آریا بانو

آخرين مطالب

غش کردن‌های مصدق ساختگی بود؟/ او در دوران نخست‌وزیری هیچ حقوقی نمی‌گرفت سیاسی

غش کردن‌های مصدق ساختگی بود؟/ او در دوران نخست‌وزیری هیچ حقوقی نمی‌گرفت
  بزرگنمايي:

آریا بانو - مرحوم دکتر مصدق موقوفه‌ مادری داشتند به نام موقوفه بیمارستان نجمیه. به شما عرض کنم که در میان هزاران متولی که در ایران داشتیم و ما بودجه‌های موقوفات آن‌ها و حساب‌های سالیانه‌ آن‌ها را بررسی می‌کردیم، هیچ موقوفه‌ای نظم و ترتیب و درستی موقوفه نجمیه را نداشت.

سحرگاه یکشنبه 14 اسفند 1345 تاریخ ایران یکی از تاثیرگذارترین چهره‌های خود را در حصر خانگی از دست داد، دکتر محمد مصدق، رهبر بلامنازع ملی شدن صنعت نفت ایران. او از 12 مرداد 1335 و پس از تحمل سه سال حبس مجرد روانه حصر خانگی در قلعه احمدآباد شده و وقتی در تبعیدگاه چشم از جهان فروبست، درست ده سال بود که به این انزوای اجباری تن داده بود.
منتقدانش اظهار می‌دارند دکتر مصدق در بزنگاه‌های حساس تظاهر به غش و ضعف می‌کرد و تقریبا همگی بر این امر اتفاق نظر دارند که او مخصوصا و فقط برای گریز از موقعیت سختی که در آن واقع شده بود تمارض می‌کرد. این اتفاق در ملاقات مصدق با شاه، در سفرش به آمریکا، در دادگاه نظامی و... چندین و چند بار رخ داد.
نکته دیگری که به‌ویژه امروز مخالفان لیبرال مصدق بر آن پای می‌فشرند و مصدق را به خاطرش مورد نکوهش قرار می‌دهند، مخالفت او با توافق بود و این‌که او مذاکره را برای مذاکره انجام می‌داد و اصلا نمی‌خواست در زمینه نفت به توافقی با آمریکا دست یابد.
دکتر کریم سنجابی وزیر آموزش دولت مصدق و رهبر فقید جبهه ملی ایران در گفت‌وگو با پروژه تاریخ شفاهی هاروارد وقتی درباره ویژگی‌های شخصی دکتر مصدق مورد پرسش واقع می‌شود ضمن پاسخ به این دو مورد، به پاکدستی حیرت‌انگیز مصدق نیز اشاره می‌کند، در ادامه روایت او را می‌خوانیم:
با درآمد شخصی‌اش زندگی می‌کرد
[دکتر مصدق] به عنوان انسان یک مرد درستکار، پاکدامن، منظم بود. درستی در ارتباط با اشخاص، در معاملات، در خدمات سیاسی و اداری از صفات ثابت او بود. بنده به خاطر دارم در زمانی که معاون و کفیل اداره‌ کل اوقاف بودم، مرحوم دکتر مصدق موقوفه‌ مادری داشتند به نام موقوفه بیمارستان نجمیه. به شما عرض کنم که در میان هزاران متولی که در ایران داشتیم و ما بودجه‌های موقوفات آن‌ها و حساب‌های سالیانه‌ آن‌ها را بررسی می‌کردیم، هیچ موقوفه‌ای نظم و ترتیب و درستی موقوفه نجمیه را نداشت.
کتابچه‌ سالیانه حساب او منظم‌ترین و مرتب‌ترین کتابچه‌های حساب بود که خود او حتی از دریافت حق‌التولیه قانونی‌اش هم خودداری می‌کرد. می‌دانید که مصدق در دوران وکالتش حقوق نمی‌گرفت. در دوران نخست‌وزیری‌اش هم حقوق نمی‌گرفت و با درآمد شخصی‌اش زندگی می‌کرد. درستی‌اش و پاکدامنی‌اش در مورد اقتصادی و مالی از صفات برجسته‌اش بود و شاهد آن محبوبیتی بود که به عنوان مالک در ده احمدآباد در میان کشاورزان آن‌جا داشت که هنوز هم خاطره‌ وی را به عنوان مالک و ارباب گرامی می‌دارند.
تشنج‌های او ساختگی نبود
دیگر آن‌که مصدق مردی فوق‌العاده شجاع و یک‌دنده بود. موقعی که لازم می‌شد یک حرفی را بزند، حرفش را می‌زد، از هیچ چیز و از هیچ‌کس باک نداشت. نکته‌ای که درباره‌ی مصدق چه در خارج از ایران و چه در ایران مخالفان او گاهی به صورت تمسخر و گاهی به عنوان بیماری به آن اشاره می‌کردند، حالت تشنج و حساسیتی بود که گاه‌گاه به او دست می‌داد و گریه و اشک‌ریزی می‌کرد. خیلی‌ها تصور می‌کنند که آن حالت‌ها ساختگی و به اصطلاح صحنه‌سازی سیاسی و نمایشی بوده است.
بنده باور نمی‌کنم، مصدق خیلی حساس بود. به خاطر دارم یک روزی که وزیر فرهنگ بودم برای امری که الان به خاطرم نیست یک ساعت یا دو ساعت قبل از ساعت تشکیل جلسه‌ هیأت وزرا به منزل آقای دکتر مصدق رفتم. چون هیأت وزرا هم همان‌جا تشکیل می‌شد. وقتی که وارد شدم، آقای دکتر مصدق نبود. یک ربع ساعت بعد آمد، وقتی که آمد دیدم تمام بدنش می‌لرزد و غرق عرق است و حالت لرز دارد، در حالی که تابستان بود.
به من گفت: «اجازه بدهید فعلاً بیفتم». ایشان را روی تختخوابش خواباندیم و چند تا پتو رویش انداختیم. وقتی که خواستم از اتاقش بیرون بروم و در را ببندم مرا صدا زد و گفت شما نروید و بمانید، نه در آن اتاق یعنی از منزل ایشان بیرون نروم. بنده ماندم. شاید نیم ساعت یا سه ربع ساعت گذشت و من با پرونده‌هایم مشغول بودم، دیدم پیشخدمت آمد گفت: «آقا شما را می‌خواهند.» وقتی که داخل شدم دیدم لباسش را پوشیده، خیسی صورت و عرقش از بین رفته، تکیدگی و فرورفتگی صورتش زایل شده به حالت عادی و منظم آماده‌ کار است. گفتم آقا این چه بود؟
خلاصه این بود که به دربار رفته و با شاه صحبتش شده بود. چه گفته و چه شنیده بود، بنده نمی‌دانم. ولی می‌دانم بر اثر همان بود که آن حالت به او دست داده بود.
بعد خود او به من گفت: «من احوال عجیبی دارم. گاهی شده است که در زمستان به قدری بدنم گرم می‌شود که نمی‌توانم میان اتاق بخوابم و باید بیرون از اتاق به ایوان سقف‌داری بروم که بتوانم بخوابم. برعکس، گاهی در تابستان دچار لرز می‌شوم که باید با پتو مرا بپوشانند.» این حرفی بود که خود مصدق برای من زد.
بنابراین، این‌که در احوال هیجانی وقتی که از مظالم و خیانت‌ها و سرسپردگی‌های کارگردانان داخلی و توطئه‌های پلید سیاست‌های خارجی سخن می‌راند و فقر و استیصال و اسارت مردم ایران را تشریح می‌کرد، چنین کیفیاتی به او دست بدهد و از خود بی‌خود بشود، هیچ غیرطبیعی نبود.
مصدق بسیار وطن‌دوست بود، اما برخلاف آن‌که بعضی از روزنامه‌های خارجی و بعضی از انتشارات آمریکایی گفته‌اند، گزنوفوب یعنی دشمن خارجی نبود و اعتقاد کامل داشت که ما باید با خارجی‌ها ارتباط و همکاری داشته باشیم. در عین این‌که او عامل اصلی و اساسی درماندگی و بیچارگی و فساد ایران را مربوط به انگلیس‌ها می‌دانست. او این عقیده را داشت و این فکر تنها منحصر به او نبود، در جامعه‌ی ایران هم این عقیده را داشتند. (نوار شماره 15 هیجدهم اکتبر 1983 [26 مهر 1362] کالیفرنیا)

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1368392/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مخدری که داعشی‌ها پیش از بریدن سر قربانی مصرف می‌کردند؛ خطر بیخ گوش

فردوسی، خاک پای امیرالمومنین(ع)

یک رصد زیبا از سحابی Lagoon در فاصله ی حدودی 6 هزار سالِ نوری

نخستین واکنش جباری به توافق احتمالی با ماتزاری

فروزان: سال‌ها سر تراکتور را بریدند، حالا حقش را گرفت!

استقلال، پرسپولیس و حالا تراکتور، متخصص لیگ برتر!

فوتبال ایران در آستانه یک رکود جدید؛ قهرمان ٧٠ امتیازی

مدافعان دو متری قهرمانی تراکتور را تضمین کردند!

گل اول وسترلو به دندر توسط الهیار صیادمنش در دقیقه 3+45 از روی نقطه پنالتی

گل اول منچسترسیتی به ولورهمپتون

نادری: قاطعانه قهرمان شدیم

قاضی‌پور: روی ضربات ایستگاهی حساب کرده‌ بودیم

چرا «خانه ارواح» پس از 5 سال اکران‌ می‌شود؟

«گلم ای»؛ موسیقی ای به گویش لری بختیاری

گزارشی از برگزاری اولین روز کنکور

لرزش شدید کوه‌ها و تپه‌های آرژانتین در پی زمین لرزه 7.4 ریشتری

راه حلی ساده برای حل مکعب روبیک

راه حل خروج از جای پارک تنگ بدون کوچکترین اصابت

تشخیص شیرین بودن هندوانه بدون ضربه زدن

لحظه حیرت انگیز شکار شغال توسط عقاب

مومنین بی‌بهره چه کسانی هستند؟

ساندویچ گوشت با پیاز کاراملی؛ یک شام مقوی

چه غذاهایی طبیعت گرم و خشک دارند ؟

قوی ترین ضد استرس!

دخترجان، لطفا قوی نباش!

رصد تولد ستاره‌ها در مرکز کهکشان راه شیری با چشم «جیمز وب»

رنگدانه پوست بادمجان، حسگر طبیعی فساد گوشت!

شعری از مریم دلدار بهاری، شرکت‌کنندۀ فصل چهارم سرزمین شعر

سخنان شنیدنی حامد عسکری

خواندن مثنوی چه فایده ای دارد؟

انتقاد مجری شبکه قزوین به محسن فروزان دروازه بان شمس آذر بابت تبریک قهرمانی

بازیکنان استقلال پس از برتری مقابل آلومینیوم بدون مصاحبه ورزشگاه را ترک کردند

نظری جویباری: قرارداد ماتزاری با استقلال اخبار شما خبرنگاران است؛ فعلا خبری نیست!

برنده دستکش طلای لیگ 24؛ علیرضا بیرانوند

نادری: قلبم می‌گفت امروز قهرمان می‌شویم

اولین حرف‌های بیرو پس از قهرمانی؛ من را ببخشید!

مظفری‌زاده: آذربایجان، قلب تپنده فوتبال ایران است

شیری: هواداران تراکتور، با معرفت و لایق قهرمانی‌اند

دو هفته آخر لیگ تشریفاتی شد

جدول لیگ برتر؛ تراکتور قهرمان شد و استقلال به رده هشتم رسید

ستاره معروف با قرار وثیقه آزاد شد؛ جزئیات تکان‌دهنده‌ای که کار را به دادگاه جنایی کشاند

به افتخار مجتبی پیرزاده و پایان درست «جان سخت»

مازیار لرستانی در مراسم بزرگداشت گلاب آدینه

حسادت جنیفر لوپز به آشتی بن افلک با همسر سابقش

آهنگ «دیوونه من» با صدای ماکان بند

بدون تعارف با خلبان اطفای حریق بندر شهید رجایی

کار خوبه خدا درست کنه!

ضرب المثل/ با دست پس میزنه با پا پیش می‌کشه

طرز تهیه یک میان وعده خوشمزه و مقوی

چطور دم‌کرده پوست این میوه ناجی یبوست می‌شود؟