دوشنبه ۱۶ تير ۱۴۰۴
خانه داری

آسیب‌های پنهان «جی‌تی‌ای» و «کال‌آف» برای کودکان

آسیب‌های پنهان «جی‌تی‌ای» و «کال‌آف» برای کودکان
آریا بانو - خراسان / معاون فرهنگی‌اجتماعی پلیس فتا گفته از خانواده‌ها می‌خواهیم که اجازه بازی‌های رقابتی با فضای خشن را به فرزندان‌شان ندهند چون تبعات منفی زیادی دارد؛ چند ...
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خراسان / معاون فرهنگی‌اجتماعی پلیس فتا گفته از خانواده‌ها می‌خواهیم که اجازه بازی‌های رقابتی با فضای خشن را به فرزندان‌شان ندهند چون تبعات منفی زیادی دارد؛ چند توصیه به والدین در همین باره داشتیم 
در دنیای امروز، بازی‌های ویدئویی بخش مهمی از اوقات‌فراغت کودکان و نوجوانان را تشکیل می‌دهند. درمیان این بازی‌ها عناوینی مانند «کال آف دیوتی» و «جی‌تی‌ای» به دلیل جذابیت های بصری، داستان‌های مهیج و آزادی عمل بالا، محبوبیت فراوانی کسب کرده است. به‌تازگی معاون فرهنگی‌اجتماعی پلیس فتا فراجا با اشاره به آثار مخرب برخی بازی‌های ویدیویی از جمله GTA و Call of از خانواده‌ها خواست مانع دسترسی فرزندانشان به این بازی‌ها شوند و گفت: «فضای رقابتی و خشن بعضی بازی‌ها مثل GTA و Call of باعث مواردی مثل اضطراب و استرس و گوشه‌گیری کودکان می‌شود. محتوای بازی‌های خشن برای بچه‌ها مناسب نیست و ما گاهی می‌بینیم که کودکان مشغول چنین بازی‌هایی هستند و بارها به والدین گفتیم که نسخه موبایل و کنسول آن برای بچه‌ها مناسب نیست. ما مواردی دیدیم که بچه‌ها دقیقا آسیب‌هایی که در این بازی به دیگران می‌زنند، در دنیای واقعی هم می‌زنند و تبعات منفی زیادی می‌تواند داشته باشد». به طور کلی، نگرانی‌های بسیار درباره تاثیرات منفی این بازی‌ها به‌ویژه در سنین حساس کودکی و نوجوانی مطرح شده‌است که در این متن به بررسی آن خواهیم پرداخت.
 ​​​​​​​
ناتوانی در تفکیک دنیای واقعی و خیال
یکی از موارد بسیار مهم و قابل تامل این نکته است که کودکان و نوجوانان به دلیل فضای رشدی که در آن قرار دارند و لزوما این فضا، فضای غیرطبیعی نیست؛ نمی‌توانند بین دنیای خیال و واقعیت تمایز بگذارند. به بیان دقیق‌تر کودکان و نوجوان زمانی که در حال بازی هستند، این فضا می‌تواند برای آن‌ها واقعی باشد. ماموریت‌هایی که در این بازی‌ها باید پشت سر بگذارند برای آن‌ها کاملا واقعی است. این ماموریت‌ها می‌تواند در دنیای واقعی ادامه داشته باشد. برای مثال کودک و نوجوان تصور کند در دنیای واقعی باید ماموریت مبنی بر از بردن شخصی یا انجام کاری را داشته باشد که منجر به آسیب جدی به خودش یا همسالانش و جامعه شود. همچنین این قبیل بازی‌ها می‌تواند کودک و نوجوان را بیشتر و بیشتر در دنیای خیال غرق کند و این قبیل بازی‌ها می‌تواند در فرایند طبیعی رشد خلل وارد کند.
کاهش حساسیت نسبت به خشونت واقعی
بازار
مطالعات متعددی نشان داده‌اند که مواجهه مداوم با محتوای خشونت‌آمیز می‌تواند به عادی سازی خشونت در ذهن کودک و نوجوان منجر شود. زمانی که بازیکنان در دنیای مجازی بارها و بارها به خشونت متوسل می‌شوند تا به هدف خود برسند این الگو در ذهن آنان ثبت می‌شود و به مرور زمان این می‌توان کاهش حساسیت نسبت به خشونت واقعی و افزایش تمایل به حل مشکلات از طریق متوسل شدن به رفتارهای خشونت آمیز را درپی داشته باشد.
نقش‌حیاتی والدین در کاهش تاثیرات منفی بازی‌ها
برای کاهش این تاثیرات منفی، نقش والدین و مربیان بسیار مهم و حیاتی است. نخست آنکه باید نظارت دقیقی بر نوع بازی‌های انتخابی کودکان و نوجوانان صورت گیرد. بسیاری از بازی‌ها دارای رده بندی سنی هستند و توجه به این رده‌بندی سنی می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. دوم آن‌که همچنین باید به زمان بازی کودک و نوجوان دقت کرد و قوانین روشنی برای آن در خانواده وجود داشته باشد و رعایت‌شدن این قوانین از طرف کودک و نوجوان مستلزم این است که والدین زمان کافی برای کودک و نوجوان خود بگذارند و با آن‌ها بازی کرده چرا در خیلی از خانواده دیده می‌شود که برای سرگرم‌کردن کودک این نوع بازی‌های کامپیوتری در اختیار او گذاشته می‌شود. وقت‌گذراندن با کودک و نوجوان نکته بسیار مهم و حیاتی که والدین باید به آن توجه داشته باشند. در نهایت، گرچه بازی‌های ویدویی می‌تواند سرگرم‌کننده و حتی آموزشی باشند، اما باید در انتخاب آنها دقت فراوانی داشت و نظارت آگاهانه بر انتخاب بازی‌ها می‌توان جلو بسیاری از خطرات و آسیب‌ها در آینده را گرفت.
نویسنده: ملیکا داودیان | روان درمانگر تحلیلی


نظرات شما