آریا بانو

آخرين مطالب

گوناگون/ راز فانوس رمضان؛ از روشنایی خیابان‌ها تا آیین مذهبی گوناگون

گوناگون/ راز فانوس رمضان؛ از روشنایی خیابان‌ها تا آیین مذهبی
  بزرگنمايي:

آریا بانو - باشگاه خبرنگاران / ماه رمضان در مصر فضای محنصر به فردی دارد که با هیچ کشور دیگری قابل مقایسه نیست، زیرا خیابان‌ها و بازار‌های مردمی با زیباترین وسایل جشن برای این ماه مبارک تزئین شده است.
فانوس ماه مبارک رمضان یکی از معروف‌ترین آداب و رسومی است که مسلمانان از دیرباز برای تزیین خانه‌ها و خیابان‌ها به دنبال آن بوده‌اند. مصری‌ها سال‌ها و قرن هاست که خیابان‌های خود را با فانوس‌هایی در رنگ‌ها و اندازه‌های مختلف روشن می‌کنند، اما تاریخچه پیدایش فانوس رمضان و منشأ داستان آن چیست و چرا با ماه مبارک رمضان همراه است؟
نام گذاری فانوس
کلمه فانوس کلمه‌ای یونانی است، به معنای هر وسیله روشنایی که یونانیان باستان می‌شناسند، مانند مشعل و لامپ. ایده فانوس به دوران فاطمی در مصر برمی گردد و سپس در تمام کشور‌های عربی گسترش یافت. داستان فانوس از زمان حکومت فاطمیان شروع شد، بیش از هزار سال پیش، داستان‌های زیادی در مورد چگونگی بوجود آمدن فانوس وجود دارد. 
داستان اول حکایت از آن دارد که وقتی المعز لدین الله الفاطمی در ماه رمضان از مراکش وارد شهر قاهره شد، مصری‌ها در صفوف بزرگی که مردان و زنان تشکیل داده بودند، شهر قاهره را پر کرده بودند. آنها همگی فانوس‌هایی روشن و تزیین شده برای روشنایی راه به دست داشتند، به این ترتیب فانوس‌ها تا پایان ماه مبارک رمضان برای روشنایی خیابان‌ها نصب می‌شدند و پس از آن نیز مردم قاهره هر ساله به آن پایبند بودند.
بازار
دکتر عبدالرحیم ریحان، کارشناس باستان شناسی مصری در این خصوص گفت که مصری‌ها از 15 رمضان 362 هجری قمری، 972 پس از میلاد، زمانی که المعز لدین الله به قاهره آمد تا آن را به عنوان پایتخت خود انتخاب کند، از فانوس استفاده می‌کردند مردم جیزه برای استقبال از او در صحرای جیزه بیرون آمدند و با مشعل و فانوس و هلهله از او استقبال کردند.
دکتر ریحان توضیح می‌دهد که در دوران فاطمی‌ها، فانوس از عملکرد اصلی خود یعنی روشنایی در شب به یک عملکرد تفریحی دیگر تبدیل شد، زیرا کودکان با فانوس در خیابان‌ها و کوچه‌ها پرسه می‌زدند و از انواع شیرینی‌هایی که فاطمی‌ها اختراع کرده بودند، هدیه می‌خواستند.
قانونی برای زنان
روایت دومی نیز در مورد گسترش فانوس و ارتباط آن با ماه رمضان وجود دارد، چنانکه دکتر ریحان توضیح داد که در زمان حکومت الحاکم بامر الله الفاطمی بیرون رفتن شبانه برای زنان قاهره ممنوع بود، اما وقتی ماه رمضان فرا رسید، به آنها اجازه داده شد که همراه پسری فانوس به دست از خانه خارج شوند، به شرطی که دختر جوانی را به همراه داشته باشد در کوچه‌هایی که زنی راه می‌رود و برای او راه باز می‌کند و بعد از آن بچه‌ها به حمل این فانوس‌ها در ماه رمضان عادت کردند.
او افزود: گفته می‌شد که فانوس ماه مبارک رمضان به طبال‌ها پیوند می‌خورد و ارتباطی به خانه‌ها نداشته است، بلکه برای اعلام فرا رسیدن سحری در مناره مسجد آویزان می‌شد و کودکان شب‌ها طبال‌ها را با فانوس‌های خود همراهی می‌کردند تا مردم را از خواب بیدار کنند تا اینکه فانوس به ماه مبارک رمضان و آواز‌های معروف کودکان در این ماه پیوند خورد.
روشنایی خیابان قاهره
داستان دیگری وجود دارد که می‌گوید وقتی یکی از خلفای فاطمی می‌خواست در تمام شب‌های ماه رمضان خیابان‌های قاهره را روشن کند، به همه شیوخ مساجد دستور داد که فانوس بیاویزند و شمع در آن بگذارند، فانوس با وجود داستان‌های مختلف هنوز با ماه مبارک رمضان مرتبط است و به عنوان آیینی باقی ماند.
به همین منظور صنعت فانوس در قاهره بسیار گسترش یافت و رونق زیادی یافت و خلیفه دستور داد جلوی هر خانه‌ای فانوس آویزان کنند و هر کس دستور او را اجرا نکند با روشن کردن جاده جلوی خانه اش مجازاتش می‌کرد. 
صنعت فانوس در زمان‌های قدیم با استفاده از قلع ارزان شروع شد، سپس این موضوع توسعه یافت و ساخت آن تبدیل به یک هنر صنایع دستی شد که در آن متولیان ساخت آن با حکاکی‌ها و تزئینات دستی خلاق بودند و در جستجوی مواد مختلف بودند تا جلوه زیبایی به آن ببخشند، بنابراین انتخاب بر روی مس و شیشه‌های رنگی با پایه چوبی بود که شمع برای روشنایی در آن قرار می‌گرفت.
اندازه فانوس‌ها با گذشت زمان تغییر کرده است و اکنون به جای شمع با فتیله و روغن روشن می‌شوند از آن زمان تاکنون صنعت فانوس‌ها پیشرفت زیادی داشته و از مواد مختلفی برای ساخت آن‌ها استفاده شده است که برخی از آنها از چوب عربی، فلز، مس، پلاستیک و حتی پارچه معروف به چادر ساخته شده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1369231/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شاهین از دست متقاضیان پرید

حضور هلدینگ منتسب به بابک زنجانی در میان خریداران اصلی سهام سایپا

باستونی: یامال بهترین بازیکن دنیاست!

دبل‌هت‌تریک قهرمانی تیم زنان چلسی در لیگ برتر!

زومر، متشکریم که آن توپ را گل کردی!‏

میختاریان: تا آخر عمر حسرت گلم به بارسا را می‌خورم!

مصدوم کلیدی استقلال آماده بازی آلومینوم

کوبارسی: با این نتیجه باید از خودمان انتقاد کنیم!

رافینیا: خیلی ریسک کردیم ولی صعود می‌کنیم

باشگاه پرسپولیس: محرومیت پیروانی را فورا لغو کنید

بهترین بازیکن بارسا-اینتر قبل از پایان مشخص شد!

اسکوچیچ جانشین شجاع را انتخاب کرد!

واکنش رونالدو به حذف النصر؛دنیا ادامه دارد!

چه می‌کنه لامین یامال؛ بارسلونا 3-3 اینتر

رافینیا و یک ضربه دیدنی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بارسا 3-3 اینتر؛ فینالیست در سن‌سیرو مشخص می شود

گل سوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

گل سوم بارسلونا به اینتر توسط رافینیا

اعتراض شدید پرسپولیس به تشدید محرومیت پیروانی

موقعیت خوب برای طارمی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بحران برق در اسپانیا؛ بارسلونا 3-3 اینتر

گل دوم بارسلونا توسط فران تورس در دقیقه 38

بدبیاری فلیک در نیمه اول؛ کنده مصدوم شد!

جواد خیابانی گزارشگر بازی استقلال - جوبیلو ایواتای ژاپن در فینال جام باشگاههای آسیا

مهدی طارمی با مچ‌بند مشکی به یاد مردم بندرعباس

تمجید هالند از یامال؛ پسر، تو فوق‌العاده‌ای!

آبشار شوی در دزفول

نمایی از شهر لاداخ در هند

یک روستای تفریحی در جنوب غربی ترکیه

تعدادی مورچه در حال انجام عمل جراحی رو هم دیگه!

گوناگون/ حیوانات می‌توانند مانند انسان‌ها عاشق شوند؟

وقتی حلزون اسپایدرمن میشود

نمایی از ابهتِ دیدنی طاووس را ببینید

برگی از تاریخ/ سفر به تاریخ؛ مادر ناصرالدین شاه در کنار «غلام آفریقایی‌اش، سلیم خان»

معانی لوگو های ایرانی

طرز تهیه بستنی وانیلی هندوانه ای

تغییرات ساختار خانواده‌ها و افزایش سن ازدواج

کری‌ طارمی برای بارسا؛ کار سختی مقابل اینتر دارند

همه دیدند در برنابئو به رئال لطف کردند!

خلاصه بازی النصر 2 - کاوازاکی 3

گل اول اینتر به بارسلونا توسط مارکوس تورام

حسرت و ناراحتی کریستیانو رونالدو پس از ناکامی النصر از صعود به فینال لیگ نخبگان آسیا

پلیس مانع درگیری هواداران بارسلونا و اینتر!

گل دوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

گل اول بارسلونا به اینتر توسط لامین یامال

چه تکنیک نابی داره یامال؛ بارسلونا 1-2 اینتر

کاوازاکی حریف الاهلی در فینال لیگ نخبگان شد؛ رونالدو و النصر عاجز از صعود به دیدار نهایی

وقتی دنبال شوهر عمه میگردی!

خاطره جالب منتقد سینما از نقدی که نوشت و فراستی رد کرد!

تیغ تا حالا سُریده روی پوستت؟!