آریا بانو

آخرين مطالب

پیش‌بینی فروش 300 هزار دستگاهی خودرو در سه ماه پایانی سال محقق می‌شود؟ اقتصادي

پیش‌بینی فروش 300 هزار دستگاهی خودرو در سه ماه پایانی سال محقق می‌شود؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - تغییرات خلق‌الساعه مصوبات و دستورالعمل‌های خودرویی در شرایطی به‌عنوان یکی از چالش‌های جدی تولیدکنندگان شناخته می‌شود که این موضوع امکان هر نوع برنامه‌ریزی و ابتکار عمل را از مدیران خودروساز سلب کرده است.
آنچه مشخص است تحولات مدیریتی در کنار تغییرات خلق‌الساعه مصوبات، خودروسازان را سردرگم کرده به‌طوری‌که برخلاف رویه جهانی، این شرکت‌ها حتی قادر به برنامه‌ریزی ماهانه برای فروش و تولید نیستند حال آنکه خودروسازان دنیا استراتژی دهه‌های آتی خود را نیز عمومی می‌کنند. هر چند صنعت خودروی کشورمان در دهه 80 صاحب استراتژی بود و برنامه این صنعت تا افق 1404 رونمایی شد با این حال هیچ قدمی در راستای تحقق بندهای این استراتژی برداشته نشده که دلایل اصلی آن دخالت دولت در خودروسازی، تحولات مدیریتی در این شرکت‌ها و همچنین تغییرات مصوبات خودرویی از سوی سیاست‌گذار که هر آن مسیر این صنعت را تغییر می‌دهد، تلقی می‌شود.
تغییرات عنوان شده اما همراه با اعمال تحریم‌های بین‌المللی طی دو سال و نیم گذشته در راستای گشایش مشکلات خودروسازان تشدید شده که نتیجه آن سردرگمی در زنجیره خودروسازی کشور است. اما نتیجه بی‌برنامگی در ابلاغ دستورالعمل‌های خودرویی را می‌توان در مصوبه اخیر وزارت صمت و همچنین شورای رقابت به عینه مشاهده کرد. آنچه مشخص است سیاست‌گذار خودرویی ذیل برنامه جهش تولید به مدیران ارشد خودروساز تکلیف کرد تا پایان سال، تولید خود را 50 درصد افزایش دهند.
در همین راستا از یکسو علیرضا رزم‌حسینی وزیر صمت بسته‌ای را در ارتباط با آزادسازی قیمت خودرو به ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ارائه کرد و شورای رقابت نیز زمینه واگذاری تعیین قیمت محصولات کم‌تیراژ به خودروسازان و افزایش قیمت زمستانه را در دستور کار قرار داد. به این ترتیب مدیران خودروساز نیز دل خوش به طرح سیاست‌گذار خودرویی برای آزادسازی قیمت به برنامه‌ریزی برای اجرای تکلیف جهش تولید پرداختند. این برنامه‌ریزی به وضوح در برآوردی که خودروسازان برای فروش سه ماهه پایانی سال در صورت‌های مالی منتشر شده خود در سایت کدال سازمان بورس، ارائه داده‌اند، دیده می‌شود.
به‌طوری‌که سه خودروساز بزرگ کشور در مجموع رشد 50 درصدی فروش را در سه ماهه پایانی سال به نسبت میزان فروشی که تا پایان آذرماه انجام داده‌اند، به‌عنوان برآورد خود در صورت‌های مالی ثبت کرده‌اند. طبق گزارش‌هایی که خودروسازان به بورس ارائه کردند با توجه به برنامه‌ریزی سیاست‌گذار خودرو جهت رشد 50 درصدی تولید تا پایان سال، تولیدکنندگان با پیش‌بینی مصوبات شورای رقابت و همچنین بسته ارائه شده به ستاد اقتصادی دولت، فروش 297 هزار و 223 دستگاهی را در جدول صورت‌های مالی ارائه شده به بورس درج کردند.
این در شرایطی است که تولیدکنندگان از ابتدای سال تا آذرماه 590 هزار و 771 دستگاه خودرو به فروش رسانده‌اند. بنابراین رشد بیش از 50 درصدی فروش همراه با پیش‌بینی آزادسازی قیمت‌ها از سوی سیاست‌گذار خودرو و شورای رقابت، در نظر گرفته شده است. به این ترتیب در شرایطی که فعالان زنجیره خودروسازی منتظر بودند تا مسیر آزادسازی قیمت خودرو حداقل برای محصولات کم‌تیراژ هموار شود تا جهش 50 درصدی را محقق کنند، ناگهان رضا شیوا رئیس شورای رقابت در آخرین روز دی ماه طی یک نشست خبری، نه تنها مجوز آزادسازی قیمت محصولات کم‌تیراژ را تعلیق کرد بلکه در همان نشست اعلام کرد شورای رقابت مجوزی برای افزایش قیمت محصولات پرتیراژ خودروسازان در سه ماهه پایانی سال نیز نخواهد داد.
آن طور که رئیس شورای رقابت به مدیران خودروساز اعلام کرد خودروسازان به رغم تورم بخشی خودرو که حول و حوش 14 درصد است، موظف هستند در سه ماهه پایانی سال بر اساس قیمت‌های پاییز محصولات تولیدی خود را عرضه کنند. از سوی دیگر ظاهرا پرونده بسته‌ای که رزم‌حسینی به ستاد اقتصادی دولت ارائه کرد نیز بسته شده و به گفته برخی از منابع آگاه دولت فعلا اجرای این بسته را به صلاح نمی‌داند. به این ترتیب در شرایطی آزادسازی قیمت برخی محصولات و افزایش زمستانه قیمت‌ها به حالت تعلیق درآمد که دولت برای تحقق رشد 50 درصدی تولید به سرعت تسهیلات را جایگزین کرد.
بر این اساس عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در دیداری که روز شنبه از ایران‌خودرو داشت خبر از نهایی شدن تسهیلات 5 هزار میلیارد تومانی برای دو خودروساز بزرگ کشور و همچنین فعال شدن امکان استفاده از اوراق گواهی اعتبار مولد (گام) برای خودروسازان داد. براساس صحبت‌های همتی ایران‌خودرویی‌ها می‌توانند تا سقف 10 هزار میلیارد تومان از این اوراق استفاده کنند و این امکان برای دیگر خودروساز بزرگ کشور یعنی سایپا هم مهیا خواهد شد. البته رئیس کل بانک مرکزی در صحبت‌های خود بر این نکته تاکید کرد که شکوفایی در صنعت خودرو بر پایه چهار اصل ممکن است که اصل اول آن را «اصلاح نظام قیمت‌گذاری» دانسته بود. همتی در ادامه اصلاح «نظام عرضه و فروش خودرو» و «نظام زنجیره تامین مالی» همچنین «واگذاری اموال مازاد شرکت‌های خودروساز» را به‌عنوان اصول دیگر مورد توجه قرارداده بود. اما به‌رغم این اظهارنظرها هیچ‌گاه دولت به‌عنوان سیاست‌گذار کلان حاضر نشده تبعات این موضوع را بپذیرد. بی‌تردید سیاست‌گذار کلان باید تمام قد در میدان حاضر شود و این جراحی را در خودروسازی کشور انجام دهد تا غده سرطانی قیمت‌گذاری دستوری را از کالبد خودروسازی کشور خارج کند.
بنابراین بار دیگر شاهد هستیم که نه تنها سایه سیاست قیمت‌گذاری دستوری از روی خودروسازی کشور کنار نرفت بلکه تداوم آن نیز حفظ شد و بار دیگر سیاست تسهیلات درمانی برای ادامه حرکت خودروسازی کشور در دستور کار قرار گرفت. حال در شرایطی که برنامه جهش تولید به خودروسازان تکلیف شده و قرار است خودروسازان با استفاده از ابزار نه چندان کارآمد تسهیلات این برنامه را محقق کنند مشخص نیست که آیا تسهیلات دریافتی به میزانی خواهد بود که آنها بتوانند این برنامه را نهایی کنند یا اینکه برنامه جهش تولید نیز مانند سایر برنامه‌های پیشین به‌صورت ناقص به اجرا در خواهد آمد؟ مدیران خودروساز به خوبی می‌دانند در صورتی که نقدینگی که قرار است در قالب تسهیلات به آنها پرداخت شود به میزان کافی نباشد اجرای برنامه جهش تولید و همچنین عرضه خودرو با قیمت‌های پاییز به معنای زیان بیش از پیش شرکت‌های تحت مدیریت آنها خواهد بود و چاه زیان انباشته شرکت‌های خودروساز را عمیق‌تر خواهد کرد.
جزئیات پیش‌بینی فروش زمستانه
اما سراغ گزارش‌های بورسی خودروسازان می‌رویم، گزارشی که از برنامه‌ریزی آنها در جهت رشد 50 درصدی تولید تا پایان سال حکایت دارد. آنچه مشخص است طبق گزارش‌های مالی، سه خودروساز بزرگ کشور تا پایان آذرماه در مجموع 590 هزار و 771 دستگاه از انواع محصولات خود را به‌فروش رسانده‌اند. این در شرایطی است که سه شرکت در صورت‌های مالی خود برآورد کرده‌اند که در سه ماه پایانی سال در مجموع 297 هزار و 223 دستگاه خودرو به فروش برسانند. پیش‌بینی صورت گرفته در قیاس با فروش این شرکت‌ها تا پایان پاییز از رشدی در حدود 50 درصدی حکایت دارد. از آنجا که میزان فروش خودروسازان آینه‌ای است که وضعیت تولید آنها را بازتاب می‌دهد و مدیران ارشد خودروساز تعهدی در ارتباط با جهش تولید به وزارت صمت داده‌اند به نظر می‌رسد آنها تلاش کرده‌اند تا برآورد فروش خود را با توقع مدیران ارشد محصولات وزارت صمت، منطبق کنند.
حال سراغ برآورد فروش هر یک از خودروسازان می‌رویم و جزئیات پیش‌بینی صورت گرفته آنها را در ارتباط با فروش محصولات در فصل زمستان بررسی می‌کنیم. ابتدا به سراغ ایران خودرو می‌رویم. آبی‌های جاده مخصوص تا پایان فصل پاییز براساس اطلاعات منتشر شده در صورت‌های مالی خود که در اختیار سازمان بورس قرار داده‌اند توانسته‌اند فروش 326 هزار و 392 دستگاه از انواع محصولات حاضر در سبد محصولاتی خود را نهایی کنند. این خودروساز برآورد کرده که در پایان فصل زمستان تعداد 171 هزار و 544 دستگاه خودروی دیگر از محصولات خود را به فروش برسانند.
بنابر این برآورد رشد فروش فصل زمستان در قیاس با 9 ماهی که از سال جاری می‌گذرد بیش از 50 درصد خواهد بود. بر این اساس غول آبی جاده مخصوص تا پایان آذر ماه 99 توانسته 240 هزار و 830 دستگاه از اعضای خانواده پژو را به‌فروش برساند. پیش‌بینی این خودروساز از فروش 109 هزار و 75 دستگاه دیگر از اعضای این خانواده در زمستان حکایت دارد. بنابراین گروه پژو قرار است در سه ماه پایانی سال در مقایسه با فروش این خودروساز تا پایان پاییز 99 رشدی در حدود 45 درصدی را در کارنامه فروش خود ثبت کند. حال به سراغ خانواده سمند می‌رویم. ایران خودرویی‌ها برآورد کرده‌اند که فروش اعضای این خانواده در فصل زمستان در قیاس با کل فروش این خانواده از ابتدای سال تا پایان پاییز رشد نزدیک به 54 درصد را تجربه کند.
برای تحقق این پیش‌بینی مدیران ایران خودرو باید در سه ماه پایانی سال 21 هزار و 868 دستگاه از اعضای خانواده سمند را به‌فروش برسانند. این خودروساز تا پایان پاییز در مجموع 40 هزار و 439 دستگاه انواع سمند فروخته است. دنا محصولی است که بیشترین رشد فروش در فصل زمستان برای آن پیش‌بینی شده است.
بخش فروش ایران خودرو تا پایان سه ماه سوم سال توانسته 29 هزار و 892 دستگاه انواع دنا را فاکتور کند. پیش‌بینی این خودروساز نشان می‌دهد ایران خودرو در سه ماه چهارم امسال فروش 32 هزار و 413 دستگاه دیگر دنا را نهایی می‌کند. مقایسه وضعیت فروش کل تا پایان پاییز با برآورد فروش فصل زمستان از رشد بیش از 108 درصدی حکایت دارد. ایران خودرویی‌ها در صورت‌های مالی خود پیش‌بینی کرده‌اند که در سه ماه پایانی سال فروش رانا بیش از 58 درصد رشد خواهد کرد.
این محصول ایران خودرو که به تازگی فروش مدل پلاس آن نیز در دستور کار این خودروساز قرار گرفته است تا پایان فصل پاییز طبق آمارهای ارائه شده توسط این خودروساز تعداد 8 هزار و 557 دستگاه فروش داشته است. آن طور که صورت‌های مالی ایران خودرو نشان می‌دهد قرار است در فصل زمستان 5 هزار و 15 دستگاه دیگر از این خودرو به‌فروش برسد. ایران خودرویی‌ها در صورت‌های مالی خود ستونی دارند که عنوان سایر محصولات را به خود می‌بیند. به نظر می‌رسد منظور از سایر محصولات خودروی هایما باشد که به رغم تولید و فروش در صورت‌های مالی آذر در برآوردهای فصل زمستان جایش خالی است. به هر حال این خودروساز تا پایان آذر ماه توانسته 3 هزار و 79 دستگاه از محصولات ذیل ردیف سایر محصولات را به‌فروش برساند و برآورد کرده فروش این محصولات در فصل زمستان در قیاس با فروش آن تا پایان پاییز رشد 71 درصدی را تجربه کند. فروش 2 هزار و 272 دستگاه در این بخش برای سه ماه پایانی سال پیش‌بینی شده است. طبق صورت‌های مالی آبی‌های جاده مخصوص فروش وانت آریسان نیز در زمستان در حدود 30 درصد رشد خواهد داشت. غول آبی جاده مخصوص تا پایان سه ماه سوم سال توانسته 3 هزار و 320 دستگاه وانت به‌فروش برساند. بنابراین چنانچه ایران خودرویی‌ها 991 دستگاه از این خودرو را در زمستان به فروش برسانند رشد مدنظر خود را محقق کرده‌اند.
سراغ دیگر خودروساز بزرگ کشور یعنی خودروسازی سایپا می‌رویم. نارنجی‌های جاده مخصوص تا پایان آذر امسال توانسته‌اند فروش 206 هزار و 123 دستگاه از محصولات تولیدی خود را نهایی کنند. پیش‌بینی این خودروساز نشان می‌دهد آنها در سه ماه پایانی سال 99 فروش 69 هزار و 270 دستگاه خودروی دیگر از محصولات خود را نیز نهایی کنند که از رشد بیش از 33 درصدی در قیاس با فروش تا پایان فصل پاییز حکایت دارد. برآوردهای مدیران سایپا نشان می‌دهد که در زمستان 5 هزار و 270 دستگاه انواع پراید که بخش عمده آن را مدل وانت به خود اختصاص می‌دهد، به‌فروش خواهد رسید. این میزان فروش در سه ماهه زمستان در قیاس با فروش 68 هزار و 917 دستگاهی تا پایان آذر ماه امسال نشان‌دهنده رشد بیش از 5/ 7 درصدی فروش اعضای خانواده پراید خواهد بود.
آن‌طور که پیش‌بینی سایپا نشان می‌دهد فروش اعضای خانواده تیبا در فصل زمستان 64 هزار دستگاه خواهد بود. اگر سایپایی‌ها این تعداد از اعضای خانواده تیبا را در زمستان به‌فروش برسانند در مقایسه با فروش این خودرو تا پایان فصل پاییز رشد بیش از 46 درصدی را در کارنامه فروش خود به ثبت خواهند رساند. پارس‌خودرو نیز به‌عنوان سومین خودروساز بزرگ کشور برای خود رشد فروشی در حدود 97 درصد در زمستان امسال به نسبت فروش خود تا پایان پاییز پیش‌بینی کرده است. این خودروساز که زیر مجموعه خودروسازی سایپا محسوب می‌شود تا پایان فصل پاییز توانسته 58 هزار و 256 دستگاه از انواع محصولات خود را به‌فروش برساند. پارس‌خودرویی‌ها برای سه ماه آخر سال فروش 56 هزار و 409 دستگاهی را پیش‌بینی کرده‌اند.

آریا بانو

دنیای‌اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1188963/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی روشی برای شناخت بیشتر آفت‌کش‌ها

«انسان و فناوری» در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود

بازدید رئیس کمیته ملی پارالمپیک از اردوی تیم ملی گلبال

رکورد خیره‌کننده شکنجه‌گر رئال در لیگ قهرمانان

جورجینیو با آرسنال تمدید کرد

برترین لحظات هفته 34 لالیگا اسپانیا

میلاد باقری: قرارداد تارتار را تمدید کنید

هنرنمایی باارزش‌ترین بازیکن NBA

گزینه جدید برای ریاست آکادمی استقلال

ناراحتی هری کین پس از حذفاز لیگ قهرمانان اروپا

رودیگر و بوسیدن مانیتور VAR پس از رسیدن به فینال لیگ قهرمانان

فران: هر کاری برای قهرمانی انجام دادیم و موفق بودیم

مصدومیت ستاره ، فینال لیگ قهرمانان در خطر

پست جدید منوچهر هادی درباره سریال افعی تهران

تخلف سریال افعی تهران هنوز ثابت نشده است!

پیام تسلیت دکتر رئیسی در پی درگذشت پدر شهیدان «شیخ‌شعبانی»

دهه کرامت با حال و هوای شهدایی/اجلاسیه‌های کنگره 12هزار شهید استان تهران در دهه کرامت آغاز می‌شود

اولویت اصلی دولت رسیدگی به خانواده‌های شاهد و ایثارگر است

هرکودک ایرانی 12 ساله 2 دندان پوسیده دارد

صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای 6 استان

بارش شدید باران و جاری شدن سیل در خراسان رضوی

برگی از تاریخ/ ماجرای متخلف‌ترین راننده تهران قدیم

واکنشی به اقامه نماز با امام جماعت خانم

ایجاد شکل خاصی از گرافن برای بهبود باتری سدیم یون

«سرباز روز نهم» با تقریظ رهبر انقلاب به نمایشگاه آمد

استوری ویژه عالیشاه و بیرانوند برای یکدیگر

بلینگام در مرز گریه؛ فکر می‌کنید رئال را دفن کرده‌اید

شنبه؛ جلسه سرنوشت‌ساز داوران معترض UWW

پدیده فصل بارسلونا تمدید کرد

ثبت‌نام 11 نفر برای گرفتن جای اصولی

بوی خداحافظی می‌آید، کروس قلب رئال را لرزاند

واکنش کان به مقایسه اشتباه نویر با خودش در جام جهانی 2002

فردی که از شاگردی قایقران به گزارشگری و سرمربیگری پاس رسید

اصولی: رای بازی پرسپولیس و قابلیت تجدیدنظر خواهی دارد

قائدرحمتی و سعید آقایی در مسیر بازگشت

جشن میلاد حضرت معصومه (س) و روز دختر در «باغ شادونه»

درباره «یک زندگی» ساخته جیمز هاوس

مواجهه همایون با همسایه پرحرف

آهنگ دلی «میخانه» با اجرای حمید هیراد

آسمان تهران، صاف همراه با وزش باد شدید

عصبانیت شیرماده از شیرنر

پرواز پولیکارپوف آی-16، جنگنده دوران شوروی

خواهرت هم نام زهرا و مثال زینب است

استوری/ تو قبله گاه ایرانی

خصوصیات وحشتناک ناصرالدین شاه!

نمایی زیبا از شهر استانبول

حکمت/ عاقبت شهوت بینی چشم

گل‌آرایی حرم حضرت معصومه (س) با 50 هزار شاخه گل

ترفند تهیه کیک سیب زمینی

حلوا برنجی خانگی راحت و سریع آماده میشه