آریا بانو

آخرين مطالب

«دُرّ شَهوار سلطان»؛ شاهدخت عثمانی که «رضاخان» او را برای پسرش می‌خواست خانواده

«دُرّ شَهوار سلطان»؛ شاهدخت عثمانی که «رضاخان» او را برای پسرش می‌خواست
  بزرگنمايي:

آریا بانو - «دُرّ شَهوار سلطان» با نام کامل «خدیجه خیریه عایشه درّشهوار سلطان»، تنها دختر عبدالمجید دوم آخرین خلیفه عثمانی بود؛ دختری که اگرچه پدرش از خلافت عزل شده بود، اما با اینحال زیبایی و تبار سلطنتی‌اش باعث شده بود خواستگاران زیادی در میان شاهزادگان جهان اسلام داشته باشد.

درّشهوار در 26 ژانویه 1914 و در واپسین روزهای خلافت عثمانی در کاخ چاملیجا در استانبول به دنیا آمد. دوران کودکی‌اش همزمان با دوران ناآرام سیاسی امپراتوری بود و خیلی زود شاهد پایان خلافت و تبعید خاندان سلطنتی شد.
پس از انقراض سلطنت عثمانی در مارس 1924، درّشهوار همراه خانواده‌اش به نیس در جنوب فرانسه مهاجرت کرد. تبعید، زندگی مجللی را که به آن عادت داشتند از آن‌ها گرفت و آن‌ها را با چالش‌های جدیدی روبه‌رو کرد. با این حال، خانواده عبدالمجید دوم، به لطف حمایت‌هایی از سوی برخی حاکمان مسلمان، از جمله حاکم حیدرآباد هند، توانستند زندگی خوبی داشته باشند.

آریا بانو


درّ شهوار در کودکی
در نوجوانی، زیبایی برجسته، رفتار موقر و اصالت خانوادگی درّشهوار سلطان باعث شد که توجه بسیاری از شاهزادگان و پادشاهان جهان اسلام به او جلب شود. گفته شده که رضاخان پهلوی قصد داشت درّشهوار را برای پسرش محمدرضا پهلوی به همسری بگیرد و از این طریق پیوندی میان خاندان پهلوی و خاندان عثمانی برقرار کند. همزمان ملک فؤاد اول پادشاه مصر نیز به فکر ازدواج درّشهوار با پسرش فاروق بود.

آریا بانو


از سوی دیگر، نظام میر عثمان علی خان، حاکم ثروتمند ایالت حیدرآباد هند نیز که از خلیفه تبعیدی حمایت مالی می‌کرد، فرزند بزرگش شاهزاده اعظم جاه را به عنوان خواستگار جدی درّ شهوار معرفی کرد.
افزون بر این، شاهزاده محمد عابد، فرزند سلطان عبدالحمید دوم نیز پیشنهاد ازدواج داد، اما عبدالمجید دوم به بهانه کم‌سن بودن دخترش این درخواست را رد کرد. حقیقت آن بود که عبدالمجید از پیش تمایل داشت درّشهوار را به خانواده نظام حیدرآباد پیوند دهد؛ پیوندی که می‌توانست موقعیت دخترش را در تبعید حفظ کند.

آریا بانو


در شهوار در کنار پدر و همسرش
در نهایت، در سال 1931، پس از مذاکراتی طولانی دربارۀ مهریه و سایر مسائل، ازدواج درّشهوار با اعظم جاه نهایی شد. این وصلت نه تنها پیوندی خانوادگی، بلکه اتحادی سیاسی و مالی نیز برای خانواده عبدالمجید دوم به شمار می‌رفت.
پس از ازدواج، درۀشهوار لقب «دردانه بیگم» گرفت و به عنوان «شاهدختِ بِرار» در جامعه حیدرآباد شناخته شد. زندگی جدیدش در هندوستان، به ویژه در شهر حیدرآباد، با فعالیت‌های گسترده اجتماعی، فرهنگی و خیریه همراه بود. او به زبان‌های ترکی، فرانسوی، انگلیسی و اردو تسلط کامل داشت و با بهره‌گیری از این توانایی‌ها، نقش پررنگی در ترویج آموزش دختران، توسعه خدمات درمانی و ارتقای وضعیت زنان در جامعه ایفا کرد.

آریا بانو


درّشهوار در کنار دخترعمویش نیلوفر سلطان، یکی از چهره‌های مهم اجتماعی حیدرآباد شد. هر دوی آن‌ها با حمایت حاکم حیدرآباد و آزادی‌هایی که او به آن‌ها می‌داد، توانستند چهره‌ای مدرن و مترقی از زنان مسلمان در هند به نمایش بگذارند.
با این حال، اختلافات زناشویی سرانجام به جدایی درّ شهوار و اعظم جاه در اواسط دهه 1950 انجامید. پس از طلاق، درّشهوار مدتی در حیدرآباد ماند و سپس به لندن نقل مکان کرد و تا پایان عمر در آنجا زندگی کرد.

آریا بانو


او در سال‌های پایانی عمر همچنان عنوان «شاهدخت برار» را حفظ کرد و نقش فعالی در امور خیریه و فرهنگی ایفا نمود. او در سال 2004، آخرین سفر خود را به حیدرآباد انجام داد.
درّشهوار سلطان سرانجام در 7 فوریه 2006 در لندن درگذشت و در گورستان بروک‌وود این شهر دفن شد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1392904/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بلوط هِلم کنار دریاچه کومو در ایتالیا

غذاهای مفید برای پیشگیری از سرطان

رنگ موی موکا چیست و مناسب چه افرادی است؟

تولید نسل جدید پانسمان‌ با ترکیب کورکومین و نانولوله‌های کربنی

درباره «برادران کارامازوف»

بدون این دو نفر چه بلایی سر رئال می‌آمد!

بحران بد موقع؛ ستاره بارسا دیگر درخشان نیست

پوستر پرسپولیس؛ دستهای پینه بسته، دلهای سرخ

ماموریت مهم؛ دو ستاره بارسا باید به اینتر برسند

خیره‌کننده و در اوج؛ رافینیا از مسی گذشت

همه نگران تمدید اثرگذارترین ستاره استقلال

یامال: مطمئنم که بارسا به فینال می‌رود

تمرین با رونالدو یکی‌ از بهترین لحظات دوران فوتبالم بود!

حذف اینترمیامی از چمپیونز؛ تهدید مسی پوچ بود!

اعتراض استقلال به زمان برگزاری دیدار حذفی

چرا بازیگران سینما به سمت تئاتر می روند؟

آهنگ «زمان» با صدای سیامک عباسی

19 نفر حین فرار از زلزله در پنج شهرستان خراسان رضوی مصدوم شدند

اهمیت امانتداری

استتار فوق العاده این موجود عجیب

آخرین شایعات نقل و انتقالاتی پرسپولیس

جنگ رئال، بارسا و بایرن برای شاگرد ممتاز ژابی آلونسو

نامگذاری معابر به نام شهدا، راهی برای ترویج فرهنگ ایثار

تاکید مدیر کل بنیاد مازندران بر ترویج فرهنگ جهاد، ایثار و شهادت

پاسخ وزارت ارتباطات درخصوص پیامک‌های اخطار حجاب: ارسال این دست پیامک‌ها متولیان خود را دارد

لحظه شکار یک پرنده توسط یک حشره و خوردن او!

تَنگِ شگفت انگیز چله بوچیر

با نخود فرنگی غذا چی بپزم؟

5 خاصیت ماست که کمتر شنیده‌اید

داشتن خانه باکلاس و شیک با رعایت این نبایدها

ایران در حال ساخت 20 ماهواره است

صحبت های شنیدنی از اردشیر رستمی

گردان: سیدحسین بهترین دروازه‌بان ایران است

مس رفسنجان با 2 غایب مقابل پرسپولیس

تصاویری از مجری محبوب دهه 60 در دیزنی‌لند

واکنش روابط عمومی اپلیکیشن شاد به خبر کلاهبرداری از والدین دانش‌آموزان

طبیعت زیبای قلعه رودخان

15 مکان شگفت‌انگیز که قبل از مرگ باید دید

طرز تهیه سس مایونز بدون تخم مرغ

رئال و نصف اروپا به‌دنبال الماس جدید آرژانتینی

دیدار غیرمنتظره مجری مشهور با ستاره رپ!

بکارگیری آخرین نسل سیگنال‌یاب جهت کشف تقلب در کنکور

آمار اولیه از زلزله صبحگاهی خراسان رضوی؛ 3 مصدوم در رشتخوار، 2 مصدوم در مشهد

ورود موج جدید باد و بارش‌‌های رگباری به کشور از فردا

ترافیک سنگین در محور کرج - چالوس

طبیعت بهاری سیاهکل گیلان

نفخ معده، بی‌اشتهایی، ضعف و خستگی و تپش قلب... نشانه‌های کمبود این ویتامین

70 درصد تجرد قطعی دختران دهه شصتی ناشی از انتخاب بوده است نه جبر!

بزرگترین تلسکوپ جهان از خورشید عکس جدیدی گرفت

شاهدی بر زندگی مردم فلسطین زیر سایه آپارتاید صهیونیستی