آریا بانو

آخرين مطالب

همزمان با آغاز کمپین «دهان دریچه سلامتی» تشریح شد

ارتباط بیماری های دهان با بروز برخی سرطان ها پزشکي

ارتباط بیماری های دهان با بروز برخی سرطان ها
  بزرگنمايي:

آریا بانو - مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت ضمن تاکید بر اهمیت سلامت دهان و دندان و لزوم اولویت بخشیدن به این موضوع در سیاست‌گذاری‌های سلامت کشورها، در عین حال ارتباط بیماری‌های مزمن دهان و لثه‌ها را با سلامت مغز، قلب، دستگاه گوارش و حتی بروز برخی سرطان‌ها تشریح کرد.

دکتر فرشید رضایی با تاکید بر اهمیت سلامت دهان و دندان و با بیان اینکه برخی افراد دهان را آینه تمام نمای بدن می‌نامند، گفت: البته این تمثیل در تبیین جایگاه دهان در سلامت بدن، بدون شواهد علمی هم نیست و امروزه دلایلی وجود دارد که نشان می‌دهند عدم رعایت بهداشت دهان نه تنها با بیماری‌های مختلف دندان و لثه و زبان همراه می‌شود، بلکه وضعیت سلامت دهان و دندان و بطور خاص میکروب‌های دهان می‌تواند به بیماری‌های مختلفی در مغز، قلب و سیستم گوارشی و سایر نقاط بدن انسان منجر شود و جالب تر آنکه در صورت وجود بیماری در سایر نقاط بدن می توان نشانه‌هایی از آن را در معاینه دهان بیماران مشاهده کرد.
ارتباط سلامت مغز با سلامت دهان و دندان
وی در این باره افزود: به عنوان نمونه مطالعه ارزشمندی در ژاپن انجام شده که ارتباط سلامت مغز و سلامت دهان و دندان را نشان می‌دهد. این مطالعه نشان داد که بیماری‌های لثه و دندان و از دست دادن دندان در طول زمان به چروک شدن و آسیب بخشی از مغز منجر می‌شود که در حافظه و یادگیری نقش دارد (هیپوکمپ)؛ یعنی همان قسمت‌هایی که در آلزایمر آسیب می‌بینند. درگذشته نیز تحقیقات دیگری رابطه نزدیکی بین بیماری‌ها و التهاب لثه و دندان از یک سو و دمانس و مشکلات شناختی مغز از سوی دیگر را نشان داده بودند.
پوسیدگی‌های دندانی و افت عملکرد مغزی
لزوم اولویت بخشیدن به سلامت دهان در کشورها
رضایی گفت: در واقع می‌توان چنین نتیجه گرفت که مسواک زدن و کشیدن نخ دندان و رعایت سلامت دهان و دندان فوایدی بیش از سلامت دهان دارد و بر روی سلامت ذهن و آینده شناختی و عملکرد مغز ما تاثیرات مهمی خواهد داشت. بر اساس مطالعات تصویربرداری چین و چروک‌های مغزی، بی‌دندانی ناشی از پوسیدگی شدید دندان‌ها و التهابات شدید لثه‌ها باعث افت عملکرد مغزی می‌شوند؛ گویی که چند سال به سن مغز اضافه می‌شود. مطالعه جالب دیگری از سوئد نیز نشان داد که در مقایسه بین دوقلوها، فردی که قبل از 35 سالگی به بیماری‌های التهابی شدید لثه مبتلا شود یا دندانی را از دست دهد، در دهه‌های بعد خطر ابتلا به دمانس و فراموشی و مشکلات شناختی در او، حدود 4 تا 5 برابر بیش تر از قل دیگری می شود که لثه و دندان سالمی دارد و این مطالعه نیز شاهد دیگری برای اهمیت توجه به سیاستگذاری و اولویت بخشیدن به سلامت دهان در کشورها را خاطرنشان می دارد.
ارتباط میکروب‌های بیماری‌زا در دهان با شکل‌گیری سرطان در روده‌
وی در این باره به ایسنا افزود: یکی دیگر از بخش‌های بدن که نه تنها بر سلامت دهان تاثیر دارد بلکه تحت تاثیر وضعیت میکروبی و سلامت دهان و دندان است، سیستم گوارش و روده‌های بدن است. از نظر تنوع و تعداد میکروب رتبه اول به روده‌ها تعلق دارد و محیط دهان انسان در رتبه دوم و بالاتر از بقیه بخش‌های بدن قرار دارد. امروزه میکروب‌های بیماری‌زایی در دهان شناسایی شده‌اند که علاوه بر ایجاد بیماری‌های لثه و دندان می‌توانند بعد از بلعیده شدن به روده رفته و در روده انسان به شکلگیری و متاستاز سرطان کمک کنند.
مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: فوزوباکتریوم از دهان به روده رفته و به سلول‌های سرطانی روده می‌چسبد و موارد رشد دهنده سرطان را فعال می‌کند که به تکثیر و متاستاز سرطان در نقاط دیگر بدن منجر می‌شود. بنابراین مسواک زدن و کشیدن نخ دندان نه تنها به بهداشت دهان و لثه‌ها کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به سیستم گوارشی و سلامت کلی بدن نیز کمک کند.
بیماری‌های دهان و دندان و خطر سرطان‌های مری و معده و سکته‌ها
رضایی با اشاره به مطالعه‌ای دیگر ادامه داد: در یک مطالعه بزرگ بر روی ده‌ها هزار نفر که به مدت حدود 25 سال تحت بررسی قرار گرفتند، مشخص شد کسانی که سلامت دهان ضعیف‌تری داشتند و از بیماری‌های لثه رنج می‌بردند 40 تا 50 درصد خطر سرطان مری و سرطان معده در آنها در طول زمان بیشتر از کسانی است که بهداشت دهان و دندان را رعایت نموده‌اند. بین بیماری های دهان و دندان و بیماری های قلبی عروقی و سکته هم ارتباط نزدیکی وجود دارد و رسیدگی به بهداشت دهان و دندان می تواند بر بیماری های قلبی تاثیرگذار باشد و کیفیت زندگی بیماران قلبی و سکته را بهتر کند.
وی همچنین گفت: بیماری‌های مزمن دهان و لثه‌ها بر پیدایش بیماری‌های عروق کرونر قلبی و سکته تاثیر دارند و در واقع در کنار عوامل دیگر بیماری‌ساز قلبی مانند دخانیات، چربی بالا و دیابت باید عدم سلامت دهان و دندان را هم مورد توجه قرار داد. بی‌دندان شدن نیز بر بیماری‌های رگ‌های کرونر قلب تاثیر دارد. هنوز سوالات زیادی نیز در پیش روی محققان وجود دارد که آیا بیماری‌های دهان و دندان بر پیش آگهی و سرنوشت بیماران قلبی هم بطور مشخص اثر دارد و شدت بیماری را نیز بیشتر می‌نماید یا خیر؟ نتایج تحقیقات بشر این نکته را برای سیاستگذاران بهداشتی کشور مشخص می‌نماید که سرمایه‌گذاری بر ارتقای سلامت و توجه به عوامل خطر مشترک از جمله فعالیت بدنی کم، مصرف و تبلیغ دخانیات، غذای غیرسالم، چاقی، پرفشاری خون و آلودگی هوا و افسردگی، می‌تواند دستاوردهای متعددی برای سلامت جامعه داشته باشد و با توجه به هزینه اثربخشی برنامه‌های آموزشی و مشارکت مردمی در این مسیر بهتر است به عنوان یک اولویت به موضوع آموزش بهداشت و ترویج رفتارهای سالم نگاه شود.
مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت در بخش پایانی صحبت‌هایش تاکید کرد: همانطور که ژنتیک و کروموزوم افراد منحصر بفرد است؛ ردپای تاثیرات محیط زندگی انسان‌ها نیز بر سلامت آنها منحصر بفرد است و قابل ردیابی در آزمایشات خون و ادرار و بررسی موی فرد می‌باشد. سلامت انسان علاوه بر ژنتیک و رفتارها و عادات فرد تحت تاثیر فرهنگ و وضعیت اقتصادی اجتماعی و مقررات محیطی است که در آن زندگی می کند و در کنار کروموزوم منحصربفرد انسان امروزه اکسپوزوم منحصربفرد او نیز مورد علاقه محققان و سلامت شناسان است. مداخلات ارتقا دهنده سلامت با توجه نمودن به ظرایف لایه‌های احاطه کننده انسان از خانواده و گروه‌های دوستان و همکاران و همکلاسی‌ها تا لایه‌های قانون و فرهنگ، طراحی می‌شوند و مشارکت ساختارمند مردم در ساخت محیطی حامی سلامت می‌تواند نتایج گرانقیمتی برای کل جامعه بهمراه داشته باشد.
کمپین 3 روزه «دهان دریچه سلامتی» از امروز 17 اردیبهشت ماه تا 19 با هدف توجه به سلامت و بهداشت دهان و دندان برگزار می‌شود.
روز شمار پویش سلامت دهان و دندان نیز به شرح زیر اعلام شد:
دوشنبه 17 اردیبهشت با عنوان دهان، دریچه سلامت، سه شنبه 18 اردیبهشت با عنوان سلامت دهان و دندان، سلامت کودک و چهارشنبه 19 اردیبهشت با عنوان نقش سازمان‌های دولتی و نهادهای مردمی در سلامت دهان و دندان.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1194924/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درمان بیماری‌های صعب‌العلاج از خاک فیلیپین و زامیبیا!

ایلان ماسک برای راه‌اندازی استارلینک وارد اندونزی شد

ماراتن 11 روزه نمایشگاه کتاب در خط پایان

تنها راه التیام سوگ!

برای ورود VAR عزم جزمی داشتیم

برد لحظه آخری اینترمیامی

مربی اخراجی در بین گزینه‌های بارسا

رکورد منفی کریستیانو رونالدو در لیگ عربستان

طعنه پیولی به میلان

افلاکی: برخلاف میل کره‌ای‌ها با غیرت ایرانی قهرمان تکواندو آسیا شدیم

توضیحات مهدی تاج درباره پرونده جنجالی

چشم امید حاج‌صفی به انصاری‌فرد!

دبیرکل فدراسیون فوتبال: کمیته صیانت تصمیم گرفت چیدمان داوری جمعی باشد

کاروان تراکتور زودتر راهی تهران شد

مدال برنز پاپی در پارادوومیدانی جهان پس گرفته شد

عشقش رو به یه آپارتمان فروخت!

پل شریدر: هر بار آماده مردن می‌شوم، یک ایده جدید از راه می‌رسد

من نمیخوام قیمه رو لوله‌کشی کنند

کاهش مخاطب سینما در هفته‌ای که گذشت

هدیه تهرانی پس از 4 سال با «هزار و یک شب» می‌آید

آیا مستمری مددجویان بهزیستی عمدا قطع شده؟

111خلبان ایرانی به کشورهای منطقه مهاجرت کرده اند

قسمتی از دکوراسیون رمانتیک خانه پریناز ایزدیار و دسته گل زیبایی که هدیه تولدش بود

ماجرای جالب لباس عروس زیبای سوگل طهماسبی که بهترین دوستش دوخت و اولین سالگرد ازدواجش پوشید

اعلام جزییات حکم تتلو از زبان وکیل مدافع این خواننده جنجالی+فیلم

زمان آغاز اجرای تعطیلی شنبه‌ها اعلام شد / جزییات جدید درباره تعطیلی آخر هفته

رفلاکس معده شایع ترین بیماری گوارشی کودکان

اجرای قطعه «دخیل پنجره طلا» کاری از محسن میرزازاده

مراسم عقد زوج‌های جوان همزمان با ایام دهه کرامت در حرم امام رضا(علیه‌السلام)

مهاجرت 111خلبان ایرانی به کشورهای منطقه

16 استان درگیر سیل و آبگرفتگی

تابلوهای فرنگی در بازارها سوژه خبرنگار صداوسیما شد

خسارت سیل و تگرگ به خودروها در مشهد

ویدئویی از همراهی مردم برای نجات پاکبانی که در‌ وسط سیل گیر کرده بود

بانکی برای حیوانات در حال انقراض؛ از «پیروز» تا خرس ایرانی

حفظ جان فقط با یک کلاه

درباره قلعه جلال‌الدین گرمه چه می‌دانید؟

معجون خانگی یا بمب انرژی!

طرز تهیه حلوای شیر عسلی

بهترین راهکار درمان آلرژی

عروس جوان 6ماه بعد از ازدواج با طلاهایش گم شد!

دورکاری و حضور در محل کار را ترکیبی بزنید!

درخواست مهم سرمربی فوتسال بانوان از فدراسیون

بازار گرمی جدید آرایشگران؛ جراحی زیبایی در منزل!

دانشمندان بافت مغز انسان را منجمد، ذوب و احیا کردند بدون هیچ آسیبی

تراژدی تلخ و عجیب شاهنامه فردوسی

پرسپولیس به بشار رسن پیشنهاد داد

تیم ملی تکواندو بعد از 8 سال قهرمان آسیا شد

به یاد آرنج‌های خطرناک کی‌روش استنلی!

گلزن غیرمنتظره استقلال در پی فتح قائمشهر