آریا بانو

آخرين مطالب

خشک کردن زعفران با فناوری جدید؛ کیفیتی بهتر با هزینه کمتر اقتصادی

خشک کردن زعفران با فناوری جدید؛ کیفیتی بهتر با هزینه کمتر
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /زعفران، به‌عنوان یکی از ارزشمندترین محصولات کشاورزی جهان، جایگاهی ویژه در میان محصولات صادراتی ایران دارد. با این حال، نحوه فرآوری و خشک کردن آن به‌شدت بر کیفیت نهایی محصول تأثیر می‌گذارد. محققان در پژوهشی تازه تلاش کرده اند تا با به‌کارگیری روشی نوین، زعفرانی باکیفیت‌تر و اقتصادی‌تر تولید کنند.
زعفران گیاهی چندساله است که به‌دلیل سازگاری بالا با شرایط خشک و نیمه‌خشک، در مناطقی خاص از ایران کشت می‌شود. ایران با تولید 90 درصد از زعفران جهان، بزرگ‌ترین تولیدکننده این محصول است. خراسان رضوی و خراسان جنوبی، قطب‌های اصلی تولید زعفران در کشور محسوب می‌شوند.
این محصول گران‌قیمت حاوی سه ترکیب اصلی است که کیفیت آن را تعیین می‌کند؛ کروسین برای رنگ، پیکروکروسین برای طعم و سافرانال برای عطر. پس از برداشت، فرایند خشک کردن یکی از مراحل مهم در حفظ این ترکیبات است. روش‌های سنتی خشک کردن زعفران شامل خشک کردن در سایه و استفاده از هوای داغ است، اما این روش‌ها زمان‌بر بوده و ممکن است به کیفیت نهایی آسیب بزنند.
با توجه به اهمیت بالای حفظ کیفیت زعفران و نیاز به بهبود روش‌های خشک کردن، پژوهشی توسط شادی بصیری، دانشیار مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی، و یکی از همکارانش انجام شده است.
در این پژوهش، تأثیر یک روش نوین خشک کردن لایه نازک زعفران بر ترکیبات مؤثر آن بررسی شده است. این تحقیق به دنبال مقایسه روش جدید با روش‌های مرسوم خشک کردن برای یافتن بهترین راهکار بود.
در این پژوهش، از ماده‌ای به نام سیلیکاژل به‌عنوان جاذب رطوبت استفاده شد. این ماده که توانایی بالایی در جذب آب دارد، به خروج سریع‌تر رطوبت از زعفران کمک می‌کند. برای بررسی تأثیر این روش، زعفران در سه دمای مختلف (30، 40 و 50 درجه سانتی‌گراد) و با سرعت‌های متفاوت جریان هوا خشک شد. سپس نتایج به‌دست‌آمده با دو روش سنتی (سایه‌خشک) و روش اسپانیایی مقایسه شدند.
نتایج نشان دادند که دمای 30 درجه سانتی‌گراد و سرعت 0.6 متر بر ثانیه بهترین شرایط برای حفظ عطر و طعم زعفران بودند. در این شرایط، بیشترین میزان سافرانال و پیکروکروسین حفظ شد. از طرفی، برای افزایش رنگ زعفران که به کروسین مربوط است، دمای بالاتر (50 درجه سانتی‌گراد) مؤثرتر بود و در سرعت 2/0 متر بر ثانیه، بیشترین مقدار کروسین به‌دست آمد.
پژوهشگران دریافتند که سرعت جریان هوا تأثیر چندانی بر کیفیت نهایی زعفران ندارد، اما کاهش سرعت به 2/0 متر بر ثانیه به‌دلیل صرفه‌جویی در مصرف انرژی، گزینه بهتری است.
همچنین مشخص شد که خشک کردن در دمای پایین (30 درجه سانتی‌گراد) به حفظ عطر و طعم کمک می‌کند، در حالی که برای به‌دست آوردن رنگ بیشتر، دمای بالاتر در انتهای فرایند خشک کردن لازم است.
این تحقیق نشان داد که استفاده از سیلیکاژل به‌عنوان جاذب رطوبت، می‌تواند روشی مناسب برای خشک کردن زعفران باشد. در این روش، امکان تولید محصول با ویژگی‌های مختلف (عطر و طعم یا رنگ بیشتر) بر اساس نیاز بازار وجود دارد. از مزیت‌های دیگر این روش می‌توان به امکان استفاده مجدد از سلیکاژل و صرفه‌جویی در هزینه‌های انرژی اشاره کرد.
گفتنی است این پژوهش در دوفصلنامه «پژوهش‌های زعفران» که وابسته به دانشگاه بیرجند بوده و با همکاری انجمن علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران منتشر می‌شود، به چاپ رسیده است. مطالعه فوق گامی مهم در بهبود روش‌های فرآوری زعفران و افزایش کیفیت این محصول استراتژیک به‌شمار می‌رود.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1382182/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ستاره پسیانى در «خانه ارواح»

مقایسه لهجه فهیمه از پایتخت 2 تا پایتخت 7

صحنه‌های پرچالش، آسیب‌های پنهان تئاتر از زبان سیامک صفری

آهنگ احساسی «تصویر» با صدای فریدون آسرایی

جولان سگ‌های ولگرد؛ میش قربانی شد

یک لنج باری در خلیج‌فارس غرق شد

آبشار شادان؛ خشن‌ترین آبشار گلستان

لحظه عجیب سقوط بیل مکانیکی در آب

اگه عاشق بادمجانی آموزش این 4 غذای خوشمزه رو ازدست نده

چطور با اخبار غم‌انگیز و اضطراب‌آور کنار بیاییم؟

رد پیشنهاد هنگفت برای مبارزه با محافظ مسی

پوستر تراکتور همراه با جام قهرمانی برای بازی مقابل شمس‌آذر

راز عثمان دمبله در قلب پاریس

آخرین روزهای سخت جانشین پیاتزا در ایران

هشدار به جباری: حواست باشد استعدادت نسوزد!

کلیپ باشگاه ملوان به بهانه درگذشت بهمن صالح نیا

والورده: داور اجازه نداد یونایتد را ببریم

سیامک صفری با کدوم کار شناخته شد؟

مجید یوسفی: خیلی به مادرم وابسته بودم

فراخوان کارگزاران حج 1405 آغاز شد

سانحه دلخراش واژگونی خودرو 3 نفر را به کام مرگ کشاند

آخرین وضعیت محل حادثه در بندر شهید رجایی اعلام شد

اگر تصورات ذهن یک کودک جان می گرفت؛ این همه واقعیت بامزه!

چشم در چشم با سلطان ترسناک ساوانا

تولد توله ببر سوماترایی، گامی کوچک برای نجات گونه‌ای بزرگ

شیر ماده‌ای با پرشی دیدنی، لاشخور را شکار کرد

درمان آرتروز با نیش زنبور؟

چین برای اولین بار، در روز روی ماه لیزر انداخت

شعری از حسین خزائی، شرکت‌کنندۀ فصل چهارم سرزمین شعر

اخبار فوری و اختصاصی از مذاکرات ماتزاری

بررسی پرونده پیوستن ماتزاری به استقلال

ریاض محرز: خوشحالم در تیمی هستم که برای قهرمانی می‌جنگد

تیم منتخب آسیا بدون رونالدو و رئیس عربستان

قوی‌ترین مرد ایران: کنار «هافتور افسانه‌ای» کوچک به نظر می‌رسیدم!

پیروزی بنیامین فرجی در نخستین گام تنیس روی میز استار کانتندر تایلند

خطر محرومیت از ال‌کلاسیکو برای سه ستاره بارسا

برنامه ویژه اینزاگی برای بارسا به سود طارمی

ادعای جالب ستاره میلان: آنالیزور شخصی دارم!

سرپرست فدراسیون کاراته: به عهدم وفا کردم

عکس جدید المیرا شریفی‌مقدم در یک مکان مذهبی

بهاره رهنما: فردای صبح نامزدی با پیمان قاسم‌خانی فهمیدم ما نمی‌توانیم

موزیک ویدئوی «هزار و یک شب از تو» با صدای دلنشین عرفان طهماسبی

وضعیت نزدیک‌ترین فروشگاه به کانون حادثه بندر شهید رجایی

خمیازه کشیدنِ مار افعی را ببینید

عاقبت شوم اطاعت از هوای نفس

طرز تهیه خورشت کنگر کوهی متفاوت و لذیذ

رسالت معلمان فقط آموزش نیست؛ نقش حمایت‌گری معلم در رشد شخصیتی دانش‌آموزان

اختراع هولوگرام‌های سه‌بعدی با قابلیت تعامل فیزیکی

رونمایی از پیراهن ویژه بارسا برای ال‌کلاسیکو

هالیدی برای دومین بار برنده جایزه منش ورزشی NBA شد