آریا بانو - خراسان / دارید آب یخ میخورید که یک نفر از راه میرسد و میگوید «آب یخ کبد چرب میآورد! نخور!» میخواهیم بدانیم این باور از نظر علمی درست است یا نه!
اول از همه باید بدانیم کبد چرب چیست و چرا به وجود میآید. کبد چرب یعنی تجمع بیش از حد چربی (بهویژه تریگلیسیرید) در سلولهای کبد، به طوری که بیش از 5 تا 10 درصد وزن کبد را چربی تشکیل دهد. فرایند ایجاد آن در بدن به این شکل است: ورود بیش از حد انرژی مانند قندها (نوشابه، آب میوه صنعتی و شیرینی) و چربیهای ناسالم (فستفود، گوشت فرآوری شده و سرخکردنیها) به بدن، افزایش ساخت چربی در کبد و کاهش خروج چربی از کبد.
بازار 
عوامل تشدیدکننده کبد چرب
اضافه وزن و چاقی شکمی و کم تحرکی
دیابت یا پیشدیابت
برخی داروها مثل کورتونها، بعضی داروهای ضدسرطان و ضدویروسها
این باور که آب یخ باعث کبد چرب میشود بیشتر از یک برداشت اشتباه و ترکیب چند باور قدیمی شکل گرفته است، نه از شواهد علمی.
دلایل رایج شکلگیری این تصور باور سنتی درباره «سردی» و «گرمی» مزاج، تجربه احساس سنگینی بعد از نوشیدن آب یخ، مقایسه نادرست با چربی جامد و انتقال این باورهاست.به همین دلیل خوردن آب یخ به تنهایی باعث ایجاد کبد چرب نمیشود.
کبد چرب معمولا به دلیل عواملی که در ادامه میگوییم ایجاد میشود:
*مصرف زیاد قند و چربی (بهویژه قندهای ساده و چربیهای ناسالم)
*اضافه وزن و چاقی
*کمتحرکی
*مصرف الکل (در نوع الکلی بیماری)
*برخی بیماریهای متابولیک یا مصرف بعضی داروها
آب یخ میتواند برای بعضی افراد مشکلاتی مثل گرفتگی معده، تشدید رفلاکس یا تحریک گلو ایجاد کند، ولی هیچ ارتباط علمی و مستقیمی بین آن و کبد چرب گزارش نشده است.