آریا بانو

آخرين مطالب

علت مسری‌بودن خمیازه؛ تکنیک بی‌صدای مغز برای هماهنگ شدن با اطرافیان پزشکي

علت مسری‌بودن خمیازه؛ تکنیک بی‌صدای مغز برای هماهنگ شدن با اطرافیان
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / دیدن یا حتی شنیدن اینکه کسی خمیازه می‌کشد، می‌تواند باعث شود شما هم خمیازه بکشید. البته این پدیده تنها مختص انسان‌ها نیست و برخی حیوانات نیز خمیازه مسری را تجربه می‌کنند.
دکتر «چارلز سوییت»، روانپزشک و مشاور پزشکی، معتقد است برخی نورون‌ها در مغز به نام «نورون‌های آینه‌ای» ممکن است در خمیازه مسری نقش داشته باشند. نورون‌های آینه‌ای به حرکاتی که ما در دیگران مشاهده می‌کنیم، پاسخ می‌دهند. او می‌گوید: وقتی شما کسی را می‌بینید که خمیازه می‌کشد، آن نورون‌ها فعال می‌شوند.
تحقیقات همچنین نشان داده‌اند که بیشتر احتمال دارد انسان‌ها و حیوانات در پاسخ به خمیازه‌های افرادی که آن‌ها را می‌شناسند ـ‌ نسبت به غریبه‌ها ـ خمیازه بکشند. به عنوان مثال، در یک مطالعه در سال 2013، سگ‌ها بیشتر زمانی که صاحبشان را در حال خمیازه کشیدن دیدند، آن‌ها هم خمیازه کشیدند و این وقتی یک غریبه را دیدند که خمیازه می‌کشد، کمتر تکرار شد.
به گفته «آندرو گالاپ»، استاد رفتارشناسی دانشگاه جانز هاپکینز، این الگو را که به «سوگیری آشنایی» معروف است، احتمالا سوگیری‌های توجهی هدایت می‌کنند، زیرا افراد به طور طبیعی به افرادی که در حلقه ارتباطات اجتماعی آن‌ها قرار دارند، توجه بیشتری دارند.
گالاپ می‌افزاید یک فرضیه هم این است که خمیازه مسری تکامل یافته است تا شناسایی تهدیدها در درون گروه‌ها را افزایش دهد. مطالعه‌ای که سال 2007 در نشریه «روانشناسی تکاملی» (Evolutionary Psychology) منتشر شد، نشان می‌دهد که او و همکارانش متوجه شدند خمیازه به خنک شدن مغز کمک می‌کند و این اثر خنک‌کنندگی می‌تواند باعث بهبود هوشیاری و پردازش ذهنی بهتر فردی که خمیازه‌ می‌کشد، بشود. بنابراین اگر خمیازه در یک گروه پخش شود، ممکن است به افزایش آگاهی از تهدیدها در آن گروه کمک کند.
تحقیقات اخیر گالاپ روی انسان‌ها نشان داد تنها دیدن اینکه دیگران خمیازه می‌کشند، می‌تواند توانایی فرد را در شناسایی تهدیدها تقویت کند. آنچه ایده‌ افزایش سطح هوشیاری در گروه از طریق خمیازه مسری را تقویت می‌کند.
فرضیه دیگر این است که خمیازه مسری تکامل یافت تا گروه‌ها را هماهنگ نگه دارد. خمیازه‌ها برآمده از ریتم طبیعی ساعت بدن‌ هستند و اغلب سیگنال‌هایی برای گذار بین فعالیت‌ها محسوب می‌شوند. بنابراین زمانی که خمیازه در یک گروه پخش می‌شود، ممکن است به هماهنگ‌سازی الگوهای رفتاری و فعالیت‌ها کمک کند.
به گزارش ایندیپندنت، این فرضیه طی یک مطالعه روی شیرهای آفریقایی قوت گرفت. کارشناسان خمیازه‌های 19 شیر را در دو گروه اجتماعی مشاهده و ارتباط بین انتشار خمیازه و هم‌زمانی حرکتی‌ را ردیابی کردند. نتایج شگفت‌انگیز بود: شیرهایی که خمیازه یک شیر دیگر به آن‌ها سرایت کرد، نسبت به شیرهایی که خمیازه شیر دیگر بر آن‌ها اثری نگذاشت، 11 برابر بیشتر احتمال داشت که حرکات شیر اول را تقلید کنند.
البته همه افراد به طور یکسان در برابر خمیازه مسری اثرپذیر نیستند. چنانچه در مطالعات کنترل‌شده، حدود 40 تا 60 درصد داوطلبان در پاسخ به دیدن خمیازه یک نفر در ویدیو، خمیازه کشیدند.
یک سوال کلیدی در تحقیق هم این بود که آیا خمیازه مسری به همدلی مرتبط است یا خیر. گالاپ دراین‌باره گفت: چندین مطالعه انجام شد، اما نتایج متفاوت بودند. برخی مطالعات این ارتباطات را پیدا کرده‌اند اما برخی دیگر نتواستند چنین رابطه‌ای را نشان دهند.
تحقیقات اولیه نشان داده بود که کودکان مبتلا به اوتیسم نسبت به کودکانی که اوتیسم ندارند، کمتر احتمال دارد به طور مسری خمیازه بکشند، اما یک مطالعه نشان داد زمانی که از شرکت‌کنندگان خواسته شد به طور خاص بر محرک خمیازه تمرکز کنند، این تفاوت از بین رفت. گالاپ توضیح می‌دهد که این مورد نشان می‌دهد «توجه» نیز در انتشار خمیازه نقش کلیدی دارد.
یکی از کشف‌های ثابت در تحقیقات هم ارتباط منفی بین خمیازه مسری و روان‌پریشی است. یعنی افرادی که در آزمون ویژگی‌های روان‌پریشی امتیاز بالاتری می‌گیرند، معمولا به خمیازه مسری کمتر حساسند.
دکتر چارلز سوییت می‌گوید: نتیجه اینکه، خمیازه مسری کمتر به خستگی مربوط می‌شود و بیشتر در ارتباطات بین افراد ریشه دارد. در واقع این یک تکنیک بی‌صدای مغز شما برای هماهنگ شدن با افراد اطرافتان است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1397018/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پلیس راهور شرح می‌دهد؛ چه خودرویی را نه بخریم و نه سوار شویم؟

29 نفر از جان باختگان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی شناسایی شدند

پلیس کرج فاش کرد: زنی شوهر پوادارش را با معشوقه‌اش کشت و زیر خانه‌اش دفن کرد!

آتش سوءظن به جان مرد افتاد؛ دفن دخترش در بیابان

دستگیری پدری که دختر 5 ساله خود را به قتل رسانده بود

کریمه‌ آل‌الله یا حضرت معصومه

تا این دلم تو صحن تو آرومه

هجوم گسترده حشرات در فروشگاه‌های عربستان

انس به دنیا، منشأ وحشت از مرگ است!

وقتی سواد رسانه ای نداریم...

روز دختر، میان آوار و اشک

2 غذای نانی برای پیک نیک روز جمعه

مطالعه در تاریکی به بینایی آسیب می‌رساند؛ افسانه‌ یا حقیقت علمی؟

3 عامل کشنده که قلب شما را نشانه گرفته‌اند!

خانواده‌ای که همه حافظ قرآن‌اند

پرتاب ماهواره‌ای که کارش وزن‌کردن جنگل‌ها است!

انگار که لال شده باشم ؛ شاید هم کور و کر !

دروازه‌بان پرسپولیس در رویای لغزش بیرانوند!

صعود شهرقدسی‌ها به لیگ برتر؛ بازهم قلعه حسن خان

تساوی استقلال خورستان و خیبر در جدال همسایه‌ها

احتمال برگزاری استقلال خوزستان-تراکتور در تبریز!

لیگ یک؛ آبادانی‌ها دوباره در بالای جدول

نساجی در یک قدمی سقوط؛ نیاز به معجزه!

یک مصدوم جدید روی دست ربیعی!

باز هم وی ای آر علیه نساجی!

نساجی لحظه به لحظه نزدیک‌تر به سرنوشت شوم

گل‌محمدی: این اتفاقات در شان فوتبال ایران نیست

امیدواری پرسپولیس به کسب سهمیه؛ علیپور به تنهایی در صدر جدول آقای گلی

«تک‌تیرانداز آمریکایی» راز خود را فاش کرد

ماجراهای علی صادقی و نورالدین شروع شد!

چهره ها/ عکس متفاوت از هومن سیدی در پشت صحنه «وحشی»

دفترخانه ناصر فروخته می‌شود

چهره ها/ سلفی نازنین بیاتی و سمیرا حسن‌ پور در حافظیه شیراز

چهره ها/ قاب صمیمی و جذاب دو بازیگر زن سینمای ایران

سام درخشانی: ما در سینما به تماشاگر فقط یک آدامس می‌دهیم!

96 درصد مسکن کشور توسط مردم ساخته می‌شود

تاکسی‌های برقی با وام میلیاردی و باتری اشانتیون در تهران!

روابط عمومی سامانه شاد بیانیه رسمی صادر کرد

64 هزار لیتر سوخت قاچاق در مرزهای سیستان و بلوچستان کشف شد

هجوم به فروشگاه‌ها از ترس قطع مجدد برق در اروپا

شیرینی خانگی آسان با مغزی شکلات

6 توصیه برای بزرگسالانی که ADHD دارند!

کودکتان را با کارتون «نقاش بزرگ» به خواب دعوت کنید

ابداع چوبی به قدرتمندی فولاد

نوجوانانی که عازم حج هستند این سفرنامه را بخوانند !

آخرین حضور پدر ملوان در سن‌سیروس!

بازدید هاشمی از اردوی تیم ملی تیراندازی با کمان

ضربه فنی بازیکن مس و واکنش دیدنی گندوز

بدشانسی بزرگ شماره 6؛ کنعانی مصدوم شد

تارتار: بازیکنانم کاری به پیشنهاداتشان ندارند