آریا بانو

آخرين مطالب

خشم وحید دستگردی از نیما! مقالات

خشم وحید دستگردی از نیما!
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /حسن وحیدی دستگردی در یکی از مقالات خود به کسانی که خود را مبتکر سبکی نو در ادبیات فارسی خوانده‌اند بی‌رحمانه می‌تازد، وحید عمیقاً از نیما خشمگین است و این خشم را هیچگاه و تا آخرین لحظات زندگی‌اش پنهان نمی‌کند.
محمد حسینی باغسنگانی پژوهشگر در سلسله نوشتارهایی که به چهره‌های ادبی پرداخته، یادداشتی را با عنوان «ماییم که از دریا امواج گرفتیم» درباره حسن وحید دستگردی در اختیار ایسنا قرار داده است.
در متن این یادداشت می‌خوانیم: «بعد از کار و جست‌وجوی فراوان درباره شخصیت‌هایی چون علامه دهخدا، ملک‌الشعرای بهار، سعید نفیسی، امیری فیروزکوهی، رهی معیری، محیط طباطبایی و هادی حائری، حسین پژمان بختیاری، عباس فرات و بسیاری دیگر، یک نام مرتب در گوش من زنگ می‌خورد و صدایی دارد دور و گنگ و نامفهوم. این نام به‌قدری برای من سنگین است که جرأت نمی‌کنم به این نام نزدیک شوم. نام‌هایی که ذکر کردم فصل مشترکی با این نام بزرگ دارد. «انجمن ادبی حکیم نظامی» جایی که این نام‌ها در همین انجمن به موضوع بحث ما تبدیل شده‌اند. این انجمن از بدو تأسیس در سال 1311 رسماً تمام مختصات یک دپارتمان دانشگاهی را داراست. روزهای سه‌شنبه از ساعت 5 بعدازظهر تا 9 شب شاعران و ادیبان فارسی‌زبان در دفتر مجله ارمغان دور هم جمع می‌شوند و با عزمی راسخ و همتی بلند کارهایی می‌کنند؛ چنان شگفت که می‌توان با اطمینان کامل گفت که دانشکده ادبیات دانشگاه تهران در طول عمرش از انجام آن عاجز بوده است.
این روزها دورتادور من پر از مجلات ارمغان و وحید و یغما و یادگار است. به‌دنبال این نامم و در حیرتم از این مرد که چگونه یک‌تنه دانشگاه معتبری در دوران خودش بوده است در محیطی عقب‌مانده، بدبخت و ارتجاعی. ایران سال‌های بعد از 1300.
باری در حیرتم که وحید دم‌ودستگاه علی‌اصغر حکمت را با نام دانشگاه تهران در سال 1313 برنمی‌تابد. بی‌پرواست وحید. مخصوصاً اگر پای ادب و فرهنگ در میانه باشد. صریح است و بعداً بیشتر خواهید خواند که روایت می‌کنند راویان صادقی چون دکتر سیف‌الله وحیدنیا که من با آن‌ها نشست‌وبرخاست داشته‌ام. او صراحتاً گفته است:
«دارالعلوم تهران، دکانی بیش نیست.»
و باز خواهید خواند که رسماً در مقالاتش کوشیده است به دانشکده ادبیات دانشگاه تهران راه و چاه نشان بدهد و راویان بسیاری شهادت می‌دهند که بعد از فشارها و اصرارهای حکیمانه وحید است که در سال 1316 دوره دکترای ادبیات دانشکده ادبیات افتتاح می‌شود و اینجاست که حاضران در محضر وحید لبخند رضایت ایشان را دریافت می‌کنند. علی‌اصغر حکمت از کسانی دعوت به کار می‌کند که اغلب مورد تأیید وحید هستند.
برای تمام این حرف‌ها، باز هم می‌ترسم به این نام نزدیک شوم. آنچه او نوشته است پیش ‌روی من چون کوهی است که بالارفتن را فراموش می‌کنی. به امیری فیروزکوهی می‌گوید: «یک اشتباه در تصحیح یک بیت، یک سهو در یک بیت نیست، خیانتی بزرگ به حیثیت ادبیات فارسی است.» به پژمان بختیاری می‌گوید: «آقا اینجا که عطاری نیست که هر وقت دلتان بخواهید بیایید. دیر بیایید، زود بروید، اصلاً نیایید بهتر است.» به گلچین معانی بارها گفته است: «نسخه شط خروشانی است. غواصی باید بدانید. اگر غواصی نمی‌دانید. سر در نسخه‌ای نبرید.» در کل یک چنین آدمی است و باری بدتر. به رهی معیری گفته است: «اگر می‌خواهید صائب و یا هر شاعر دیگری را بفهمید باید به دوران او سفر کنید. حالات زندگی او را بخوانید.» و هم اوست که گلچین معانی را امر می‌کند که تذکره‌های منتشرشده در تاریخ ادب فارسی را از سراسر جهان‌گرد آورد و تصحیح و منتشر کند.
 شخصاً نگاه من به وحید در سکان‌داری‌اش در انجمن و نیز مجله ارمغان، نگاه پدری است که سردوگرم روزگار را چشیده است و حالا سعی می‌کند به فرزندان خودش یاد بدهد که «چگونه تغذیه کنیم؟»، با تاریخ هنرها آشنا شویم. «تاریخ عکاسی» بخوانیم. در شماره‌ای دیگر برای فرزندانش از شعرای بزرگ عرب چون متنبی و معزی داد سخن می‌دهد و در شماره‌ای دیگر شعرای فرانسه را معرفی می‌کند. یک‌به‌یک و در فصلی جداگانه...
وحید از اولین مردانی است که به جایگاه زنان در فرهنگ و ادبیات و جامعه تأکید می‌دارد. در جایی دیگر خوب که دقت می‌کنیم می‌بینیم صراحتاً دارد با جهل و نادانی و عقب‌ماندگی این مردم می‌جنگد. باری از «انقلاب ادبی - ادیب انقلابی» می‌نویسد که هر بار این مقاله را بخوانید متأثر خواهید شد. وحید در این مقاله به کسانی که با زیر پا گذاردن قواعد و قوانین مسلم نظم و نثر و مدعیان بی‌سواد و دروغین تجددخواهی، و کسانی که خود را مبتکر سبکی نو در ادبیات فارسی خوانده‌اند بی‌رحمانه می‌تازد و انصافاً چه شمشیر تیزی دارد و چه‌کار خوبی می‌کند. وحید عمیقاً از نیما خشمگین است و این خشم را هیچگاه و تا آخرین لحظات زندگی‌اش پنهان نمی‌کند . عصبانیت وحید از نیما با پیوستن محمدتقی بهار و سعید نفیسی رنگ و شکل تهاجمی بیشتری می‌یابد. حالا دیگر تمام عقبه فرهنگی انجمن حکیم نظامی و دیگر انجمن‌های تابعه در شهرهای اصفهان و شیراز و همدان و مشهد همان می‌گویند که وحید می‌گوید. کار بالا گرفته و شماره‌ای از مجله ارمغان نیست که در آن هشداری درباره عواقب شوم سنت‌شکنی نیما وجود نداشته باشد.
لشکرها می‌آرایند اما وحید همچنان بر عقاید خودش پافشاری می‌کند. وحید در پاسخ به منتقدان به‌صراحت ادیب الممالک فراهانی را نخستین معمار و مهندس اشعار نوین معرفی می‌کند.
ماییم که از پادشهان باج گرفتیم
زان پس که از ایشان کمر و تاج گرفتیم
دیهیم و سریر از گهر و عاج گرفتیم
اموال و ذخایرشان تاراج گرفتیم
وز پیکرشان دیبه و دیباج گرفتیم
ماییم که از دریا امواج گرفتیم
و اندیشه نکردیم ز طوفان و ز تیمار...
منبع: حسن وحید دستگردی | از فصل پدری با فرزندانی ناخلف ص 46 - 50
مجموعه کتاب‌های پژوهشی چراغداران فکر و فرهنگ ایران تألیف محمد حسینی باغسنگانی
در ادامه بخش‌هایی از مستند «چراغداران زندگی و آثار استاد حسن وحید دستگردی» را با گویندگی بهروز رضوی می‌شنوید:

توضیح ویدیو

آریا بانو

محمدابراهیم باستانی پاریزی

آریا بانو

نمونه دستخط و امضای وحید دستگردی

آریا بانو


آریا بانو

استاد وحید در دوران مدیریت مجله ارمغان

آریا بانو

چند نمونه از صفحات مجله ارمغان به مدیریت استاد وحید

آریا بانو

صفحاتی از مجله ارمغان به مدیریت استاد وحید

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1169837/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فناوری جدیدی برای دیدن درون سلول‌های سرطانی

شاهکار هابل رو ببینید

آن چُنان مِهر توام در دل و جان جای گرفت

هرکجا هست خدایا به سلامت دارش

انصراف گیتی‌پسند از لیگ فوتسال با لغو جام باشگاه‌ های آسیا

تن‌هاخ: ما جذاب‌‌ترین تیم لیگ هستیم

سقوط آلمریا از لالیگا؛ بدترین تیم تاریخ بودید

دوباره گربه سیاه یقه پرسپولیس را گرفت

بلای جان پرسپولیس پس از 120

حمله ماتئوس به هوینس؛ این چه وقت حرف زدنه!

رسوایی در کلمبیا؛ چاقو پرت کردند، قسر در رفتند

دلیل دعوای صلاح و کلوپ این اتفاق بود

اولین تمرین پرسپولیس بعد از حذف از جام حذفی برگزار شد

آنچه امشب در «پایتخت 5» می بینید

چهره ها/ تبریک تولد بهرام رادان به سبک محسن کیایی!

مهران مدیری در سکوت قهوه‌اش را می‌خورد؟

جزئیات سرقت از صندوق امانات بانک ملی به روایت مهمان برمودا

رهایی سوگند از چوبه دار

وقتی ارسطو زیادی صمیمی میشه!

بازی تماشایی «پانته‌آ پناهی‌ها» در سریال نفس

چه کسانی در معرض بیماری ترانه علیدوستی هستند؟ /ویدئو

ویدئویی از نواختن سه تار توسط استاد داریوش صفوت

اجرای قطعه زیبای «secret garden» با ویلونسل توسط استپان هازر

وضعیت مناطق سیل زده سیستان و بلوچستان در چه حالی است؟

بازداشت سرایدار خیانتکار یک مزون در شمال تهران

جزئیات سرقت از صندوق امانات بانک ملی از زبان کاراگاه پرونده

درگذشت یک پزشک زن؛ مرگ یا خودکشی؟

سفر با قایق در امتداد کانال های آمستردام

بارش عجیب تگرگ در گوانگ‌شیِ چین

گوناگون/ حراج پشته‌های علف مشهور «مونه»

تصاویری از آتش‌سوزی شدید قطار حامل بنزین

کسانی که کینه‌ای هستند، بخوانند

اولین تصاویر از وقوع زلزله شدید در ژاپن

چشمه و آبشار زیبای کورل در منطقه‌ی آبریز دشمن‌زیاری در کهگیلویه‌ و‌ بویراحمد

فوت و فن پخت املت به سبک قهوه‌خانه‌های دربند

کشک بادمجان را متفاوت بپز

آموزش تهیه کنسرو ذرت

بهترین زمان خوردن شیرینی از زبان یک متخصص تغذیه

ایده هایی برای وقت گذرانی با فرزندان

دست‌ نوشته یک مادر خوش ذوق روی در یخچال

آیا موهایتان را بیش از اندازه نرم می‌کنید؟

با سبک ترین ماده جهان آشنا شوید

شاعرانه/در اتاقی که به اندازهٔ یک تنهاییست

شفیلدیونایتد به چمپیونشیپ سقوط کرد

توضیح مدیر تراکتور در مورد کامنت جنجالی

سلیمانی می‌خواست گل صعود بزند

ده‌‌روسی: بازگشت رم به چمپیونزلیگ غیرممکن بود

ستاره جوان استقلال را از برزخ خارج کنید

سوت‌های کرکننده علیه تن‌هاخ؛ برو دیگه لعنتی

توخل: الان وقت هوینس نیست، به رئال فکر می‌کنم