آریا بانو

آخرين مطالب

یک جامعه شناس مطرح کرد

فاجعه خاموش در دهان ایرانی ها سیاسی

فاجعه خاموش در دهان ایرانی ها
  بزرگنمايي:

آریا بانو - یک جامعه شناس گفت: دولت و به طور اخص وزارت بهداشت و تامین اجتماعی وظیفه حل مشکل دندانپزشکی و هزینه های آن را در روستا بر عهده دارند.در سال های اخیر خدمات دندانپزشکی در اکثر نقاط کشور تبدیل شده به کشیدن یا پر کردن و سایر اقدامات مثل عصب کشی کم کم از سبد اکثر خانواده های ایرانی حذف شده است

در روز‌های اخیر گزارشی در سایت‌های خبری مبنی بر وجود بیش از 250 میلیون دندان پوسیده در دهان مردم ایران منتشر شد.
این تنها آمار منتشر شده در زمینه وضعیت دندانپزشکی در ایران نیست. در ماه های اخیر خبری در شبکه های اجتماعی منتشر شد که هر ایرانی بین 30 تا 40 ساله بیش از شش دندان پوسیده دارد و در عین حال گروهی از دندانپزشکان نیز به دلیل گرانی خدمات دندان شغل خود را ترک کرده و به کار دیگری روی آورده‌اند.« دکتر امان الله قرایی مقدم، استاد دانشگاه و جامعه شناس» در گفت و گویی به پرسش هایی در این خصوص پاسخ داده است:
وضعیت بهداشت دهان و دندان در پایین ترین رتبه از سلامت کشور قرار دارد
دکترامان الله قرایی مقدم گفت:«ایران از قدیم الایام به دلیل آموزه های دینی و فرهنگی در زمینه بهداشت شخصی از سایر کشورها وضعیت به مراتب بهتری داشت. مدرسه جندی شاپور اهواز از قدیمی ترین مدارس پزشکی جهان است. در حال حاضر نیز بر اساس میانگین امید به زندگی و میانگین سنی کشور بهداشت عمومی وضعیت قابل قبولی دارد.البته این نسبت بسته به طبقه،قشر، تحصیلات و سطح مالی بهداشت ممکن است در میان مردم متفاوت باشد. بر خلاف بهداشت عمومی، مشاهدات نشان می‌دهد که سطح بهداشت دندان کشور در وضعیت بحرانی تر از آمارها قرار دارد.این وضعیت ناشی از دو علت در جامعه است: اولین مورد گران بودن هزینه های دندانپزشکی برای بیش از هفتاد درصد جامعه است. از سوی دیگر بهداشت دهان و دندان در میان اولویت های مردم قرار ندارد.»
این کارشناس گفت:« دولت و بیمه ها در زمینه دندانپزشکی و بهداشت دندان در ضعیف ترین حالت حمایتی از مردم قرار دارند. تامین اجتماعی و سلامت به عنوان بیمه هایی که ضعیف ترین و در عین حال بیشتر قشر جمعیتی ایران را زیر پوشش خود دارند، کمترین خدمات را در زمینه دندانپزشکی ارائه می دهند.»
گرانی خدمات دندانپزشکی، آن را از سبد خانوارهای ایرانی حذف کرده است
آمارهای وزارت بهداشت نشان می دهد، در اکثر روستاهای کشور دندانپزشکی در روستا یا اصلا وجود ندارد و اگر همه خدمات در این زمینه ارائه می شود، در ابتدایی ترین حالت قرار دارد. در این باره دکتر قرایی مقدم بیان کرد: «روستاهای کشور به دلیل، امکانات و راه های در دسترس و گران بودن خدمات دندانپزشکی در پایین ترین سطح بهداشت دهان و دندان قرار دارند. در عین حال بخشی از افراد ساکن در روستاها نیز به دلیل نوع نگاه و میزان سواد و تحصیلات، به دندان ها اهمیت نمی دهند.»
وی افزود:«دولت و به طور اخص وزارت بهداشت و تامین اجتماعی وظیفه حل مشکل دندانپزشکی و هزینه های آن را در روستا بر عهده دارند.در سال های اخیر خدمات دندانپزشکی در اکثر نقاط کشور تبدیل شده به کشیدن یا پر کردن و سایر اقدامات مثل عصب کشی کم کم از سبد اکثر خانواده های ایرانی حذف شده است. از سوی دیگر، خدمات زیبایی دندانپزشکی مانند لمینت و کامپوزیت برای اقشار خاصی است که درآمدهای میلیاردی دارند. هزینه اینگونه خدمات به گونه ای سربه فلک کشیده که بسیاری از مردم ایران توانایی انجام آن را ندارند.»
دکتر قرایی مقدم معتقد است: «وضعیت بهداشت دندان در برخی از مردان ایرانی و سالمندان وضعیت بحرانی‌تر نسبت به سایر اقشار جامعه دارند و دولت به دنبال تحت پوشش قرار دادن خدمات دندانپزشکی نیست. در عین حال این افراد به دلیل دست و پنجه نرم کردن با مشکلات فراوان دندان را در اولویت آخر خود قرار می‌دهند. همانگونه که آمار نشان می‌دهد بیش از 40 درصد سالمندان 50 سال به بالا کشور هیچ دندانی ندارند و هزینه درمان و ساخت آن را هم نمی‌توانند بپردازند. اکثر جمعیت کشور با توجه به وضعیت گرانی و درآمد کشور، در تامین مایحتاج روزانه خود با مشکل مواجه هستند. از سوی دیگر پرداخت حق بیمه به تامین اجتماعی و بیمه سلامت این وظیفه را به آنها محول می‌کنند که مانند اکثر بیمه‌های پایه در کشور‌های اروپایی دندانپزشکی را نیز تحت پوشش قرار دهند»
دولت در خدمت رسانی به مردم در زمینه دندانپزشکی کم کاری کرده است
بر اساس مشاهدات در سال‌های اخیر خدمات دندانپزشکی در اکثربیمارستان‌ها و کلینیک‌ها محدود به کشیدن و پر کردن شده است. این جامعه شناس در اینباره گفت: «بیش از 60 تا 70 درصد جمعیت کشور حتی هزینه کشیدن دندان را هم نمی‌توانند پرداخت کنند چه برسد به پر کردن دندان و یا ترمیم آن. کلیپ‌هایی که در اینستاگرام از مطب‌های دندانپزشکی مشاهده می‌شود، فقط برای اقشار خاصی که حقوق پایه آنها 13 تومان نیست و پرداخت 40 میلیون برای لمینیت و کامپوزیت دندان پول خرد آنها محسوب می‌شود. این وظیفه دولت است که صندوق‌های بیمه را موظف به تحت پوشش قرار دادن این خدمات کند و با پرداخت به موقع به حق بیمه به صندوق‌ها و در عین حال دندانپزشکان شرایط راحت تری را برای بیمار ایجاد کنند.»
قرایی مقدم گفت: «در سال‌های اخیر دولت و بیمه‌ها کمترین خدمات را در زمینه دندانپزشکی به مردم ارائه دادند.به نظر می‌رسد، دولت و مجلس به دو نهاد مهم هنوز به این نتیجه نرسیده‌اند که دندان عضوی از بدن است و باید مطابق سایر اعضا از آن مراقبت کرد. زمانی که صحبت از تامین اجتماعی می‌شود باید خدمات دندانپزشکی نیز به طور کامل برای تمام اقشار جامعه اعم از غنی و فقیر تحت پوشش قرار بگیرد. مجلس باید با تصویب قانون، وزارت بهداشت را مکلف به ارائه درست خدمات دندانپزشکی به مردم کند. متاسفانه دولت و مجلس در زمینه بهداشت دهان و دندان کم کاری کرده‌اند و بیشترین هزینه و فشار بر روی مردم قرار گرفته است. بیمه‌های تامین اجتماعی و روستایی در سال‌های اخیر تقریبا بیشتر خدمات دندانپزشکی را از لیست بیمه خارج کرده‌اند و میزان زیادی از این هزینه به مردم تحمیل می‌شود. در نهایت زمانی که در کشور از دولت رفاهی صحبت میشود و تمام منابع در اختیار آن است، وظیفه دولت است که خدمات دندانپزشکی را با قیمت مناسب در دسترس تمام اقشار جامعه قرار دهند.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1388184/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس سازمان سنجش: امکان تقلب در کنکور صفر است

نوای سنج و دمام به یاد جانباختگان حادثه بندرعباس در محفل روز دختر

گوشی هایی با طراحی عالی

ناهار روز جمعه این باقالی پلو مخلوط حسابی میچسبه!

چای سبز برای همه قابل مصرف نیست

غزل زیبای سعدی

ریو فردیناند: می‌خواستند کاسمیرو را بفروشند اما او ستاره شد

ترکیب احتمالی تراکتور برای بازی سرنوشت‌ساز

ماموریت فلیک به گاوی؛ بدرخش و محروم نشو

حسین چرخابی: سپاهان با حضور بن یدر 10 نفره بازی می‌کند

فصل برای کنعانی‌زادگان به پایان رسید

من از آدمی که اول جمله‌ش قسم می‌خوره، می‌ترسم!

جورج کلونی نامزد جایزه تونی شد

قتل 3 عضو خانواده با سلاح گرم؛ پسر و عروس زخمی شدند

تاپیر، حیوانی با صفات صلح جویانه

کمک کردن پرندگان به ایمپالا

به جای شکلات چه چیزی به کودکان بدهیم؟

با یک تابلو شکوفه دست‌ساز، بهار را به خانه‌تان بیاورید!

پنجمین پیاده‌روی فضایی کاملا زنانه ناسا انجام شد

محدودیت عقل و دلایل عقلانی در شناخت موضوعات مختلف جهان از منظر مولانا

ویدیوی باشگاه لیورپول به بهانه قهرمانی در لیگ برتر

گل‌های دراماتیک و شوکه‌‌کننده در لحظات پایانی مسابقه

هاروی الیوت: اگر دست خودم بود تا ابد در لیورپول می‌ماندم!

یاگو آسپاس: اعتراض رئال به داوری برایم خنده‌دار است

سرقت عجیب گذرنامه بازیکن سابق استقلال

غیبت حسن یزدانی در زاگرب سوژه تزارها شد

ابراهیمی: کارتال متوجه ایرادهای جدی خط دفاعی پرسپولیس شده است

حسین‌زاده: هر کجا باشم مدیون فرهاد مجیدی هستم

بازگشتی برای معجزه آرسنال در پارک دو پرنس!

لیست مدعیان توپ طلای 2025 تغییر کرد

به یاد معلمان زحمتکش و عزیز ایران‌زمین

بازیگری چی داره که همه دوست دارن بازیگر بشوند؟

آهنگ «دیوار» با صدای اموبند

شرایط جدید خرید سوابق بیمه سربازی اعلام شد

حمله عمدی راننده‌ به گروهی از دانش‌آموزان؛ 7 کودک زخمی شدند

تصاویر هوایی از دریاچه اوان زیبا

ماتزاری ارزان‌تر از سرمربی پرسپولیس برای استقلال آب می‌خورد

حمایت کارترون از بن‌یدر: از سوالتان پشیمان می‌شوید!

آموریم: بازی برگشت سختی در انتظارمان خواهد بود

قهرمانی ایران در رقابت‌های بین‌المللی تنیس ساحلی

برترین‌های هفته بیست و ششم لیگ برتر فوتبال از نگاه تیم آنالیز برنامه ورزش و مردم

نقل و انتقالات فوتسال؛ تمدید تاثیرگذارترین بازیکن فصل

نصب چمن جدید در ورزشگاه اسپاتیفای نوکمپ

نازنین بیاتی: دوست ندارم مردم از زندگی خصوصیم بدونن

ادامه بارش‌های بهاری در بخش‌هایی از شمال غرب و غرب کشور

ارزیابی خسارت‌ 1200 خودروی سواری آسیب دیده در حادثه بندر شهید رجایی

مسن‌ترین و جوان‌ترین کنکوری‌ها معرفی شدند؛ زمان اعلام نتایج اولیه کنکور

نبرد بین سرعت و هوش

سوسک قورباغه خوار

چیز کیک توت فرنگی خوشمزه ترین دسر بهاری