آریا بانو

آخرين مطالب

انحراف ارزی بازار خودرو اقتصادي

انحراف ارزی بازار خودرو
  بزرگنمايي:

آریا بانو - به گزارش دنیای اقتصاد؛ تخصیص سه‌میلیارد دلار به مونتاژکاران خودرو این سوال را مطرح کرده که ارز مذکور چرا به تنظیم بازار خودرو کمکی نکرده است؟ واضح است که مسیرهای فراوانی برای تنظیم بازار پیش پای سیاستگذار بوده است؛ به‌طوری‌که مسیر واردات هم می‌توانست در کنار تزریق ارز به مونتاژی‌ها به‌طور همزمان مورد نظر قرار بگیرد.
حواشی تخصیص ارز سه‌میلیارد دلاری به مونتاژکاران خودرو، ابهاماتی در ارتباط با تخصیص ارز مذکور و تنظیم بازار خودرو ایجاد کرده است.آنچه مشخص است از سال 97 تاکنون همراه با توقف واردات خودرو و اعمال تحریم‌های بین‌المللی که منجر به افت 50‌درصدی تیراژ خودروسازان شد، بازار خودرو تا به امروز روی خوش به خود ندیده است. در سال‌های گذشته از یک‌سو به واسطه قیمت‌گذاری دستوری و تحریم خارجی، خودروسازان محصولات خود را با زیان به بازار عرضه کردند و از سوی دیگر متقاضیان نیز از دسترسی به خودروی مورد‌نیاز خود آن هم با قیمت کارخانه محروم شدند. با وجود آشفته‌بازار خودرو اما سیاستگذار همچنان بر توقف واردات خودرو آن هم به بهانه مشکلات ارزی اصرار کرده و از سال 97 تا 1401 بازار روی خودروهای خارجی نو را به خود ندید.
آنچه مشخص است در سال‌های قبل از توقف واردات، تولید خودرو در کنار ورود محصولات خارجی و تیراژ محدود خودروسازان مونتاژی توانسته بود به تنظیم بازار کمک کند. این در شرایطی است که توقف واردات در کنار تیراژ محدود خصوصی‌ها بار اصلی بازار را به دوش دو خودروساز بزرگ کشور انداخت که همین مساله منجر به هم‌ریختگی و کمبود خودرو در بازار شد. برخی از دست‌اندرکاران صنعت خودرو تاکید دارند که واردات می‌توانسته تا حدودی بازار را تامین کند و عرضه و تقاضا تنها محدود به خودروسازان نمی‌شد. اما سیاستگذار ترجیح داد که در قدم اول واردات خودرو را متوقف و تمرکز خود را بر تولید خودرو قرار دهد.
اما جهش درآمدهای ارزی کشور که از حدود دو سال گذشته شروع شد، سیاستگذاری جدیدی در عرضه خودرو به بازار را رقم زد. مبنای این سیاستگذاری هم تا حدودی به توافق 25ساله ایران و چین و همچنین سرعت فروش نفت ایران به این کشور برمی‌گردد. استراتژی یا پروژه سیاستگذار خودرو در این زمینه تزریق دلار به شرکت‌های مونتاژکار خودرو یا همان خودروسازان چینی برای رشد تولید بود. هر چند تا به امروز شنیده نشده که تزریق دلار به خصوصی‌ها با هدف تنظیم بازار صورت گرفته اما بارها عنوان شده که لغو توقف واردات با هدف تنظیم بازار ملتهب خودرو بوده است.طبق آخرین آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت، بخش خصوصی خودروسازی کشور در سال 1402 به میزان 72درصد نسبت به سال 1401 رشد تولید را تجربه کرده است. این بدین معناست که ترجیح سیاستگذار همراه با تزریق دلار به این بخش از خودروسازی کشور، توسعه مونتاژ خودرو بوده تا واردات.حالا این سوال را بار دیگر تکرار می‌کنیم که آیا هدف سیاستگذار در این راستا، کاهش التهاب بازار و تنظیم بازار بوده است؟
واضح است که مسیرهای فراوانی برای تنظیم بازار خودروی کشور پیش پای سیاستگذار بوده است، به‌طوری‌که مسیر واردات هم می‌توانست در کنار تزریق دلار به مونتاژی‌ها به طور همزمان انجام شود. نتیجه این سیاست این بود که هم از قیمت‌گذاری عجیب‌وغریب خودروهای وارداتی در بازار جلوگیری می‌شد و هم بار اصلی و تمرکز تولید از دوش خودروسازی کشور برداشته می‌شد. با‌این‌حال سیاستگذار باز هم بر توقف واردات خودرو اصرار ورزید و مونتاژ محصولات گران‌قیمت را بر ورود خارجی‌ها ترجیح داد.
نتیجه این سیاستگذاری هم حالا نمود پیدا کرده است. خودروهای مونتاژی با قیمت‌های میلیاردی جایگزین محصولات وارداتی شدند و ورود خارجی‌ها نیز به صورت قطره‌چکانی ادامه دارد. روش قطره‌چکانی روشی است که سیاستگذار برای واردات در پیش گرفته و عایدی آن نیز به‌هم‌ریختگی بیشتر بازار خودرو است؛ این در شرایطی است که قرار بود ورود خارجی‌ها به تنظیم بازار خودرو کمک کند.
واردات یا مونتاژ؟
وزارت اقتصاد و دارایی همراه با انتقادهایی که از نحوه تخصیص ارز به برخی از صنایع و نهادها صورت گرفته بود، اقدام به انتشار جدولی کرد که در آن لیست 100واردکننده به ‌لحاظ ارزش دلاری در سال 1402دیده می‌شود؛ نکته قابل‌توجهی که در این لیست و بین شرکت‌هایی که بیشترین میزان ارز را در سال گذشته دریافت کرده‌اند به چشم می‌خورد، نقش پررنگ شرکت‌های خودروساز مونتاژی است. در چهار ردیف اول لیست شرکت‌هایی دیده می‌شوند که اقدام به واردات کالاهای اساسی یا ضروری کرده‌اند؛ این در شرایطی است که از ردیف پنجم خودروسازانی قرار دارند که بیشترین ارز را دریافت کرده‌اند.
ارز تخصیصی به مونتاژکاران خصوصی این سوال را مطرح می‌کند که چرا سیاستگذار توازنی میان واردات و مونتاژ ایجاد نکرده که منجر به تنظیم بازار خودروی کشور شود؟ اگر این توازن برقرار می‌شد به طور حتم اتفاقی در راستای بهبود التهاب بازار رخ می‌داد؛ با‌این‌حال سیاستگذار ظاهرا تنها با تخصیص ارز به مونتاژ و رشد 72درصدی تولید خودرو در این حوزه، به دنبال ایده‌پروری در بازار بوده است.
آمارها در این زمینه چه می‌گویند؟
آنچه مشخص است تولید خودرو در کشور به دلیل اعمال تحریم‌های سفت‌و‌سخت، بسیار پرهزینه است. اما ورود خارجی‌ها از ابتدا مشمول تحریم نبوده است و وارد‌کنندگان قادر به واردات از برخی کشورها بوده‌اند. بنابراین واردات خودرو به کشور می‌توانست با دردسرهای کمتری انجام شود، اما تولید به دلیل دور زدن تحریم‌ها با هزینه زیادی همراه است. طبق جداولی که وزارت صمت در سند تحول صنعت خودرو منتشر کرد، سقف ارزی برخی خودروهای مونتاژی 20 تا 25هزار دلار برآورد شده؛ این در حالی است که سقف واردات خودرو نیز در آیین نامه واردات 20هزار دلار تعیین شده است. البته در این جدول ارقام مختلفی از ارزبری محصولات مونتاژی و تولیدی به چشم می‌خورد، اما میانگین ارزبری خودروهای چینی حدود 15هزار دلار برآورد شده است.
طبق گفته معاون وزیر اقتصاد و رئیس‌کل گمرک ایران، در سال 1402 به‌میزان 8میلیارد و 380میلیون دلار اجزا و قطعات خودرو و موتورسیکلت از گمرکات ترخیص و وارد کشور شده است. اگر این رقم را مبنا قرار دهید و سقف ارزی خودروهای وارداتی را نیز 20هزار دلار در نظر بگیرید، بنابراین در سال گذشته با 8میلیارد دلار، 400هزار دستگاه خودرو می‌توانست وارد کشور شود. اما اگر مبنا را همان 3میلیارد ارز تخصیصی به مونتاژکاران قرار دهیم 150هزار خودرو با این رقم به کشور ورود می‌کرد. اما همان‌طور که گفته شد سیاستگذار ترجیح داد فقط 224میلیون دلار، یعنی یک‌چهارم یک شرکت مونتاژی، ارز به واردات تخصیص دهد؛ ارزی که نتوانست چندان کمکی به بازار خودرو کند و فقط خلأ محصولات وارداتی را پر کرد.
در این زمینه یک کارشناس خودرو به «دنیای اقتصاد» می‌گوید که سهم خودرو در سبد ارزی کشور، که سهم بسیار قابل‌توجهی است؛ در سال گذشته نتوانست مشکلی از بازار خودرو حل کند. وی تاکید می‌کند که سیاستگذار در خطایی فاحش با توقف واردات خودرو، آسیب جبران‌ناپذیری به بازار خودرو زد و این بازار زمان طولانی برای بهبود در پیش دارد. این کارشناس خودرو معتقد است که حمایت‌های دولتی در بخش خصوصی نیز ایجاد انحصار کرده و این دخالت‌ها به ضرر متقاضیان خودرو تمام شده است. اما روز گذشته باز هم وزیر صمت به تکرار وعده‌های قبلی خود پرداخت. وی در بحث واردات خودرو تاکید کرد که «این موضوع را در دستور کار داریم تا به این وسیله تعادل بهتری در تامین تقاضای بازار و بحث ناترازی به وجود بیاوریم و اخبار خیلی خوبی در این زمینه داریم». اظهارات عباس علی‌آبادی تکرار وعده‌های قبلی است هر چند وی اذعان کرده که واردات خودرو می‌تواند به تعادل بازار کمک کند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1189907/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فیلم‌ آوای سریال «کیمیا» با صدای علیرضا قربانی

نماهنگ «دیوانه» با صدای رضا بهرام و برش هایی از سریال «ممنوعه»

اظهارات سردار رادان درباره نقش اثرگذار معاونت فرهنگی و اجتماعی فراجا

ویزای 87000 زائر حج صادر شد

انتقال پیکر شهردار منطقه پنج شیراز به پزشکی قانونی

نقش و اهمیت امام رضا(ع) در فرهنگ تاریخ اسلام

تلاش ناموفق اژدهای کومودو برای شکار یک بز

کیک اسپاگتی با اسفناج و پنیر

طرز تهیه پاستا چیکن پنیری

"کنگر" گنجینه‌ای از خواص؛ از لاغری تا سلامتی کبد

ارتباط دیابت با بیماری‌های کلیوی

چه طرح لباسی ما را لاغرتر نشان می دهد

نماهنگ جذاب مثل ستاره

بومی‌سازی گرانول‌های نانویی جهت حذف بوی نامطبوع از فاضلاب شهری

نتیجه باورنکردنی 3900 ساعت گوش دادن به صدای نهنگ آبی!

بومی‌سازی 10 قلم روغن و گریس خاص سنتزی

افزایش غلظت کربن‌دی‌اکسید در جو زمین رکوردشکنی کرد

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

در راه رسیدن به تو گیرم که بمیرم

گذشتم از سر عالم، کسی چه می داند

با بیانات خانم دکتر ارجمند سوگل مشایخی

شرطی که محبی باخت

شادی شمس‌آذری‌ها بعد از برد مقابل ملوان

مدیر اجرایی تیم بسکتبال شهرداری گرگان بازداشت شد

بازیکن جداشده سپاهان در آستانه سقوط!

جوانان والیبال ایران به حریف دوم هم رحم نکردند

سرپرست ملاثانی: استان خودمان بهمان ظلم کرد!

غرامت از فدراسیون عراق به‌خاطر بازیکن استقلال!

تخفیف 1.950 میلیاردی فدراسیون به ویسی

تغییر پرواز تیم ملی والیبال به برزیل به درخواست پائر

مارکو: برد در سالگرد قهرمانی استقلال خوزستان مهم است

پیروزی جوانان والیبال ایران مقابل افغانستان

تلاش می‌کنیم یک میزبانی در خور نام ایران داشته باشیم

اعتراض رسمی مس رفسنجان به فدراسیون فوتبال عراق

اطلاعیه کمیته اخلاق درباره ماجرای فساد در فوتبال

جریمه 2 میلیارد تومانی ویسی، 50 میلیون تومان شد

توضیحاتی درباره «موسی(ع)» و سه سریال تاریخی دیگر

لحظه احساساتی شدن ایرج طهماسب وسط برنامه «مهمانی»

بزرگداشت فردوسی در اجرای نمایش «بیژن و منیژه»

ویدئویی از حال خوب لیلا اوتادی در سفر

چند نکته مهم که پیش از دیدن «مست عشق» باید بدانید

فصل سوم «سرزمین مادری» به تلویزیون می‌آید

«نرگس آبیار» چطور به قوی ترین فلیمساز زن تبدیل شد؟

چرا «حشاشین» از سکوهای داخلی حذف شد؟

بررسی مشکلات قضایی 190 نفر از خانواده‌های شهدا و ایثارگران فارس

ویدئو کنسرت «قلب ساعتی» با اجرای احسان خواجه امیری

برهنه شدن یک شهروند معترض در صحن شورای شهر گرگان

افزایش دوباره حقوق سربازان در اصلاح قانون بودجه 1403

قتل شهردار منطقه 5 شیراز در خانه‌اش

4گوشه دنیا/ سنگی با نوشته‌های 1600 ساله که در باغچه خانه پیدا شد!