آریا بانو

آخرين مطالب

جهش قیمت رسمی خودرو در بورس؛ خودروسازان از دلالان سبقت گرفتند اقتصادي

جهش قیمت رسمی خودرو در بورس؛ خودروسازان از دلالان سبقت گرفتند
  بزرگنمايي:

آریا بانو - روز گذشته معامله هایما S8 ایران خودرو با قیمت پایه 934 میلیون تومان و سرانجام با افزودن 13 درصد مالیات و عوارض و هزینه‌های جانبی رقم یک میلیارد و 676 میلیون تومان کشف قیمت شد، یعنی افزایش 79 درصدی که مستقیما به جیب خودروساز می‌رود. 
صبح یکشنبه در اولین عرضه خودرو هایما S8 از سوی ایران‌خودرو در بورس کالا، تفاوت قیمت پایه با قیمت تمام شده معامله به 742 میلیون تومان رسید. اتفاقی که سود 79 درصدی را برای ایران خودرو رقم می‌زند. 
به گزارش فراز، در حالی سودی عجیب با کشف قیمت در بورس کالا دارد به جیب خودروسازان می‌رود که امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت در آخرین اظهار نظرش مردم را به خرید از بورس کالا تشویق کرده و قیمت بازار را «قیمت سازی» دانسته و فاطمی امین وزیر صمت نیز افزایش قیمت خودرو را ناشی از قیمت دلار عنوان کرده است. 
طی 10 سال گذشته قیمت‌گذاری خودرو توسط شورای رقابت صورت می‌گرفت اما همواره با انتقاد خودروسازان مواجه بود و ایران خودرو و سایپا دلیل زیان انباشه خود را قیمت‌گذاری دستوری اعلام می‌کردند. شورای رقابت هم معتقد بود صنعت خودرو انحصاری است و نباید از قیمت‌گذاری کنار بکشد.
پس از بحث‌ها و انتقادهای فراوان، بالاخره زور دولت سیزدهم به شورای رقابت رسید. این شورا با این فرمول که کشف قیمت خودرو در بورس انجام شود از قیمت‌گذاری خودرو تا حدودی کنار رفت.
گرچه در هیچ بازار آزاد و سلامتی، قیمت‌گذاری به صورت دستوری شکل نمی‌گیرد اما عرضه کم، تورم و تقاضای بالا خودرو را به کالایی سرمایه‌ای تبدیل کرد. از همین رو همواره بزرگترین چالش دولت‌ها مساله قیمت خودرو بوده و برای حل این مشکل به فرمول‌های مختلفی روی آورده‌اند. موضوع عرضه خودرو در بورس کالا زمانی جدی گرفته شد که اعتراض‌ها به نحوه قیمت‌گذاری و فروش خودرو به شیوه قرعه‌کشی که باز هم از ابداعات کم‌نظیر شورای رقابت بود، بالا گرفت.
در زمان وزارت رزم حسینی در دولت دوازدهم، به این موضوع جدی پرداخته شد و حتی در نسخه ابتدایی قانون ساماندهی خودرو که از سوی مجلس شورای اسلامی ابلاغ شده نیز، به فروش خودرو در بورس کالا اشاره شده بود و اساساً این طرح برای آن مطرح شد که دولت قادر به خروج از قیمت‌گذاری دستوری نبود بنابراین شیوه جایگزینی مطرح کرد تا کم‌کم بتواند قیمت‌گذاری خودرو را به بازار بسپرد، شیوه‌ای که مانند سایر راه‌ها، جدید بود و نسبت به فروش از طریق قرعه‌کشی، از ابهامات کمتری برخوردار بود.
فاطمی‌امین وزیر صمت دولت سیزدهم به کمک منوچهر منطقی، معاون حمل و نقل وزیر صمت اما توانستند این برنامه را اجرایی کنند. یکی از مهمترین وعده‌های فاطمی امین، حذف فروش خودرو، کاهش قیمت خودرو و عرضه چند برابری خودرو بود. از همین رو فروش خودرو در بورس و اجبار خودروسازان خصوصی برای عرضه خودرو در بورس نیز شروع شد.
سود خودروسازان در بورس کالا بیشتر از دلالان
اولین عرضه خودرو در بورس کالا هم توسط گروه خودروسازی بهمن برای خودروهای دیگنیتی و فیدلیتی در 18 خرداد سال جاری صورت گرفت که البته شخص منوچهر منطقی ساعتی پس از شروع معامله و دریافت 30 درصد پیش پرداخت از خریداران، با ارسال نامه‌ای از انجام معامله جلوگیری کرد. اما به هر حال روند معاملات خودرو در بورس آغاز شد و ادامه پیدا کرد تا دست دلالان از بازار خودرو کوتاه‌تر شود اما روند کشف قیمت در بورس کالا به شکلی پیش رفته که امروز خریداران واقعی خودرو دلشان برای شورای رقابت و سود دلالی بازار تنگ شده است.
بیشترین افزایش قیمت خودرو طی سال‌های گذشته از سوی ستاد تنظیم بازار دولت سیزدهم و با نرخ 18 درصد شکل گرفت و پیش از آن نهایت افزایش قیمت خودرو که از سوی شورای رقابت شکل می‌گرفت عددی بین 10 تا 12 درصد بود اما قیمت‌ها در بازار با افزایشی بین 50 تا 70 درصد در بازار به فروش می‌رسید.
با این حال بنا بر سیاست وزارت صمت، قرار شد که خودرو در بورس عرضه شود و از سوی دیگر از ابتدای سال جاری افزایش قیمت رسمی از سوی خودروسازان صورت نگرفت. این اقدام وزارت صمت برای کوتاه شدن دست دلالان و رفتن سود به جیب خودروسازان بود. اما قیمت‌هایی که در بورس کالا کشف قیمت شده‌اند، هوش از سر هر کسی می‌پراند و نکته اینجاست که نه تنها وزیرصمتی که معتقد بود افزایش قیمت خودرو به دلیل افزایش قیمت دلار است، واکنشی دارد بلکه مدیران خودروسازی‌ها نیز مدعی هستند محصولاتشان چند صد میلیون تومان ارزان‌تر از بازار به فروش می‌رسد.
مثلا روز گذشته معامله هایما S8 ایران خودرو با قیمت پایه 934 میلیون تومان آغاز شد و سرانجام با افزودن 13 درصد مالیات و عوارض و هزینه‌های جانبی رقم یک میلیارد و 676 میلیون تومان کشف قیمت شد، یعنی افزایش 79 درصدی که مستقیما به جیب خودروساز می‌رود. یا پژو 207 دستی با قیمت پایه 188 میلیون و 500 هزار تومان و قیمت کشف شده 502 میلیون تومان معامله شد یعنی سود 166 درصدی.
این اتفاقات در حالی برای مبازره با دلالی رانت رخ داده که 70 درصد از ظرفیت خودروسازی‌ها به طرح جوانی جمعیت و خودروهای فرسوده تعلق گرفته که خود رانتی جدا دارد و گزارشی جدا می‌طلبد. درعین حال وقتی که وزارت صمت می گوید که قیمت خودرو در بازار قیمت سازی است و رییس پیشین بانک مرکزی مدعی شده بود که قیمت دلار در بازار را قبول ندارد اما وقتی نوبت به مقایسه قیمت تمام شده خودرو در بورس می رسد، قیمت بازار مرجع قرار داده شده و می گویند که خودروها چند ده یا چند صد میلیون ارازان تر از بازار تمام شده است. 
از سوی دیگر امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت در آخرین مصاحبه تلوزیونی‌اش گفته است که قیمت‌ها در بازار، قیمت‌سازی است و مردم از بورس کالا خودرو بخرند. باید پرسید که اگر افزایش قیمت در بازار قیمت‌سازی است، آنچه در بورس کالا به صورت قانونی در حال رخ دادن است، چه نام دارد؟ آیا شیوه جدید وزارت صمتی که وزیر آن مدعی 15 درصد کاهش قیمت تمام شده خودرو بود برای افزایش رسمی قیمت خودرو، بورس کالاست؟ چرا که نه تنها قیمت پایه خودرو کمتر نشده بلکه علنا با عرضه آن در بورس کالا بیش از 50 درصد افزایش داشته است. 

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1187042/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیگر نیازی به نمونه خون نیست/ ابداع فناوری سنجش اکسیژن در تنفس

کتاب «کاربردهای مطالعات فرهنگی» در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

رونمایی بارسا از مرکز تجاری لاکچری آبی‌اناری

برتری حریف بعدی پرسپولیس برابر تیم ملی جوانان

گل‌ها و مهار‌های برتر هفته سی‌‌و‌ششم لیگ برتر انگلیس

هشدار پرتغال به رقبا؛ ما رونالدو را داریم

مهاجم مغضوب لیورپولی‌ها در بارسلونا

گزارش مراسم تجلیل از قهرمانان ورزشی با حضور رئیس جمهور

ستاره چلسی 10 روز بعد از جراحی برگشت

تئاتر سرمربی پرتغالی؛ همه به من توجه کنید

مانوئل نویر: از رئال مادرید نمی‌ترسم

شکایت پرسپولیس از استوری جنجالی مدافع سپاهان

جنیفر لوپز ثابت کرد سن برای او فقط یک عدد است!

تیزر فیلم اکشن و رزمی «تاوان»؛ محصول مشترک ایران و فنلاند

تغییر چهره دختربچه سریال «متشکرم» بعد از 17 سال

ماجرای فیلم نیمه‌کاره جهان پهلوان تختی

فراستی با بولدوزر از روی «مست عشق» رد شد!

پاسخ المیرا شریفی مقدم به مجری معاند درباره تروریست واقعی

چهره ها/ بازیگری که به هیچ وجه قصد پیرشدن ندارد!

آسپرین در دوران بارداری مفید است؟

اجرای متفاوت «باز باران با ترانه» با گیتار الکتریک

آواز احساسی از خواننده خوش صدای محلی را از دست ندهید

مزاحم تلفنی‌های اورژانس به شدت مشغول کارند!

بارش شدید باران در قم و ایلام

بارش باران باعث طغیان رودخانه‌های پاکدشت تهران شد

مشاهده گور ایرانی در پارک ملی توران

برنامه‌ی وزیر آموزش پرورش برای اصلاح اساسنامه صندوق ذخیره فرهنگیان

دستگیری اوباش جنوب تهران

معاون وزیر بهداشت: ماماها، زنان را به زایمان طبیعی تشویق کنند

شیوه به آب انداختن کشتی‌های بزرگ‌

ترن هوایی عجیب، هیجان انگیز و ترسناک!

4گوشه دنیا/ جنایتکار انگلیسی شکارچی پسربچه‌ها اسرار جنایاتش را به گور برد!

داستانک/ گاهی باید آهسته‌تر قدم برداریم...

درس خوبی به مزاحم خودرو داد!

طرز تهیه املت مارچوبه

نحوه درست کردن ماست با 5 کیلو شیر

نان پیاز و گردو، تجربه‌ای جدید و خوشمزه

اگر این بیماری‌ها را دارید غذای کنسروی نخورید

نقش ژنتیک در بروز اختلالات تشنجی

اگر دست‌تان سوزن سوزن می‌شود احتمالا به این بیماری‌ها دچار شده‌اید

راه حل اونایی که فکر و خیال رهاشون نمیکنه

عادات رایج مردان که اصولا آن را پنهان میکنند

ایده تزیین سینی مزه برای مهمانی

زنبورهایی که با همکاری هم لگو بازی می‌کنند

ربات انسان‌نمای چری که در آینده به ایران می‌آید

داستانک/ قرار بود من پزشک شوم

مهار‌های برتر دور رفت نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا

سینا اسدبیگی در نقش تونی کروس برای پرسپولیس

شکست تیم ملی جوانان در اولین بازی دوستانه مقابل حریف لیگ برتری