آریا بانو

آخرين مطالب

طنین همدلی به روایت «تار ایرانی» فرهنگی هنری

طنین همدلی به روایت «تار ایرانی»
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خراسان / گفت‌وگو با میدیا فرج‌نژاد، آهنگ ساز برجسته‌ کردزبان کشور که با پروژه موسیقایی «تار و تاریخ» تلاش‌های بسیاری برای احیای میراث فرهنگی و همگرایی ملی انجام داده است. در این گفت‌وگو، از او درباره تاثیر موسیقی ایرانی بر تقویت وحدت ملی پرسیده‌ایم 
در سال‌های اخیر، در گوشه و کنار برخی تلاش‌ها در جهت ایجاد صداها، شعارها و تحرکاتی در جهت تفرقه افکنی های زبانی و قومی قبیله ای صورت گرفته و می گیرد که این رفتارهای وحدت شکن، ذهن و ضمیر همه آنان را که دل در گروی ایران این سرزمین پرزگهر دارند، می رنجاند. بی شک هنر به‌عنوان یکی از قدرتمندترین ابزارها در ایجاد پیوند میان اقوام و مقابله با سازهای ناکوک ضد وحدت، نقش مهمی را ایفا می‌کند. پروژه «تار و تاریخ» که از چهار سال قبل آغاز شده نمونه‌ای بارز از فعالیت هنرمندان دلسوزی است که علیه اقدامات تفرقه افکن میان زبان ها و فرهنگ های ایرانی قد علم کرده‌اند. این پروژه با تولید آثاری مبتنی بر همگرایی ملی و مبارزه با تفرقه‌افکنی، کوشش می کند میان اقوام مختلف ایرانی ذیل پرچم مقدس این سرزمین بزرگ، فضایی همدلانه و وحدت آفرین ایجاد کند. در همین راستا، میدیا فرج‌نژاد، سرپرست، خواننده و آهنگ ساز این پروژه که از هموطنان کرد زبانمان است، به‌تازگی قطعه «جانیم» را در ساحل دریاچه ارومیه به زبان ترکی روی صحنه برده است. با این هنرمند وحدت آفرین درباره نقش هنر در مقابله با فعالیت های تفرقه افکن گفت‌وگو کردیم.
 ​​​​​​​
آقای فرج‌نژاد، لطفاً مختصری درباره پروژه «تار و تاریخ» و بهره‌گیری از موسیقی به نفع تقویت فرهنگ، هویت، میراث ملی و وحدت قومیت‌های ایرانی توضیح دهید.
پروژه تار و تاریخ از حدود چهار سال پیش کلید خورد و هدف اصلی این پروژه اجرای آثار فاخر ایرانی البته با نگاهی متفاوت بود که یکی از آن‌ها حمایت از میراث فرهنگی ایران است. در همین راستا، من که اصالتاً کردزبان هستم، در سفر به ارومیه قطعه‌ای به نام «جانیم» را که به زبان ترکی است اجرا کردم، زیرا معتقدم کرد و ترک و لر و عرب و فارس همه در کشوری به نام ایران زندگی می‌کنیم و ایرانی هستیم. به نظر من هنر به‌عنوان زبان مشترک میان اقوام و کشورها، ابزاری است برای خنثی کردن برخوردهای رادیکال. هنرمندانی که این مسیر را دنبال می‌کنند، به دنبال ایجاد فصل مشترکی هستند که به‌وسیله هنر این نوع اختلافات را از میان بردارند. در سال های گذشته، برخی فعالیت‌ها از سوی برخی کشورهای همسایه تحت لوای حق‌طلبی و قومیت‌گرایی انجام‌شده که هدفشان ایجاد فضای جدایی‌طلبی بوده است. متاسفانه برخی اندک از هم‌وطنان نیز گاهی ناخواسته شعارهای همسو با آنان سر می دهند. پروژه موسیقی محور «تار و تاریخ» از همان ابتدا هدفش شکستن این فضا بوده است. قطعه «جانیم» را پویا پایور میکس و مسترینگ کرده، کارگردانی، تدوین و تصویرِ این اثر کاری از مرتضی حاج محمدی و گرافیک از میلاد فاتحی است. نشر بین‌المللی این آهنگ هم بر عهده موسسه فرهنگی هنری نغمه‌سازان دل‌نشین است.
آیا شما تا امروز به خاطر تولید آثار مرتبط با گسترش فرهنگ همگرایی و مقابله با تفرقه افکنی، با واکنش‌ منفی افرادی که در مسیر تفکر قومی گرایی حرکت می‌کنند، روبه‌رو شده‌اید؟
بازار
بله، بدون شک هنرمندانی که در این مسیر گام برمی‌دارند، با چالش‌ها و واکنش‌های متعددی مواجه می‌شوند. چند سال قبل در پروژه‌ای مشترک قطعه‌ای را به نام «ساری گلین» با همکاری خوانندگان آذری، فارس و ارمنی اجرا کردیم. یکی از خوانندگان آذری‌زبان به دلیل حضور بخش ارمنی در این اثر، حاضر به همکاری نبود. درنتیجه، این خواننده را حذف کردم و گفتم همکاری با چنین دیدگاه‌های تند روانه‌ای، خارج از شأن این پروژه است. پس‌از این ماجرا، خودم بخش مربوط به زبان ارمنی را اجرا کردم و خواننده آذری دیگری را به گروه اضافه کردم که بخش ترکی را خواند. در روزهایی که برخی در تلاش‌اند میان مردمان این خاک تفرقه بیندازند، صدای ما صدای پیوند است و نه جدایی.
ما باید هوشیار باشیم که برخی کشورهای خارجی برای نابودی این سرزمین، به دنبال ایجاد شکاف میان اقوام مختلف هستند. در حوزه‌هایی مانند ورزش، سیاست و فرهنگ نیز اتفاقات عجیبی در حال رخ دادن است و امیدواریم مسئولان در این زمینه هوشیاری لازم را داشته باشند.
تاریخ ایران مملو از حضور شاعران، فیلسوفان و موسیقی‌دانان برجسته‌ای بوده و هست که با زبان‌ها و لهجه‌های مختلف، هویت ایرانی و زبان فارسی را به رسمیت شناخته‌اند. هنر و دانش با عطر و رنگ ایرانی رشد کرده تا به جهان بگوید سربلندی این آب‌وخاک، در گرو تلاش اقوام مختلف این سرزمین است.
و سخن پایانی شما
در پایان امیدوارم مسئولان بیش‌ازپیش از ابزارهای فرهنگی و هنری برای مقابله با افراطی‌گری بهره ببرند و از تمامی ظرفیت‌های این کشور استفاده شود.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1387401/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

4 جانباخته دیگر حادثه بندر شهید رجایی شناسایی شدند

گودالی که در محل انفجار در اسکله شهید رجایی بندرعباس باز شده است

نجات سرنشینان شناور غرق‌شده در خلیج‌فارس توسط مردم

دفترچه سوالات علوم تجربی نوبت اول کنکور 1404 منتشر شد

فیلم دوربین مداربسته هواپیمایی که به داد بندر شهید رجایی رسید

سفر عشقِ عنکبوتهای غول پیکر

استراتژی قرآنی شهید مطهری

سه خرس در حال بازی روی تاب کودکان دیده شدند

اسیر شدن والرین، امپراتور روم به دست شاپور یکم

ترافل شکلاتی، هدیه ای لوکس و خوشمزه

تا کی باید اسپری آسم بزنیم؟!

راهکار هایی برای کاهش اثرات منفی شبکه اجتماعی در زندگی مشترک

اولین ساعت اتمی که 100 میلیون سال متوالی دقیق می‌ماند

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

جدایی ستاره انگلیسی بایرن قطعی شد

فرار از شکست با شیوه خاص؛ مدافع در نقش مهاجم!

هافبک یونایتد سومین گلزن برتر لیگ اروپا

«اورست» از توریست‌ها پس گرفته‌ می‌شود!

10 بازیکن باید از پرسپولیس جدا شوند

عربستان اسم و رسم رونالدو را خراب کرد!

تجمع تراکتوری‌ها در سردار آزادگان

آپدیت معروف‌ترین خبرنگار ایتالیا از استقلال و ماتزاری

ستاره پسیانى در «خانه ارواح»

مقایسه لهجه فهیمه از پایتخت 2 تا پایتخت 7

صحنه‌های پرچالش، آسیب‌های پنهان تئاتر از زبان سیامک صفری

آهنگ احساسی «تصویر» با صدای فریدون آسرایی

جولان سگ‌های ولگرد؛ میش قربانی شد

یک لنج باری در خلیج‌فارس غرق شد

آبشار شادان؛ خشن‌ترین آبشار گلستان

لحظه عجیب سقوط بیل مکانیکی در آب

اگه عاشق بادمجانی آموزش این 4 غذای خوشمزه رو ازدست نده

چطور با اخبار غم‌انگیز و اضطراب‌آور کنار بیاییم؟

رد پیشنهاد هنگفت برای مبارزه با محافظ مسی

پوستر تراکتور همراه با جام قهرمانی برای بازی مقابل شمس‌آذر

راز عثمان دمبله در قلب پاریس

آخرین روزهای سخت جانشین پیاتزا در ایران

هشدار به جباری: حواست باشد استعدادت نسوزد!

کلیپ باشگاه ملوان به بهانه درگذشت بهمن صالح نیا

والورده: داور اجازه نداد یونایتد را ببریم

سیامک صفری با کدوم کار شناخته شد؟

مجید یوسفی: خیلی به مادرم وابسته بودم

فراخوان کارگزاران حج 1405 آغاز شد

سانحه دلخراش واژگونی خودرو 3 نفر را به کام مرگ کشاند

آخرین وضعیت محل حادثه در بندر شهید رجایی اعلام شد

اگر تصورات ذهن یک کودک جان می گرفت؛ این همه واقعیت بامزه!

چشم در چشم با سلطان ترسناک ساوانا

تولد توله ببر سوماترایی، گامی کوچک برای نجات گونه‌ای بزرگ

شیر ماده‌ای با پرشی دیدنی، لاشخور را شکار کرد

درمان آرتروز با نیش زنبور؟

چین برای اولین بار، در روز روی ماه لیزر انداخت