آریا بانو

آخرين مطالب

تولید قوی‌ترین مولد تشخیص بیماری‌های سرطانی در ایران اقتصادی

تولید قوی‌ترین مولد تشخیص بیماری‌های سرطانی در ایران
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایرنا /پژوهشگر ایرانی و برگزیده جشنواره خوارزمی، قوی‌ترین مولد تشخیص بیماری سرطانی را در شرایط تحریمی که واردات آن به کشور ممنوع است را تولید کرد.
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، گالیوم- 68 با نیمه عمر 68 دقیقه از مولد حاوی ژرمانیوم -68 با نیمه عمر 271 روز (مولد 68Ge/68Ga ) به دست می‌آید. این عنصر و مولد طی یک دهه اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته و استفاده از آن برای اهداف تشخیصی در پزشکی هسته‌ای به شدت در حال گسترش است.
طی بیش از نیم قرن گذشته تکنسیوم -99 (با نیمه عمر 6 ساعت) حاصل از مولد 99/Tc99Mo (با نیمه عمر 66 ساعت) عمده‌ترین رادیو ایزوتوپ‌ در تصویربرداری با دوربین‌های اسپکت (SPECT) برای اهداف تشخیصی بوده است.
بازار
با توجه به مزایایی از قبیل نیمه عمر کوتاه‌تر گالیوم -68 (نسبت به تکنسیوم-99) و نیمه عمر بلندتر مولد 68Ge/68Ga (نسبت به مولد 99/Tc99Mo) و کاربرد در دوربین‌های پت (PET)، علاقه و هدف صنعت رادیوداروها در دنیا بر استفاده از گالیوم-68 و توسعه مولد 68Ge/68Ga متمرکز شده است.
بررسی اسناد علمی و مستندات شرکت‌های بزرگ تجاری تولیدکننده این مولد نشان می‌دهد که به دلایل مختلف علمی و اقتصادی، تولید مولدهایی با خروجی هر چه بیشتر گالیوم-68 از اهداف اصلی و ارزشمند در شرکت‌های تجاری و مجامع علمی است.
مهدی غلام‌حسینی نظری پژوهشگر جوان ایرانی اخیرا با طرح تولید و توسعه مولد 68Ge/68Ga بر پایه جاذب Tio2-SnO2 با اکتیویته افزایش یافته Ga68 برای استفاده در مراکز پزشکی هسته‌ای در سی و هشتمین جشنواره بین‌المللی خوارزمی، رتبه سوم طرح‌های کاربردی را کسب کرد.
وی روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در این طرح با سنتز رزین ماتریکس TiO2-SnO2 با فرمول خاص، برای اولین بار در ایران طراحی و تولید مولد 68Ge/68Ga انجام گرفت.
وی افزود: در ادامه اصلاح در قلب مولد مذکور موجب افزایش ظرفیت بارگزاری ژرمانیوم و در نتیجه افزایش عملکرد مولد 68Ge/68Ga حاصل با نام پارس گالوژن شد که در صنعت پزشک هسته‌ای کشور کاربردهای بسیاری دارد.
این پژوهشگر گفت: مولد مذکور با دارا بودن اکتیویته خروجی بیش از 70mCi به عنوان قوی‌ترین مولد 68Ge/68Ga در دنیا، تمام محدوده‌های فارماکوپه اروپا برای استفاده در مراکز پزشکی هسته‌ای را دارا بوده و گالیوم-68 حاصله جهت نشان‌دارسازی با پپتیدهای مختلف برای تشخیص ده‌ها سرطان و ضایعات مختلف کاربرد دارد.
وی با بیان اینکه نزدیک به هشت سال است که بر روی ژنراتور ژرمانیوم 68 گالیوم 68 تحقیق می‌شود، افزود: تهیه ژنراتور ذاتا برای کشور تحریم است و اگر چه مورد نیاز مراکز پزشکی هسته‌ای است اما واردات آن برای کشور غیر ممکن شده است.
غلام‌حسینی گفت: معروف‌ترین ژنراتور یا مولد در پزشکی هسته‌ای، مولد مولی ویدن تکنسیوم است که برای دوربین‌های پت (PET) و اسپکت (SPECT) کاربرد دارد و می‌توان گفت سابقه 50 ساله در دنیا دارد و در ایران نزدیک به 25 سال است تولید می‌شود.
وی با توضیح اینکه دوربین پت، تصویر سه‌بعدی از بافت ارائه می‌دهد و به پزشک در تشخیص محل توده سرطانی کمک می‌کند، ادامه داد: حدود 15 سال است که دنیا به سمت تولید مولدهایی رفته که در دوربین‌های پت، مورد کاربرد است. رادیوداروهایی که برای دوربین پت کاربرد دارد رادیو داروی اس‌پی‌جی و با نیمه‌عمر 110 دقیقه است و امکان ارسال به مراکز دورتر ندارد.
این پژوهشگر اضافه کرد: بر این اساس دنیا به سمت تولید مولدهای ژرمانیوم 68 با نیمه عمر 270 روی آورده است و پس از اینکه به نیمه عمر خود می‌رسد به گالیوم 68 تبدیل می‌شود. این گالیوم از این جهت اهمیت دارد که با ترکیب با پپتیدهای مختلف سرطان را شناسایی می‌کند.
دارنده رتبه سوم جشنواره بین‌المللی خوارزمی گفت: با همکاری دیگر پژوهشگران نزدیک 6 تا هفت سال است نیاز داخل به این مولد را تامین می‌کنیم و در حال حاضر صادرات آن به عراق در حال انجام است البته پیش از این به ترکیه و هندوستان نیز این مولد را صادر می‌کردیم که به دلیل فراگیری کرونا صادارات آن متوقف شد و برآورد من این است که طی 6 یا هفت ماه دیگر صادرات به دو تا سه کشور نیز داشته باشد.
غلام‌حسینی گفت: مزیت مولد تولدی داخل این است که در شرایط تحریمی که کشور نیازمند دستگاهی برای تشخیص بیماری سرطان است اقدام به تولید کرده‌ایم تا بیماری سرطانی در دو مرحله تشخیص اینکه آیا فرد مبتلا به سرطان است یا خیر و در مرحله بعد آیا درمان بر بیمار تاثیری داشته یا خیر به کار گرفته شده است.
وی با اشاره به اینکه در دنیا سه تا چهار شرکت تولیدکننده این مولد هستند، گفت: ما در قدم اول مشابه اروپایی را تولید کردیم که تمام استانداردهای فارماکوپه را طی کرده است و در سال‌های 2022 و 2024 میلادی در کنفرانس هسته ای اروپا بررسی بلندمدت این مولد را معرفی کردیم و قبول کردند که ایران قویترین مولد را تولید کرده است.
این پژوهشگر جوان گفت: این مولد در حال حاضر در سازمان انرژی اتمی ایران در حال تولید بوده و با تامین تمام نیاز مراکز پزشکی هسته‌ای کشور، صادرات آن به دیگر کشورها نیز در حال انجام است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1368256/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پلیس راهور شرح می‌دهد؛ چه خودرویی را نه بخریم و نه سوار شویم؟

29 نفر از جان باختگان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی شناسایی شدند

پلیس کرج فاش کرد: زنی شوهر پوادارش را با معشوقه‌اش کشت و زیر خانه‌اش دفن کرد!

آتش سوءظن به جان مرد افتاد؛ دفن دخترش در بیابان

دستگیری پدری که دختر 5 ساله خود را به قتل رسانده بود

کریمه‌ آل‌الله یا حضرت معصومه

تا این دلم تو صحن تو آرومه

هجوم گسترده حشرات در فروشگاه‌های عربستان

انس به دنیا، منشأ وحشت از مرگ است!

وقتی سواد رسانه ای نداریم...

روز دختر، میان آوار و اشک

2 غذای نانی برای پیک نیک روز جمعه

مطالعه در تاریکی به بینایی آسیب می‌رساند؛ افسانه‌ یا حقیقت علمی؟

3 عامل کشنده که قلب شما را نشانه گرفته‌اند!

خانواده‌ای که همه حافظ قرآن‌اند

پرتاب ماهواره‌ای که کارش وزن‌کردن جنگل‌ها است!

انگار که لال شده باشم ؛ شاید هم کور و کر !

دروازه‌بان پرسپولیس در رویای لغزش بیرانوند!

صعود شهرقدسی‌ها به لیگ برتر؛ بازهم قلعه حسن خان

تساوی استقلال خورستان و خیبر در جدال همسایه‌ها

احتمال برگزاری استقلال خوزستان-تراکتور در تبریز!

لیگ یک؛ آبادانی‌ها دوباره در بالای جدول

نساجی در یک قدمی سقوط؛ نیاز به معجزه!

یک مصدوم جدید روی دست ربیعی!

باز هم وی ای آر علیه نساجی!

نساجی لحظه به لحظه نزدیک‌تر به سرنوشت شوم

گل‌محمدی: این اتفاقات در شان فوتبال ایران نیست

امیدواری پرسپولیس به کسب سهمیه؛ علیپور به تنهایی در صدر جدول آقای گلی

«تک‌تیرانداز آمریکایی» راز خود را فاش کرد

ماجراهای علی صادقی و نورالدین شروع شد!

چهره ها/ عکس متفاوت از هومن سیدی در پشت صحنه «وحشی»

دفترخانه ناصر فروخته می‌شود

چهره ها/ سلفی نازنین بیاتی و سمیرا حسن‌ پور در حافظیه شیراز

چهره ها/ قاب صمیمی و جذاب دو بازیگر زن سینمای ایران

سام درخشانی: ما در سینما به تماشاگر فقط یک آدامس می‌دهیم!

96 درصد مسکن کشور توسط مردم ساخته می‌شود

تاکسی‌های برقی با وام میلیاردی و باتری اشانتیون در تهران!

روابط عمومی سامانه شاد بیانیه رسمی صادر کرد

64 هزار لیتر سوخت قاچاق در مرزهای سیستان و بلوچستان کشف شد

هجوم به فروشگاه‌ها از ترس قطع مجدد برق در اروپا

شیرینی خانگی آسان با مغزی شکلات

6 توصیه برای بزرگسالانی که ADHD دارند!

کودکتان را با کارتون «نقاش بزرگ» به خواب دعوت کنید

ابداع چوبی به قدرتمندی فولاد

نوجوانانی که عازم حج هستند این سفرنامه را بخوانند !

آخرین حضور پدر ملوان در سن‌سیروس!

بازدید هاشمی از اردوی تیم ملی تیراندازی با کمان

ضربه فنی بازیکن مس و واکنش دیدنی گندوز

بدشانسی بزرگ شماره 6؛ کنعانی مصدوم شد

تارتار: بازیکنانم کاری به پیشنهاداتشان ندارند