عسل

بومی‌سازی دستگاه شوک قلبی خودکار با قابلیت کاهش 50 درصد مرگ و میر ناشی از ایست قلبی

من آلو میخواهم!

مورینیو: بمیرم هم فینال لیگ اروپا را فراموش نمی‌کنم

نفس راحت اینتر؛ دامفرایس راضی شد

کنعانی‌زادگان برای الاهلی خط و نشان می‌کشد

ادای احترام سپاهانی‌ها به برزمهری و خانواده‌‌اش

خبر بد برای پرسپولیس؛ مدافع سرخ‌ها به جده نمی‌رود

خسرو حیدری: این شرایط شایسته نام بزرگ استقلال نیست

پرواز کاپیتان تیم ملی در هزاع بن زاید!

تیم‌ملی، بعد از کلمبیا و بالاتر از اسپانیا و آرژانتین

چهره ها/ عکس بامزه و زیرخاکی از کودکی سحر دولتشاهی

اولین فیلمی که وزیر دیده چه بوده است؟

تلاش فرانسه برای جبران 30 سال ناکامی در اسکار

مصرف همزمان ویتامین D و K خطرناک است؟

نماهنگ زیبا و نوستالژیک «پاییز آمد در میان درختان»