آریا بانو

آخرين مطالب

نوروفیدبک؛ شفابخش روان؟ خانه داري

نوروفیدبک؛ شفابخش روان؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خراسان / به‌تازگی تبلیغ درمان اختلال‌های‌روانی به روش نوروتراپی بدون دخالت شخص دیگر در شبکه‌های‌اجتماعی بیشتر از قبل دیده می‌شود؛ از این روش و میزان اثربخشی آن گفتیم
نوروفیدبک و نوروتراپی یکی از انواع روان درمانی هست که برای شناسایی و سپس درمان اختلالات روانی استفاده می‌شود. برای مثال مراجعین با اختلالات مختلف به نوروتراپیست مراجعه می‌کنند و او توسط اتصال الکترودهایی به سر، موج‌های مغزی را ارزیابی می‌کند و متوجه بالا یا پایین بودن طول موج در بعضی نقاط می‌شود. برای مثال در افراد طول موج در نقطه cz (نقطه وسط سر) زیاد است و برای بهبود علایم بیش‌فعالی نیاز به کاهش این طول موج در این نقطه داریم. این روش درمانی که اخیرا تبلیغات آن در شبکه‌های اجتماعی با عنوان هایی مانند «با نوروفیدبک به بهترین نسخه خود تبدیل شوید!» بیشتر شده، شامل چند نکته مهم و حیاتی است که قبل از انتخابش باید بدانید.
کارکردهای نوروفیدبک
در مغز همه افراد موج‌های مغزی وجود دارد که درنقاط مختلف با یکدیگر متفاوت است. برای مثال طول موج آلفا باید حتما جلو سر بیشتر از پشت سر باشد و پژوهش‌ها ثابت کرده‌اند که اگر اینطور نباشد فرد دچار نشخوار فکری زیاد است. در جلسات درمان با نوروفیدبک الکترود روی نقطه جلوی سر قرار می‌گیرد و فرد با هر بار بالا نگه داشتن آلفای جلوی سر در مانیتور روبه رو امتیاز کسب می‌کند و این تمرین در طی جلسات درمانی مختلف باعث بالا نگه داشتن آلفا ‌و در نهایت کم شدن یا بهبود علایم نشخوار فکری می‌شود. این فرایند درمانی در اختلالات و هر فرد متفاوت است.
آیا نوروفیدبک درد دارد؟
حتما در عکس‌هایی که در فضای‌مجازی می‌بینید، اولین نکته‌ای که به ذهن می‌رسد این است که الکترودها به مغز شوک وارد می‌کنند؟ و احتمالا این فرایند همراه با درد است. هیچ دردی در فرایند درمان نوروفیدبک وجود ندارد زیرا الکترودها خروجی هستند نه ورودی. یعنی الکترودها موج‌ها را تشخیص می‌دهند و تصویر روی مانیتور به نمایش گذاشته می‌شود درست مانند «آینه». شما در آینه تصویر خود را می‌بینید و در نوروفیدبک توسط الکترود ها موج مغزی را می‌بینید. حال با توجه به پژوهش‌ها هر نقطه طول موج استاندارد خود را دارد که اگر برای شما از استاندارد بالا یا پایین‌تر باشد احتمالا علایم اختلالات‌روانی ایجاد شده است و شما در فرایند درمان نوروفیدبک تمرین می کنید که آن طول موج را در نقطه استاندارد نگه دارید.
میزان ماندگاری درمان با نوروفیدبک
نوروفیدبک تاثیر با دوام‌تری نسبت به درمان tdcs که یک نوع تحریک مغزی است و در کنار نوروفیدبک استفاده می‌شود، دارد. 15 جلسه ابتدایی پروسه درمان بهترین وقت است که خودتان بهبود علایم را احساس کرده باشید که اگر چنین نباشد یعنی نوروتراپیست تشخیص اشتباه داده است یا فرایند درمانی درست انجام نشده است.
نوروفیدبک برای چه اختلالاتی کمک‌کننده است؟
خط اول درمان برای اختلال بیش‌فعالی، نوروفیدبک است و تاثیر بادوام آن کاملا در کیس‌های مختلف دیده شده است. دارو مناسب برای بیش‌فعالی ریتالین است که این دارو در طولانی مدت باعث ایجاد «تیک» می‌شود برای همین بهتر است از نوروفیدبک کمک گرفته شود. اضطراب، افسردگی، اختلالات خواب و ... هم با نوروفیدبک قابل درمان است. در خور ذکر است این روش برای بیشتر اختلالات‌روانی کاربردی است اما برای هر کدام به میزان متفاوتی تاثیر دارد.
اصول تشخیص نوروتراپیست حرفه‌ای
وقتی با علایم روان شناختی به نوروتراپیست مراجعه می‌کنید، مهم‌ترین نکته در ابتدا داشتن مدارک دانشگاهی و تحصیلی توسط اوست. دومین نکته بررسی کامل مشاهدات بالینی توسط او و تنها اکتفا نکردن به نقشه مغزی شماست. نوروتراپیست بایستی در جلسه اول با سوالات کامل و هوشمندانه سیر اختلال شمارا بررسی کند و بعد از شما برای اعلام نتیجه نهایی نوار مغزی بگیرد. سومین نکته این است که حتما هنگام انجام تست یا جلسات درمان توجه و تمرکز درمانگر به مراجع باشد، اتاق را ترک نکند، در هنگام جلسات درمان از تلفن‌همراه استفاده نکند و مطمئن باشید که فرد دیگری وارد اتاق نخواهد شد.
طول درمان در نوروفیدبک
من هر وقت مراجعانم سوال می‌کنند فرایند درمان چقدر زمان می‌برد، در جواب، مثال دوچرخه‌سواری را یاداوری می کنم. برای مثال من و شما همزمان در تلاشیم دوچرخه‌سواری را یاد بگیریم اما من قبلا با دوچرخه خوردم زمین و آسیب دیدم بنابراین احتمالا شما زودتر دوچرخه‌سواری را یاد می‌گیرید. در نوروفیدبک چنین است. بر اساس میزانی که شما خودتان را در محیط سالم‌تری قرار می‌دهید و فعالیت‌های مفید بیشتری انجام می‌دهید، سرعت درمان هم بیشتر خواهد بود.
چند نکته مهم
اگر اختلالی که دارید یک اختلال ارثی است بهتر از است نوروفیدبک را همراه با دارو و درمانی انجام دهید. برای تاثیرپذیری و ثبات نتیجه درمان حتما از محیط یا شرایطی که قبلا برای شما ایجاد اختلال کرده‌اند دوری کنید. برای مثال وقتی سیستم ایمنی شما ضعیف است و شروع می‌کنید به استفاده دارو با دوباره در معرض بیماری قرار گرفتن بهبود شما کامل اتفاق نمی‌افتد.
نویسنده : اسما صابری | نوروتراپیست و کارشناس‌ارشد روان‌شناسی

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1281224/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ارتقاء دوام ابزارآلات صنایع ماشینکاری با پوشش‌های نانویی

چین بزرگترین کره آشکارساز «ذرات شبح‌وار» جهان را ساخت

شعرخوانی زیبای هوشنگ ابتهاج

سخنان باارزش اردشیر رستمی

گزینه جانشینی رودری: فعلا باید فوتبال یاد بگیرم

پایان روئینگ قهرمانی آسیا با 6 مدال رنگارنگ نمایندگان ایران

خیره‌کننده‌ترین پاس گل‌های لیگ برتر انگلیس!

هافبک پرسپولیس راهی شمس‌آذر شد

واریزی 46 میلیاردی مالک جدید پرسپولیس

ادعای عجیب اما جذاب؛ آرتتا جانشین پپ می‌شود!

بازگشت NBA به چین

استوری معنادار رامین رضاییان

شکوری: قرار نیست سرمربی داماش شوم

موفقیت سوارکار جوان ایرانی در مسابقات کاپ آسیا

الهام کردا، صابر ابر و علی سرابی در یک تئاتر هم‌بازی شدند

گریه های تلخ قدرت الله ایزدی از زندگی سخت پدرش و رویایی که برای او داشت / بابا ببین من کجا رسیدم

آخرین تصاویر از بازیگران فوت شده در کنار فرزندانشان / از ماه چهره خلیلی و آزاده نامداری تا عسل بدیعی و حسن جوهرچی

اگر سن تان بالای 40 سال است مراقب این بیماری دهانی باشید

نماهنگ «ریحانه جان» با صدای محسن میرزازاده

آخرین وضعیت ترافیکی محورهای شمالی کشور

کاپوچینو با روکش طلا در برج العرب دبی

شفق های قطبی زیبا و عجیب در آسمان نروژ

تصاویری زیبا از باکو در کشور آذربایجان

قلعه تاریخی دزک و طبیعت بکر و زیبای مسیر دزک به سر تشنیز

چند نقاشی زیبا از هنرمند خوش ذوق

رانش ناگهانی زمین در مقابل یک خودرو در جاده

کوکویی متفاوت با طعمی جدید

طرز تهیه کیک یخچالی بدون قالب

نکاتی درباره مصرف ویتامین C در بیماران تالاسمی

زمان طلایی رشد قدی در کودکان

پسرم خیلی شلخته است

چه کسی خانواده ایرانی‌ را پفک‌خور کرد؟

تاثیر روانی مثبت قانون «یک‌ساعت» مدیرعامل آمازون

اسراری که با بررسی «DNA» شیرهای انسان‌خوار فاش شد

از خانه بیرون می زنم اما کجا امشب؟

لغو سه دیدار هفته هشتم لیگ برتر!

درخشش باورنکردنی؛ از مودریچ تست دوپینگ گرفتند!

جنون فوتبالی در عربستان

طلای دو نفره سبک وزن به ایران رسید

پیش‌بینی عجیب؛ انگلیس سال‌ها قهرمان می‌شود

توضیح مارتینس درباره دلیل تعویض زودهنگام رونالدو

خداحافظی اسطوره فیزیک کلاسیک جهان از مسترالمپیا

ستاره سیتی پشت وینی

قهرمان المپیک پکن: کشتی ایران در حال اوج‌گیری است

اعتراض باشگاه تراکتور به احضار زنوزی به کمیته اخلاق

اعلام دستورالعمل جرایم انضباطی آیین‌نامه صدور مجوز باشگاهی

ادوارد برگر با بازی مت دیمون «معضل بورن» را می‌سازد

برای داریوش مهرجویی، «دایره مینا»+ چند عکس کمتر دیده شده

جشن تولد به یادماندنی شاهرخ استخری در قلب اروپا / سوپرایز لاکچری همسر و برادر زنش در قایق تفریحی بلژیک + فیلم

اجرای زیبای «حامد همایون» در جدیدترین کنسرتش