آریا بانو

آخرين مطالب

رویای 100 میلیاردی بن‌سلمان در سریال معاویه سیاسی

رویای 100 میلیاردی بن‌سلمان در سریال معاویه
  بزرگنمايي:

آریا بانو - فرهیختگان / پخش سریال «معاویه» از شبکه «ام‌بی‌سی» با موجی از انتقادها از طرف پیروان دو مذهب اصلی دین مبین اسلام روبه‌رو شد و حسابی در فضای رسمی و غیررسمی توییتری-اینستاگرامی جنجال به پا کرد. سریال «معاویه» که از آن به‌عنوان پرخرج‌ترین سریال جهان عرب یاد می‌کنند در «تونس» جلوی دوربین رفت و مبلغی حدود 75 تا 100 میلیون دلار خرج روی دست عربستان سعودی به‌عنوان سرمایه‌گذار گذاشت.
حتی شبکه «ام‌بی‌سی» عراق نیز با توجه به نظر کمیسیون رسانه و ارتباطات این کشور عنوان کرد پخش مجموعه تلویزیونی معاویه را از کنداکتور پخش خود حذف می‌کند تا این مسئله رابطه میان دو دولت سعودی و عراق را با خدشه مواجه نکند. القصه اینکه، سریال معاویه امکان مناسبی برای غرق شدن در دنیای حواشی‌ است و جز این مطلقاً هیچ ارزش دراماتیک و تاریخ‌نگارانه‌ای ندارد. به عبارت دیگر، «معاویه» به‌خاطر پرداخت کودکانه و خام‌دستانه‌اش چندان لایق تحویل گرفته شدن و حتی «نقد» هم نیست چه برسد به اینکه مسئولان کشوری همچون عراق از طرف سعودی بخواهند پخش آن را برای جلوگیری از عمیق شدن شکاف میان شیعه و سنی متوقف کند! البته حساب مخاطب عام جداست و آن‌ها بدون توجه به این مسائل صرفاً برای سرگرم شدن سریال می‌بینند و نقدی از این بابت به آن‌ها وارد نیست.
از این‌ها گذشته، بسیاری از سینما و تلویزیون به‌عنوان دو مدیوم مهم هنری-رسانه‌ای، نه برای آگاه شدن مخاطب، بلکه به‌منظور عمیق‌تر کردن شکاف میان مخاطب و واقعیت استفاده می‌کنند و این ابزار کاملاً در راستای منافع قدرت‌ها قرار دارد. در این نگاه سویه‌های چپ‌گرایانه موج می‌زند، اما اگر نیک بنگریم درمی‌یابیم که این سخن گزاف و بی‌مایه‌ای نیست. «معاویه» در قالب و قامت، یک کار سفارشی و تابعی از رأی و نظر مقاطعه‌دهندگان خویش است و آن‌ها مختارند هرطور که دلشان می‌خواهد این شخصیت مهم ولی بدنام تاریخ اسلام را به مخاطبان بی‌حافظه خود معرفی کنند!
اما آن‌ها باید بیش و پیش از هرچیز این نکته را لحاظ کنند که بازخوانی تاریخ در قاب تصویر نیاز به سواد سینمایی، تاریخی و دراماتیک بالایی دارد و نمی‌توان بدون این پیش‌نیاز‌ها به انجام کار مهیب و ترسناکی همچون تولید سریال معاویه دست زد و به صرف پول‌پاشی انتظار داشت مخاطب آن را در «بلندمدت» جدی بگیرد. با وجود این، «طارق العریان» و «احمد مدحت» به‌عنوان کارگردانان مشترک اثر، با وجود سابقه نسبتاً قابل توجه در امر سریال‌سازی با قرار گرفتن در پشت دوربین «معاویه» نه‌تنها عیار ناچیز خودشان را اثبات کردند، بلکه نشان دادند حتی الفبای کار فیلمسازی را هم بلد نیستند.
فیلمساز برای قبولاندن قرائت دروغین و خنده‌دار خود از تاریخ اسلام باید بتواند تماشاگرش را پیش از اقناع کردن، «سرگرم» کند و مفاهیم اساسی و ضمنی‌اش را در لایه‌های درونی‌تر اثر به خورد او بدهد تا همه‌چیز در عین استاندارد بودن، منطقی هم به‌نظر برسد. این دقیقاً رویکردی ا‌ست که سازندگان معاویه هیچ نسبتی با آن برقرار نکرده‌اند و در راه نشان دادن «معاویه» به‌عنوان یک پروتاگونیست عملگرا و علاقه‌مند به مسئله توسعه به‌غایت خام‌دستانه عمل کرده‌اند. قرائت ام‌‌بی‌سی از اهل خانه «ابوسفیان» هم در نوع خودش بامزه است.
برای مثال، ابوسفیان به خانه می‌آید، دور میز غذا، فرزندان و همسرش آماده خوردن غذا هستند، ولی او به یکباره عنوان می‌کند تا وقتی دخترش «رمله» پای سفره حاضر نشده بقیه حق ندارند دست به غذای خود بزنند! این با توجه به روایت‌هایی که از سنت اعراب جاهلی موجود است یک دروغ واضح و مبرهن است، ولی اگر فیلمساز کارش را بلد بود و همچنین ابزار درام را می‌شناخت، می‌توانست کارش را پیش ببرد و این دروغ را در قالب یک بسته‌بندی شیک، منطقی جلوه دهد. پادشاهی سعودی تا همین چندسال پیش هیچ ارزش و اهمیتی برای نیمی از جامعه خود قائل نبود و ما به‌عنوان مخاطب، این واقعیت‌ها و پیوست تاریخی آن را می‌دانیم. حال این وظیفه فیلمساز است که در وهله اول کاشت‌هایی را در سطح بیرونی فیلمنامه برای قبولاندن این دروغ که اشراف قریش به زنان احترام می‌گذارند، پدید بیاورد تا تماشاگر بتواند آن را راست بشمارد ولی حتی زحمت این را هم به خود نمی‌دهد.
بازار
یا مثلاً شخصیت هند جگرخوار در قسمت اول دشمن اسلام ترسیم می‌شود، اما بدون نشان دادن هیچ اتفاقی، در قسمت دوم تبدیل به «ام‌المؤمنین» می‌شود! آن هم در شرایطی که سریال در همان قسمت اول روی دور تند پیش می‌رود و تکلیف به دنیا آمدن معاویه، اسلام آوردن او، سرنوشت جنگ بدر و احد، فرار رمله از خانه ابوسفیان، دلبستگی معاویه به خواهرش و... را روشن می‌کند. ساختار و ساختمان بصری مجموعه «معاویه» شباهت زیادی به کلیپ‌های اینستاگرامی دارد ولی حتی به اندازه آن‌ها نیز نمی‌تواند جذاب به‌نظر برسد. درنهایت اینکه اثر موردنظر، کاری زمان‌پریشانه است که هیچ نسبتی با واقعیت برقرار نمی‌کند و با توجه به عدم شناخت نسبت به مقوله درام در تاریخ گم خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1371117/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بدون تعارف با خلبان اطفای حریق بندر شهید رجایی

کار خوبه خدا درست کنه!

ضرب المثل/ با دست پس میزنه با پا پیش می‌کشه

طرز تهیه یک میان وعده خوشمزه و مقوی

چطور دم‌کرده پوست این میوه ناجی یبوست می‌شود؟

روز معلم، زمزمه‌ای برای قهرمانان گمنام؛ تجلی عشق در خاک

فرار ملوان از شکست در انزلی؛ ذوب‌آهن 7 دقیقه کم آورد

گل چهارم تراکتور به شمس آذر توسط ریکاردو آلوز

جباری: برای تیم و بازیکنانم خوشحالم

تی‌تی‌ها به آرزویشان رسیدند؛ اولین قهرمانی تراکتور در تاریخ لیگ برتر

چهره ها/ جواد عزتی در پشت صحنه سریال«وحشی»

اکران قسمت پایانی سریال جان سخت با حضور بازیگرانش

چهره ها/ بهاره کیان افشار تولدش را این شکلی جشن گرفت

اجرای زنده «دل به دل» از علیرضا طلیسچی در کنسرت

نجات معجزه‌آسای کودک از درز انقطاع بین دو ساختمان در تهران

لرزش شدید کوه‌ها و تپه‌ها در پی زمین لرزه 7.4 ریشتری در آرژانتین

بخشدار هرمز: غارت خاک هرمز، حرف کذب است

بارش شدید باران و تگرگ در ارومیه

لرزش شدید کوه‌ها و تپه‌ها آرژانتین در پی زمین لرزه 7.4 ریشتری

این ساندویچ هم برای شام و هم ناهار عالیه

ترفند کاربردی تنگ کردن شلوار

مقایسه شگفت انگیز اندازه ستارگان عجیب با زمین!

هرچه کردم شکر آن را، روزگار از من گرفت!

گلر و خط دفاع آلومینیوم مانع از به ثمر رسیدن گل چهارم استقلال شدند

گل اول آلومینیوم به استقلال توسط شروین بزرگ

گل چهارم استقلال به آلومینیوم توسط جوئل کوجو

شوت محکم شروین بزرگ توسط حسینی دفع شد

گل سوم تراکتور به شمس آذر توسط دروژدک

گل اول گل گهر به سپاهان توسط رزاقی نیا

گل پنجم استقلال به آلومینیوم توسط جوئل کوجو

نظری جویباری: ماتزاری؟ فعلاً خبری نیست!

سیدحسین اولین گلر تاریخ استقلال با گل و پاس گل

نبرد مجتبی‌ها را جباری برد؛ آتش بازی آبی‌ها در آزادی

نگاهی اجمالی به قسمت اول «کنکل» ساخته رامتین لوافی

پرده‌برداری از پیشنهاد مالی ناراحت‌کننده به بازیگر معروف

اکران مردمی قسمت پایانی سریال جان سخت با حضور الناز حبیبی

نسرین مقانلو در اکران مردمی قسمت آخر سریال جان سخت

آهنگ «می سپارمت به باد» با صدای امید نعمتی

واژگونی مرگبار موتورسیکلت

انفجار بندر شهید رجایی، تکه‌های شیشه را به دیوار شلیک کرد!

«سد شهید رجایی» سدی در میان طبیعت سرسبز

حمله گاومیش‌های کوهان‌دار به یک شهر

چه غذاهایی طبیعت سرد و خشک دارند ؟

از شوخی هوادار اورتون با لیورپولی ها تا احتمالی سرمربیگری تن هاخ در لورکوزن در حواشی فوتبال جهان

پپ همه را غافلگیر کرد؛ شاید بازنشسته شوم!‏

خوش و بش کادرفنی استقلال و آلومینیوم پیش از دیدار این دو تیم

بعد شکست از لیورپول بازیکنانم را راحت نگذاشتم

سپاهان با چند سورپرایز مقابل گل‌گهر

گل دوم استقلال به آلومینیوم توسط محمدحسین اسلامی

طمع رامین ، دو فرصت گل‌زنی استقلال را سوزاند