آریا بانو

آخرين مطالب

بحران پیریِ جمعیت در ژاپن، دامن خاندان سلطنتی را هم گرفت خانواده

بحران پیریِ جمعیت در ژاپن، دامن خاندان سلطنتی را هم گرفت
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ژاپن مدت‌هاست با معضل کاهش جمعیت روبروست و مقامات این کشور نیز اخیرا هشدارهایی در این زمینه داده‌اند.

شاهزاده «هیساهیتو» ژاپن که به‌تازگی 18 ساله شده است، اولین مرد از خاندان سلطنتی است که در نزدیک به چهار دهه اخیر به سن بلوغ رسیده است، موضوعی که توجه‌ را به مشکلاتی موجودیتی معطوف می‌کند که باقی کشور نیز با آن مواجه است‌ــ جمعیت رو به سالمندی و میزان زادوولد رو به کاهش.
«آکیشینو» 58 ساله آخرین عضو مذکر خاندان بود که در سال 1985 به سن بلوغ رسید. طبق قانون کنونی خاندان امپراتوری، فقط مردان می‌توانند بر تخت پادشاهی ژاپن بنشینند.
تنها عضو دیگر واجد شرایط جانشینی شاهزاده «هیتاچی»، عموی 88 ساله امپراتور «ناروهیتو» است که در رده سوم صف جانشینی تاج و تخت قرار دارد.
بر اساس این قانون، زنان نه تنها نمی‌توانند به سلطنت برسند بلکه زنانی که با افراد عادی ازدواج می‌کنند جایگاه سلطنتی‌شان را از دست خواهند داد.
این اولین بار نیست که موضوع جانشینی در ژاپن به بحثی داغ تبدیل شده است. از سال 2001 تا 2006، چند بار بحث اصلاح این قانون و اجازه جانشینی به زنان در پارلمان ژاپن مطرح شده است. چنین تغییری می‌توانست به شاهدخت «آیکو»، دختر 22 ساله امپراتور ناروهیتو و امپراتریس ماساکو، اجازه دهد بر تخت بنشیند. اما این بحث‌ پس از تولد هیساهیتو در سال 2006 کنار گذاشته شد.
کمبود وارث تنها مشکلی نیست که خاندان سلطنتی با آن مواجه است. در حالی که چند عضو خانواده بیش از 60 سال سن دارند، خاندان سلطنتی همچنین با کمبود اعضای جوانی روبرو است که بتوانند وظایفی مانند بازدید از مدارس، استقبال از سفیران و مقام‌های عالی‌رتبه و همچنین شرکت در مراسم‌های سنتی ژاپن را انجام دهند.
در ژوئن سال جاری، امپراتور ناروهیتو در اقدامی نادر این موضوع را علنی تایید کرد و گفت: تعداد اعضای مذکر خاندان امپراتوری رو به کاهش است، آنها رو به کهولت گذاشته‌اند و اعضای مونث خاندان امپراتوری با ازدواج، خاندان امپراتوری را ترک می‌کنند.
وی گفت: به‌دلیل این عوامل، تعداد اعضای خاندان امپراتوری که می‌توانند وظایف عمومی را بر عهده بگیرند نسبت به گذشته رو به کاهش است. این مشکلی است که به آینده خاندان امپراتوری مربوط می‌شود، اما ترجیح می‌دهم که از اظهارنظر در مورد مسائل مرتبط با سیستم قانونی خودداری کنم.
بر اساس نظرسنجی که کیودو نیوز در مارس و آوریل 2024 انجام داد، 90 درصد پاسخ‌دهندگان گفتند که از ایده داشتن امپراتریس حمایت می‌کنند و 72 درصد در مورد ثبات وضعیت جانشینی «حس بحران» داشتند.
به‌رغم حمایت گسترده از داشتن حکمران زن، حزب حاکم «لیبرال دموکرات» (LDP) تا حد زیادی با این تغییر مخالف است. بحث‌هایی برای یافتن راه‌حل برگزار شد و گزینه‌هایی مطرح شد از جمله اینکه به شاهدخت‌ها اجازه داده شود پس از ازدواج در خاندان سلطنتی باقی بمانند و نوادگان شاخه‌های دورتر خاندان که پس از جنگ جهانی دوم جایگاه سلطنتی‌شان را از دست دادند به جمع خانواده سلطنتی بازگردانده شوند. با وجود این، چنین گزینه‌هایی به حل مشکل فعلی کمکی نمی‌کند، زیرا حزب لیبرال دموکرات همچنان بر موضعش ایستاده است که حکمران کشور فقط باید از رده مردان خانواده سلطنتی باشد، نه زنان.
بحرانی فراگیر
با این حال جمعیت رو به کاهش و پا به سن گذاشته بحرانی نیست که فقط گریبان‌گیر خاندان سلطنتی ژاپن شده باشد، بحرانی است که بر کل این کشور سایه انداخته است. بر اساس داده‌های وزارت بهداشت، تعداد تولدها در ژاپن در نیمه اول سال جاری به پایین‌ترین میزان از سال 1969 به این سو رسیده است.
بنا بر تازه‌ترین داده‌ها، نرخ باروری ژاپن‌ــ میانگین تعداد نوزادانی که انتظار می‌رود یک زن در طول عمرش داشته باشدــ نیز افت بی‌سابقه‌ای داشته است و تعداد تولدهایی که در سال گذشته ثبت شد فقط 727 هزار و 277 مورد بود. این رقم نرخ باروری را از 1.26 به 1.20 کاهش داده است‌ که بسیار پایین‌تر از نرخ 2.1 مورد نیاز برای ثبات جمعیت است.
به گزارش ایندیپندنت، دولت ژاپن به‌عنوان بخشی از بودجه سال 2024 مبلغ 5.3 تریلیون ین (28.33 میلیارد پوند) را به تقویت حمایت مالی از والدین دارای فرزند یا در انتظار فرزند، همچنین گسترش دسترسی به خدمات مراقبت از کودک و افزایش مزایای مرخصی والدین اختصاص داده است. دولت حتی طرح‌هایی ابتکاری پیشنهاد داده است که با ارائه مشوق‌های مالی، زنان را به نقل‌مکان به مناطق روستایی ترغیب می‌کند تا نرخ پایین ازدواج که بسیاری می‌گویند دلیل کاهش نرخ زاد و ولد است، افزایش پیدا کند.
منتقدان این طرح‌های ابتکاری اشاره کرده‌اند که هدف این اقدام‌ها عمدتا زوج‌های متاهلی‌اند که قصد دارند بچه‌دار شوند یا بچه دارند و این طرح‌ها به علت تمایل نداشتن جوانان به ازدواج نمی‌پردازند.
«تاکاهیده کیوچی»، اقتصاددان مسئول بخش اجرایی در موسسه پژوهشی نومورا در گزارشی تحلیلی نوشت: اقدام‌های اقتصادی ساده مانند افزایش یارانه‌ها مشکل جدی کاهش نرخ زاد و ولد را حل نخواهد کرد.
نظرسنجی‌ها نشان داده‌اند که جوانان ژاپنی، چه مرد چه زن به‌دلیل فرصت‌های شغلی محدود و هزینه بالای زندگی در مورد تصمیم به ازدواج یا بچه‌دار شدن تردید دارند.
باورهای سنتی و سخت‌گیرانه در مورد نقش‌های جنسیتی به محیط کار نیز منتقل شده‌اند و تعداد کمی از محل‌کارها ساعت‌های کاری انعطاف‌پذیر یا مرخصی والدین به‌ویژه به مردان ارائه می‌دهند که باری بر دوش مادران شاغل می‌گذارد.
بر اساس برآوردهای موسسه ملی پژوهش جمعیت و تامین اجتماعی، جمعیت ژاپن احتمالا تا سال 2070 حدود 30 درصد کاهش پیدا خواهد کرد و به 87 میلیون نفر خواهد رسید و از هر 10 نفر، چهار نفر 65 ساله یا مسن‌تر خواهند بود.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1275914/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش آمار ازدواج؛ آمار طلاق کاهشی شد

این محصولات خوراکی غیرمجاز را نخرید

زمان سفر به هر سیاره منظومه شمسی

فرود «فلامینگوها» در فرودگاه بجنورد

سارای سارماسی یک دسر ترکیه‌ای خوشمزه

هر سردرد چند نشانه!

قاتل پنهان؛ سی‌تی‌اسکن‌ها منجر به 100 هزار سرطان جدید می‌شوند

تعیین سقف مهریه تا 14 سکه؛ نجات اقتصاد خانواده یا نقض حقوق زنان؟

کودکان از چه سنی احساسات مختلف را نشان می‌دهند؟

نقاشی فضاپیمای ناسا از سیاره مشتری

میدان مغناطیسی زمین یکبار فروپاشیده و انسان‌ها جان سالم به در برده‌اند؛ اما چگونه؟

بخشی از کتاب/ جدا شدن از تلخی زندگی

انتقاد تند خلیلی: بازیکنان گوش نمی‌دهند!

عطایی: تیم قدرتمندی بودیم که از عملکردمان دفاع کردیم

برترین بازیکنان هفته بیست و سوم لیگ برتر ایران

سیدصالحی: بعضی از بازیکنان در حد نام استقلال هم بازی نکردند!

یحیی تعیین‌کننده سرنوشت لیگ برتر!

قهرمانی زود هنگام تنیس روی میز دختران ایران در آسیای میانه

پیش‌بینی قهرمان لیگ ایران توسط هوش مصنوعی

چهره ها/ تیپ بهاری «ژیلا صادقی» با پیراهن ایتالیایی

پدر شهیدان «ماشاالله و محسن عرب زاده مرقی» به فرزندان شهیدش پیوست

چرا سریال پایتخت اینجوری تمام شد؟

حمید حامی: با صدای همایون شجریان دریا رو دیدم!

دبیر شورای عالی فضای مجازی: حجم حملات سایبری به کشور 8 برابر شده است!

انتقال متجاوز سریالی به انفرادی/ شاکی: جلوی چشم فرزندم به من تعرض کرد

کشف شهاب‌سنگ این‌بار در اصفهان!

نجات جان دخترچه فلسطینی از زیر آوار

خوشمزه‌ترین رسپی شیرینی قندی؛ اقتصادی و به صرفه

یک دسر فوق العاده؛ موچی دنت

تمرینات ورزشی آخر شب موجب بدخوابی می شود

فوت و فن زیبایی؛ 15 اشتباه آرایشی که شما را پیرتر نشان دهد

اولین رآکتور هسته‌ای نمک مذاب توریم جهان در چین شروع به کار کرد

درس‌های زندگی از منظر امام رضا(ع)

برنامه مبارزات جودوکاران ایران در مسابقات قهرمانی آسیا مشخص شد

آنچلوتی باز هم پیشنهاد برزیل را رد کرد

اینتر آماده پیشنهادها برای طارمی

محمد رهبری: جذب مربی خارجی شمشیربازی پیشنهاد من بود

بیانیه باشگاه سانتوس درباره مصدومیت نیمار

کارتال از سرمربی اخراجی پرسپولیس جا ماند!

نحوه محاسبه درآمد چند هزار میلیاردی صداوسیما از «پایتخت 7»

آهنگ جدید/ «کی می دونه» با صدای مجید رضوی

تشویق رحمت و شری سریال «پایتخت» در کنسرت علیرضا طلیسچی

انتقال 199 زندانی افغانستانی به کشورشان

حیات عالمانه به بیان آیت الله جوادی آملی

دردسرهای همیشگی افراد عینکی

آماده سازی گران‌ترین غذای دنیا از دریای خزر

حرکات نمایشی و خطرناک یک کوئیک در خیابان‌های زاهدان!

کوفته کباب سنتی؛ طعم قشنگ زندگی

سازمان غذا و دارو اسامی محصولات خوراکی غیرمجاز را اعلام کرد

چطور جلوی کک و مکی شدن پوست صورتم را بگیرم؟