آریا بانو

آخرين مطالب

ورود خودروهای دست‌دوم خارجی با منحنی قیمت چه می‌کند؟ اقتصادي

ورود خودروهای دست‌دوم خارجی با منحنی قیمت چه می‌کند؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - به گزارش دنیای اقتصاد؛ بازار خودروی کشور این روزها با ریزش نسبی قیمت مواجه شده است؛ اتفاقی که شدت آن در خودروهای مونتاژی و وارداتی بیشتر بوده و از همین رو به نظر می‌رسد این ماجرا ارتباط مستقیم با لایحه ورود خودروهای کارکرده و همچنین ترخیص اولین محموله خودروهای وارداتی به کشور دارد. «دنیای‌اقتصاد» با توجه به دو جریان کاهنده قیمت در بازار دو سناریو برای آینده بازار پیش‌بینی کرده است.
بازار خودروی کشور این روزها با ریزش نسبی قیمت مواجه است، اتفاقی که شدت آن در مورد مونتاژی‌ها و وارداتی‌ها بیشتر بوده و از همین رو به نظر می‌رسد این ماجرا ارتباط مستقیم با لایحه ورود خودروهای کارکرده دارد.
اخبار رسیده از بازار نشان می‌دهد طی دو هفته گذشته و به‌خصوص در چند روز اخیر، قیمت انواع خودرو اعم از داخلی، خارجی و مونتاژی پایین آمده است. نکته مهم در مورد بازه زمانی موردنظر (دو هفته گذشته) این است که در این مدت ماجرای واردات خودروی کارکرده بسیار جدی شد و از همین رو، خیلی‌ها افت قیمت رخ‌داده در بازار آزاد (به‌ویژه در مورد مونتاژی‌ها و وارداتی‌ها) را ناشی از همین موضوع می‌دانند.
اواخر فروردین بود که رضا فاطمی‌امین وزیر پیشین صنعت، معدن و تجارت، خبر از تصویب لایحه‌ای دوفوریتی برای واردات خودروهای کارکرده به کشور داد. وی با بیان اینکه بازار خودرو دچار آشفتگی ناشی از تقاضای بیش از عرضه است، تاکید کرد که خودرو در اولویت قرار گرفته و در این راستا لایحه واردات خودروی کارکرده در دولت به تصویب رسیده است. پیش از تصویب در دولت، وزارت صمت لایحه موردنظر را تدوین کرده بود و از آنجا که قرار بود این موضوع (تصویب واردات خودروی کارکرده در دولت) در جریان استیضاح فاطمی امین به کمک وی بیاید، دولت بلافاصله آن را تصویب کرد و به مجلس شورای اسلامی فرستاد تا در قالب الحاقیه به قانون ساماندهی خودرو، مورد بررسی قرار بگیرد.
تصویب این لایحه جدا از اینکه به ماجرای استیضاح بی‌ارتباط نبود، این سیگنال را به بازار داد که ورود خودروهای کارکرده خارجی جدی شده است. ارسال این سیگنال به بازار در واقع از آن جهت بود که دولت قبلا روی خوش به واردات کارکرده‌ها نشان نمی‌داد، اما حالا خود پیشقدم شده بود و از همین رو گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر اینکه واردات خودروهای دست‌دوم از حرف گذشته و قرار است واقعا اجرایی شود، شکل گرفت. تنها تردید در آن مقطع این بود که اگر وزیر صمت نتواند بار دیگر اعتماد نمایندگان مجلس را جلب کند و مجبور به رفتن از این وزارتخانه شود، آنگاه تکلیف لایحه واردات خودروهای کارکرده چه خواهد شد؟
هرچند فاطمی امین نتوانست حضورش در وزارت صمت را تمدید کند و مجلسی‌ها رای اعتماد خود را او پس گرفتند، با این حال نمایندگان دوفوریت لایحه واردات خودروی کارکرده را تصویب کردند. این مصوبه به این معنا بود که نمایندگان مجلس شورای اسلامی بررسی لایحه واردات خودروی کارکرده را در اسرع وقت آغاز خواهند کرد.
اینجا بود که سیگنالی قوی‌تر مبنی بر ورود خودروهای دست‌دوم خارجی به بازار کشور ارسال شد و همین موضوع (البته در کنار مسائلی دیگر) منحنی قیمت انواع خودرو را نزولی کرد. به عبارت بهتر، منحنی قیمت بازار خودرو با دریافت این سیگنال قوی که قرار است در کنار واردات خودروهای صفرکیلومتر، مدل‌های دست‌دوم خارجی نیز وارد کشور شوند، تغییر مسیر داد و رو به افت رفت. البته مسائل دیگری مانند خبر تشدید همکاری ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (نصب دوربین‌های آژانس در تاسیسات هسته‌ای) و همچنین عقب‌نشینی ارز نیز در نزولی شدن قیمت خودرو تاثیر داشته‌اند، اما به نظر می‌رسد عامل اصلی، ماجرای «کارکرده‌ها» بوده است.
حالا با توجه به جدی شدن ورود خودروهای کارکرده، دو سناریوی کلی برای آینده بازار خودروی کشور مطرح است. یکی اینکه واردات خودروهای کارکرده به‌سرعت از مراحل تصویب در صحن علنی مجلس و تایید در شورای نگهبان می‌گذرد و دولت نیز آیین‌نامه مربوطه را در مدت‌زمانی کوتاه تدوین و ابلاغ می‌کند و واردات وارد فاز اجرا می‌شود.
در صورت وقوع این سناریو (و البته اگر عواملی مانند انتظارات تورمی و قیمت ارز جهش نکنند) می‌توان شاهد کنترل و حتی کاهش قیمت خودرو در بازار (تحت تاثیر اجرایی شدن واردات خودروهای خارجی کارکرده) بود. سناریوی دیگر این است که مانند ماجرای واردات خودروهای صفرکیلومتر، این بار نیز پروسه مربوط به کارکرده‌ها کند و سخت پیش خواهد رفت و در نتیجه، اثر آن بر منحنی قیمت کمرنگ خواهد بود. اگر سناریوی نخست را در نظر بگیریم، مجلس شورای اسلامی به‌زودی بررسی لایحه واردات خودروی کارکرده را آغاز کرده و آن را در صحن علنی به رای خواهد گذاشت.
با توجه به نگاه مثبت نمایندگان به واردات خودرو، احتمال رای آوردن آن بالاست، تنها می‌ماند نظر شورای نگهبان. با توجه به اینکه شورای نگهبان پیش‌تر موضع مثبتی در قبال واردات صفرکیلومترها داشته و از طرفی، هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام هم مخالفتی با ورود کارکرده‌ها ندارد، به نظر می‌رسد مصوبه احتمالی از فیلتر شورای نگهبان نیز عبور خواهد کرد.
مرحله بعد اما تدوین آیین‌نامه است، که دولت باید آن را انجام دهد. اگر این آیین‌نامه به شکلی منطقی و تا حد امکان سهل نوشته شود و در مدت‌زمانی کوتاه به مرحله ابلاغ برسد، ورود خودروهای کارکرده به کشور وارد فاز اجرا خواهد شد. در آن زمان باید منتظر ماند و دید چه تعداد مجوز برای واردات خودروهای کارکرده صادر خواهد شد، چه آنکه هر چه تعداد خودروی بیشتری وارد شود، اثرگذاری آن بر منحنی قیمت بیشتر خواهد بود. در این سناریو افت قیمت خودروهای وارداتی حاضر در بازار بیشتر خواهد بود.
اما طبق سناریوی دوم، نه‌تنها اجرایی شدن واردات خودرو طول خواهد کشید، بلکه عواملی مانند رشد انتظارات تورمی و افزایش قیمت ارز، اجازه نخواهند داد واردات کارکرده‌ها اثر تمام و کمال خود را بر منحنی قیمت بگذارد. به عبارت بهتر، رشد انتظارات تورمی و قیمت ارز، از تاثیر واردات کارکرده‌ها بر منحنی قیمت خواهند کاست، مخصوصا اگر شرایط برای واردات کارکرده‌ها در تعداد بالا (مثلا همان عدد 200هزار دستگاهی که برای صفر‌کیلومترها در نظر گرفته شده) فراهم نشود. بنابراین اینکه چه تعداد خودروی کارکرده خارجی وارد کشور شود، در میزان اثرگذاری آن بر بازار خودرو تاثیر زیادی دارد و در کنار آن، البته مسائلی مانند تعرفه و عوارض کارکرده‌ها (به عنوان عامل تاثیرگذار مهم بر قیمت تمام‌شده) نیز نقش مهمی ایفا خواهند کرد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1185949/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طوطی‌های در قفس ظاهراً از تماس تصویری با دیگر طوطی‌ها لذت می‌برند

این داستان غیرواقعی نیست

درخواست رئیس جمهور فرانسه از رئال برای امباپه

2 دوپینگ جدید در کشتی پهلوانی!

هواداران سپاهان دوباره متحد می‌شوند

صدور کارت بازی المثنی برای استقلالی‌ها؟

خریدهای سنگین؛ چهار ستاره در راه بارسلونا!

حمله لوا به ستاره بارسا

بایرن بله را از ستاره میلان گرفت

تصمیمات مهم فدراسیون فوتبال برای لیگ برتر آینده در خصوص تماشاگران

تیرانداز چینی رکورد تفنگ 10 متر بانوان جهان را شکست

پیشنهاد باشگاه الاهلی به قایدی برای تمدید قرارداد

واکنش مهران غفوریان به حواشی ایجاد شده درخصوص پدرش

عاشقانه سعید و بیتا، شب‌های مردم ایران را تسخیر کرد

عجیب‌ترین جایی که با شیرین «نون خ» سلفی گرفتند!

فرمانداران استان ایلام به ساماندهی گلزارهای شهدا توجه ویژه داشته باشند

وزارت بهداشت: سهمیه دارویی داروخانه ها براساس وضع حجاب تعیین می‌شود!

اجرای زیبای ترانه محلی با گویش خرم آبادی

بارش شدید تگرگ در مهاباد

هشدار نارنجی هواشناسی برای تهران

انتشار اسناد تحویل وسایل مرحومه نیکا شاکرمی به خانواده اش توسط خبرگزاری میزان

فداکاری پلیس راهور در سیل جاده شاهرود به سبزوار

خشک شدن جنگل‌های حرا در اثر آلودگی‌های نفتیِ ناشی از قاچاق سوخت

نمایی از تانک ضد پهپاد در اوکراین

پلنگ ایرانی در منطقه حفاظت‌شده «سبزکوه» چهارمحال‌وبختیاری

آبشاری زیبا در روستای «شادگان باشت»

اینفوگرافی /دلایل و علائم بیماری کبدی در کودکان

افرادی که افزایش ضربان قلب دارند باید یک رگ اضافه را بسوزانند!

9 مزیت شستن ظرف‌ها با آب گرم

بزرگترین مزرعه استخراج ارز دیجیتال کشف شد

زیردریایی هدایت‌پذیر از راه دور با قابلیت بازرسی و عملیات مختلف ساخته شد

چاپ ترجمه کتاب اقتصاددان آمریکایی درباره تحول در رفتار

وقتی ربات دروازه بان توپ ستارگان فوتبال را مهار می کند

کنسرت 30 هزار نفری، امروز در فولاد آره‌نا!

پوستر پرسپولیس با یک بازیکن غیرمنتظره

واکنش لیائو به «هو» شدن دوباره از سوی هواداران میلان

وقتی دقیقی باور نمی‌کند داور او را با کارت زرد جریمه کرده باشد

احتمال تعویق مسابقات فصل آینده لیگ برتر فوتبال

سریال کره‌ای «در مخفی»؛ روایتی متفاوت از سرگذشت نو دونگ‌یی

10 حقیقت از «ابراهیم چلیکول»؛ بازیگر خوش چهره مست عشق

ترکی حرف زدن جالب و باحال المیرا شریفی مقدم در حضور همسرش / یاشاسن تورک دلی

زمانی در این خانه صبا، پایور و امیرجاهد آثار ماندگار موسیقی را خلق کرده‌اند!

موسیقی ماندگار فیلم «آخرین بازمانده موهیکان» با ویلون تیلور داویس

یادی از تیتراژ خاطره انگیز سریال «چارخونه»

قایق سواری در بزرگراه!

مشاهده یک پلنگ ایرانی در منطقه حفاظت‌شده سبزکوه چهارمحال‌وبختیاری

وزارت بهداشت: سهمیه دارویی داروخانه ها با توجه به وضع حجاب در آنها تعیین می شود

گزارش "اعتماد" از مرگ مشکوک قاضی سابق؛ مهران رحیمی، با نقشه همسرش به قتل رسید

صحنه های دردناک از حمله گاو عصبانی به سوارکار(18+)

شکار گوزن توسط گرگ