آریا بانو - توتها میوههایی بسیار خوشمزه و سرشار از انواع ویتامینها و آنتیاکسیدانهای قوی و مواد معدنی هستند که علاوه بر افزایش انرژی برای فعالیتهای روزانه و درمان کمخونی باعث جلوگیری از انواع سرطانها میشوند؛ اما چون توت یک
میوه فصلی است، باید با روشهای خشک کردن توت آشنا شوید تا بتوانید برای همه فصول از آن استفاده کنید.
از آن جایی که نمیتوان زیاد به خشک کردن توت های بازاری از نظر بهداشتی اطمینان داشت، تصمیم گرفتیم در این مطلب نحوه خشک کردن توت سفید در خانه را به شما عزیزان آموزش دهیم.
بهترین روشهای خشک کردن توت سفید
با اینکه انواع مختلفی از توتها وجود دارد، اما معمولاً برای خشک کردن و نگهداری توت از توتهای سفید استفاده میکنند؛ زیرا هنگام خشک کردن کمتر دچار آسیب میشوند. در ادامه روشهای خشک کردن توت در خانه را برایتان شرح میدهیم.
1. خشککردن توت به روش
سنتی خشک کردن توت با استفاده از روشهای
سنتی که همه مادربزرگهای ما با آن آشنا هستند و در قدیم از آن استفاده میکردند، در واقع آسانترین شیوه برای انجام این کار است. در این روش شما باید طبق مراحل زیر عمل کنید:
ابتدا توتهای تازه و مرغوب را از توتهای خراب جدا کنید. حواستان باشد حشرهای در میان توتها نباشد و همه توتها کاملاً رسیده باشند. سپس به خوبی آنها را بشویید. بعد توتها را در یک سبد ریخته و روی ظرف دیگری قرار دهید و اجازه دهید چند
ساعت بماند تا آب آن به خوبی گرفته شود. در مرحله بعد پارچه تمیزی را در برابر آفتاب پهن کرده و توتها را به آرامی طوری که ضربه نخورند روی پارچه بریزید. سعی کنید توتها را به گونهای بریزید که کمی فاصله بین آنها باشد تا هوا بهخوبی در میانشان جریان داشته و راحتتر و یکدست خشک شوند. بعد از سه الی چهار روز این توتها به حالت نیم خشک در میآیند. به عنوان مرحله پایانی یعنی زمانی که توتها حالت نیمه خشک پیدا کردند باید آنها را به مکانی سایهدار ببرید تا خشک شدنشان تکمیل شود؛ کل فرآیند گفته شده حدود یک هفته الی 10 روز طول میکشد و بعد میتوانید توتها را در ظرفی مناسب و درب دار نگهداری کنید.
چند نکته مهم در روش
سنتی دقت داشته باشید مکان مناسبی را برای این کار انتخاب کنید. اگر توتها در برابر آفتاب خیلی شدید قرار بگیرند بخش اعظم ویتامینهای خود را از دست داده و زحمت شما به هدر میرود. همچنین اگر توتها را داخل خانه و سایه پهن کنید رنگشان سیاه میشود. پس بهترین مکان برای خشککردن
سنتی توت یک مکان سایه-آفتاب است. قبل از پهن کردن پارچه توتها، مکان مورد نظر را کاملاً بررسی کنید که هیچ لانه حشرهای مثل مورچه و … در آن نزدیکی نباشد. همچنین محل رفتوآمد و بلند شدن گردوغبار نیز نباشد. اگر بتوانید روی توتها یک پارچه توری نازک که از ورود حشرات و گردوغبار در توتها جلوگیری کند اما مانع جریان هوا نشود پهن کنید، بسیار عالی است و از نظر بهداشتی اهمیت دارد. سعی کنید به کمک یکی از افراد
خانواده هنگام شب پارچه را به داخل آورده و روز بعد دوباره بیرون ببرید. زیرا هوای خنک شب باعث جذب مجدد رطوبت میشود و زمان خشک شدن توتها را طولانی میکند. 2 . خشک کردت توت در ماکروویو
روش
سنتی بیشتر برای افرادی مناسب است که در خانههای حیاط دار و ویلایی زندگی میکنند. با توجه با زندگی آپارتماننشینی امروز، بسیاری از افراد نمیتوانند از روش
سنتی برای خشک کردت توت استفاده کنند. اگر شما نیز در این وضعیت هستید خبر خوش این است که میتوانید از ماکروویو استفاده کنید. برای این کار:
ابتدا توتهای
سالم و بدون خار و خاشاک و حشره را جدا کنید. سپس توتها را بهخوبی بشویید و در یک آبکش بریزید تا آب آن کاملاً گرفته شود. بعد از آن توتها را بهصورت مرحله به مرحله روی یکپارچه مناسب پهن کنید و در داخل ماکروویو قرار دهید. بهتر است روی توتها را نیز با یک دستمال نازک دیگر بپوشانید. ابتدا ماکروویو را با درجه متوسط برای سه دقیقه روشن کنید و سپس وضعیت توتها را بررسی کنید. اگر هنوز کاملاً خشک نشده بودند، آنها را زیر و رو کرده و در یک زمان کوتاه دیگر آنها را در دستگاه قرار دهید. استفاده از ماکروویو بدون اینکه اثر منفی روی کیفیت محصول داشته باشد، بهطور قابلتوجهی زمان خشک کردت توت را نسبت به روش
سنتی کاهش میدهد. همچنین نیاز به آفتاب ندارد.
3. خشک کردن توت با
میوه خشک کن
استفاده از دستگاه
میوه خشککن یک روش سریع و راحت برای خشک کردن همه میوههاست که برای خشک کردن توت نیز میتوان از آن استفاده کرد. این دستگاه
میوه را به آرامی تبخیر کرده و آن را خشک میکند.
برای استفاده از
میوه خشککن نیز ابتدا توتهای
سالم را جدا کرده و بشویید و اجازه دهید تا حدودی آب آن گرفته شود. سپس در سینی مخصوص
میوه خشککن پهن کرده و درجه دستگاه را روی درجه حرارت مخصوص
میوه قرار دهید. اگر دستگاه شما این نوع درجهبندی را ندارد بهترین حالت 57 درجه سانتیگراد است.
نکات مهم برای استفاده از
میوه خشک کن
برای خشککردن
میوه در
میوه خشککن بهتر است قبل از آن کمی آبلیمو یا آب آناناس به توتها بزنید تا بعد از خشک شدن تغییر رنگ ندهند. حدود 24
ساعت طول میکشد تا توتهای شما بهطور کامل خشک شوند؛ اما در طول این مدت بهتر است هر 8
ساعت سری به آنها زده و در صورت نیاز آنها را زیر و رو کنید. همچنین مطمئن شوید که بیش از حد خشک نمیشوند.
سخن آخر
اگر بتوانید از روش
سنتی برای خشک کردن توت استفاده کنید بسیار بهتر است، زیرا مزه و کیفیت توتها بعد از خشک شدن بهتر حفظ میشود و همچنین مواد مغذی آن کمتر از بین میرود. توتهای خشک شده را میتوانید در جای خشک و خنک نگهداری کرده و حتی تا 9 الی 12 ماه بعد نیز استفاده کنید.
توت خشک جایگزین بسیار مناسبی برای قندهای مصنوعی به خصوص برای افراد دیابتی است و مصرف آن بسیار توصیه میشود. در پایان پیشنهاد میکنیم « 3 روش فریز کردن اسفناج برای نگهداری کوتاه و بلند مدت » را نیز در انگیزه بخوانید.
http://www.banounews.ir/Fa/News/766546/خشک-کردن-توت-با-روشهای-خانگی،-بدون-سیاه-شدن!