آریا بانو

آخرين مطالب

پسر صدیقه خانم که اروپایی‌ها را شگفت زده کرد فرهنگی هنری

پسر صدیقه خانم که اروپایی‌ها را شگفت زده کرد
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / پسر صدیقه خانوم، می‌دانست که دست و بال مادرش بسته است، می‌دانست که فرصتی برای درس خواندن و مدرسه رفتن ندارد ولی رویاهای دور و درازی داشت، او همه تلاشش را کرد و گرچه روزگار چندان هم با او مهربان نبود، ولی به بخشی از آن رویاها رسید.
امروز، 30 فروردین ماه سالروز درگذشت سعدی افشار است؛ هنرمندی که نماد سیاه‌بازی ایران است و از او به عنوان آخرین بازمانده نسل طلایی هنرمندان سیاه باز سرزمین‌مان یاد می‌شود.
سعدی افشار هرگز پدرش را ندید. او نزدیک به 80 سال زندگی کرد؛ مرارت‌های بسیار چشید اما همواره بر لبان هموطنان خود خنده نشاند؛ آن هم خنده‌هایی که برخاسته از هنر و ظرافتش بود، نه خنده‌هایی که برآمده از شوخی‌های سطحی و دم‌دستی باشد.
او درباره دوران کودکی خود چنین گفته است:
«از زمانی که چشم‌باز کردم، در دنیای کودکانه‌ام فقط زنی را دیدم که تنها مراقبم بود. این زن، بنده خدا، بدون هیچ سرپرستی با کار و تلاش فراوانش، از کار در خانه‌ها تا گُل‌سازی، سعی می‌کرد زندگی من و خودش را بچرخاند. پدری بالای سرم نبود، خواهر و برادری هم نداشتم، تنها فرزند بودم؛ یعنی هیچ‌کس را نداشتم و معنای قوم و خویش را نمی‌دانستم به‌هرحال کم‌کم که بزرگ می‌شدم و مسائل را درک می‌کردم، فهمیدم که او – این زنی که نه شوهر داشت و نه پدر و مادر و نه سرپرستی – مادر من، «صدیقه» و اهل زنجان بود. ترکی صحبت می‌کرد. نمی‌دانم چرا به تهران آمده بود و چرا در آنجا ماندگار شده بود. هرگاه از او درباره پدرم می‌پرسیدم، می‌گفت: او مرده و در یکی از روستاهای زنجان به خاک سپرده ‌شده ‌است.»
صدیقه خانم اما با همه غریبگی‌اش در تهران، در این شهر ماند و پسرک او از همان کودکی با دیدن نمایش‌های سیاه‌بازی که در آن مقطع مرسوم بود، اشتیاق خود را به کار بازیگری و دنیای هنر کشف کرد.
پسرک از همان سال‌های کودکی، ناچار بود برای گذران زندگی کار کند.
او در بزرگداشتی که سال 88 برایش برپا شد، گفته بود: «زندگی من کش و قوس‌های فراوانی داشته است، من حتی دو زار پول نداشتم تا کتاب و دفتر بخرم و مدرسه بروم. زمانی هم که فرد خیری پیدا شده تا خرج تحصیل ام را بدهد، دیگر سن من از مدرسه گذشته بود و تنها توانستم یک هفته اکابر بروم و با همین سواد، امروز می‌توانم روزنامه بخوانم.»
افشار که در آن مراسم با قامتی تکیده و با کمک دوستانش روی صحنه رفته بود، از حاضران عذرخواهی کرد که گاهی امضا داده و گفته بود: ببخشید که بعضی جاها امضا کرده‌ام، امضای مرا قایم کنید و به کسی نشان ندهید.
هرچند برای سعدی افشار در زمان حیاتش چند مراسم بزرگداشت برگزار شد، اما او تا واپسین روزهای زندگی‌اش با شرایط سخت اقتصادی رو به رو بود.
افشار هرگز در زندگی به مال و مکنتی نرسید اما آرزوی او برای هنرمند شدن، محقق شد. او که در کودکی با دود چراغ، ‌صورت خود را سیاه می‌کرد و اول بار در 12 سالگی در نمایشی روی صحنه رفت، معتقد بود که مهم‌ترین دلیل موفقیتش در کار هنر، صبوری‌اش بوده است.
او که در دوره استادان بزرگ سیاه‌بازی همانند مهدی مصری، ذبیح‌الله ماهری به این هنر راه پیدا کرده بود، درباره سرآغاز ورود خود به عرصه سیاه‌بازی گفته بود: دوازده ساله بودم که سیاه می‌شدم. آن زمان سیاه‌بازان باسابقه‌تر از من خیلی زیاد بودند که من در مقابل‌شان هیچ نبودم، اما می‌خواستم به جایی برسم.
افشار هرچند کوره سوادی داشت اما استعدادی را که خدواند در وجودش نهاده بود، به بهترین شکلی به کار گرفت و با هوش ذاتی و قدرت بداهه و طنزپردازی خویش، خود را به عنوانی یکی از هنرمندان انکارنشدنی هنر نمایش تثیبت کرد.
از دیگر هنرهای او رقص زیبای سیاه‌بازی بود که ستایش بسیاری از اهل فن از جمله محمود دولت آبادی را در پی داشت. آنچنان که دولت آبادی را که در اوایل انقلاب مدیر سندکای هنرمندان تئاتر بود، بر آن داشت تا در افتتاحیه فستیوالی که ترتیب داده بود، سعدی افشار را برای هنرنمایی دعوت کند.
شاید آن پسربچه تنها و تنگدستی که سال 1313 چشم به جهان گشود، هرگز تصورش را نمی‌کرد روزی در فستیوال پاییزی مادرید در اسپانیا و در فرانسه روی صحنه برود و آنچنان مورد تشویق تماشاگران قرار بگیرد که چندین بار از صحنه خارج شود دوباره بازگردد.
او پاییز سال 1370 خورشیدی با 2 نمایش «سعدی هملت می‌شود» و «بلورک و چشمه نوش» با گروهی از هنرمندان تئاتر نصر به سرپرستی محمود عزیزی در فستیوال پاییزی مادرید در اسپانیا و سپس فرانسه حضور پیدا کرد.
سعدی افشار با نام شناسنامه‌ای سعدالله رحمت‌خواه، از جمله هنرمندان بزرگ نمایش‌های ایرانی بود که در دوران پررونق تئاترهای لاله‌زار در بسیاری از تئاترهای این خیابان خاطره‌انگیز روی صحنه رفت و برای بسیاری از تماشاگران آن زمان، خاطراتی به یادماندنی بر جای گذاشت.
او در واپسین سال‌های زندگی خود با مشکلات جسمانی گوناگونی همچون شکستگی لگن و ... رو به رو شد و روز 30 فروردین سال 1392 بر اثر بیماری عفونی و کهولت سن چشمانش را برای همیشه بر این دنیا بست.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1181116/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قول کمیته پارالمپیک جهت اعزام والیبال نشسته به تورنمنت خارجی

دشان جدایی ژیرو از میلان را تأیید کرد

تیم منتخب هفته بیست و پنجم لیگ‌برتر

داور نگذاشت PSG ناامید برگردد!

رانگنیک به این دلیل پیشنهاد بایرن را رد کرد

ستاره پی‌اس‌جی در خطر از دست دادن یورو 2024

خیابانی: در اولین دوره المپیک، اکثر شرکت کننده ها یونانی بودند

اقدام جوانمردانه بازیکنان نفت در شرایط حساس

تمدید با پسر مارسلو: رئال آینده را بیمه کرد

PSG چقدر بد بود، بردن بارسلونا فریب‌مان داد

رکورد فروش اکران آنلاین فیلم‌های سینمایی جابه‌جا شد

عروسی سُم طلا با الاغ ناقلا!

بازیگر «یانگوم» با استایلی کاملا متفاوت!

7عنوان کتاب با موضوع ایثار و شهادت در کنگره 12هزار شهید استان تهران ارائه شد

برگزاری آزمون استخدام 19 هزار معلم

پاسخ به ابهامات رتبه‌بندی معلمان بازنشسته

آتش گرفتنِ کفش در پای مشتری!

برگی از تاریخ/ فرمانده‌ای که پسرخاله صدام را اسیر کرده بود

همه چیز در مورد آرتروز زانو

بازداشت مروج کودک همسری برای تبلیغ آرایشگاه زنانه

کاهش 60 درصدی مصرف ازن با بهره‌گیری از سامانه نانو حباب در فرایند تصفیه آب

بی تو این شهر برایم قفسی دلگیر است

بهترین گل‌های نیمه نهایی لیگ قهرمانان

نمایندگان پرسپولیس و سپاهان احضار شدند

واکنش نکیسا به تبانی

هاشمی: در دفاع خوب نبودیم

واحدی: آماده فینال سوم می‌شویم

اولین واکنش امباپه به شکست از دورتموند

رویای هفتاد امتیاز از کف استقلال و پرسپولیس رفت

حذف امیر حسین هدایی با شکست برابر بازیکن ١٩ ساله

صحبت های جواد خیابانی درباره درگذشت مسعود اسکویی

پیشنهاد بایرن پر پر شد؛ رانگنیک در اتریش می‌ماند

هیچ وقت به ما صندلی نرسید

سوتی مجری خانم روی آنتن زنده صداوسیما

پیشنهاد تماشای «افعی تهران» در تلویزیون

خاموشی صدایی ماندگار

نگاه ویژه به تشکل‌های فرهنگی، اقدام تحولی بنیاد شهید در دولت سیزدهم

عکس عروسی امیر جعفری و ریما رامین‌فر زوج هنرمند معروف که در فضای مجازی وایرال شد!

ورود سامانه بارشی جدید به کشور/ آخرین وضعیت جوی تهران و استان‌های مختلف

استایل جدید و سنتی شهرزاد کمال‌زاده بازیگر سریال «گاندو» در ترکیه که پربازدید شد

تصاویر منتشر شده از فاتحه خوانی رهبر انقلاب بر مزار پدرشان حاج سیدجواد آقا در حرم امام رضا(ع)

برگزاری نکوداشت یک پژوهشگر موسیقی در فرهنگسرای ارسباران

یادمان دهمین سالروز کوچ قلندر موسیقی ایران در گرگان برگزار شد

تغییر عناوین و حجم دروس مدارس برای اجرای برنامه‌های پرورشی

مهر تأیید وزارت کشور بر قانونی بودن ورود واگن‌های چینی

استوری/ دل بی قرار دیدنِ گنبد طلایِ توست

شیوه جدید فرار از ترافیک!

این غذا رو بخور، بذار جون بگیری و چاق هم نشی!

بهترین مدل موی چتری مناسب فرم صورت شما

شاعرانه/بخدا حسرت دیروز عذاب است