آریا بانو

آخرين مطالب

رئیس انجمن علمی روان‌پزشکان ایران:

سیستم وزارت بهداشت، نظام برده‌داری است/ آمارهای خودکشی رزیدنت‌های پزشکی یا محرمانه‌اند یا تکذیب می‌شوند پزشکي

سیستم وزارت بهداشت، نظام برده‌داری است/ آمارهای خودکشی رزیدنت‌های پزشکی یا محرمانه‌اند یا تکذیب می‌شوند
  بزرگنمايي:

آریا بانو - «استرس ناشی از فشار کار و البته تحقیر و توهینی که پزشکان تحمل می‌کنند احتمالا دلیل عمده بروز مرگ‌های خودخواسته است. متاسفانه سیستمی که وزارت بهداشت و درمان در برابر این پزشکان اعمال می‌کند بیشتر شبیه به نظام برده‌داری است؛ همین مسئله به‌تن‌هایی می‌تواند انگیزه اصلی آن‌ها برای اقدام به خودکشی باشد.»

طی دو سال اخیر روان‌شناسان و دیگر دست‌اندرکاران حوزه بهداشت و درمان بارها نسبت به افزایش آمار خودکشی در بین پزشکان، به‌ویژه خودکشی رزیدنت‌های پزشکی هشدار داده‌اند. حال وحید شریعت، رئیس انجمن علمی روان‌پزشکان، با پیش کشیدن بحث سیستم برده‌برداری به عوامل موثر به افزایش تعداد این نوع خودکشی‌ها پرداخته است.
به‌رغم هشدارهای متعدد روان‌شناسان نسبت به افزایش خودکشی رزیدنت‌های پزشکی و البته مجموعه پزشکان، وزارت بهداشت و درمان و در راس آن وزیر بهداشت حتی یک بار هم در این باره واکنشی نشان نداده‌اند.
این در حالی است که به گفته رئیس عالی شورای نظام پزشکی، خودکشی پزشکان در ایران به مرز هشدار رسیده است.
در این شرایط که مهاجرت پزشکان و پرستاران خود چالشی بزرگ برای سیستم بهداشت و درمان کشور به شمار می‌آید، بالا رفتن آمار مرگ خودخواسته در این قشر می‌تواند زنگ خطر بزرگ‌تری باشد. اگر این روند ادامه یابد در آینده‌ای نه‌چندان دور کمبود پزشک در کشور باعث پایین آمدن کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی شده و باعث می‌شود تا مانند تجربه دهه 60 یک بار دیگر مسئولان حوزه بهداشت و درمان مجبور به آوردن پزشک از کشورهای همسایه شوند.
این در حالی است که با توجه به میزان درآمد پزشکان در ایران بعید به نظر می‌رسد که پزشکان پاکستانی که زمانی برای طبابت در ایران پیش‌قدم می‌شدند میلی به کار کردن دوباره در این کشور داشته باشند.
در این بین برخی کارشناسان معتقدند مشکلات روحی و روانی نمی‌توانند دلیل بسیاری از این خودکشی‌ها باشند؛ چراکه اگر فرد دچار نوع حاد اختلالات روانی منجر به خودکشی باشد نمی‌تواند تا روز قبل از اقدام به مرگ خودخواسته در مراکز درمانی مشغول فعالیت باشد.
سیستم وزارت بهداشت، نظام برده‌داری است
وحید شریعت، رئیس انجمن علمی روان‌پزشکان ایران، درباره علت افزایش خودکشی رزیدنت‌های پزشکی و پزشکان می‌گوید: استرس ناشی از فشار کار و البته تحقیر و توهینی که پزشکان تحمل می‌کنند احتمالا دلیل عمده بروز مرگ‌های خودخواسته است. متاسفانه سیستمی که وزارت بهداشت و درمان در برابر این پزشکان اعمال می‌کند بیشتر شبیه به نظام برده‌داری است؛ همین مسئله به‌تنهایی می‌تواند انگیزه اصلی آن‌ها برای اقدام به خودکشی باشد.
او می‌افزاید: متاسفانه رفتاری که با رزیدنت‌های پزشکی در بیمارستان دانشگاه‌های علوم پزشکی شکل می‌گیرد، بسیار ناشایست و تحقیرکننده است. جوانی که سال‌ها تلاش کرده، درس خوانده و به امید رسیدن به روزهای بهتر وارد این شغل شده است وقتی در مقام یک رزیدنت شروع به کار می‌کند با چنان رفتارهایی روبه‌رو می‌شود که تمام چشم‌اندازی را که از آینده خود ترسیم کرده بود، مخدوش می‌کند.
ناامیدی یکی دیگر از عوامل خودکشی رزیدنت‌های پزشکی
رئیس انجمن علمی روان‌پزشکان ایران در پاسخ به این پرسش که آیا واقعا افرادی با داشتن اختلالات روانی حاد منجر به خودکشی می‌توانند در سیستم بهداشت و درمان فعالیت کنند؟ می‌گوید: قطعا چنین چیزی نیست. اینکه پزشکان یا بیشتر از همه رزیدنت‌های پزشکی دست به خودکشی می‌زنند به دلیل ناامیدی عمیقی است که احساس می‌کنند. آن‌ها امید خود به آینده را از دست می‌دهند و زیر بار مسئولیت‌های سنگین و حقوق ناچیز و مشکلات زندگی کمر خم می‌کنند. در نهایت هم راهی جز پایان دادن به زندگی‌اشان پیدا نمی‌کنند.
وی ادامه می‌دهد: مسئله مهم برقراری تناسب بین فشار کار و دریافتی است. چیزی که أصلا در مورد رزیدنت‌های پزشکی رعایت نمی‌شود. آن‌ها اجازه کار خصوصی ندارند و ناچارند چرخ زندگی خود را با همان مبالغ ناچیزی که به عنوان حقوق از دانشگاه‌های علوم پزشکی دریافت می‌کنند بچرخانند. مشکلات معیشتی هم بر تمام فشارهایی که تحمل می‌کنند اضافه می‌شود.
آمارهای خودکشی یا محرمانه‌اند یا تکذیب می‌شوند
شریعت در پاسخ به این پرسش که آیا آمار دقیقی از میزان خودکشی رزیدنت‌های پزشکی وجود دارد؟ توضیح می‌دهد: متاسفانه هیچ آماری که بتوان به آن استناد کرد وجود ندارد. از نظر وزارت بهداشت این آمارها محرمانه است و هیچ‌کس به آن‌ها دسترسی ندارد. اگر آماری هم اعلام شود به سرعت تکذیب می‌شود. البته یکی از معاونان وزارت بهداشت و درمان آمار خودکشی رزیدنت‌های پزشکی در سال گذشته را 16 نفر اعلام کرد که قطعا آمار واقعی از این تعداد بیشتر است.
شریعت می‌افزاید: حتی اگر ما همین آمار را هم در نظر بگیریم و به عنوان آمار رسمی قبول کنیم با توجه به آمار 15 هزار نفری رزیدنت‌های پزشکی در کشور این آمار نزدیک به 100 در 100 هزار نفر می‌شود که قطعا آمار نگران کننده‌ای است.
رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران می‌گوید: در مقابل این واقعیت نگران‌کننده، در وزارت بهداشت و نهادهای مسئول فضای انکار و تکذیب وجود دارد. در جلسات و کمیته‌هایی که برای بررسی این موضوع تشکیل شده، شاهد این هستیم که مسئولان وزارت بهداشت این مسئله را انکار می‌کنند و آن را زاییده فضای مجازی می‌دانند و به جای ارائه راهکار به فضای مجازی حمله می‌کنند. نکته جالب آنکه مسئولان وزارت بهداشت حتی حاضر نیستند از واژه «خودکشی» استفاده کنند یا در این زمینه صحبت کنند. به جای خودکشی می‌گویند رفتارهای خود آسیب‌رسان.
راهکاری جز تغییر رویه نیست
شریعت در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان راهکار مناسبی برای جلوگیری از این اتفاقات پیدا کرد؟ عنوان می‌کند: راهکاری جز تغییر رویه در سیاست‌گذاری‌های وزارت بهداشت و درمان وجود ندارد. تا زمانی که وزارت بهداشت و مسئولان آن اشرافی به مشکلات این قشر نداشته باشند نمی‌توانند به دنبال رفع این مشکلات باشند. تا زمانی که آن‌ها رویه تکذیب را در پیش می‌گیرند نمی‌توان به تغییر رویه و بهبود أوضاع امیدوار بود.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1197389/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تک نوازی پیانوی آرامش بخش برای انتهای شب

رئیسِ جمهوری که «شهیدِ» جمهور شد!

نحوه ساخت چراغ الکلی با قوطی نوشابه پپسی

لحظه خاموشی برج میلاد، به مناسبت شهادت رییس جمهور و هیأت همراه

نجوای ماندگار و زیبای شهید آیت‌الله رئیسی با شهید سلیمانی

١٠ سیخ چنجه ارزان درست کن

طرز تهیه پیراشکی مکزیکی

وقتی میگن اندازه خورشید معمولی است به چه معناست؟

خبر باورنکردنی از بایرن؛ آنجا چه خبر است

دوران جدید در پاریس؛ پی‌اس‌جی بدون امباپه‌ها

یووه با اخراج آلگری تصمیم درستی گرفت

باشگاه فرانسوی آنچلوتی را می‌خواهد!

کاسیاس همه را شوکه کرد؛ آماده برای سربازی!

سریالی که هانیه توسلی و پوریا پورسرخ را معروف کرد

سیدجواد هاشمی: ای کاش این فاجعه رخ نمی‌داد

محمود پاک نیت: رئیس جمهوری پرتلاش و پرکار را از دست دادیم

دیالوگ فیلم و سریال های معروف که تکیه کلام مردم شدند

داوود میرباقری: مساعدت‌های رئیسی در ساخت سریال «سلمان فارسی» بسیار تاثیر داشت

چهره ها/ خداحافظی «کامران نجف زاده» با رئیس جمهور شهید

بیننده یک گیتار نوازی خیابانی باشید

آهنگ زیبا و لری «گل باوینه» با صدای سینا سرلک

حال و هوای منزل شهید سیدمهدی موسوی سرتیم حفاظت رئیس‌جمهور

احتمال تغییرِ زمان برگزاری نوبت دوم کنکور

تعطیلی تمامی واحدهای قضایی و اداری قوه قضاییه در روز چهارشنبه

مصاحبه با نیروهای داوطلب مردمی که در یافتن پیکرهای شهدای حادثه بالگرد رئیس‌جمهور کمک کردند

عاشقانه ترین دیالوگ دنیا

غم انگیزترین جمله دنیا این عبارته: زندگی نزیسته!

شنا کردن صدف‌ رو دیده بودید؟

ما محافظ شخصیت نظام هستیم، بادیگارد نیستیم!

طرز تهیه کیک موزی شکلاتی

تزئین سالاد ماکارونی

حس بویایی جنین در زمان بارداری

تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس از دیدگاه روانشناسی

چگونه با یک خبر شوک کننده کنار بیایم؟

از گرانول خورشیدی بیشتر بدانید

خیلی از آدم ها نمیتونن مشکلاتشون رو بگن!

رییس فیفا شهادت آیت‌ الله رئیسی را تسلیت گفت

فوتبال برتر امشب پخش می‌شود

پایان رویای پی‌چی‌چی لوا با درخشش ستاره نروژی

پیکانی‌ها هم با یک دقیقه سکوت شروع کردند

اینتر یا یونایتد؛ طارمی می‌توانست انتخاب کند

پارسا، حامد، هانیه و شبنم در مراسم ترحیم مادر «لیلا حاتمی»

برگزاری جلسه فوق‌العاده در سازمان سینمایی

پخش سریال هادی حجازی‌فر به مناسبت شهادت رئیسی

چهره ها/ عکسی تازه از فاطیما بهارمست

آهنگ «نرو بمان» با صدای گروه پالت

عزاداری مردم گیلان، زنجان و تبریز برای شهادت رئیس‌جمهور

کینه عجیب و باورنکردنی یک تمساح از فیل‌ها

دنیای زیبای زیر آب در فیلیپین

رعد و برق و غافلگیر شدن گربه ها