آریا بانو

آخرين مطالب

کشف معادن گمشده هخامنشی در غرب ایران اجتماعی

کشف معادن گمشده هخامنشی در غرب ایران
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی از کشف معدن گمشده هخامنشی در آبدانان استان ایلام خبر داد و گفت: بیش از دو هزار سال بود که منبع اصلی سنگ‌های کاخ داریوش بزرگ در شهر باستانی شوش مشخص نبود و اکنون این معادن گمشدۀ هخامنشی توسط باستان‌شناسان ایرانی شناسایی شده است.
محمدابراهیم زارعی که جمعه بیست‌ودوم فروردین ماه 1404 برای نظارت بر کاوش‌های باستان‌شناسی به شهرستان آبدانان در استان ایلام سفر کرده بود، کشف معادن هخامنشی در آبدانان را پس از دو هزار سال «شگفت‌انگیز» توصیف کرد و افزود: این معادن منبع اصلی سنگ‌های کاخ داریوش در شهر باستانی شوش در استان خوزستان بوده‌اند.
بازار


رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری درباره جزئیات بیشتر کشف این معادن توضیح داد: این کشفِ بی‌سابقه، که می‌تواند یکی از مهم‌ترین اکتشافات باستان‌شناسی سال‌های اخیر در خاورمیانه محسوب شود، به پیشنهاد «محمد حیدری»، معلم آبدانانی، کاشف این معدن و هدایت «لقمان احمدزاده شوهانی»، باستان‌شناس انجام شده است. تیم پژوهشی زیر نظر پژوهشکده باستان‌شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با استفاده از تلفیق بررسی‌های میدانی، داده‌های ماهواره‌ای و مطالعات زمین‌شناسی موفق شدند بقایای معدن‌کاری عظیم هخامنشی، ابزارهای برش سنگ، شواهد استخراج، حتی مقادیر چشمگیری از سنگ آهن را نیز در کنار سنگ‌های آهکی شناسایی کنند. سنگ آهنی که احتمالا برای ساخت بست‌های فلزی در معماری سنگی هخامنشی کاربرد داشته است.
این باستان‌شناس در ادامه گفت: داریوش بزرگ شاهنشاه هخامنشی در کتیبه یادبود بنیاد کاخ آپادانا در شوش، یکی از باشکوه‌ترین بناهای سلطنتی ایران باستان، به محل تأمین سنگ استفاده شده در این کاخ با نام «ابیرادوش» اشاره می‌کند اما محل دقیق این معدن تاکنون ناشناخته مانده بود. کشف این معادن در آبدانان، در دامنه‌های کبیر کوه می‌تواند معمای تاریخی دو هزار ساله‌ای را حل کند.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اظهار کرد: باستان‌شناسان بر این باورند که این کشف نه تنها پنجره‌ای نو به فرایندهای ساخت و تأمین مصالح در امپراطوری هخامنشی می‌گشاید، بلکه می‌تواند الهام‌بخش بازنگری در شبکه‌های حمل و نقل، مدیریت منابع و فناوری‌های سنگتراشی دوران باستان در ایران و سراسر جهان باشد.
زارعی افزود: مسیر احتمالی حمل و نقل این سنگ‌ها از آبدانان به شوش، ترکیبی از جاده‌های کوهستانی و مسیرهای آبی از طریق رودخائه کرخه بوده است. فاصله این معادن تا شوش حدود 150 کیلومتر برآورد می‌شود.
این باستان‌شناس بیان کرد: امیدواریم این کشف و پژوهش‌های پیوست آن، نه تنها گامی بزرگ در درک معماری و فناوری ساخت در عصر هخامنشی باشد، بلکه بتواند مبنایی برای ثبت جهانی این معادن در فهرست میراث جهانی یونسکو و توسعه پایدار گردشگری علمی و فرهنکی در منطقه زاگرس میانی باشد.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری گفت: این کشف، در صورت تأیید نهایی ارتباط با «ابیرادوش»، می‌تواند معادل کشف معدن مرمر آتن برای پارتنون در تاریخ معماری جهان باشد.


جزئیات بیشتر درباره معادن تازه کشف‌شدۀ در غرب ایران که بنابر اعلام پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، در ارتباط با دوره هخامنشی و سنگ‌های کاخ داریوش در شهر باستانی شوش بوده، هنوز مشخص نیست و تصاویر بیشتری از سوی این پژوهشگاه منتشر نشده است.
حدود یک دهه پیش نیز باستان‌شناسان ایرانی معادنی را از دوره هخامشی در دشت پاسارگاد و نواحی هم‌جوار آن کشف کرده بودند. فرهاد زارعی کردشولی، که سرپرست هیأت بررسی باستان‌شناسی شهرستان پاسارگاد بود، بهمن ماه سال 1395 درباره آن کشف گفته بود: «از این آثار می‌توان به 2 معدن سنگ‌های آهکی تراورتن سفید در کوه الماس‌بُری تنب کرم و معادن سنگ‌های ماسه سنگی موسوم به ابوالوردی اشاره کرد. معدن «الماس‌بری»، به وسعت بیش از 6 کیلومتر مربع، مهم‌ترین و بزرگ‌ترین معدن هخامنشی مربوط به پاسارگاد است که از بیش از چهل قسمت آن سنگ برداشت شده است. از سنگ‌های استخراج‌شده از معدن «ابوالوردی» در پر کردن فضای داخلی دیواره صفه تُل‌تخت و زیرسازی کاخ‌ها و آب‌نماهای باغ‌شاهی استفاده کرده‌اند.»
پژوهش‌های باستان‌شناسان آن زمان، درباره سیستم برداشت سنگ از معادن هخامنشی‌ها در پاسارگاد نشان می‌داد که «پس از انتخاب محل بُرش و براساس ابعاد بلوک مورد نیاز، حجاران اقدام به جداسازی بلوک‌ها با انواع تیشه و قلم می‌کردند و در مرحله بعد بلوک‌ها را که به‌صورت قلمه‌ستون‌های نیمه‌تراش و مکعبی‌شکل 2 تا 50 تُن بودند از صخره‌ها جدا می‌کردند و در دره‌های ریگزار مانند معدن به دامنه کوه انتقال می‌دادند. در مرحله بعدی بلوک‌ها را سوار بر ارابه‌های بزرگ می‌کردند و با چهارپایانی مانند گاو، پس از گذار از تنگه‌های بلاغی و سعادت‌شهر، به پاسارگاد انتقال می‌دادند و کار می‌گذاشتند. سپس بلوک‌ها یا قلمه‌ستون‌ها را با انواع تیشه‌ها (از زبره‌تراش تا بسیار ظریف) صاف می‌کردند و در پایان به‌وسیله لیف درخت خرما یا پوست کوسه صیقل می‌دادند.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1386605/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس سازمان سنجش: امکان تقلب در کنکور صفر است

نوای سنج و دمام به یاد جانباختگان حادثه بندرعباس در محفل روز دختر

گوشی هایی با طراحی عالی

ناهار روز جمعه این باقالی پلو مخلوط حسابی میچسبه!

چای سبز برای همه قابل مصرف نیست

غزل زیبای سعدی

ریو فردیناند: می‌خواستند کاسمیرو را بفروشند اما او ستاره شد

ترکیب احتمالی تراکتور برای بازی سرنوشت‌ساز

ماموریت فلیک به گاوی؛ بدرخش و محروم نشو

حسین چرخابی: سپاهان با حضور بن یدر 10 نفره بازی می‌کند

فصل برای کنعانی‌زادگان به پایان رسید

من از آدمی که اول جمله‌ش قسم می‌خوره، می‌ترسم!

جورج کلونی نامزد جایزه تونی شد

قتل 3 عضو خانواده با سلاح گرم؛ پسر و عروس زخمی شدند

تاپیر، حیوانی با صفات صلح جویانه

کمک کردن پرندگان به ایمپالا

به جای شکلات چه چیزی به کودکان بدهیم؟

با یک تابلو شکوفه دست‌ساز، بهار را به خانه‌تان بیاورید!

پنجمین پیاده‌روی فضایی کاملا زنانه ناسا انجام شد

محدودیت عقل و دلایل عقلانی در شناخت موضوعات مختلف جهان از منظر مولانا

ویدیوی باشگاه لیورپول به بهانه قهرمانی در لیگ برتر

گل‌های دراماتیک و شوکه‌‌کننده در لحظات پایانی مسابقه

هاروی الیوت: اگر دست خودم بود تا ابد در لیورپول می‌ماندم!

یاگو آسپاس: اعتراض رئال به داوری برایم خنده‌دار است

سرقت عجیب گذرنامه بازیکن سابق استقلال

غیبت حسن یزدانی در زاگرب سوژه تزارها شد

ابراهیمی: کارتال متوجه ایرادهای جدی خط دفاعی پرسپولیس شده است

حسین‌زاده: هر کجا باشم مدیون فرهاد مجیدی هستم

بازگشتی برای معجزه آرسنال در پارک دو پرنس!

لیست مدعیان توپ طلای 2025 تغییر کرد

به یاد معلمان زحمتکش و عزیز ایران‌زمین

بازیگری چی داره که همه دوست دارن بازیگر بشوند؟

آهنگ «دیوار» با صدای اموبند

شرایط جدید خرید سوابق بیمه سربازی اعلام شد

حمله عمدی راننده‌ به گروهی از دانش‌آموزان؛ 7 کودک زخمی شدند

تصاویر هوایی از دریاچه اوان زیبا

ماتزاری ارزان‌تر از سرمربی پرسپولیس برای استقلال آب می‌خورد

حمایت کارترون از بن‌یدر: از سوالتان پشیمان می‌شوید!

آموریم: بازی برگشت سختی در انتظارمان خواهد بود

قهرمانی ایران در رقابت‌های بین‌المللی تنیس ساحلی

برترین‌های هفته بیست و ششم لیگ برتر فوتبال از نگاه تیم آنالیز برنامه ورزش و مردم

نقل و انتقالات فوتسال؛ تمدید تاثیرگذارترین بازیکن فصل

نصب چمن جدید در ورزشگاه اسپاتیفای نوکمپ

نازنین بیاتی: دوست ندارم مردم از زندگی خصوصیم بدونن

ادامه بارش‌های بهاری در بخش‌هایی از شمال غرب و غرب کشور

ارزیابی خسارت‌ 1200 خودروی سواری آسیب دیده در حادثه بندر شهید رجایی

مسن‌ترین و جوان‌ترین کنکوری‌ها معرفی شدند؛ زمان اعلام نتایج اولیه کنکور

نبرد بین سرعت و هوش

سوسک قورباغه خوار

چیز کیک توت فرنگی خوشمزه ترین دسر بهاری