آریا بانو

آخرين مطالب

رنگدانه پوست بادمجان، حسگر طبیعی فساد گوشت! گوناگون

رنگدانه پوست بادمجان، حسگر طبیعی فساد گوشت!
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / در سال‌های اخیر، یکی از دغدغه‌های بزرگ در حوزه ایمنی مواد غذایی، آلودگی ناشی از فساد آن‌ها بوده است. بسیاری از مردم، تا وقتی که بسته‌بندی مواد غذایی را باز نکنند، نمی‌توانند متوجه وضعیت آن شوند. رنگ، بو یا بافت گوشت، معمولاً تنها زمانی قابل تشخیص است که محصول از حالت بسته خارج شده باشد. همین موضوع باعث شده که پژوهشگران در کشورهای مختلف به دنبال راه‌هایی باشند تا بتوانند وضعیت غذا را حتی زمانی که هنوز بسته‌بندی آن باز نشده، ارزیابی کنند. این موضوع نه‌تنها از هدررفت غذا جلوگیری می‌کند، بلکه ایمنی مصرف‌کننده را هم افزایش می‌دهد. در همین راستا، علی قاسمی چهاردهی، محقق صنایع سلولزی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، به همراه دو پژوهشگر دیگر از همین دانشگاه و با همکاری دانشگاه شهید بهشتی، مطالعه‌ای را انجام داده‌اند.
این پژوهش با هدف ساخت ابزاری ساده و طبیعی برای تشخیص فساد گوشت در بسته‌بندی انجام شد. محققان در این پژوهش از ترکیب نانوسلولز (ماده‌ای گرفته‌شده از گیاهان) و رنگدانه‌ای طبیعی در پوست بادمجان استفاده کردند تا فیلمی بسازند که با تغییر رنگ، به مصرف‌کننده درباره فساد گوشت هشدار می‌دهد.
در مرحله اول، آن‌ها پوست بادمجان را به‌عنوان ماده خام انتخاب کردند و آن را تحت دو روش مختلف عصاره‌گیری قرار دادند: یکی با استفاده از اسید فرمیک و یکی بدون آن. پس از بررسی میزان رنگدانه استخراج‌شده (آنتوسیانین)، روش اول بهتر عمل کرد. این رنگدانه که نسبت به اسیدی یا قلیایی بودن محیط حساس است، در غشایی از نانوسلولز تثبیت شد. این غشا به‌صورت یک فیلم نازک تولید شد و در داخل بسته‌بندی گوشت قرار گرفت. سپس بسته‌ها در دو حالت نگهداری شدند: برخی در یخچال و برخی در دمای محیط، تا بررسی شود که آیا فیلم تغییر رنگ می‌دهد یا نه.
نتایج نشان دادند که فیلم نانوسلولزی ساخته‌شده، در اثر فساد گوشت به‌وضوح تغییر رنگ داد. این تغییر رنگ از قرمز به زرد مایل به سبز بود، که با چشم غیرمسلح هم کاملاً قابل تشخیص بود. همچنین مشخص شد که استفاده از اسید فرمیک در فرآیند استخراج رنگدانه، باعث افزایش مقدار آن می‌شود، که به حساس‌تر شدن فیلم کمک می‌کند.
در بررسی‌های دقیق‌تر، پژوهشگران دریافتند که ساختار فیلم پس از ترکیب با رنگدانه و پلیمرهای خاص، به‌لحاظ ساختاری پایدارتر شده و خواص فیزیکی مناسبی پیدا کرده است. آزمون‌هایی که روی این فیلم‌ها انجام شد، نشان دادند که درجه شفافیت، استحکام و میزان واکنش‌پذیری آن‌ها در برابر تغییر pH بهبود یافته و در تماس با گوشت فاسد، فیلم‌ها تغییر رنگ بسیار قابل توجهی داشتند.
در این خصوص، یکی از نکات قابل توجه آن بود که تغییر رنگ فیلم‌ها به‌قدری واضح بود که حتی افرادی که تخصصی در این زمینه ندارند، می‌توانستند به راحتی با نگاه کردن به آن، وضعیت گوشت را تشخیص دهند. همچنین بررسی‌های نوری و شیمیایی فیلم‌ها نشان داد که پیوندهای جدیدی بین اجزای مختلف آن‌ها شکل گرفته که به پایداری بیشتر کمک می‌کند.
تحقیق فوق از این نظر اهمیت دارد که هم از یک ماده طبیعی و قابل تجزیه استفاده شده و هم کاربردی بسیار ملموس و روزمره دارد. ضمن اینکه از پوست بادمجان، که معمولاً به عنوان زباله دور ریخته می‌شود، به شکلی نوآورانه استفاده شده است. این فیلم می‌تواند در بسته‌بندی انواع گوشت مانند مرغ، گوشت قرمز و ماهی به‌کار رود و به مصرف‌کننده نشان دهد که آیا محصول هنوز قابل مصرف است یا نه.
نتایج این پژوهش علمی، در فصلنامه «تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران» منتشر شده‌اند که زیر نظر موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور فعالیت می‌کند. این نشریه به انتشار تحقیقات علمی در حوزه‌های کاربردی چوب، کاغذ و فناوری‌های نوین مرتبط با آن‌ها می‌پردازد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1399316/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش کمک‌های خیرین مدرسه‌ساز از 11 همت به 18 همت

کودکی که از پنج طبقه سقوط کرد و زنده ماند!

لرزش شدید کوه ها و تپه ها در پی زمین لرزه 7.4 ریشتری در آرژانتین

انتقال 40 ایرانی محبوس در خارج به کشور از ابتدای سال

ادامه عملیات آواربرداری در محوطه کانتینریِ بندر شهید رجاییِ

طلوع شگفت‌انگیز ماه در اقیانوس اطلس

واکنش عجیب جیوه و آلومینیوم

از اولش هم مشهد تو خانه‌ام بود...

رمز و راز لعاب دار شدن خوراک لوبیا چیتی

تا حالا چلو گوشت زعفرونی رو توی شیشه پختین؟

بعد از شنیدن جواب‌منفی از دختر پولدار، بی‌خیال ازدواج شدم

اسامی تیم اعزامی به جام جهانی اهداف پروازی قبرس

احضار 7 بازیکن سپاهان به کمیته اخلاق

تیم ملی آب‌های آرام عازم چین شد

نوری: زیر‌ساخت‌ها برای قهرمانی تراکتور فراهم بود

خداحافظی محتمل با شماره 10 و پیراهن پرسپولیس

کار سخت پاکدامن در گرندپری سابر سئول

توصیه جنجالی به لیورپول ؛ این ستاره را از آرسنال بدزد!

سرمربی جدید نساجی انتخاب شد

حضور نشر شاهد با بیش از 400 عنوان کتاب و 100 کتاب چاپ اول در نمایشگاه بین‌المللی کتاب

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «عابدی دخر آبادی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید ‌و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «رضاپور نصرآباد»

نکات جالبی که نازنین بیاتی درباره «تاسیان» گفت

ترانه های برتر و جدید هفته اخیر را اینجا بشنوید

این لحظه از کنسرت بهنام بانی در کانادا خبرساز شد

واژگونی جرثقیل 60 تنی در غرب تهران

تصاویر جدید لحظه انفجار بندر شهید رجایی از دوربین یک شرکت

قتل هولناک یک زوج توسط مرد یک‌چشم

رباتی که در جریان آزمایش از کنترل خارج شد!

رمز وراز لعاب دار شدن خوراک لوبیا چیتی

با یک شال ساده پیراهن بدوز

ابداع یک «پلیمر خودترمیم» برای محافظت از ماهواره‌ها در برابر زباله‌های فضایی

خلوت گُزیده را به تماشا چه حاجت است

کروات‌ترین قهرمانی تاریخ فوتبال ایران

رئال دست به دست می‌چرخد

وزارت ورزش مخالف انتقال هوادار به گلستان

بارسلونا به این دلیل مهاجم نمی‌خرد

پیروزی دوم گرگان در فینال لیگ بسکتبال

دی‌بروینه: همه تیم از رفتنم ناراحت هستند

جنگ پرسپولیس با تراکتور پس از قهرمانی بالا گرفت

اکبرپور: اگر ساپینتو می‌ماند استقلال را قهرمان می‌کرد

پیشنهاد دو گزینه جدید سرمربیگری به استقلال؛ ماتزاری نزدیک اما دور!

نشست صمیمی مدیرکل بنیاد مازندران با فرزندان شاهد شاغل در برق منطقه ای

وقتی جناب خان میره پیش مشاور!

صحبت های بازیگران سریال «جان‌سخت» در اکران مردمی قسمت آخر

ویدئوی بازیگران مشهوری که به نکوداشت «گلاب آدینه» آمدند

موزیک ویدئوی زیبای «زندانبان» با صدای محسن چاوشی

تمرینات فوق العاده زیبای آتش نشان‌ها در ایران

خطر مصرف زیاد آجیل برزیلی

گردن‌گیری به‌موقع رونالدو