آریا بانو

آخرين مطالب

راهکارهایی برای مقابله با اضطراب دانش آموزان در امتحانات روانشناسي

راهکارهایی برای مقابله با اضطراب دانش آموزان در امتحانات
  بزرگنمايي:

آریا بانو - باشگاه خبرنگاران / خیلی از ما با آن‌که سال‌ها از زمان مدرسه‌مان گذشته هنوز هم وقتی ماه خرداد می‌رسد، دچار تشویش و اضطراب می‌شویم. حالا همین اضطراب یکی از متغیر‌های انگیزشی و شناختی است که پیشرفت تحصیلی، یادگیری، عملکرد، توجه، تمرکز و بازیابی اطلاعات یادگیرندگان را به‌طور قابل ملاحظه‌ای تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و پیامد آن کاهش توان مقابله با موقعیت‌ها حل مشکلات و تقلیل کارآمدی تحصیلی است. 
خیلی از ما با آن‌که سال‌ها از زمان مدرسه‌مان گذشته هنوز هم وقتی ماه خرداد می‌رسد، دچار تشویش و اضطراب می‌شویم. حالا همین اضطراب یکی از متغیر‌های انگیزشی و شناختی است که پیشرفت تحصیلی، یادگیری، عملکرد، توجه، تمرکز و بازیابی اطلاعات یادگیرندگان را به‌طور قابل ملاحظه‌ای تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و پیامد آن کاهش توان مقابله با موقعیت‌ها حل مشکلات و تقلیل کارآمدی تحصیلی است. 
اصولا میزان اضطراب در دانش‌آموزان با یکدیگر متفاوت است و نقش والدین، خانواده و معلمان می‌تواند در کاهش آن بسیار اثرگذار باشد. با کاهش اضطراب امتحان، دانش‌آموزان می‌توانند شاهد نتایج بهتری در فرزندان خود باشند، چراکه در بسیاری مواقع کودکان به‌رغم این‌که آمادگی بالایی برای امتحانات خود دارند، به‌دلیل اضطراب و استرس، عملکرد واقعی خود را نشان نمی‌دهند. استرس کودکان اغلب به‌علت ارزیابی‌ها و باور‌های غلط آن‌ها از امتحان و نتایج مربوط به آن است.
علائم اضطراب چیست
دانش‌آموزان معمولا در ایام امتحان دچار اضطراب، تشویش، نگرانی، سرگیجه، بی‌اشتهایی، بی‌خوابی، حالت تهوع، تپش قلب و تنگی‌نفس می‌شوند. این‌که افراد در روز‌های امتحان استرس داشته باشند، امری طبیعی است و باعث تحرک فرد می‌شود، اما اگر این اضطراب و نگرانی از حد خود تجاوز کند، عملکرد تحصیلی را پایین می‌آورد.
پوریا زارعی، استاد دانشگاه و روان‌شناس کودک و نوجوان در گفتگو با جام‌جم بر این باور است که ریشه اولین اضطراب و استرس را والدین در وجود کودک قرار می‌دهند آن هم به علت توقع بالایی که از نمرات و نتیجه امتحانات فرزندان خود دارند. برخی پدر و مادر‌ها به اشتباه با فرزند خود صحبت می‌کنند و پیام‌های تهدید‌کننده که رنگ و بوی یأس و ناامیدی دارد به کودک تزریق می‌کنند؛ به عنوان مثال به او می‌گویند اگر قبول نشوی آینده‌ات از بین می‌رود یا اگر نمره عالی دریافت نکنی از خیلی چیز‌ها محرم می‌شوی. به اعتقاد این روان‌شناس همیشه اضطراب در کلام آن‌ها نیست و این اضطراب گاهی ناشی از رفتار آنهاست که تأثیرات مخربی در روحیه دانش‌آموز دارد. «بی‌اعتنایی و عکس‌العمل تکانشی از جمله این رفتار‌های غلط است. اصولا این همه اضطرابی که به کودک وارد می‌کنند، واقعی نیست. محیط، دوستان، همکلاسی‌ها و نوع برخورد آن‌ها می‌تواند این اضطراب را دوچندان کند. برخی معلم‌ها متأسفانه به‌دلیل آگاهی نداشتن کافی با بیان جملاتی، باعث افزایش اضطراب در دانش‌آموزان می‌شوند، اما خودشان فکر می‌کنند که این جملات مثبت هستند و باعث افزایش تحرک فرد خواهد شد. به عنوان مثال، معلم به دانش‌آموز می‌گوید تو با این طرز درس خواندن به هیچ جا نمی‌رسی و اگر این‌گونه درس بخوانی، دانشگاه قبول نمی‌شوی.»
در چنین مواقعی معلم یا پدر و مادر گمان می‌کنند که کمی استرس برای بچه‌ها مفید است، اما متاسفانه همین اضطراب سبب می‌شود دانش‌آموز نا امید شود و عملا به باور منفی برسد. 
به اعتقاد این استاد دانشگاه در زندگی مدرن برخی مسائل باعث افزایش اضطراب و استرس می‌شود، یکی از آن‌ها تغذیه و بحث دیگر سبک زندگی است که شهرنشینی از عوامل مهم آن به شمار می‌رود.
او اشاره می‌کند که «یکی از اصلی‌ترین راه‌ها برای مقابله با استرس، شناخت فردی است. خانواده باید بداند که استعداد و توانمندی‌های فرزندش چگونه است و چطور می‌تواند آن‌ها را شکوفا کند. والدین باید با فرزندان خود درباره این استعداد‌ها صحبت کنند. طبیعتا زمانی که فرد نسبت به خود شناخت کافی داشته باشد، عزت نفس او افزایش می‌یابد و کمتر دچار استرس می‌شود.»
چطور این استرس را کاهش دهیم
پوریا زارعی درباره راه‌های کاهش استرس در جلسه امتحان تاکید می‌کند: «دانش‌آموزان باید در جلسه امتحان بکوشند به همه سوالات پاسخ دهند، نباید در تحویل برگه عجله کنند و در پایان باید یک بار پاسخ‌ها و پرسش‌ها را به دقت بخوانند. همچنین نباید در جلسه امتحان به دیگران نگاه کنند که دیگران تاچه حد نوشته‌اند و با خود مقایسه کنند. این موردی است که در بسیاری از موارد میزان استرس را در دانش‌آموز بالا می‌برد. وقتی محصل متوجه می‌شود که مثلا فرد کناری‌اش پاسخ یک سؤال را چند خط بیشتر از آن‌ها نوشته، فکر می‌کند که حتما مطالبی را جا انداخته و این مسأله باعث افزایش استرس در او می‌شود». 
زارعی معتقد است خانواده‌ها قبل از رفتن بچه‌ها به سر جلسه امتحان حتما به آن‌ها اطمینان بدهند که نتیجه برای‌شان اهمیت ندارد. آن‌ها می‌توانند با درست کردن برخی دمنوش‌ها از استرس و اضطراب آن‌ها بکاهند. علاوه بر این، زمان در بسیاری مواقع اضطراب را کم می‌کند. پس باید به فرد اجازه دهیم به اندازه کافی آزمون و خطا کند تا اعتماد به نفس در او افزایش یابد.
او توضیح می‌دهد که دانش‌آموزان باید در روز امتحان صبحانه مقوی و سبک میل کنند، همچنین آن‌ها باید کمی زودتر از خانه خارج شوند تا به‌موقع به مدرسه برسند، چراکه دیر رسیدن باعث افزایش اضطراب در آن‌ها می‌شود. علاوه بر این دانش‌آموزان باید از صحبت با فردی که موجب اضطراب و نگرانی‌شان می‌شوند، خودداری کنند و تا لحظه آخر درس را مرور نکنند. یکی از راهکار‌های دیگر این است که دانش‌آموزان برای رفع استرس در امتحان باید چند بار نفس عمیق بکشند، آن‌ها باید به محض دریافت برگه امتحانی، دستورالعمل سوال‌ها را به دقت بخوانند و قدری مکث کنند تا به منظور سؤال پی ببرند.
به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/963172/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

نمادی از فرهنگ پهلوانی در «پهلوان و فیل»

نونیز در حد لیورپول نیست، زودتر بفروشیدش!

پیمان یوسفی و علی دبیر باز هم خبرساز شدند

گل های جذاب لحظه ثانیه های آخری تیم ملی انگلیس در طول تاریخ

گلهای برتر سری آ در هفته 33

خوشحالی کاپیتان بارسا

حزباوی: من و اکرم عفیف شما همه!

برونو فرناندز نابغه خلاق منچستریونایتد

هینن سرمربی تیم ملی والیبال چین شد

انریکه: من را با کسی مقایسه نکنید

محمدی: بعید می‌دانم بین یزدانی و قاسم‌پور مسابقه برگزار شود

مسعود فروتن فیلم «همسر» فخیم‌زاده را برای نابینایان روایت کرد

تقلب‌های ناشیانه این سریال از «فسیل» هیچ‌کس را نخنداند

چه سریالی جایگزین «مادرانه» می‌شود؟

حامد بهداد و سحر دولتشاهی از «می‌خواهم زنده بمانم» به «مفت‌بر» رسیدند

لایف استایل یک روز غیر کاری هانیه غلامی از صبح تا شب / خنده های پدر و مادر تایید یا تکدیب ؟

دکوراسیون میز تلویزیون دیواری خانه سارا صوفیانی در روز تولد همسرش / چیدمان زیبا و منحصر به فرد

متن احساسی و عاشقانه میترا ابراهیمی همسر پیمان قاسم خانی برای تولد 27 سالگی خواهرش

رونمایی از نوه زیبا و بانمک مهدی هاشمی بازیگر افسانه سلطان و شبان/ ماشالا عین پدر بزرگش هنرمنده

کنکور 1403 آغاز شد | جزئیات مهم آزمون سراسری امسال از زبان وزیر علوم

آهنگ جدید و دلی سهیل مهرزادگان به نام «باهام بد تا کرد»

تاخیر در پرداخت الکترونیکی بیمه‌های تکمیلی

لحظه نجات راننده گرفتار در خودرو ‌در حال سوختن

بازار سیاه مهاجرت با ویزای جعلی

رازهای جالبی از تایتانیک که شاید هرگز درباره‌اش نشنیده باشید

فرآیند تولید دیگ و ماهیتابه با قوطی فلزی نوشابه توسط کارگران پاکستانی

زیبایی پارک هینویاما در ژاپن

یک غذای فوری با نان تست

پیش بینی آلزایمر 12 سال قبل از بروز علائم با آزمایش چشم

افزایش ماندگاری رنگ مو با 12 ترفند کاربردی

شرط ژاوی مشخص شد

سرمربی ازبکستان: ایران یکی از بهترینهای جهان

بحران در کاتالان

واکنش طنز نشریه بارسایی به ماندن ژاوی

مهدوی به عنوان مربی در تیم شهداب ماند

رقابت ساره جوانمردی با ستارگان مطرح پاراتیراندازی جهان

نبی: پرسپولیس در دهه 70 خصوصی بود

شادترین روز اورتون در یک دهه!

امروز، روزِ یوهان کرویف است

گران‌ترین بازیکن تاریخ انگلیس خانه نشین شد

من دوست ندارم در راه کار خیر بمیرم

پاسخ به کنجکاوی‌ها پیرامون «مست عشق»

حمله زردنویسان به زندگی خصوصی هنرمندان

جشن تولد غریبانه بازیگر محبوب طنز آثار صداوسیما

خبرهایی از چهره ها؛ از مدیری تا ده نمکی

نمایش 2 فیلم برای جامعه ورزش پهلوانی از شبکه‌های مختلف تلویزیونی

خواستگاری کاظم نوربخش بازیگر معروف «نون خ» از تیفانی دختر ترامپ که وایرال شد!

مراقب باشید؛ این داروها و خوراکی ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند

نماهنگ «نحن المقاومون» با صدای ابوذر روحی منتشر شد