آریا بانو

آخرين مطالب

برجام‌ستیزان از چه می‌ترسند؟ سیاسی

برجام‌ستیزان از چه می‌ترسند؟
  بزرگنمايي:

آریا جوان-

تغییر دولت در واشنگتن و افزایش امید به احیای برجام، نگرانی‌هایی را در میان برخی جریان‌های سیاسی داخلی برانگیخته است. گروه‌هایی که برجام را جنازه‌ای بیش نمی ‌دانستند و بخاطر خروج آمریکا از آن، به دولت روحانی می‌تاختند، اکنون و در آستانه سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از بازیابی توافق هسته‌ای و ایجاد گشایش در کشور واهمه دارند.

 خروج ترامپ پیمان‌گریز از کاخ سفید، نه تنها بازگشت آمریکا به برجام ، بلکه بازگشت آمریکا به دیگر توافق‌های بین‌المللی چون پیمان اقلیمی پاریس، سازمان بهداشت جهانی و ... را هم رقم زد. بایدن برای احیای اعتباری که اقدامات غیر عرفی ترامپ از آمریکا سلب کرد، ناگزیر از طی مسیر دور برگردان است.

خروج ترامپ از برجام به عنوان یکی از مهمترین و با ارزشترین ثمرات دیپلماسی چندجانبه طی سال‌های اخیر، نه تنها اعتبار آمریکا را در سطح بین‌المللی مخدوش کرد، بلکه بر روابط واشنگتن با دیگر واحدهای بین‌المللی طرف‌های برجام چون اروپا هم تاثیر منفی گذاشت. در سوی دیگر، پایبندی ایران به توافق هسته‌ای، به رغم عدم پایبندی اروپا به تعهدات برجامی بیش از پیش به وجهه آمریکا ضربه زد.

ایران طی سال‌های گذشته به رغم تحمل فشارهای بی‌سابقه، در راستای زنده نگه داشتن توافق هسته‌ای تلاش کرد. هرچند ایران در چارچوب توافق، به صورت تدریجی تعهدات خود را کاهش داد، ولی اجازه نداد به لحاظ حقوقی و قانونی به اصل برجام خدشه‌ای وارد شود. به عبارتی هرچند یکجانبه‌گرایی آمریکا، ایران را از دستیابی به ثمرات اقتصادی اجرایی‌سازی توافق محروم کرد، ولی همان برجام اجرا نشده هم با ساختار حقوقی خود توانست دستاوردهای بسیاری را در عرصه نبرد دیپلماتیک و حقوقی برای ایران به همراه بیاورد. تا جایی که به گفته «علی ربیعی» سخنگوی دولت، شکست آمریکا نه در انتخابات آمریکا بلکه آن روزی اتفاق افتاد که رژیم ترامپ به طور بی‌سابقه‌ای در شرارت‌هایش علیه ایران، در سازمان ملل تنها ماند و سه بار شکست فضاحت بار را تجربه کرد و در دادگاه‌های بین‌المللی نیز به طور ناباورانه‌ای در برابر دولت ایران محکوم شد.

مخالفان دولت طی این سال‌ها دائم از برجام به عنوان «جنازه» و پیکر بی‌جانی نام می‌بردند که کارایی ندارد و باید با خروج دولت روحانی از آن به طور کلی ملغی شود. این گروه، «از بین‌ رفتن صنعت هسته‌ای کشور» را نتیجه بازی دولت در این عرصه معرفی می‌کردند. با این حال همین مخالفان، با تصویب «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» در مجلس، بر زنده بودن صنعت هسته‌ای کشور صحه گذاشتند. چنانکه بعد از اجرایی سازی این قانون و آغاز غنی‌سازی 20 درصدی به دستور رئیس‌جمهوری،  «علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: می‌گویند آفتاب آمد دلیل آفتاب. در این قانون آمده که غنی‌سازی 20 درصدی را فوراً آغاز کنید. هزار تا سانتریفیوژ آی‌آر 6، هزارتا سانتریفیوژ آی‌آر 2M، چنین و چنان. فلز اورانیوم. همه اینها را فوری انجام دهید. خب این از منظر برخی دوستان که می‌گفتند فاتحه فناوری صنعت هسته‌ای خوانده شده است. ما فاتحه را برای چه کسی می‌خوانیم؟ برای کسی که دیگر از دنیا رفته و قابلیت برگشتن به دنیا را ندارد. یا می‌گویند صنعت هسته‌ای نابود شده است. یعنی هیچ اثر و آثاری از آن نمانده است. حالا چطور است که این خواسته مجلس از یک مرجعی که نابود شده و فاتحه‌اش خوانده شده و ارزش حیاتی ندارد خواسته‌اند که این کارها را به سرعت انجام دهد. این خودش برای ما یک فرصت است که مردم بزرگوار ما و افکار عمومی مطلع باشند که صنعت هسته‌ای با نشاط جلو می‌رود و دلیلش هم همین قانون مجلس است.

بنابراین طی این سال‌های سخت، اگرچه فشارهای سنگین و ظالمانه زیادی به کشور وارد شد، اما هم صنعت هسته‌ای به حیات خود ادامه داد، هم ایران توانست در عرصه حقوقی افکار عمومی جهانی را با خود همراه کند، هم توانست به آمریکا نشان دهد، سیاست‌هایی چون فشار حداکثری بر نظام ما کارایی ندارد. این‌ها دستاوردهای بزرگی است.

حال که با تغییر تیم حاکم بر کاخ سفید، امید به مذاکره و احیای برجام افزایش یافته، مخالفان دولت، بیش از گذشته از جان گرفتن توافق هسته‌ای به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای دولت روحانی واهمه دارند.

از دید ناظران، این نگرانی با توجه به زمان کوتاهی که تا سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده، بیش از پیش قابل درک است. اگرچه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای و برجام مساله‌ای فراجناحی است که از همان ابتدا خط و خطوط آن نه در دولت، بلکه در راس نظام تعیین می‌شده، ولی گروهی تلاش می‌کنند از آن به صورت جناحی بهره‌برداری کنند.

همفکران امروزی دلواپسانی که سال 94 و در جریان بررسی توافق در مجلس علیه آن طومار می‌نوشتند و  متنش را به آتش می‌کشیدند و در سال 97 از خروج آمریکا از آن ابراز خوشحالی کردند، اکنون احیای برجام را به نفع جناح رقیب یعنی دولت تفسیر می‌کنند. گویا کیمیای انتخابات، ماهیت مسائل ملی را هم به مسائل جناحی و موضوع دعوای سیاسی تقلیل می‌دهد.

تداوم بن بست در توافق هسته‌ای، از آن جهت به نفع دلواپسان تمام می‌شود که با بسته نگه داشتن روزنه‌ها به روی گشایش اقتصادی کشور، بهانه خوبی را برای متهم کردن دولت به سوء مدیریت اقتصادی فراهم می‌کند؛ بهانه‌ای که در ایام انتخابات، برگ  خوبی محسوب می‌شود و شاید بتواند بخشی از آرای سلبی و معترض را به سمت جناحی جلب کند که سهم خود را در ایجاد وضعیبت کنونی انکار می‌کند. با درنظر داشتن دستاوردهای اقتصادی چشمگیر و محسوس اجرایی‌ شدن برجام طی سال‌های 94 تا 96، نگرانی برخی گروه‌های ساسی قابل درک است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/504915/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آسمان بامداد شنبه میزبان اوج بارش شهابی دوپیکری می‌شود

روایت سید‌مهدی شجاعی از دوران زندگی امام چهارم شیعیان

میلاد محمدی با یک توقف کوتاه از پرتغال تا انزلی

گاریدو: آمده‌ایم تا سه امتیاز بازی را بگیریم

گاسپرینی: شکست خوردن مقابل رئال درس بزرگی به من داد

اینزاگی: طارمی‌ خوب بود اما باید تعویض می‌شد!

آلونسو: با احترام به اینتر شایسته برد بودیم

ترکیب احتمالی پرسپولیس برای دیدار با ملوان

آنچلوتی: در سی‌ا‌ل برای هر امتیاز باید زجر کشید!

ترس پرسپولیس از حضور در مرداب و جدال سخت با دومین تیم شمالی

جوناس گونچالوز: دیگر نمی‌توانم 40 دقیقه سرپا بایستم!

رکورد شکست‌ناپذیری اینتر با طارمی شکست

پخش فصل جدید «عصر خانواده» با 4 مجری

حضور 3 فیلم فارابی به جشنواره چنای هند

یک شب عاشقانه در جشن تولد سپند امیرسلیمانی برای مونا کرمی بازیگر ایرانی / عشق در هر لحظه از جشن در خانه شان

سازمان غذا و دارو برای انجام تتو هشدار داد

خودکشی همزمان 3 برادر جوان با قرص

داستانک/ آنچه خدا به تو داده، مقدمه خواسته‌ توست

قدیمی‌ترین امامزاده تهران کجاست؟

خیلی راحت میتونی تو خونه پفک سالم درست کنی

بعد از خوردن گلابی این اتفاقات در بدنمان می افتد

یک دانش آموز ادایی چینی چجوری زندگی می کنه؟

شغل جدید هوش مصنوعی، جزوه‌نویسی و انجام تکالیف دانشگاهی!

تفاوت بزرگ شهریار با محتشم در چیست؟

قطر تکلیف قهرمان جهان را مشخص می‌کند!

تغییرات گاریدو مقابل ملوان چه خواهد بود؟

سنگال می‌خواهد مدافع آلمانی را بدزدد!

کار سخت جوادی برای دفاع از عنوان قهرمانی

ماموریت ویژه روزبه در دوران گذر از استقلال

خشم و کنایه «المیرا شریفی مقدم» به کمیته آلودگی هوا

برهه‌های تاریخی مهم ایران در آثار «مسعود کیمیایی»

اخطار به جایگاه های سوخت متخلف درباره بخارات بنزین

رژیم غذایی سالم می‌تواند درد مزمن را کاهش دهد

آهنگ جدید/ حامد همایون از «سحر» خواند

برخورد مرگبار وانت با اتوبوس؛ چهار نفر کشته و 14 تن مجروح شدند

حکمت/ فراریان را از مرگ گریزى نیست

طرز تهیه املت دنور یک صبحانه معرکه

بهترین خوراکی ها و مکمل ها قبل از تمرین های ورزشی

مشکلات روانی که با سقط جنین گریبانگیر مادر می‌شود

پوکی استخوان را با این ویتامین ها و مواد معدنی درمان کنید

ارتباط افسردگی با درد قاعدگی

تصویر جدید تلسکوپ هابل از یک کهکشان مارپیچی

ویراست تازه‌ای از «گلستان‌خوانی برای کم حوصله‌ها»

درخشش نیما عالمیان در لیگ برتر فرانسه

انریکه: بردیم اما بدتر از بازی‌های قبل بودیم!

در «قهوه پدری» پشت‌صحنه‌هایی جذاب‌تر از سریال رقم خورد

اجرای دلی و جدید راغب به نام «عزیزم»

ورود سامانه بارشی به غرب کشور از فردا

راننده 16 ساله پدر یک خانواده را کشت

تفال/ یوسف گمگشته بازآید به کنعان غم مخور