آریا بانو

آخرين مطالب

چرا روان‌شناس‌ها این‌قدر به نوشتن افکار و اهداف روی کاغذ اصرار می‌کنند؟ روانشناسي

چرا روان‌شناس‌ها این‌قدر به نوشتن افکار و اهداف روی کاغذ اصرار می‌کنند؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خراسان / روان انسان پدیده ای پیچیده و چندوجهی است. روان ما نسبت به هر موضوعی از سه منظر واکنش نشان می‌دهد، احساسی، فکری و رفتاری. حال در دنیایی پر از مسئله و موضوع، طبیعی است که ذهن ما پر باشد از انواع احساسات و افکار سردرگم‌کننده و رفتارمان هم به تبع آن‌ها گاهی ناسالم و آسیب‌زننده شود. یکی از راه‌های سروسامان دادن به این اوضاع آشفته و ارتقای سلامت ‌روان، تکنیک‌های نوشتن است. طی سال‌ها، پژوهش‌های زیادی از مزایای نوشتن در سلامت‌ روان حمایت کرده‌اند، از کمک به تمرکز و توجه، حل‌مسئله موثرتر، کمک به بهبود روابط، مدیریت احساسات تا تقویت سیستم ایمنی ‌بدن. ما در ادامه به برخی از این موارد می‌پردازیم.
1 نظم‌دادن به ذهن و افکار
حتما شما هم قبول دارید که یکی از بدترین تجارب فکری، تفکر آشفته راجع به موضوعات مختلف و پراکنده است. در این مواقع فکر ما از این موضوع به آن موضوع می‌پرد و حجم و سرعت افکار آن قدر زیاد می‌شود که در نهایت خستگی ذهنی شدیدی را تجربه می‌کنیم. نوشتن کمک می‌کند این تفکر بی‌نظم را به یک نوشتار منظم تبدیل کنیم و بتوانیم تک‌به‌تک به موضوعات بپردازیم. نوشتن سرعت افکار پراکنده را کم می‌کند و به آن‌ها نظم می‌دهد. نوشتن منظم روزانه، باعث می‌شود به مرور زمان مدل فکر کردن‌مان هم منظم‌تر شود.
2خلوت‌کردن میز کار مغز و افزایش تمرکز
حافظه کاری یک سیستم شناختی با ظرفیت محدود است که وظیفه نگهداری موقت و پردازش لحظه‌ای اطلاعات موجود را بر عهده دارد. در واقع حافظه کاری، میز کار مغز است که پرونده‌ها در لحظه روی آن قرار دارند و در انتظار رسیدگی هستند. حافظه کاری این اطلاعات را پردازش می‌کند تا ما بتوانیم در لحظه درباره این پرونده‌ها استدلال کنیم و تصمیم بگیریم. افرادی که بیش از حد فکر می‌کنند، در واقع میز کار مغزشان شلوغ، بی نظم و پر از پرونده‌های باز است و شلوغی میز کار مغز، باعث کند شدن در رسیدگی به پرونده‌ها می‌شود. اغلب این افراد از مشکلات توجه و تمرکز و فراموشکاری شکایت دارند. نوشتن یک روش عالی برای خلوت‌کردن این میز کار است. با نوشتن افکار، پرونده‌ها دسته‌بندی می‌شوند، برخی بسته می‌شوند، رسیدگی به برخی به تعویق می‌افتد و برخی در لحظه رسیدگی می‌شوند. به این ترتیب، با خلوت شدن حافظه‌کاری، ظرفیت فرد برای توجه و تمرکز بیشتر می‌شود.
3 پیداکردن الگوهای اشتباه‌فکری
اگر برای مدتی نوشتن افکار را ادامه دهید، متوجه خواهید شد که افکار شما از یک الگوی خاص پیروی می‌کند. مثلا ممکن است متوجه شوید بیش از حد مسائل را بزرگ می‌کنید، اغلب پیش‌بینی‌های‌تان منفی‌تر از واقعیت است، مسائل را سیاه‌و‌سفید می‌بینید، در هر مسئله‌ای به‌جای راه‌حل دنبال مقصر می‌گردید، در دیدن جنبه‌های مثبت مسائل ناتوان هستید، مدام خودسرزنشی می‌کنید، به‌جای واقعیت‌ها بر اساس احساسات‌تان نتیجه‌گیری می‌کنید، یک مشکل را به کل زندگی‌تان تعمیم می‌دهید و ... . ما به این الگوهای تکرارشونده در افکار، خطاهای شناختی می‌گوییم. نوشتن باعث می‌شود متوجه شوید که افکار شما بیشتر حاوی کدام خطای شناختی است.
4منطقی نگاه‌کردن به مشکلات
زمانی که ما درگیر افکار منفی هستیم و به تبع آن احساسات ‌منفی را تجربه می‌کنیم، در واقع داریم با بخش‌های باستانی مغزمان که محل پردازش هیجان‌ها و پیداکردن تهدید و خطر در محیط و رفتارهای غریزی و غیرارادی است، فکر می‌کنیم. نوشتن کمک می‌کند این پردازش احساسی، غریزی و ناآگاهانه را در قالب کلمات، به پردازش منطقی و آگاهانه تبدیل کنیم. تبدیل احساسات و افکار به کلمات نوشته‌شده، باعث آرامش ذهن و منطقی نگاه‌کردن به مسائل می‌شود. منطقی نگاه‌کردن به مسائل باعث می‌شود به جای واکنش‌های هیجانی و غیرارادی به مشکلات، به دنبال راه‌حل‌های موثرتر و منطقی‌تر باشیم. بنابراین نوشتن به برنامه‌ریزی، حل مسئله و تصمیم گیری واقع‌بینانه کمک می‌کند.
5 درددل کردن و تخلیه هیجانات از طریق نوشتن
گاهی ما با مسائلی درگیریم که نمی توانیم راجع به آن‌ها با کسی صحبت کنیم و این مسائل درون ما باقی مانده و تبدیل به افکار و احساسات ناخوشایند و دایمی می‌شوند. نوشتن درباره مشکلات، افکار و احساسات‌مان، می‌تواند نوعی درددل کردن و تخلیه هیجانی کتبی باشد. نوشتن ما را سبک و روان‌مان را از احساسات منفی و سنگین، تخلیه می‌کند.
از کجا شروع کنیم؟
تمام چیزی که شما برای نوشتن نیاز دارید، یک کاغذ و خودکار و فضای امن و خصوصی است! سعی کنید نوشتن را به بخشی از کارهای روزانه تان تبدیل کنید. اگر می‌توانید برای آن یک زمان و مکان ثابت در نظر بگیرید. اگر نه، در هر مکان و زمانی که می‌توانید بنویسید (اما نه نزدیک به زمان خواب شبانه‌تان). اگر کاغذ و قلم در دسترس‌تان نیست، از گوشی هوشمندتان استفاده کنید.
درباره چه بنویسیم؟
شما می‌توانید درباره هر مسئله‌ای که در ذهن‌تان است یا اتفاقات روزمره بنویسید. اغلب نیازی نیست هیچ آداب و ترتیبی بجویید. اما اگر واقعا نمی‌دانید چطور بنویسید، این فرمول چهار مولفه‌ای کمک‌کننده است؛ ابتدا اتفاق یا موضوعی که فکر شما را مشغول کرده است دقیق توصیف کنید. بعد بنویسید که درباره این موضوع چطور فکر می‌کنید، در واقع، حدس‌ها، برداشت‌ها و افکارتان را بنویسید. بعد بروید سراغ احساسات‌تان و بنویسید که راجع به این ماجرا، چه احساس‌هایی را تجربه می‌کنید و در نهایت از خودتان بپرسید که تمایل دارم در مقابل این موضوع چه واکنش رفتاری نشان دهم و واکنش موثر و مفید رفتاری در این شرایط چیست؟
نویسنده : دکتر پرستو امیری | ‌ متخصص روان شناسی سلامت

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1199674/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گل آرایی ضریح مطهر در شب بزرگداشت میلاد حضرت فاطمه معصومه

ویدئویی از دستگیری سارقی که موبایل یک دختر رزمی کار را به سرقت برد

هشدار و توصیه‌های پلیس به حجاج

این مرد خبیث را می شناسید؟ با رسیدهای جعلی میلیاردر شد!

کفتار و گرفتن طعمه بی دردسر

لاله‌های رنگارنگ باغ ایرانی در ده ونک

چرا در ایران امام زاده‌های زیادی وجود دارد؟

دلیل وجود امام زاده‌ها در گیلان و مازندران

با این روش ژله درست کن هم خوشمزه تره هم شیک تر

کرپ قارچ و مرغ یک غذای متفاوت با مواد همیشگی

آزمایش بالینی اولین واکسن آکنه در جهان

برخی بیماری‌ها باعث تضعیف میل جنسی می‌شود

ازهوش مصنوعی بپرس/ تصمیم‌های ساده من و همسرم تبدیل به جنگ می‌شود!

اولین بمب سیاه‌چاله ساخته شد!

بازتاب مسابقات پارابیلیارد ایران در سایت اسنوکر حرفه‌ای‌های جهان

پیشنهاد «پکیجی» دلال‌ها به مدیران

بازگشت بازیکن شاکی به تمرینات ذوب‌آهن

مربی مشهور فنلاندی راهی لیگ والیبال ژاپن شد

به مناسبت تقابل امشب آرسنال و PSG

شکایت 650هزار دلاری موسیمانه از استقلال

برد پیت به «سوارکاران» پیوست

خانم بازیگر و آقای فوتبالیست در پانتولیگ سوژه شدند

نیکول کیدمن از جشنواره کن جایزه می‌گیرد

حضور شبنم مقدمی و باربد بابایی در کنسرت مهدی یغمایی

لحظات نفس‌گیر انفجار بندر شهید رجایی به روایت چند مجروح حادثه

جزئیات مرگ و مصدومیت 12 کارگر مهاجر غیر مجاز در حادثه واژگونی خودرو

بخشی از مناجات امیرالمومنین (ع) در مسجد کوفه

نظافت در ارتفاع!

طرز تهیه غذای لذیذ هندی

راهکار 2 دقیقه‌ای برای از بین بردن میگرن!

استراتژی‌های بیان دغدغه‌های دخترانه

ساخت «پروژه کویپر» با پرتاب 27 ماهواره «آمازون» آغاز شد

کتابی که علم بالای حضرت معصومه (س) را نشان می‌دهد

نمایی از مراسم بدرقه تیم ملی فوتسال بانوان به مسابقات آسیایی

صحبت‌های فریده شجاعی در حاشیه مراسم بدرقه تیم ملی فوتسال بانوان

حسن روشن به دلیل مشکل قلبی راهی بیمارستان شد

قرارداد کورتوا با رئال مادرید تمدید می‌شود

تمجید و حمایت وحید شمسایی از تیم ملی فوتسال بانوان

پیشکسوت استقلال راهی بیمارستان شد

جلسه مشترک معاونان حقوقی استقلال و پرسپولیس

لحظاتی با سعید اسماعیلی و کشتی گرفتن با کودک سندروم داونی

پرسپولیس بدون 2 بازیکن اصلی در رفسنجان

آخرین وضعیت نقل‌ و انتقالات استقلال

سفر در زمان؛ «صیاد شیرازی در کنار رهبر انقلاب در جبهه»؛ دهه 60

چهره ها/ تصویری جدید از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

«تن‌ها در آتش»؛ یادبود موسیقایی برای جانباختگان حادثه بندرعباس

تصاویری از وضعیت فعلی بندر شهید رجایی بندرعباس

آغاز اعزام زائران حج از نیمه اردیبهشت

قتل مرد پولدار با نقشه خدمتکار افغانستانی

نبرد نفس‌گیر مار و میمون