آریا بانو

آخرين مطالب

بررسی ایرناپلاس از اقتصاد خانوارهایی با سرپرستی زنان؛

حکایت زنانی که بار خانوار را به دوش می‌کشند معاونت امور زنان و خانواده

حکایت زنانی که بار خانوار را به دوش می‌کشند
  بزرگنمايي:

آریا بانو - آمارها نشان می‌دهد بیشتر زنان سرپرست خانوار، بی‌سواد و کم‌سوادند و میانگین سنی‌شان نزدیک به سن بازنشستگی است. بنابراین ابزارهای حمایت و توانمندسازی باید در مواجهه با موضوع زنان سرپرست خانوار در دستور کار قرار گیرد.

آمارها نشان می‌دهد بیشتر زنان سرپرست خانوار، بی‌سواد و کم‌سوادند و میانگین سنی‌شان نزدیک به سن بازنشستگی است. بنابراین ابزارهای حمایت و توانمندسازی باید در مواجهه با موضوع زنان سرپرست خانوار در دستور کار قرار گیرد. بعضی‌هایشان تصمیم گرفته‌اند مستقل باشند و به تنهایی زندگی کنند، برخی دیگر ازدواج کردند و وظایف اقتصادی خانواده را به تنهایی به دوش می‌کشند؛ گروهی دیگر نیز به دلیل فوت همسر یا جدایی، سرپرستی خانوار را برعهده دارند.
بر اساس محاسبات انجام شده بر مبنای داده‌های خام هزینه و درآمد خانوار سال 1398 که توسط مرکز آمار ایران منتشر شده، 15 درصد از خانوارهای کشور، ‌سرپرست زن دارند.
بیشتر این زنان به دلیل فوت همسر، به عنوان سرپرست خانوار شناخته می‌شوند. 78 درصد زنان سرپرست خانوار، زنانی هستند که پس از ازدواج، همسر خود را در اثر فوت از دست داده‌اند. 11 درصد از این زنان، دارای همسر هستند. حدود هفت درصد از زنان خانوار، از همسر خود جدا شده‌اند و سه درصد نیز هرگز ازدواج نکرده‌اند.
زنان سرپرست خانوار اغلب از پیشرفت تحصیلی و مهارت‌آموزی بی‌بهره‌اند. حدود 63 درصد از زنان سرپرست خانوار، بی‌سواد و تنها 37 درصد از آنها باسواد هستند. البته وضعیت سواد زنان سرپرست خانوار در شهرها و روستاها متفاوت است. بخش عمده زنان سرپرست خانوار در مناطق روستایی یعنی 74 درصد، بی‌سوادند؛ این در حالی است که حدود 51 درصد زنان سرپرست خانوار در مناطق شهری بی‌سوادند.
در بین گروه باسواد نیز بر خلاف تصور عمومی، زنان با مدارک تحصیلی بالاتر در اقلیت هستند. حدود 12 درصد از زنان سرپرست خانوار، فارغ‌التحصیل دانشگاه هستند. این در حالی است که بخش عمده زنان سرپرست خانوار یعنی حدود 55 درصد از آنها تنها تا دوره ابتدایی درس خوانده‌اند.
به‌نظر می‌رسد سطح پایین تحصیلات در میان زنان سرپرست خانوار، موجب شده فرصت‌های شغلی محدودی پیش روی آنها قرار بگیرد و بیشتر این افراد، شغلی برای کسب درآمد نداشته باشند.
بخش عمده زنان سرپرست خانوار یعنی 77 درصد، دارای درآمد بدون کار و تنها 11 درصد از آنها شاغل هستند. البته از با توجه به میانگین سنی بالای این افراد یعنی حدود 61 سال و همچنین نرخ بالای بی‌سوادی، انتظار نمی‌رود درصد بالایی از این افراد، شاغل باشند و بنابراین ضرورت حمایت و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، بیش از پیش اهمیت پیدا می‌کند.
حمایت‌های مالی از زنان سرپرست خانوار
حمایت از زنان سرپرست خانوار همواره یکی از اولویت‌های دولت بوده است. این حمایت‌ها در قالب خدمات بیمه‌ای، خدمات حمایتی و حمایت‌های اجتماعی بخشی از بودجه‌های سالانه است که در بودجه سال 1400 نسبت به امسال، رشد 50 درصدی را تجربه کرده است. در مجموع، ردیف‌های حمایتی از زنان سرپرست خانوار، حدود 23 درصد از کل اعتبارات حوزه زنان و خانواده را به خود اختصاص داده است.
علاوه بر این، بیش از نیمی از 2 میلیون و 174 هزار خانوار تحت حمایت کمیته امداد، خانوارهایی با سرپرستی زنان هستند که از کمک هزینه ودیعه مسکن و اجاره و نیز سبد کالای حمایتی کرونا بهره‌مند شده‌اند. بر این اساس، 78 هزار زن سرپرست خانوار از خدمات ودیعه مسکن و کمک اجاره در سال جاری استفاده کرده‌اند.
توانمندسازی، مسیر استقلال زنان
کمک‌های حمایتی مالی شاید نخستین و ساده‌ترین راهکار برای رسیدگی به زنان سرپرست خانوار باشد که در عین مفید بودن، نمی‌تواند وابستگی این زنان و خانوارهایشان به این قبیل حمایت‌ها را کاهش دهد یا قطع کند و آنان را به افرادی مستقل و توانمند تبدیل کند.
بنابراین یکی از راهکارهای مهم در زمینه مسائل زنان سرپرست خانوار، توانمندسازی، مهارت‌آموزی و آمادگی شغلی برای آنهاست تا وضعیت معیشتی‌شان تحت تأثیر مسائل مالی و بودجه دولت قرار نگیرد. علاوه بر این، استفاده از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد، دیگر راهکار حمایتی از زنان سرپرست خانوار است که مورد تأکید معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده نیز قرار گرفته است.
استفاده از ظرفیت‌های سازمان‌های مردم‌نهاد
معصومه ابتکار در یازدهمین نشست شورای راهبردی کارگروه ملی زنان سرپرست خانوار در این رابطه گفت: نمی‌توان تلاش برای توان افزایی اقتصادی را فقط بر دوش دولت نهاد بلکه با کمک سازمان‌های مردم نهاد این امر سریع‌تر دست یافتنی و ورود به کارآفرینی و اشتغال انجام می‌شود. اتکا به توانمندی‌های دولتی محدود است و تأثیرگذاری اجتماعی لازم را ندارد؛ در حالی که با بهره‌گیری از سازمان‌های مردم نهاد، بیشتر می‌توان برنامه توان‌افزایی زنان سرپرست خانوار را اجرایی کرد. ‌
ابتکار با تأکید بر اینکه شبکه‌سازی مجازی کار بسیار مهمی است که در مسیر دسترسی زنان سرپرست خانوار به بازار انجام شده، خاطرنشان کرد: زنان سرپرست خانوار تحصیل کرده و دختران فارغ‌التحصیل که سرپرست هستند نیز می‌توانند از طریق شرکت‌های دانش بنیان و استارت‌آپ‌ها به ارائه محصولات خود بپردازند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/543382/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین قیمت طلای سیاه؛ دلیل گران شدن نفت

مدارس بعد تعطیلات نوروز از چه زمانی دایر است؟

خودکشی مردی پس از گفتگو با چت ربات هوش مصنوعی

رئیس سازمان محیط زیست: بارش‌ها نسبت به میانگین بلندمدت وضعیت مطلوبی ندارند

نجات 11 گردشگر در مسیر دریایی هرمز به بندرعباس

انقلاب در محتوای کتاب‌های درسی زبان انگلیسی در راه است

آخرین وضعیت ترافیکی راه‌های کشور؛ جاده چالوس یکطرفه نیست

حادثه تلخ در شب جشن تولد؛ موهای دختر بچه در آتش سوخت

ترفند تهیه اکبرجوجه شمالی

روش یخنی در طبخ چلو ماهیچه مشهدی

شما خودت موقع ازدواج دیپلمم نداشتی!

فیلمی‌ که دل اسکورسیزی را به درد آورد

اشک‌های کاپیتان بارسلونا و دلداری دو ملی پوش ایران در اسپانیا

استوری سعید آذری؛ فتح الله زاده در فوتبال فوق سیاست زده ما تلاش خودش را کرد

استوری علی ضیا؛ پرسپولیسی هستم اما حق با هواداران استقلال است!

امسال کنفرانس غرب بیشتر از یک فینال دارد

توخل: اولین گام با هم را خوب برداشتیم/ 2 گل آزاردهنده خوردیم

آماده میزبانی از مردم برای گرامیداشت روز طبیعت هستیم

موزیک ویدئوی «بی من» با صدای عرفان طهماسبی

اجرای طرح ترافیک 1402 از فردا/اعلام نرخ جدید ورود به محدوده طرح ترافیک

13 بدر با ترافیکی سنگین در جاده‌های شمال؛ یک‌طرفه شدن هراز و کندوان

هشدار؛ اطراف رودخانه ها اتراق نکنید

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: بی‌حجابی، کرونای معنوی است

اجرای طرح ترافیک 1402 از فردا

برخورد وحشتناک یک خودرو با قطار در حال حرکت

حکمت/ ملایمت و مهربانى کلید کامیابى است

برای کسانی که «سیزده» را سبب نحسی و مقصر بدبختی‌های خود می‌دانند!

پر برکت‌ترین سفره ایران

آماده‌سازی بوستان‌های منطقه 19 برای پذیرایی از شهروندان در روز طبیعت

می‌خواهید وزن کم کنید؟ این 5 نکته کلیدی را جدی بگیرید!

خطر فضای مجازی بیخ گوش فرزندان

قصه‌های نوروزی آقای حکایتی و همسرش

ناهید؛ زنی خودساخته و عاشق

شوخی «نون خ» با تبلیغات روی لباس‌ و طرح لوگوی تیم ملی فوتبال!

جمع‌آوری بیش از 56 تن پسماند خشک از 23 غرفه بازیافت منطقه 19

ارائه یک نقشه‌ خیره‌کننده جدید از مریخ

غیبت فرهاد مجیدی در دیدار برابر النصر

انتقاد تند از مدیران استقلال: پمپاژ یأس کردید!

ناگلزمان، گزینه مورد علاقه سران چلسی برای جانشینی گراهام پاتر

دومین داماد پرسپولیس مشخص شد؛ پس از کاپیتان نوبت به وحدت رسید

برتری هوادار برابر کیا در دیداری تدارکاتی

پاسخ مثبت عبدی به اعتماد یحیی گل‌محمدی

کنایه مجری صدا و سیما به هیات مدیره استقلال؛ چایی و میوه خوردن که کاری ندارد!

قهرمانی زودهنگام یاران حیدری‌راد در لیگ هندبال رومانی

تیم ملی فوتبال زنان ایران عازم میانمار شد

خانم‌ها در تلویزیون مجوز ورود به استادیوم را گرفتند!

"سیزده به در" در کلام دکتر مهرداد بهار

سیزده نوروز؛ نمود تاریخی شادی ایرانیان

طرح ساماندهی کارکنان دولت به کجا رسید؟

وضعیت آب و هوا در روز طبیعت