آریا بانو

آخرين مطالب

معتادان به اینترنت چه ویژگی‌ هایی دارند؟ روانشناسي

معتادان به اینترنت چه ویژگی‌ هایی دارند؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - رئیس انجمن روان‌شناسی تربیتی ایران، اعتیاد به اینترنت را نوعی اپیدمی قرن 21 نامید و گفت: «اعتیاد اینترنتی شامل اجزای اصلی از جمله تغییر خلق، تحمل، ترک، تعارض و عود است که در صورت وجود این علائم و احساس ناتوایی با اندوه فراوان فرد به عنوان مبتلا به اعتیاد اینترنتی طبقه‌بندی می‌شود.»

فریبرز درتاج اعتیاد به اینترنت را نوعی مشکل رفتاری دانست و گفت: برخی محققین اعتیاد به اینترنت را اپیدمی قرن 21 می‌نامند.
وی با اشاره به تشخیص، فاکتور‌های خطر و پایه‌های نوروبیولوژیکیِ اعتیاد اینترنتی به عنوان یک مشکل رفتاری، تصریح کرد: اعتیاد اینترنتی که شامل استفاده افراطی از نرم‌افزار‌های آنلاین است، تاثیرات زیان‌آوری در زندگی افراد مبتلا به جای می‌گذارد. اعتیاد اینترنتی به عنوان یک اعتیاد رفتاری، شامل اجزای اصلی از جمله برجستگی (شیفتگی نسبت به استفاده از اینترنت)، تغییر خلق (استفاده از اینترنت برای تغییر احساسات)، تحمل (نیاز به استفاده از اینترنت برای افزایش مقدار زمان)، ترک (علائم ترک فیزیکی و روانشناختی)، تعارض (تعارض بین فردی- مشکلات با دیگران و درون فردی- از دست دادن کنترل نسبت به رفتار سایرین) و عود (بازگشت رفتار مشکل‌ساز به دنبال یک دوره ریاضت) است که در صورت وجود این علائم و احساس ناتوایی با اندوه فراوان فرد به عنوان مبتلا به اعتیاد اینترنتی طبقه‌بندی می‌شود.
رئیس انجمن روان‌شناسی تربیتی ایران ادامه داد: براساس مدل ذکر شده بالا، تعدادی از ویژگی‌های شخصیتی، مثل دلپذیری پایین و روان رنجوری بالا، عامل خطر برای ایجاد اعتیاد اینترنتی شناخته شده‌اند. این موضوع نشان می‌دهد افرادی که فاقد اعتماد، صراحت، نوع‌دوستی، انطباق، تواضع و دل رحمی هستند یا مبتلا به سطوح بالای اضطراب، خصوصت خشمناک، افسردگی، خودآگاهی، تکانش‌گری، و آسیب‌پذیری باشند بیشتر در معرض ابتلا به اعتیاد اینترنتی قرار دارند.
وی خاطرنشان کرد: این نشانگر‌های شخصیتی ممکن است مستقیماً در کمپین‌های پیشگیری و مجموعه‌های کلینیکی برای درمان مورد توجه قرار گیرند. برای پیشگیری می‌توان کودکان و نوجوانانی که در مقیاس‌های مربوط به شخصیت، امتیاز بالا یا پایینی دارند را قبل از شروع هر گونه رفتار مشکوک، احتمالاً در مدرسه یا سایر محل‌های تجمع جوانان، شناسایی و مورد هدف قرار داد.
درتاج معتقد است که در زمینه درمان، افراد دارای نشانگر‌های شخصیتی می‌توانند از روش‌های درمان مناسب بهره ببرند. برای مثال، افرادی که در زمینه دلپذیری و توافق امتیاز پایینی دارند می‌توانند از گروه درمانی استفاده کنند. کودکان می‌توانند در این گروه‌ها که تعاملات اجتماعی را آسان‌تر می‌کنند. هنجار‌ها و رفتار‌های قابل قبول اجتماعی را از طریق ارتباط و تعامل با افرادی بیاموزند که تجربه مشابهی از استفاده مشکل‌ساز از اینترنت دارند.
رئیس انجمن روان‌شناسی تربیتی ایران با تاکید بر اینکه متخصصان حوزه روانشناسی اعتیاد اینترنتی را در بسیاری از مطالعات مربوط به زیست‌شناسی عصبی مشابه اعتیاد به مواد دانسته‌اند، در توضیح بیشتر این موضوع افزود: در بررسی گسترده مطالعات تصویربرداری عصبی از اعتیاد به بازی و اینترنت تحقیق عملی از نوع داوری همتا شناسایی شد. این مطالعات نشان داد که سه سطح تشابه بین اعتیاد اینترنتی و اعتیاد‌های رایج‌تر وجود دارد که عبارت‌اند از سطوح مولکولی، جریان‌های عصبی و رفتاری.
بنابر اظهارات وی، در سطح مولکولی، افراد مبتلا به اعتیاد اینترنتی ممکن است در مغز خود فعالیت دوپامینرژیک کمتری داشته باشند که منجر به نقص پاداش شده و آنان را در برابر مشکلات استفاده از اینترنت آسیب‌پذیرتر می‌کند. بر همین اساس، اینترنت برای کاهش خلقیات منفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. پس از چندین بار استفاده موفق از اینترنت و تغییر حالت ناشی از آن و ارتباط دادن این دو به هم، فرد به استفاده از اینترنت عادت می‌کند به صورتی که اگر مدتی نتواند از آن استفاده کند، علائم تحمل و احتمالاً علائم ترک در او مشاهده می‌شود، بنابراین تعجبی ندارد که اعتیاد اینترنتی اغلب با اختلالات عاطفی نظیر افسردگی، اختلالات دوقطبی و اختلال شخصیت مرزی همراه است.
درتاج یادآور شد: از منظر جریان عصبی، اشتغال افراطی و طولانی‌مدت به اینترنت می‌تواند منجر به تغییراتی در ساختار مغز شود. به نظر می‌رسد این تغییرات به نوبه خود الگو‌های رفتاری مشکل‌سازی را ایجاد می‌کنند که باعث ادامه استفاده افراطی می‌شود. اشتغال افراطی و طولانی ممکن است به مرور باعث حساسیت‌زدایی نسبت به تاثیرات لذت بخش استفاده از اینترنت شود که مقدار مصرف بیشتری را می‌طلبد تا منافع مشابه به دست آید.
وی ادامه داد: حساسیت‌زدایی نه تنها در زمینه استفاده از اینترنت، بلکه در ارتباط با تقویت‌کننده‌های طبیعی نیز اتفاق می‌افتد. به طور خاص‌تر، افرادی که دچار اعتیاد اینترنتی هستند، به جای استفاده از تقویت‌کننده‌های طبیعی مانند غذا، خواب و تعاملات اجتماعی برای لذت نیاز به تقویت‌کننده‌های قوی‌تری نظیر بازی آنلاین سخت دارند که اثرات مثبت زندگی روزمره و تعاملات آنها را محدود می‌سازد. در اثر این الگو‌های رفتاری فرایند‌های عاطفی و تصمیم‌گیری، یادگیری و حافظه در ارتباط هستند که تغییرات ساختاری اتفاق می‌افتد. به این ترتیب شاید بتوان توضیح داد که چرا این افراد دائماً درباره اینترنت و دفعه بعدی که میتوانند از آن استفاده کنند، فکر می‌کنند. این موضوع نشان می‌دهد استفاده از اینترنت روز به روز برای آنها مهمتر می‌شود؟ و چرا ممکن است آنها کنترل رفتار خود را از دست بدهند که باعث استفاده افراطی از اینترنت می‌شود.
رئیس انجمن روان‌شناسی تربیتی ایران تصریح کرد: مغز می‌آموزد که استفاده از اینترنت با تسکین پیش‌بینی و خلق‌های منفی همراه است و این اثرات لذت بخش را به خاطر می‌آورد که در نتیجه منجر به تصمیم ناخودآگاه مشارکت مجدد و اشتغال اجباری، قطع نظر از مشکلات روانی اجتماعی احتمالی می‌شود. در بعضی از پژوهش‌های عملی، اعتیاد به اینترنت از نظر رفتاری، مشکلات مختلفی از جمله کنترل تکانش، مهار رفتاری، کارکرد‌های اجرایی، توجه و در مجموع عملکرد شناختی را به همراه دارد.
درتاج تصریح کرد: بازی متناوب بعضی از عملکرد‌های شناختی، نظیر ادغام ادراکی اطلاعات و همکاری چشم – دست را تقویت می‌کند. به طور خاص‌تر، بازی به طور موفقیت‌آمیزی در بازتوانی‌های جسمی و ذهنی و یادگیری مورد استفاده قرار گرفته است که به وضوح نشان می‌دهد بازی به طور محض مضر نیست، اما همان طور که شواهد نشان می‌دهند، استفاده افراطی ممکن است منجر به پیامد‌های منفی متفاوتی در سطوح شناختی، عصبی، مولکولی و رفتاری شود.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1379954/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دو سارق مسلح در دزفول به دار مجازات آویخته شدند

اقدام تأمین اجتماعی برای افزایش امنیت سامانه نسخه الکترونیک

آرام ماندن در مواجهه با استرس

تغییرات زیبای فصل ها در یک لوکیشن

لحظه هولناک ریزش دیوار روی سر یک پدر و دو دخترش!

دسر یخچالی با بیسکویت پتی بور؛ ساده و ارزون

پرسپولیس، سپاهان و گل‌گهر در صف خرید!

دیگر نباید روی ایستگاهی از اینتر گل بخوریم!

یامال مثل مسی بارسا را به دوش می‌کشد

تورام: یامال سومین بازیکن دنیاست، نه اولی!

کارتال پیش از بازی مس؛ طوفانی مثل هوای تهران!

هشدار به فلیک؛ با این دفاع نمی‌شود قهرمان سی‌ال شد!

پدیده لیگ؛ به استقلال و پرسپولیس نخواهم رفت!

اشتباه برداشت کردید، توخل‌ جاسوس آلمان نیست!

از یحیی تا ژسوس؛ کولیبالی‌ها بلای جان شدند!

بلوط هِلم کنار دریاچه کومو در ایتالیا

غذاهای مفید برای پیشگیری از سرطان

رنگ موی موکا چیست و مناسب چه افرادی است؟

تولید نسل جدید پانسمان‌ با ترکیب کورکومین و نانولوله‌های کربنی

درباره «برادران کارامازوف»

بدون این دو نفر چه بلایی سر رئال می‌آمد!

بحران بد موقع؛ ستاره بارسا دیگر درخشان نیست

پوستر پرسپولیس؛ دستهای پینه بسته، دلهای سرخ

ماموریت مهم؛ دو ستاره بارسا باید به اینتر برسند

خیره‌کننده و در اوج؛ رافینیا از مسی گذشت

همه نگران تمدید اثرگذارترین ستاره استقلال

یامال: مطمئنم که بارسا به فینال می‌رود

تمرین با رونالدو یکی‌ از بهترین لحظات دوران فوتبالم بود!

حذف اینترمیامی از چمپیونز؛ تهدید مسی پوچ بود!

اعتراض استقلال به زمان برگزاری دیدار حذفی

چرا بازیگران سینما به سمت تئاتر می روند؟

آهنگ «زمان» با صدای سیامک عباسی

19 نفر حین فرار از زلزله در پنج شهرستان خراسان رضوی مصدوم شدند

اهمیت امانتداری

استتار فوق العاده این موجود عجیب

آخرین شایعات نقل و انتقالاتی پرسپولیس

جنگ رئال، بارسا و بایرن برای شاگرد ممتاز ژابی آلونسو

نامگذاری معابر به نام شهدا، راهی برای ترویج فرهنگ ایثار

تاکید مدیر کل بنیاد مازندران بر ترویج فرهنگ جهاد، ایثار و شهادت

پاسخ وزارت ارتباطات درخصوص پیامک‌های اخطار حجاب: ارسال این دست پیامک‌ها متولیان خود را دارد

لحظه شکار یک پرنده توسط یک حشره و خوردن او!

تَنگِ شگفت انگیز چله بوچیر

با نخود فرنگی غذا چی بپزم؟

5 خاصیت ماست که کمتر شنیده‌اید

داشتن خانه باکلاس و شیک با رعایت این نبایدها

ایران در حال ساخت 20 ماهواره است

صحبت های شنیدنی از اردشیر رستمی

گردان: سیدحسین بهترین دروازه‌بان ایران است

مس رفسنجان با 2 غایب مقابل پرسپولیس

تصاویری از مجری محبوب دهه 60 در دیزنی‌لند